خودروهای CUV و SUV هر دو از خودروهای محبوب و پرفروش در بازار خودرو هستند و نسبت به سدانهای معمولی مزایا و برتریهای زیادی دارند. این خودروها از جهات زیادی همچون ارتفاع از سطح زمین، ابعاد تایر، میزان گنجایش و ظرفیت بار و غیره با هم تفاوت دارند. با بررسی تفاوتهای موجود میان این خودروها میتوان بهترین خودرو را انتخاب و خریداری کرد. در این مطلب به بررسی تفاوت خودروهای CUV و SUV میپردازیم و با مزایا و برتریهای هر یک نسبت به دیگری آشنا میشویم.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
خودرو CUV چیست؟
خودرو CUV (crossover utility vehicle) یا کراس اوور، یک خودرو نیمه شاسی است و چیزی بین خودروهای شاسی بلند و سدان معمولی میباشد. این خودروها از نظر طراحی و ظاهر تا حدودی شبیه به خودروهای شاسی بلند هستند. با این حال از آنها کوچکتر و جمعوجورتر میباشند و برای مصارف شهری گزینه ایدهآلی هستند. خودروهای کراس اوور در کلاسهای متفاوت و مدلهای متنوعی موجود میباشند. در این خصوص باید به کراس اوورهای سایز بزرگ، کراس اوورهای متوسط، کراس اوورهای کامپکت و کراس اوورهای مینی یا ساب کامپکت اشاره کرد.
خودرو SUV چیست؟
خودرو SUV (Sport Utility Vehicle) یا خودرو شاسی بلند، خودرویی است که نسبت به خودروهای سدان و کراس اوور بلندتر، بزرگتر و حجیمتر است و از قدرت زیادی برخوردار میباشد. این خودروها برای رانندگی شهری، میان شهری و همچنین آفرود گزینه بسیار خوبی هستند و اساسا برای رانندگی در شرایط و محیطهای مختلف طراحی شدهاند. خودروهای SUV از جهات زیادی قابل توجه میباشند. سرعت و چابکی این خودروها بالا است و از آنها میتوان برای حمل مسافران زیاد و بارهای سنگین به خوبی استفاده کرد. با این حال قیمت خرید، مصرف سوخت و هزینه نگهداری آنها بالا است.
7 تفاوت خودروهای CUV و SUV
حال که با خودروهای CUV و SUV تا حدودی آشنا شدیم، بهتر است به سراغ بررسی تفاوت خودروهای CUV و SUV برویم. این خودروها از چندین جهت با هم تفاوت دارند. از جمله:
-
تفاوت از نظر پلتفرم
تفاوت واقعی خودروهای CUV و SUV، در پلتفرم آنها است. خودروهای شاسی بلند یا SUV، پلتفرم بدنه روی قاب یا شاسی نردبانی دارند. یعنی بدنه اصلی و شاسی آنها دو قطعه جدا بوده که به هم متصل شده است. در حال حاضر این روش ساخت خودرو منسوخ شده و بیشتر در تولید خودروهای سنگین و کامیون از آن استفاده میشود. اما خودروهای کراس اوور بر پایه پلتفرم مشترک با خودروهای سدان بنا میشوند و پروسه ساخت آنها مشابه خودروهای معمول شهری است. در واقع ساختار طراحی شاسی آنها با یک خودرو سواری مشترک است و مستقل از تفاوتهای طراحی خارجی و اجزا بدنه میباشد. این امر سبب ایجاد یک ساختار واحد و یکپارچه بدنه در آنها شده است.
-
تفاوت از نظر ساختار شاسی
همانطور که اشاره شد خودروهای کراس اوور از ساختار شاسی و بدنه یکپارچه برخوردار هستند و در آنها از شاسی مستقل از بدنه استفاده نمیشود. اما خودروهای شاسی بلند از ساختار شاسی جدا از بدنه بهره میبرند. در واقع بدنه آنها مستقل از شاسی طراحی شده و این دو بخش میتوانند کاملا مجزا از هم شوند. این ساختار شاسی مستحکمتر و ایمنتر است و تحمل جذب و دفع ضربات و همچنین تنشهای سنگین حاصل از آفرود و صخرهنوردی را دارد.
-
تفاوت از نظر وزن
تفاوت دیگر خودروهای CUV و SUV در وزن آنها است. طراحی متفاوت این خودروها باعث شده تا از نظر وزنی با هم اختلاف داشته باشند. اختلاف وزنی بین این دو کلاس خودرو هم منجر به فرمانپذیری بهتر کراس اوورها نسبت به شاسی بلندها شده است. از طرف دیگر هر چقدر خودرو سنگینتر باشد، نیاز به قدرت و سوخت بیشتری برای حرکت آن است.
-
تفاوت از نظر ساختار انتقال نیرو
خودروهای کراس اوور معمولا از سیستم انتقال نیرو تک دیفرانسیل بهره میبرند. چرا که نحوه طراحی و ساختار آنها به گونهای است که برای فضاهای شهری مناسب هستند و برای مسیرهای آفرودی طراحی نشدهاند. برخی از کراس اوورها هم از سیستم انتقال نیرو چهار چرخ متحرک دائمی برخوردارند. در این خودروها نیرو دائما به هر دو محور به طور کنترل شده منتقل میشود. و یا نیرو در حالت عادی به یکی از دو محور عقب و جلو منتقل شده و تنها در صورت لزوم نیرو به طور هوشمند به محور دیگر منتقل میگردد. اما خودروهای شاسی بلند از سیستم انتقال نیرو دو دیفرانسیل موقعیت انتخابی به همراه گیربکس دوم کمکی برخوردار هستند. بر این اساس خودروهای SUV نه تنها امکان انتقال نیرو به هر دو محور را دارند، بلکه به دلیل برخورداری از وجود گیربکس دوم کمکی قادر به استفاده از ضرایب بسیار سنگینتر دندهها نیز میباشند. برای همین است که این خودروها برای رانندگی در مسیرهای کوهستانی و بیابانی با سربالایی و سرازیری تند و تیز گزینه مناسبی میباشند.
-
تفاوت از نظر ساختار تعلیق
ساختار تعلیق خودروهای کراس اوور مشابه خودروهای سواری معمولی است و معمولا در محور جلو از سیستم تعلیق مستقل مک فرسون و یا جناغی دوبل و در محور عقب از سیستم تعلیق یکپارچه میل پیچشی یا چند نقطه اتصال بهره میبرند. اما خودروهای شاسی بلند از زیربندی متفاوت و قدرتمندی برخوردار هستند و مجهز به محور فعال خشک با سیستم فنربندی شمش یا لول، جناغی دوبل مستقل با فنربندی لول و یا ترکیبی از این دو برخوردار میباشند. این سیستم تعلیق از انعطاف بیشتری نسبت به سیستم تعلیق خودروهای کراس اوور برخوردار است.
-
تفاوت از نظر ارتفاع از سطح زمین
یکی از تفاوتهای مهم خودروهای CUV و SUV در ارتفاع از سطح زمین است. ارتفاع کف خودرو از سطح زمین در خودروهای کراس اوور، همچون خودروهای سدان معمولی و یا اندکی بالاتر از آنها است. برای همین این خودروها برای رانندگی در مسیرهای کوهستانی و بیراهه گزینه خوبی نیستند. اما در خودروهای شاسی بلند ارتفاع کف اتاق یا سیستم تعلیق از سطح زمین بیشتر است و از این نظر گزینه ایدهآلی برای رانندگی در مسیرهای ناهموار و آفرودی میباشند.
-
تفاوت از نظر میزان مصرف سوخت
به عنوان آخرین تفاوت خودروهای CUV و SUV میتوان به میزان مصرف سوخت اشاره کرد. با توجه به موارد اشاره شده و بررسی میزان مصرف سوخت شهری این خودروها به این پی میبریم که خودروهای کراس اوور از مصرف سوخت کمتری نسبت به خودروهای شاسی بلند برخوردار هستند و از این نظر صرفه اقتصادی دارند.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص تفاوت خودروهای CUV و SUV صحبت کردیم. همانطور که ملاحظه کردید خودروهای کراس اوور و شاسی بلند در مواردی همچون طراحی ظاهری، ساختار شاسی، ساختار انتقال نیرو، وزن، مصرف سوخت، سیستم تعلیق و فاصله از سطح زمین با هم تفاوت دارند. همچنین قیمت این خودروها با هم تفاوت زیادی دارد. برای همین با در نظر گرفتن این تفاوتها و شرایط استفاده از خودرو، بهترین کلاس خودرو را میتوانید انتخاب و خریداری نمایید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در رابطه با خودروهای برقی و قطعات برقی خودرو می توانید از دوره های جامع مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.