پمپ ترمز یکی از اجزای مهم سیستم ترمز خودرو است و عملکرد صحیح این سیستم به طور مستقیم به آن وابسته است. پمپ ترمز روغن ترمز را پمپاژ کرده و درون لولهها میفرستد. برای همین با خرابی آن امکان وارد شدن روغن به لولهها وجود نداشته و در عملکرد سیستم ترمز اختلال رخ میدهد. حال بهتر است ببینیم علائم خرابی پمپ ترمز خودرو چیست و چگونه میتوان نسبت به خرابی آن اطلاع پیدا کرد.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
آشنایی بیشتر با پمپ ترمز
با فشردن پدال ترمز، نیرو از پدال به بوستر ترمز منتقل شده و این قطعه با دریافت نیرو سیلندرهای اصلی ترمز را به عقب فشار میدهد. در این حالت روغن ترمز در لولهها جریان پیدا کرده و پمپ ترمز وارد عمل میشود. زمانی که سیلندرهای اصلی ترمز به سمت عقب کشیده شوند، پمپ ترمز روغن را داخل لولهها میفرستد. به عبارتی این قطعه به تبدیل نیروی مکانیکی به نیروی هیدرولیکی میپردازد. برای همین است که با خراب شدن پمپ ترمز یا عدم کارکرد صحیح آن، روغن ترمز قادر به وارد شدن به لولهها و جریان پیدا کردن در آنها نمیباشد. در این زمان روغن به سیلندر بزرگ نرسیده و لنتها نیز عمل نمیکنند.
نشانههای خرابی پمپ ترمز ماشین
با توجه به اینکه خرابی پمپ ترمز کل سیستم ترمز را تحت تاثیر قرار میدهد، توجه به علائم خرابی آن بسیار حائز اهمیت است. از علائم خرابی پمپ ترمز خودرو باید به موارد زیر اشاره کرد:
-
عدم تعادل خودرو در زمان ترمزگیری
یکی از نشانههای رایج خرابی پمپ ترمز، عدم تعادل خودرو در زمان ترمزگیری است. با خرابی این قطعه روغن ترمز به مقدار کافی پمپاژ نشده و لنتها به درستی عمل نمیکنند. در این حالت با فشردن پدال ترمز، خودرو به سمت چپ یا راست کشیده شده و تعادل ندارد. البته این موضوع میتواند به خرابی لنتها یا بالانس نبودن چرخها نیز ربط داشته باشد. برای همین سایر موارد نیز باید بررسی شوند.
-
پایینتر رفتن پدال ترمز از حد معمول
در صورتی که پمپ ترمز خودرو خراب شود، پدال ترمز کورس بیشتری را طی میکند تا فشار روغن لازم توسط پمپ ترمز تامین شود. زمانی هم که به طور کامل از کار بیفتد، هیچ فشار روغنی وجود نداشته و ترمز عمل نمیکند. برای همین پدال و سیستم ترمز همچون قبل عمل نکرده و باید وضعیت مورد ارزیابی قرار بگیرد.
-
عمل نکردن ترمز
از دیگر علائم خرابی پمپ ترمز خودرو باید به عمل نکردن ترمز اشاره کرد. با از کار افتادن پمپ ترمز به طور کامل، روغن نیرویی برای فشار به پیستون بزرگ نداشته و با فشردن پدال هم عمل ترمزگیری انجام نمیشود.
تست خرابی پمپ ترمز ماشین
تعمیرکاران برای تشخیص خرابی پمپ ترمز معمولا به تست آن میپردازند. در وهله اول به چک کردن محفظه روغن ترمز پرداخته میشود. در صورتی که روغن موجود در محفظه کاهش پیدا نکرده باشد، یعنی هیچ نشتی در مدار ترمز وجود نداشته و احتمالا مشکل به پمپ ترمز یا بلوک ABS مربوط است.
برای تست خرابی پمپ ترمز هم لولههای ترمز متصل به پمپ را باز میکنند. سپس به جای آنها دو سرلوله کور کن قرار داده میشود تا از حرکت روغن ترمز به سمت چرخها جلوگیری گردد. بعد از آن پمپ مجددا در جای خود قرار داده میشود. اگر با فشردن پدال در اصطلاح زیر پای راننده خالی شود، یعنی پمپ ترمز خراب شده و نیاز به تعویض دارد.
آیا میتوان از خرابی پمپ ترمز جلوگیری کرد؟
در شرایطی که پمپ ترمز به دلیل نفوذ گرد و غبار از کار افتاده شده باشد، با هواگیری پمپ میتوان مشکل را برطرف کرد. اما اگر پمپ آسیب دیده باشد، امکان تعمیر آن وجود نداشته و باید آن را تعویض کرد.
برای جلوگیری از خرابی پمپ ترمز به کیفیت روغن ترمز و همچنین زمان تعویض آن توجه داشته باشید. با رانندگی مناسب و صحیح هم میتوانید تا حدودی از خرابی پمپ ترمز جلوگیری کنید. همچنین از پمپهای با کیفیت استفاده کنید تا دیرتر شاهد خرابی و از کار افتادگی آن باشید.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی علائم خرابی پمپ ترمز خودرو پرداختیم. مهمترین نشانههای خرابی این قطعه عدم تعادل خودرو در زمان ترمزگیری، عمل نکردن ترمز و پایینتر رفتن پدال ترمز است. با مشاهده این علائم بهتر است به بررسی وضعیت پمپ ترمز یا سایر قطعات سیستم ترمز بپردازید و مشکل را مرتفع نمایید.
دورههای آموزشی فنی خودرو در مجموعه گلپانیا فرصتی مناسب برای شماست تا با بهروزترین تکنیکها و فناوریهای تعمیر و نگهداری خودرو آشنا شده و با آموزشهای عملی و تئوری، به یک متخصص فنی خودرو تبدیل شوید.