جستجو کردن

علت روغن‌ریزی گیربکس و نحوه رفع آن

علت روغن‌ریزی گیربکس و نحوه رفع آن
28 بهمن 1403
بدون دیدگاه
تعداد بازدید : 224
فهرست محتوا

روغن گیربکس از مهمترین سیالات در خودرو است و وظیفه روانکاری اجزا و قطعات گیربکس را بر عهده دارد. گاهی اوقات روغن گیربکس دچار نشتی شده و اجزای داخل گیربکس را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در صورتی که راننده به این موضوع توجهی نداشته باشد، با هزینه بالای تعویض یا تعمیر گیربکس مواجه می‌شود. در این مطلب در خصوص علت روغن‌ریزی گیربکس و نحوه رفع آن آشنا می‌شویم.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

 

روغن‌ریزی گیربکس به چه معناست؟

روغن گیربکس از سیالات مهم خودرو است که در سیستم گیربکس استفاده شده و به روانکاری قطعات متحرک داخل آن می‌پردازد. با روغن‌کاری قطعات، از اصطکاک آنها جلوگیری شده و به شکل بهتری به کار می‌پردازند. حال گاهی اوقات روغن گیربکس دچار نشتی شده و از محفظه یا زیر خودرو خارج می‌شود. روغن‌ریزی گیربکس به دلایل زیادی مربوط است و با علائم و نشانه‌هایی همراه است. رانندگان با اطلاع از علائم روغن‌ریزی گیربکس میتوانند خیلی سریع به وجود مشکل پی برده و اقدامات لازم را انجام دهند.

 

نشانه‌های روغن‌ریزی گیربکس

مهمترین نشانه‌ها و علائم روغن‌ریزی گیربکس عبارت است از:

  • وجود مایع در زیر خودروی پارک شده: یکی از نشانه‌های واضح روغن‌ریزی گیربکس، وجود مایع قرمز یا قهو‌ای رنگ در زیر خودروی پارک شده است. رنگ روغن گیربکس نسبت به سایر مایعات خودرو متفاوت بوده و به راحتی قابل تشخیص است.
  • لرزش گیربکس: با روغن‌ریزی گیربکس، سطح روغن از حد طبیعی کاهش پیدا کرده و همین امر میتواند منجر به لرزش گیربکس شود. در این شرایط ممکن است دور موتور بدون گاز دادن افزایش یابد که موضوع خطرناکی است.
  • خروج بوی سوختگی: یکی دیگر از علائم نشت روغن گیربکس، خروج بوی سوختگی است. در صورتی که در حین رانندگی یا در زمان توقف بوی غیر عادی و تندی از خودرو خارج شود، احتمال نشتی روغن گیربکس وجود دارد.
  • خروج صداهای غیر معمول: خروج صدای غیر معمول از خودرو به دلایل زیادی مرتبط است. یکی از این موارد روغن‌ریزی گیربکس است که به دلیل افزایش اصطکاک و فشار بر اجزای گیربکس ایجاد می‌شود.
  • روشن شدن چراغ هشدار: در خودروهای مدرن حسگرهایی وجود دارد که سطح روغن گیربکس را تشخیص داده و در صورت کاهش به راننده هشدار می‎دهند.

 

دلایل روغن‌ریزی گیربکس خودرو

نشت روغن گیربکس یا روغن‌ریزی گیربکس به دلایل متعددی مربوط است. از جمله:

 

دلایل روغن‌ریزی گیربکس خودرو

 

  • آسیب‌دیدگی محفظه روغن گیربکس: روغن گیربکس در یک محفظه قرار دارد که ممکن است در اثر برخورد خودرو با مانع یا رانندگی در مسیرهای ناهموار دچار آسیب شود. ترک‌خوردگی و فرورفتگی محفظه روغن میتواند منجر به روغن‌ریزی شود.
  • گرمای بیش از حد: در گیربکس خودرو قطعات و اجزای مکانیکی زیادی وجود دارد که در صورت کارکرد بیش از حد خودرو داغ می‌شوند. همچنین در شرایطی که سطح روغن گیربکس کم باشد، اجزا در معرض داغ‌شدگی قرار می‌گیرند. این مسئله میتواند منجر به نشت روغن شود.
  • فرسوده شدن واشرها و عایق‌ها: یکی از مهمترین دلایل روغن‌ریزی گیربکس، فرسودگی واشرها و عایق‌ها است. این قطعات به مرور زمان کارایی خود را از دست داده و خراب می‌شوند. در این شرایط مایع گیربکس به بیرون نشت پیدا می‌کند.
  • شل شدگی یا خرابی پیچ تخلیه: پیچ تخلیه یک پیچ در زیر خودرو است که برای تعویض روغن گیربکس باز و بسته می‌شود. این پیچ در اثر ضربات شدید در معرض آسیب قرار گرفته و به مرور زمان دچار فرسودگی می‌شود. خرابی و شل شدن پیچ تخلیه منجر به نشت روغن گیربکس می‌شود.
  • نشتی مبدل گشتاور: روغن گیربکس از طریق مبدل گشتاور به تمام سیستم و بخش‌های گیربکس راه پیدا می‌کند. در صورتی که شکاف یا آسیبی بر روی بدنه پمپ گشتاور وجود داشته باشد، مایع گیربکس دچار نشتی می‌شود. در این شرایط راهی به جز تعویض مبدل گشتاور وجود ندارد.
  • خرابی لوله‌های انتقال: علت روغن‌ریزی گیربکس 206 یا روغن‌ریزی گیربکس پراید میتواند به خرابی لوله‌های انتقال نیز مربوط باشد. گیربکس از طریق شلنگ‌ یا لوله‌هایی به رادیاتور یا کولر وصل می‌شود. هرگونه ترک در لوله یا شل شدن اتصالات آن میتواند منجر به روغن‌ریزی شود.

 

رفع مشکل روغن‌ریزی گیربکس

برخی از مشکلات مربوط به روغن‌ریزی گیربکس در خانه و توسط شخص راننده قابل رفع است. برای مثال اگر نشت روغن مربوط به فرسودگی واشرها باشد، با تعویض واشرها میتوان مشکل را برطرف کرد. همچنین با سفت کردن قطعات شل میتوان مشکل نشتی روغن ناشی از شل بودن کانکتورها را مرتفع کرد.

 

رفع مشکل روغن‌ریزی گیربکس

 

اما اگر مشکل روغن‌ریزی گیربکس پیچیده باشد، خودرو باید به یک تعمیرگاه برده شده و مورد سرویس قرار بگیرد. در سرویس گیربکس به تخلیه مایع قدیمی، تعویض فیلتر، تعویض واشر و عایق و پر کردن مخزن گیربکس از روغن پرداخته می‌شود. در صورتی هم که نشتی روغن ناشی از آسیب‌دیدگی گیربکس باشد، احتمالا به تعویض کامل گیربکس پرداخته می‌شود.

(بنزینی- CNG):

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

چند نکته جهت جلوگیری از نشتی روغن گیربکس

برای جلوگیری از روغن‌ریزی گیربکس به چند مورد توجه داشته باشید:

 

چند نکته جهت جلوگیری از نشتی روغن گیربکس

 

  • از روغن استاندارد و با کیفیت متناسب با گیربکس خودرو استفاده کنید.
  • کاسه نمدها را به طور دوره‌ای بررسی کرده و در صورت لزوم تعویض کنید.
  • از رانندگی پرشتاب و تعویض دنده‌های ناگهانی پرهیز کنید.
  • روغن گیربکس را به موقع تعویض کنید.
  • در زمان تعمیر یا سرویس گیربکس، به نصب درست قطعات دقت داشته باشید.

 

جمع بندی

در این مطلب در خصوص علت روغن‌ریزی گیربکس صحبت کردیم و با راه‌های رفع آن آشنا شدیم. روغن‌ریزی گیربکس معمولا به دلیل فرسودگی واشرها و عایق‌ها، خرابی یا شل‌شدگی پیچ تخلیه، خرابی لوله‌های انتقال، نشتی مبدل گشتاور، گرمای بیش از حد و آسیب‌دیدگی محفظه روغن رخ می‌دهد. با شناسایی علت نشتی روغن گیربکس میتوانید مشکل را برطرف کرده و مانع از بروز تصادف و خسارات بیشتر شوید. اگر به دنبال دوره‌های آموزشی خودرو هستید حتماً به سایت گلپانیا سر بزنید و با دوره‌های تخصصی این مجموعه شروع کنید.

 

سوالات متداول

  • روغن‌ریزی گیربکس چه خطراتی در پی دارد؟

در صورت نشتی روغن گیربکس و عدم وجود مایع کافی برای خنک کردن قطعات، گیربکس داغ شده و قطعات در معرض آسیب قرار می‌گیرند.

  • آیا روغن‌ریزی گیربکس کیفیت رانندگی را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

بله. عملکرد نامناسب گیربکس، کنترل خودرو را سخت‌تر کرده و احتمال وقوع تصادف را افزایش می‌دهد.

  • چگونه از روغن‌ریزی گیربکس جلوگیری کنیم؟

با سرویس‌های دوره‌ای منظم، بررسی نشتی‌ها، انتخاب دنده مناسب در حین رانندگی و نظارت بر میزان مایع گیربکس میتوان از روغن‌ریزی گیربکس تا حد زیادی جلوگیری کرد.

شاید برات جالب باشه :  ایموبلایزر خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

مقالات پیشنهادی