دسته موتور از قطعات مهم در خودرو است که وظیفه جذب و مهار ارتعاشات ناشی از فعالیت موتور را بر عهده دارد. این قطعه موتور را در جای خود محکم نگه داشته و مانع از انتقال ارتعاشات و همچنین سروصدا به کابین خودرو میشود. دسته موتور همچون سایر قطعات خودرو طول عمر مشخصی دارد و بعد از مدت زمانی خراب شده و به تعویض نیاز پیدا میکند. در این مطلب قصد داریم در خصوص دلایل خرابی دسته موتور خودرو صحبت کنیم و با نشانههای خرابی و نحوه تعویض آن آشنا شویم.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
دسته موتور خودرو چیست؟
در خصوص دسته موتور و کاربرد آن در خودرو در یکی از مطالب پیشین به تفصیل صحبت کردیم. دسته موتور قطعهای در شاسی و نزدیک موتور است که موتور را در جای خود نگه داشته و از حرکت ناخواسته آن جلوگیری میکند. تعداد دسته موتور در خودروها متغیر بوده و معمولا بین سه الی چهار عدد است. یکی از این دسته موتورها گیربکس را نگه داشته و مابقی جهت نگه داشتن موتور به کار میروند.
علت فرسودگی یا خرابی دسته موتور خودرو
دسته موتور خودرو بنا به دلایل مختلفی ممکن است زودتر از حد انتظار دچار خرابی و آسیب شود. در این خصوص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
نصب نادرست دسته موتور
تمام قطعات خودرو از جمله دسته موتور باید به درستی در جای خود نصب شوند تا به خوبی کار کرده و دچار مشکل نشوند. در صورتی که دسته موتور به درستی نصب نشود، احتمال برخورد آن با سایر قطعات و سایش بیش از حد وجود دارد. این موارد سبب کوتاه شدن عمر دسته موتور میشود. برای همین نصب این قطعه باید به مکانیکهای ماهر سپرده شود.
-
فرسودگی بیش از حد
دسته موتور از عمر مشخصی برخوردار بوده و با گذر زمان دچار کهنگی و فرسودگی بیش از حد میشود. این قطعه دارای بخشهای لاستیکی است که به مرور زمان دچار ساییدگی شده و خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهند. با کهنه شدن قطعه، فشار بیشتری به آن وارد شده و تعداد ترکهای ریز و درشت افزایش مییابد. همین مسئله احتمال نشت مایعات به درون قطعه و کاهش کارایی و عملکرد آن را به همراه دارد.
-
رانندگی نادرست
رانندگی مداوم با سرعت بالا و ترمزگیریهای ناگهانی، قطعات زیادی از جمله دسته موتور را در معرض آسیب قرار میدهد. استفاده نادرست از کلاچ یا فشار آوردن به دندهها، باعث آسیب به قطعه شده و از عمر مفید آن میکاهد. علاوه بر این در صورتی که به طور مداوم در مسیرهای پر دستانداز رانندگی شود، این قطعه زودتر از حد انتظار فرسوده و خراب میشود.
-
تصادف شدید
از دیگر دلایل خرابی دسته موتور خودرو باید به تصادف شدید اشاره کرد. در صورتی که ماشین از سمت جلو تصادف شدیدی داشته باشد، احتمال شکستگی دسته موتور زیاد است. برای همین بعد از تصادفات شدید بهتر است به بررسی وضعیت دسته موتور پرداخته شده و در صورت لزوم آن را تعویض کرد.
-
نشت روغن موتور
به عنوان آخرین علت خرابی دسته موتور ماشین میتوان به نشت روغن موتور اشاره کرد. روغن موتور به دلایل مختلفی دچار نشتی میشود. در صورتی که روغن بر روی دسته موتور ریخته شود، سبب نرم شدن و آسیبدیدگی لاستیک آن شده و از عمر مفید آن میکاهد.
خرابی دسته موتور با چه نشانههایی همراه است؟
خرابی دسته موتور ماشین با چند علامت همراه است:
- لرزش شدید در کابین: با توجه به اینکه وظیفه اصلی دسته موتور مهار ارتعاشات موتور است، خرابی آن با لرزشهای شدید در کابین همراه است. همچنین در این شرایط سروصدای زیادی به کابین راه پیدا میکند. در صورتی که دسته موتور آسیبدیده به موقع تعویض نشود، لرزشهای شدید به موتور آسیب وارد میکند.
- صدای ضربه یا کوبش: نشانه دیگر خرابی دسته موتور ماشین، صدای ضربه یا کوبش از داخل محفظه موتور است. این صدا به دلیل حرکت بیش از حد موتور یا تماس آن با سایر قطعات ایجاد میشود.
- پوسیدگی و تغییرات ظاهری: مواردی همچون خوردگی، پوسیدگی، ترک یا تابخوردگی از نشانههای خرابی و فرسودگی دسته موتور است. بخشهای لاستیکی این قطعه با گذر زمان دچار خوردگی شده و یا پوسته پوسته میشوند.
- کج شدن موتور: موتور خودرو باید در کاپوت و جایگاه خود تعادل داشته باشد تا خللی در عملکرد آن ایجاد نشود. با خرابی دسته موتور و ارتعاشات شدید موتور، احتمال برهم خوردن پایداری و کج شدن موتور وجود دارد.
نحوه تعویض دسته موتور به چه صورت است؟
با توجه به اینکه یکی از دلایل خرابی دسته موتور نصب نادرست آن است، تعویض این قطعه بهتر است توسط افراد ماهر و کاربلد انجام شود. با این حال به طور کلی برای تعویض این قطعه به لوازمی نظیر مجموعه سوکت و آچار، پیچ گوشتی، جک و اسپری روانکننده قطعات نیاز است. خودرو باید به وسیله جک کمی بالا برده شده تا بتوان به دسته موتور دسترسی پیدا کرد.
در این مرحله بهتر است از یک چوب زیر محفظه روغن، بین جک و محفظه استفاده کرده تا از موتور پشتیبانی درستی شود. بعد از آن باید موتور را کمی بالا برده تا دسته موتور قابل مشاهده شود. سپس باید کمی اسپری روانکننده را بر روی بخشهای مختلف قطعه اسپری کرده و چند دقیقهای صبر کرد. بعد از گذشت دقایقی پیچ و مهرهها را با سوکت و آچار مناسب باز کرده و دسته موتور را خارج نمایید.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص دلایل خرابی دسته موتور ماشین صحبت کردیم. مواردی همچون نصب نادرست قطعه، رانندگی نادرست، نشت روغن، فرسودگی بیش از حد و تصادفات شدید از رایجترین دلایل خرابی دسته موتور است. با خرابی این قطعه در کارکرد موتور اختلال ایجاد شده و لرزشها و سروصدای زیادی وارد کابین خودرو میشود. برای همین به سلامت دسته موتور اهمیت داده و در مواقع لزوم خیلی سریع آن را تعویض نمایید. مجموعه گلپانیا با ارائه دورههای تخصصی و حرفهای در زمینه آموزش خودرو، به شما این امکان را میدهد که به دانش و مهارتهای لازم در این حوزه دست یابید.
سوالات متداول
- بهترین زمان تعویض دسته موتور چه موقع است؟
زمان تعویض یا طول عمر دسته موتور به عوامل مختلفی همچون متریال به کار رفته در ساخت، نحوه رانندگی و همچنین وضعیت جادهها و معابر بستگی دارد. با این حال توصیه میشود این قطعه هر 50 الی 60 هزار کیلومتر کارکرد تعویض گردد.
- مهمترین علائم خرابی دسته موتور چیست؟
لرزش بیش از حد خودرو در زمان استارت زدن یا حرکت، ایجاد صدای ضربه یا تقتق از ناحیه موتور و کاهش قدرت موتور به خصوص در دندههای پایین، از علائم خرابی دسته موتور است.