جستجو کردن
نحوه کار سنسور باران در خودرو

نحوه کار سنسور باران در خودرو

فهرست محتوا

یکی از آپشن‌های ایمنی موجود در خودروهای جدید، سنسور باران است. سنسور باران سنسوری است که رانندگی در آب و هوای بارانی را برای راننده راحت‌تر می‌کند. در خودروهای مجهز به این سنسور دیگر نیازی به تنظیم دستی برف پاک‌کن نبوده و سنسور به محض شروع رانندگی، شروع به حرکت درآوردن تیغه‌های برف پاک‌کن می‌کند. در ادامه مطلب با نحوه کار سنسور باران در خودرو آشنا می‌شویم و به کاربرد آن پی می‌بریم.

 

سنسور باران خودرو چیست؟

خودروهای امروزی مجهز به سنسورهای مختلف هستند. یکی از این سنسورها، سنسور باران نام دارد که در واقع حسگری است که عملکرد برف پاک‌کن خودرو را در روزهای بارانی تنظیم می‌کند. زمانی که باران شروع به باریدن کند، سنسور به طور خودکار این موضوع را تشخیص داده و بدون نیاز به دخالت راننده برف پاک‌کن را به حرکت در می‌آورد. سرعت حرکت تیغه‌ها هم با توجه به شدت بارندگی کم و زیاد می‌شود. پس همانطور که مشخص است سنسور باران از آپشن‌های ایمنی و رفاهی در خودرو محسوب می‌شود و رانندگی را برای راننده راحت‌تر می‌کند. این سنسور پیشتر تنها در خودروهای لوکس دیده می‌شده است. اما در حال حاضر در خودروهای متوسط و حتی اقتصادی هم دیده می‌شود. چرا که هزینه تعبیه و استفاده از آن خیلی بالا نبوده و هزینه نگهداری زیادی ندارد.

 

سنسور باران خودرو چیست؟

 

محل نصب سنسور باران

سنسور باران معمولا در زیر شیشه جلو خودرو و جایی به دور از دید راننده همچون پشت پایه آینه میانی و در کنار سایر سیستم‌های کمک راننده قرار می‌گیرد. این سنسور معمولا در داخل یک پنل تعبیه می‌شود. پنل باید در جایی نصب شود که سنسور به خوبی وجود رطوبت بر روی شیشه جلوی ماشین را تشخیص دهد و به محض نیاز شروع به کار کند. البته محل قرارگیری سنسور نباید مانع از دید راننده و یا حواس‌پرتی او شود.

شاید برات جالب باشه :  6 علت روشن شدن چراغ ABS و راه‌های رفع مشکل

 

اهمیت و کاربرد سنسور باران در خودرو

هدف از نصب سنسور باران در خودرو، کاهش مسئولیت راننده و افزایش تمرکز او بر روی رانندگی است. برخی از رانندگان در حین تنظیم سرعت برف پاک‌کن کمی دچار حواس‌پرتی می‌شوند و دقت و تمرکز آنها کاهش پیدا می‌کند. برای همین وجود سنسور باران سبب افزایش تمرکز راننده شده و از بی‌دقتی آنها جلوگیری می‌کند. همچنین حرکت برف پاک‌کن با توجه به اطلاعات دریافتی از حسگر باران مانع از مختل شدن دید راننده به دلیل بارش باران می‌شود.

 

انواع سنسور باران و نحوه عملکرد آنها

سنسور باران معمولا شامل دو نوع اولتراسونیک و اینفرارد است که هر کدام به نحوه خاصی عمل می‌کنند.

 

انواع سنسور باران و نحوه عملکرد آنها

 

  • سنسور باران اولتراسونیک

این سنسور نسبت به امواج صوتی فراتر از محدوده شنوایی انسان حساسیت دارد و با دریافت این امواج اطلاعات مورد نیاز را کسب می‌کند. سنسور اولتراسونیک امواجی که با شیشه اتومبیل برخورد می‌کنند را دریافت کرده و با توجه به میزان امواج دریافتی واکنش نشان می‌دهد. زمانی که شیشه جلو خودرو خشک است، تمام امواج رسیده به شیشه توسط سنسور جذب می‌شوند. اما در زمانی که شیشه خیس باشد، امواج به صورت منشورگونه بازگردانده می‌شوند و در فضا منتشر می‌گردند. برای همین در این حالت امواج دریافتی توسط سنسور کاهش پیدا می‌کند. حال اگر کاهش بیش از حد شود، اطلاعات سنسور منجر به وارد شدن برف پاک‌کن در مدار می‌شود. به این ترتیب با توجه به میزان رطوبت شیشه جلو خودرو، زمان شروع و توقف فعالیت برف پاک‌کن و همچنین سرعت حرکت آن تنظیم می‌شود.

  • سنسور باران اینفرارد

سنسور باران اینفرارد دارای تعدادی لامپ مادون قرمز است که نور مادون قرمز را با زاویه خاصی به شیشه جلو خودرو می‌تابانند. این نور که نامرئی است، از لایه اول و میانی شیشه عبور کرده و پشت لایه پایانی بازتاب می‌کند. بازتاب نور توسط گیرنده‌های سنسور باران بررسی شده و با شدت نور اولیه مقایسه می‌شود. در زمان خیس بودن سطح بیرونی شیشه، شکست نور سبب کاهش شدت نور بازتابی شده و در نهایت باعث فعال شدن برف پاک‌کن می‌شود.

شاید برات جالب باشه :  عملکرد بوق خودرو به چه صورت است؟

 

نحوه تنظیم سنسور باران خودرو

اگر برایتان سوال است که چگونه میتوان سنسور باران خودرو را تنظیم کرد باید اشاره کنیم که در خودروهای مجهز به این سنسور اهرم مربوط به برف پاک‌کن باید در حالت خودکار قرار داده شود. در این حالت سنسور فعال می‌گردد. در برخی از خودروها هم امکان تنظیم درجه حساسیت حسگر باران ماشین وجود دارد. در این حالت میتوان حساسیت سنسور را با توجه به میزان بارندگی کم یا زیاد کرد. علاوه بر این در اغلب خودروها امکان تنظیم دوره زمان فعالیت سنسور باران وجود دارد و راننده میتواند آن را به دلخواه تنظیم نماید.

 

نحوه تنظیم سنسور باران خودرو

 

معایب سنسور باران در خودرو

با توجه به موارد اشاره شده در بخش‌های قبلی به مزایای سنسور باران در خودرو پی می‌بریم. حال این سنسور در کنار تمام مزایایی که دارد، از چند عیب برخوردار است. یکی از معایب سنسور باران ماشین این است که معمولا امواج را در زاویه 45 درجه به سمت شیشه خودرو می‌فرستد. برای همین ممکن است با توجه به زاویه و مکان برخورد قطرات باران به شیشه، سنسور کمی با تاخیر متوجه بارش باران شود. از سوی دیگر در زمان شستشوی ماشین باید سنسور را غیر فعال کرد تا مشکلی در حین تمیز کردن شیشه جلو به وجود نیاید. در روزهای آفتابی بهتر است سنسور باران غیر فعال شود تا باتری ماشین بی‌جهت مصرف نشود.

 

چند نکته مهم در خصوص سنسور باران ماشین

همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، سنسور باران در صورت خیس شدن شیشه خودرو فعال شده و شروع به کار می‌کند. برای همین در روزهای آفتابی و برای شستشوی خودرو باید سنسور را از مدار خارج کرد. غیر فعال کردن سنسور باران هم به روش‌های مختلفی امکانپذیر است. از طرف دیگر برف پاک‌کن‌ها معمولا به صورت مستقل نیز قادر به فعالیت هستند. این یعنی تنها در حالت خودکار به سنسور وابسته هستند و با غیر فعال شدن سنسور، برف پاک‌کن به اختیار راننده عمل می‌کند. در این نوع معمولا سنسور به ایسیو متصل است و به صورت مستقیم به برف پاک‌کن متصل نمی‌باشد. حال در صورتی که برف پاک‌کن و سنسور مستقل از هم نباشند و در یک مدار باشند، در صورت خرابی سنسور، برف پاک‌کن هم از کار می‌افتد. برای همین توجه به این موضوع به خصوص در روزهای بارانی بسیار حائز اهمیت است.

شاید برات جالب باشه :  دلایل روشن شدن چراغ هشدار سیستم کیسه هوا چیست؟

 

جمع بندی

در این مطلب در خصوص نحوه کار سنسور باران در خودرو صحبت کردیم و با انواع آن آشنا شدیم. سنسور باران از تکنولوژی‌های هوشمند و کاربردی در خودرو است که رانندگی در شرایط بارانی را بهبود می‌بخشد. این سنسور با تشخیص باران، سبب فعال شدن برف پاک‌کن به طور خودکار شده و سرعت حرکت و توقف آن را با توجه به وضعیت بارندگی تنظیم می‌کند. سنسور باران سبب سهولت و افزایش امنیت در رانندگی می‌شود. برای همین بهتر است به سالم بودن آن و عملکرد صحیح آن توجه شود. در دوره‌های آموزشی مجموعه گلپانیا تمام مباحث مرتبط با سیستم‌ برق خودرو به خوبی آموزش داده شده است.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

دیدگاهتان را بنویسید