کروز کنترل یکی از سیستمهای قدرتمند در خودرو است که برای مدیریت سرعت خودرو کاربرد دارد. این سیستم در بیشتر خودروهای جدید دیده میشود و برای راحتی راننده در مسیرهای طولانی و جادههای صاف طراحی شده است. با وجود سیستم کروز کنترل در خودرو، راننده میتواند سرعت خودرو را بر روی یک میزان ثابت تنظیم کرده و بدون نیاز به فشردن پدال گاز به رانندگی بپردازد. این سیستم تجربه رانندگی را بهبود بخشیده و سبب سهولت در رانندگی میشود. در ادامه مطلب با سیستم کروز کنترل نحوه عملکرد و مزایا و معایب آن آشنا خواهیم شد.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
کروز کنترل چیست؟
همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم کروز کنترل (Cruise Control) یکی از سیستمهای موجود در خودروهای جدید و مدرن است. این سیستم میتواند سرعت خودرو را در یک وضعیت ثابت نگه دارد و به رانندگی راحتتر و کنترل بهتر خودرو در مسافتهای طولانی کمک کند. با وجود سیستم کروز کنترل در خودرو، دیگر نیازی به فشردن پدال گاز نبوده و از خسته شدن راننده در زمان رانندگی در جادههای طولانی و یکنواخت جلوگیری میشود. پس کروز کنترل سرعت خودرو را تثبیت کرده و با کنترل مقدار هوای ورودی به محفظه سوخت، سبب کنترل شتاب خودرو میشود. این یعنی شتاب خودرو متناسب با نیاز راننده و تنها با فشردن چند کلید و دکمه قابل تنظیم است.
اجزای سیستم کروز کنترل
سیستم کروز کنترل شامل اجزا و بخشهای مختلفی است که هر یک از آنها وظیفه خاصی را بر عهده دارند. در خصوص اجزای تشکیلدهنده سیستم کروز کنترل باید به موارد زیر اشاره کرد:
- ماژول کنترل الکتریکی: سیستمهای الکترونیکی برای اجرای دستورات دریافت شده، به کامپیوتر مرکزی نیاز دارند. ماژول کنترل الکتریکی یا ECU در این سیستم، دریافت فرمانها، پردازش و در نهایت اجرای آنها را بر عهده دارد.
- ماژول فرمان: این ماژول دستور تثبیت، افزایش و کاهش سرعت و همچنین فرمان قطع و وصل کردن سیستم را صادر میکند.
- عملگر: در خصوص عملگر سیستم کروز کنترل باید اشاره شود که این بخش وظیفه باز و بسته کردن دریچه گاز را بر عهده دارد. به عبارتی عملگر پس از دریافت فرمان از سوی ECU شروع به فعالیت میکند.
نحوه عملکرد کروز کنترل خودرو
در خودروهای معمولی و فاقد سیستم کروز کنترل، پدال گاز باید فشرده شود تا خودرو قادر به حرکت باشد. شاید در مسیرهای کوتاه این موضوع مشکلی برای راننده ایجاد نکند، اما در مسافتهای طولانی سبب خستگی مفرط پاهای راننده میشود. برای همین خودروسازان به ابداع سیستم کروز کنترل پرداختند تا از خسته شدن راننده در رانندگیهای طولانی مدت جلوگیری نمایند. با وجود سیستم کروز کنترل که بخش وسیعی از سیستمهای الکتریکی خودرو است، کنترل سرعت خودرو به طور خودکار انجام شده و ایمنی خودرو هم با استفاده از آن تا حدودی تامین میشود.
در خصوص نحوه کار کروز کنترل هم باید اشاره شود که خودروهای مجهز به این سیستم دارای رادارهایی هستند که قادر به تشخیص فاصله از خودروهای دیگر هستند. همین موضوع تا حد زیادی امنیت سفر را برای سرنشینان خودرو فراهم میکند. رانندگان در این خودروها میتوانند گزینه کنترل سرعت را فعال یا غیر فعال کنند. در صورت فعال شدن سیستم، کنترل سرعت خودرو با تنظیم و مدیریت دریچه گاز انجام میشود. در این شرایط دریچه گاز به جای اینکه با فشردن پدال گاز کنترل شود، از راه کابلی فعالیت میکند که به یک محرک متصل است. در این حالت سوپاپ دریچه کنترل سرعت و قدرت موتور با محدود شدن مقدار هوا در آن تحت کنترل قرار میگیرد.
وظایف دکمههای سیستم کروز کنترل
در سیستم کروز کنترل دکمههای مختلفی وجود دارد که هر یک از آنها وظیفه و کارایی خاصی دارند. این دکمهها عبارتند از:
- دکمه تنظیم: دکمه Set یا تنظیم، برای تنظیم شتاب خودرو کاربرد داشته و در یک نقطه مناسب از فرمان خودرو قرار دارد. برای استفاده از این دکمه باید سرعت خودرو به حد مناسبی برسد.
- دکمه تسریع: دکمه Accel یا تسریع، برای افزایش سرعت تثبیت شده خودرو به اندازه یک کیلومتر در ساعت استفاده میشود. با هر بار فشردن دکمه تسریع، یک کیلومتر بر سرعت خودرو افزوده میشود.
- دکمه کاهش: دکمه Cost یا کاهش، برعکس دکمه تسریع بوده و با هر بار فشردن آن یک کیلومتر از سرعت خودرو کاسته میشود.
- دکمه شروع مجدد: دکمه Resume یا شروع مجدد، زمانی کاربرد دارد که قرار است سیستم کروز کنترل مجددا فعال شود. با فشردن این دکمه، سرعت خودرو بر روی مقداری قرار میگیرد که پیش از لغو سیستم بر روی آن تنظیم شده بوده است.
- دکمه لغو: برای لغو و متوقف کردن عملیات کروز کنترل باید از دکمه لغو یا Cancel استفاده کرد.
مزایای استفاده از سیستم کروز کنترل
استفاده از سیستم کروز کنترل در خودرو با مزایای زیادی همراه است که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- وجود این سیستم در مسیرهای طولانی و جادههای صاف و یکنواخت، مانع از خستگی راننده میشود.
- با وجود این سیستم نوسانات دریچه گاز کاهش پیدا کرده و مصرف سوخت خودرو در حد بهینهای نگه داشته میشود.
- سیستم کروز کنترل سبب کاهش میزان آلایندگیهای ناشی از خودرو میگردد.
- سرعت خودرو با این سیستم به راحتی تنظیم شده و مانع عبور از حد سرعت مجاز میشود.
- کروز کنترل به جلوگیری از سرعت غیر عمد و ترویج رانندگی ایمنتر کمک کرده و سبب افزایش ایمنی میشود.
معایب کروز کنترل چیست؟
با اینکه سیستم کروز کنترل مزایای زیادی دارد، اما معایبی هم دارد که عبارتند از:
- عدم استفاده در مسیرهای پرترافیک و پر پیچ و خم
- ایجاد وابستگی راننده به سیستم و کاهش دقت و هوشیاری
- ضعف در انطباق سرعت خودرو در زمان تغییر ناگهانی مسیر
- امکان مختل شدن سنسورهای تطبیق دهنده در شرایط آب و هوایی نامناسب
کروز کنترل تطبیقپذیر چیست؟
سیستم کروز کنترل در خودروهای جدید و نسخههای پیشرفتهتر، امکانات جذابی دارد. در نسل جدید این سیستم میتوان رادار کنترلی را مشاهده کرد که امکان توانایی تنظیم شتاب و فاصله با خودروهای اطراف را دارد. به عبارتی این رادارها میتوانند بسته به شرایط جاده، شتاب و فاصله خودرو با خودروهای دیگر را کنترل کنند. کروز کنترل تطبیقپذیر و هوشمند بر روی خودروهای بسیار لوکس نصب میشود و به کمک حسگرهایی که دارد فاصله خودرو را با خودروهای دیگر و موانع اندازهگیری کرده و سرعت را با توجه به اندازه تنظیم میکند.
جمع بندی
سیستم کروز کنترل یکی از سیستمهای قدرتمند است که برای مدیریت سرعت در خودروهای جدید و لوکس به کار میرود. این سیستم سبب راحتی رانندگان در مسیرهای طولانی و جادههای صاف شده و نقش موثری در کاهش خستگی راننده دارد. همچنین کروز کنترل مانع عبور از حد سرعت مجاز شده و ایمنی خودرو و سرنشینان را تا حدودی افزایش میدهد. برای تنظیم کروز کنترل باید از طریق دکمههای موجود در این سیستم اقدام کرده و عملیات مورد نظر را انجام داد. در صورت نیاز به آموزش دوره های فرمان برقی می توانید از سایت گلپانیا اقدام نمایید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.