سیستم برق از مهمترین سیستمهای خودرو است. این سیستم کامپیوتر خودرو را راه انداخته و سبب به حرکت درآمدن خودرو میشود. برای همین اهمیت آن حتی از سیستم سوخترسانی نیز بیشتر است. حال گاهی اوقات سیستم برق دچار مشکل شده و در عملکرد آن نقص ایجاد میشود. در این شرایط باید خودرو را به یک تعمیرکار ماهر سپرده تا مورد بررسی و تعمیر قرار بگیرد. حال بهتر است ببینیم علائم ضعیف شدن سیستم برق خودرو چیست و چگونه میتوان از وجود مشکل در این سیستم اطلاع پیدا کرد.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
آشنایی با سیستم برق خودرو
همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم، سیستم برق از مهمترین سیستمهای خودرو است که سبب اشتعال سوخت در خودرو، استارت خوردن خودرو و راه افتادن آن میشود. این سیستم شامل قطعات مختلفی است که هر یک از آنها نقش خاصی را در سیستم بر عهده دارند. در این رابطه میتوان به باتری، دینام، کوئل، دلکو، شمع، وایر شمع، مدارهای الکتریکی، فیوزها، کنترل کنندهها، سوکتها و آفتامات اشاره کرد.
چه مواردی سبب ضعیف شدن برق خودرو میشود؟
دلایل مختلفی سبب خرابی و نقص در سیستم برق خودرو میشود که در اینجا به چند مورد مهم آن اشاره میکنیم.
-
خرابی باتری یا اتصالات آن
یکی از دلایل رایجی که سبب اختلال در عملکرد سیستم برق خودرو میشود، مربوط به خرابی باتری است. معمولا در این شرایط ولتاژ باتری از طریق مولتی متر اندازهگیری میشود تا در صورت بروز مشکل مورد تعویض قرار بگیرد. علاوه بر این اگر سیمهای باتری همواره دچار شلشدگی شوند، سبب بروز مشکل در سیستم میشوند.
-
خرابی دینام خودرو
دینام از دیگر قطعات مهم در سیستم برق خودرو است که وظیفه شارژ کردن باتری را بر عهده دارد. در صورتی که این قطعه خراب شده و یا روند کار آن با اختلال همراه شود، باتری نمیتواند به خوبی شارژ شود و سیستم برق دچار اختلال میگردد.
-
خراب شدن سیمکشیها
در صورتی که شاهد جرقه زدن سیمها، اتصالی آنها و یا ضعیف شدن نور چراغها باشید، یعنی سیستم برق خودرو دچار مشکل شده است. توجه داشته باشید که این موارد باید خیلی زود مورد بررسی قرار بگیرند تا مشکل برطرف گردد. در غیر این صورت مشکل پیچیدهتر شده و میتواند سبب سوختن دینام خودرو نیز شود.
ضعیف شدن سیستم برق خودرو با چه نشانههایی همراه است؟
از مهمترین علائم ضعیف شدن سیستم برق خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- استارت نخوردن خودرو به طور صحیح
یکی از علائمی که نشانگر ضعف در سیستم برق خودرو است، استارت نخوردن صحیح ماشین است. در صورتی که سوئیچ در جای خود بچرخد و تنها صدای تق تق از آن خارج شود، یعنی یکی از اجزای سیستم برق دچار مشکل شده است. چرا که موتور برای روشن شدن نیاز به برق دارد. با حرکت سوئیچ باتری فعال شده و انرژی لازم به شمعها منتقل میشود تا با جرقه زدن سبب اشتعال و روشن شدن موتور شود. پس اگر خودرو استارت نخورد یا به سختی روشن شود، یعنی مشکلی در این سیستم ایجاد شده است. این مشکل معمولا مربوط به یکی از قطعات استارتر، باتری، دینام و یا شمع است.
2- کم شدن نور چراغها
در صورتی که نور چراغهای خودرو از حد معمول کمتر شود، احتمال بروز مشکل در سیستم برق خودرو وجود دارد. کم نور بودن چراغها به ویژه چراغهای جلو نشانگر این است که برق مورد نیاز به آنها نرسیده و در اصطلاح ولتاژ برق در ماشین پایین است. این مشکل هم معمولا به خاطر نقص یکی از اجزای سیستم برق نظیر خرابی باتری، خرابی دینام، فرسودگی سیمها، بروز مشکل در سیمکشی و … رخ میدهد.
3- خروج بوی سوختگی
از دیگر نشانههای ضعیف شدن سیستم برق ماشین میتوان به احساس بوی سوختگی اشاره کرد. البته بوی سوختگی ممکن است از سمت اجزای مختلفی باشد. معمولا بخشهایی مانند کلاچ، تسمه پروانه، اگزوز، ترمزها و … در شرایطی موجب پخش بوی سوختگی میشوند. حال اگر بوی سوختگی مانند بوی سوختن پلاستیک باشد و یا با کم سو شدن چراغها، خرابی فیوز، خرابی باتری یا دینام همراه گردد، احتمالا در برق خودرو مشکل ایجاد شده است. در این شرایط باید خودرو را به یک تعمیرکار مجرب بسپارید تا مشکل اصلی شناسایی و مرتفع گردد.
4- سوختن فیوزها
در صورتی که فیوزهای برق داخل جعبه فیوز یا جعبه تقسیم همواره دچار سوختگی میشوند، احتمالا سیستم برق دچار مشکل شده است. فیوزها برای جلوگیری از آسیب رساندن جریان با ولتاژ بالا مورد نصب قرار میگیرند. حال زمانی که بار اضافی توسط باتری و دینام تولید شود، فیوزها جریان برق را کنترل یا قطع میکنند تا به قطعات دیگر آسیبی وارد نشود. البته لازم به اشاره است که فیوز یک قطعه مصرفی بوده و پس از مدتی نیاز به تعویض پیدا میکند. حال اگر سوختگی فیوزها در فاصله زمانی کمی باشد، سیستم برق خودرو باید مورد بررسی قرار بگیرد.
5- ریپ زدن ماشین
برخی اوقات در حین رانندگی متوجه ریپ زدن یا دک زدن ماشین میشوید که این مشکل گاهی با شنیدن یک صدای بلند همچون ترکیدن ترقه نیز همراه میشود. در این مواقع احتمال بروز مشکل در شمعها و وایرها وجود دارد که این موارد هم نشانگر ضعف در سیستم برق خودرو هستند. برای رفع مشکل باید اقدام به بررسی شمع و وایرها کرده و در صورت لزوم آنها را تعویض کرد.
6- اختلال در پخش موسیقی
یکی از عواملی که سبب اختلال در عملکرد سیستم پخش موسیقی خودرو میشود، خرابی سیمکشیها یا انتقال نادرست برق به سیستم صوتی است که این موضوع نیز نشانگر ضعف و اختلال در سیستم برق خودرو است. برای همین اگر شاهد قطع و وصل شدن مکرر صدای موزیک بودید، میتوانید به بررسی سیمها بپردازید و مشکل را برطرف نمایید.
7- دیر روشن شدن موتور
عواملی همچون کم بودن ظرفیت باتری، فیلتر نامناسب شمعها یا خرابی آنها، ولتاژ نامناسب کویل و خرابی وایرها میتواند سبب دیر روشن شدن موتور شود. این مورد هم یکی از علائم نقص در سیستم برق خودرو است و باید خیلی زود مورد بررسی قرار بگیرد.
چگونه از ضعیف شدن سیستم برق خودرو جلوگیری کنیم؟
اگر برایتان سوال است که چگونه میتوان از ضعیف یا قوی شدن برق خودرو جلوگیری کرد، باید بگوییم که جواب ثابتی برای این سوال وجود ندارد. تمام قطعات این سیستم از نوع مصرفی و دارای طول عمر محدودی هستند و پس از مدتی دچار ضعف و در نهایت سوختگی میشوند. با سوختن و خرابی هر یک از این قطعات، در عملکرد سیستم برق خودرو اختلال ایجاد میشود. برای همین هر چقدر هم از خودروی خود مراقبت کنید، باز شاهد مشکل در این سیستم خواهید بود. تنها میتوانید با استفاده از قطعات باکیفیت، عمر آنها را افزایش دهید و به صورت دورهای و فصلی وضعیت آنها را مورد بررسی قرار دهید. استفاده از باتری قدرتمند برای تقویت برق خودرو نیز موثر بوده و میتواند به بهبود وضعیت این سیستم کمک زیادی نماید.
جمع بندی
در این مطلب با علائم ضعیف شدن سیستم برق خودرو آشنا شدیم. همانطور که اشاره کردیم علائمی همچون استارت نخوردن خودرو، کم نور شدن چراغها، سوختن مداوم فیوزها، ریپ زدن ماشین و قطع و وصل شدن سیستم صوتی نشانگر ضعیف شدن سیستم برق خودرو هستند. در صورتی که شاهد این علائم بودید، باید بخشهای مختلف سیستم برق را بررسی کنید و در صورت امکان به رفع مشکل آنها بپردازید. در غیر این صورت اگر مشکل حاد بود، باید خودروی خود را به یک تعمیرکار باتجربه و متخصص بسپارید.