در چند سال اخیر خودروهای برقی مورد توجه افراد زیادی قرار گرفتهاند و روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود. دلیل آن هم به این خاطر است که خودروهای برقی در کاهش انتشار گازهای گلخانهای و بهبود کیفیت هوا نقش بسیار موثری دارند. حال خودروهای برقی نیاز به سرویس و نگهداری مناسبی دارند تا کارایی آنها افزایش پیدا کرده و به طول عمرشان افزوده شود. در این مطلب قصد داریم در خصوص نکات مهم سرویس و نگهداری خودروهای برقی صحبت کنیم و با این نوع خودروها بیشتر آشنا شویم.
خودرو برقی و مزایای آن
خودرو برقی به خودرویی گفته میشود که شامل یک یا چند موتور الکتریکی برای حرکت است. این خودروها در مقایسه با خودروهای دیگر از مزایای زیادی برخوردار هستند. در این خصوص میتوان به کاهش آلودگی هوا، کاهش مصرف سوخت، کاهش صداهای مزاحم و افزایش راندمان انرژی اشاره کرد. در خودروهای برقی انرژی لازم جهت حرکت توسط باتری ماشین تامین میشود. به عبارتی به جای سوخت فسیلی از برق جهت تامین انرژی موتور خودرو استفاده میشود. در خودروهای برقی یک باتری قابل شارژ وجود دارد که انرژی برق را در خود ذخیره میکند. موتور توسط انرژی موجود در باتری، نیروی لازم جهت حرکت چرخها را تولید میکند و سبب حرکت خودرو میشود.
نحوه سرویس و نگهداری از خودروهای برقی
حال که با خودروهای برقی و مزایای آنها آشنا شدیم، بهتر است به بررسی نکات مهم سرویس و نگهداری از خودروهای برقی بپردازیم.
-
مراقبت از باتری خودرو برقی
باتری از مهمترین اجزای خودروهای برقی است و به نوعی قلب آنها محسوب میشود. برای همین سرویس و نگهداری باتری ماشین برقی بسیار حائز اهمیت است. یکی از مواردی که در عمر باتری خودرو برقی تاثیر زیادی دارد، نحوه شارژ باتری است. سه سطح از شارژ باتری وجود دارد که هر کدام تاثیر متفاوتی بر روی باتری میگذارند. شارژ سطح 1 کندترین حالت شارژ باتری است. شارژ سطح 2 حدود 5 برابر سریعتر از حالت 1 است و شارژ سطح 3 قویترین حالت شارژ را دارد و باتری را ظرف زمان کوتاهی شارژ میکند. حال بهترین حالت برای شارژ روزمره باتری، شارژ سطح 1 و 2 است. نکته دیگری که در حفظ سلامت باتری ماشین تاثیر دارد، دمای محیط است. گرما یا سرمای زیاد بر روی باتری تاثیر میگذارد. برای همین خودروهای برقی باید در شرایط ایدهآلی نگهداری شوند.
-
مراقبت از سیستم ترمز خودروی برقی
یکی از ویژگیهای خودروهای برقی، سیستم ترمز احیاشونده آنها است. در خودروهای بنزینی با فشردن پدال ترمز، اصطکاکی بین لنتها و دیسکها ایجاد میشود. انرژی جنبشی هم به گرما تبدیل شده و این گرما هدر میرود. اما در ترمز احیاشونده بخشی از انرژی جنبشی به انرژی الکتریکی تبدیل میشود و در باتری خودرو ذخیره میگردد. در واقع با هر بار ترمزگیری، باتری کمی شارژ میشود. حال برای نگهداری صحیح از سیستم ترمز خودرو برقی باید به مواردی همچون نظارت مستمر بر سایش لنت ترمز توجه شود. برخی از خودروهای برقی دارای سنسورهایی هستند که زمان تعویض لنت را نشان میدهند. در صورتی که خودرو فاقد این سنسورها باشد، لنتها باید به طور منظم و دورهای بررسی شوند تا در صورت لزوم خیلی سریع مورد تعویض قرار بگیرند.
-
سرویس و نگهداری از لاستیکهای خودرو برقی
برای جلوگیری از ساییده شدن سریعتر لاستیکها و کمک به افزایش طول عمر آنها، باید به نحوه رانندگی توجه زیادی شود. رانندگی سریع و خشن سبب فرسودگی سریعتر لاستیکهای خودرو میشود. اما با رانندگی عادی و نرمال میتوان طول عمر لاستیکها را بیشتر کرد. علاوه بر این تنظیم باد لاستیکها نیز تاثیر زیادی بر روی عمر لاستیک دارد. تنظیم نادرست باد لاستیکها سبب تاثیرات منفی بر روی توان پیمایش خودرو برقی و کاهش عمر مفید لاستیکهای آن میشود. تراز مناسب لاستیکها هم از سایش ناهموار لاستیک جلوگیری کرده و هندلینگ خودرو برقی را بهبود میبخشد.
-
مراقبت از سیستم تعلیق خودرو برقی
وزن زیاد باتری خودرو برقی به سیستم تعلیق و قطعات آن فشار زیادی وارد میکند. این امر سبب استهلاک سریعتر قطعات این سیستم شده و میتواند مشکلات زیادی را ایجاد نماید. یکی از این مشکلات ساییدگی نابرابر و ناهموار لاستیکها است. در این شرایط مقاومت چرخشی لاستیکها افزایش و توان پیمایش خودرو کاهش مییابد. برای همین جهت مراقبت از سیستم تعلیق و قطعات آن باید به وضعیت آنها توجه کرده و در صورت مشاهده موارد مشکوک به یک تعمیرکار ماهر مراجعه کرد. رانندگی در مسیرهای هموار و به دور از دستانداز هم تاثیر زیادی در نگهداری از سیستم تعلیق خودرو برقی دارد.
چند نکته مهم جهت نگهداری و سرویس دورهای خودروهای برقی
به جز موارد اشاره شده در بخش قبلی، به چند نکته دیگر توجه داشته باشید تا بتوانید از خودروی برقی خود به خوبی مراقبت نمایید:
- توجه به سیستم خنککننده و مایع شیشهشوی: خودروهای برقی همچون خودروهای بنزینی دارای سیستم خنککننده هستند. این سیستم به طور دورهای نیاز به شستشو یا شارژ دارد. مایع شیشهشوی هم باید به طور منظم پر شود و برف پاککن در صورت لزوم تعویض گردد.
- تعویض فیلتر هوای کابین: این فیلتر مانع از ورود ذرات آلاینده به داخل کابین خودرو برقی میشود. با این حال بعد از گذشت مدت زمانی دچار گرفتگی شده و نیاز به تعویض پیدا میکند. در صورتی که کارایی سیستم سرمایشی یا گرمایشی خودرو کاهش پیدا کند، احتمالا زمان تعویض فیلتر هوای کابین خودرو برقی فرا رسیده است.
- به روزرسانی نرمافزاری منظم: خودروهای برقی از سیستمهای نرمافزاری پیشرفتهای بهره میبرند. نرمافزار خودرو باید به طور منظم بروزرسانی شود تا اشکالات موجود برطرف شده و سیستم بهبود پیدا کند.
- تمیز نگه داشتن بدنه و کابین خودرو: به عنوان آخرین نکته از نکات مهم سرویس و نگهداری خودروهای برقی باید به تمیز نگه داشتن کابین خودرو اشاره کرد. مواردی همچون رطوبت و نمک سبب خوردگی و زنگزدگی بدنه خودرو میشوند. برای همین تمیز نگه داشتن بدنه و کابین خودرو برقی از اهمیت زیادی برخوردار است.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص نکات مهم سرویس و نگهداری خودروهای برقی در سایت گلپانیا صحبت کردیم. با توجه به نکات مراقبتی اشاره شده در متن میتوانید از خودرو برقی خود به خوبی مراقبت کنید و شاهد افزایش راندمان و عملکرد آن باشید. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های جامع گلپانیا استفاده نمایید.