باتری یکی از مهمترین اجزا در خودرو است که ذخیره کننده انرژی الکتریسیته و سرمنشاء سیستم برق آن است. وظیفه باتری خودرو، تامین انرژی مورد نیاز جهت به حرکت در آمدن موتور و سپس حرکت خودرو است. باتری خودرو دارای مشخصات منحصرفردی همچون میزان آمپر، ولتاژ و غیره است. این باتریها دارای قطب چپ و راست و پایه بلند و کوتاه هستند که بهتر است نسبت به آنها آشنایی داشته و از تفاوت میان آنها آگاه بود. در ادامه مطلب در خصوص قطب چپ و راست و پایه کوتاه و بلند در باتری ماشین صحبت میکنیم و با آناتومی این باتریها بیشتر آشنا میشویم.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
باتری ماشین و اجزای آن
باتری یکی از اجزای اصلی در ماشین است که وظیفه ذخیره انرژی الکتریسیته و تامین نیازهای سیستم برق را بر عهده دارد. باتری به همراه دینام نیروی لازم را برای موتور تولید کرده و امکان حرکت خودرو را فراهم میکند. خودروهای سبک معمولا از باتری 12 ولت و خودروهای سنگین از باتری 24 ولت برخوردار هستند. جریان و آمپر باتری ماشین هم بر اساس میزان مصرف برق آن تعیین میشود. با توجه به میزان مصرف برق خودرو میتوان ظرفیت باتری را افزایش داده و به بهبود کارایی سیستم برق خودرو کمک کرد.
در خصوص آناتومی باتری ماشین هم باید اشاره کنیم که این قطعه شامل بخشها و اجزای مختلفی است که در این رابطه باید به پایانه یا بوش، اسید، تسمه ریختهگری، صفحه باتری، جداکننده، درب، قاب و خمیر باتری اشاره کرد.
باتری پایه کوتاه و بلند ماشین
باتریها با اندازههای گوناگون در قالبهای مختلفی قرار گرفته و بر اساس آنها شناخته میشوند. باتریهای پایه کوتاه با آمپرهای 50 تا 74 آمپر و در قالبهای L1، L2 و L3 برای خودروهای سبک و قالبهای L5 با آمپر 88 تا 200 آمپر برای خودروهای نیمه سنگین و سنگین استفاده میشوند. باتریهای پایه بلند هم در قالبهای D23 و D26 برای باتریهای قطب معکوس و قطب معمولی با آمپرهای 60 و 70 آمپر، قالبهای D30 برای آمپرهای 88 و 90 آمپر و قالبهای D38 برای آمپرهای 100 و 120 آمپر کاربرد دارند.
تفاوت باتری ماشین پایه بلند و پایه کوتاه
- در بیشتر خودروهای سواری معمولی از باتری پایه کوتاه استفاده میشود. اما خودروهای شاسی بلند اغلب از باتری پایه بلند برخوردار هستند.
- باتریهای پایه بلند از ارتفاع بیشتری نسبت به پایه کوتاه برخوردار هستند. این باتریها حجم الکترولیت بیشتر و صفحات با ارتفاع بالاتری دارند. به دلیل ارتفاع بالای باتریهای پایه بلند، امکان استفاده از آنها در هر خودرویی وجود ندارد. چرا که ممکن است به بخشی از بدنه خودرو برخورد کرده و سبب آتشسوزی شوند.
- در باتری پایه بلند، قطبهای باتری از سطح روی باتری بالاتر قرار گرفتهاند. اما در باتری پایه کوتاه، قطبها هم سطح با روی باتری هستند.
- این باتریها از نظر قیمتی هیچ تفاوتی با هم ندارند و تنها در موارد اشاره شده با هم فرق دارند.
باتری 50 آمپری چیست؟
باتریهای 50 آمپری در دو قالب تولید میشوند. سایز کوچک این باتریها L1 و سایز بزرگ آنها L2 است که بر روی ماشینهای دارای باتری کوچک یا بزرگ میتوانند نصب شوند. برای مثال در خودروی پژو 206 میتوان از هر دو سایز این باتری استفاده کرد. اما در تویوتا C-HR یا تویوتا پریوس که از نوع هیبریدی هستند، میتوان از باتری 50 آمپری سایز L1 یعنی سایز کوچک استفاده کرد.
باتری قطب راست و قطب چپ
باتری قطب راست یا مخالف (R) و باتری قطب چپ یا موافق (L)، در چیدمان منفی و مثبت با هم تفاوت دارند. برخی از کارخانههای خودروسازی بسته به طراحی خاص سیستم موتور، اتاق خودرو و سیمکشی خودرو به باتریهایی نیاز دارند که چیدمان قطب مثبت و منفی در آنها برعکس باتریهای دیگر است.
چیدمان قطب چپ یا موافق به این صورت است که ترمینال یا قطب مثبت باتری در سمت راست و ترمینال یا قطب منفی در سمت چپ باتری قرار میگیرد. اما در باتری قطب راست، این موضوع برعکس بوده و ترمینال مثبت در سمت چپ و ترمینال منفی در سمت راست قرار دارد. در خصوص نحوه تشخیص قطب مثبت و منفی باتری ماشین هم باید اشاره کنیم که قطب مثبت ضخیمتر از قطب یا ترمینال منفی است. همچنین در کنار یا جلوی باتری قطب مثبت علامت + و قطب منفی علامت – به چشم میخورد.
جمع بندی
باتری ماشین از نظر نوع پایه به دو دسته پایه کوتاه و پایه بلند و از نظر نوع قطب به دو دسته قطب چپ و راست تقسیم میشود. همانطور که متوجه شدیم باتریهای پایه کوتاه و پایه بلند در قالبهای مختلفی قرار گرفته و بر اساس آنها شناخته میشوند. این باتریها از نظر آمپر، ارتفاع و نوع خودرو تفاوت دارند و از نظر قیمتی تفاوت زیادی با هم ندارند. باتری با قطب چپ و راست هم در نوع چیدمان با هم تفاوت داشته و بسته به طراحی خاص سیستم موتور، اتاق خودرو و سیمکشی خودرو در نظر گرفته میشوند. در صورت نیاز به آموزش دوره های فرمان برقی می توانید در دوره های آموزش سایت گلپانیا ثبت نام نمایید.