باتری از قطعات مهم در خودرو است که انرژی لازم برای فعالیت تمام بخشهای الکتریکی خودرو را تامین میکند. در صورتی که باتری ماشین خالی شود، امکان حرکت خودرو، روشنایی چراغها، پخش موسیقی و … وجود ندارد. برای همین باید به شارژ باتری ماشین توجه کرده و در صورت لزوم آن را شارژ کرد. حال بهتر است ببینیم نحوه شارژ باتری ماشین به چه صورت است و در چه مواقعی باید اقدام به انجام این کار کرد.
عوامل موثر در دشارژ یا تخلیه شدن باتری ماشین
منظور از دشارژ همان تخلیه باتری ماشین است که در میان باتریسازان تحت عنوان خوابیدن باتری نیز شناخته میشود. دلایل زیادی سبب دشارژ انواع باتری خودرو میشوند. مهمترین دلایل عبارتند از:
- خرابی دینام
- شارژ باتری با آمپر بالا
- از دست رفتن خاصیت اسید باتری
- خاموش ماندن بیش از حد خودرو
- استفاده از برق باتری برای مدت طولانی بدون روشن کردن ماشین
در صورتی که باتری ماشین دشارژ یا تخلیه شود، باید برای شارژ آن اقدام کرد. در بخش بعدی به نحوه شارژ باتری و روشهای موجود برای این کار اشاره میکنیم.
روشهای موجود برای شارژ باتری خودرو
بهترین روش برای شارژ باتری این است که به یک باتریسازی مراجعه کنید تا با استفاده از دستگاه مخصوص به شارژ باتری ماشین بپردازد. به جز این روش، روشهای دیگری هم وجود دارد که از طریق آنها میتوان باتری ماشین را شارژ کرد. روشهای موجود برای شارژ باتری ماشین عبارتند از:
1- استفاده از شارژر باتری
شارژر مخصوص باتری ماشین، بهترین و ایمنترین راه برای شارژ باتری است. چرا که این دستگاه میتواند بدون هیچ خطر و آسیبی باتری را شارژ نماید. دستگاههای شارژر از نظر سرعت شارژ تنوع زیادی دارند و شامل انواع سریع، کند و خیلی کند هستند. بدیهی است هر چقدر سرعت شارژ دستگاه بیشتر باشد، با قیمت بالاتری به فروش میرسد. از سوی دیگر هرچقدر جریان شارژر بیشتر باشد، باتری سریعتر شارژ میشود. با این حال برای شارژ باتری نیاز به یک جریان ملایم است تا آسیب و صدمهای به باتری وارد نشود. نحوه استفاده از شارژر باتری هم به شرح زیر است:
- دو سیم ماشین را از ترمینالهای باتری خارج کرده و باتری را جدا نمایید. با این کار کل سیستم برق خودرو خاموش میشود.
- الکترولیتهای باتری را بررسی کرده و در صورت لزوم الکترولیت بیشتری را داخل باتری بریزید. سپس به تمیز کردن ترمینالهای باتری بپردازید.
- سیم مثبت دستگاه شارژر را به ترمینال مثبت باتری و سیم منفی آن را به ترمینال منفی باتری وصل کنید.
- دستگاه را به برق متصل نمایید. در صورتی که دستگاه قابلیت تنظیم اتوماتیک شدت جریان را نداشته باشد، باید به صورت دستی اقدام به تنظیم جریان کرد. مقدار شدت جریان شارژ 3 الی 10 درصد از ظرفیت باتری است که بهترین حالت آن 5 است. توجه داشته باشید که جریان آرام سبب عمر بیشتر و آسیب ندیدن باتری میشود.
شارژ باتری با استفاده از دستگاه شارژر، روش ایمنی است و باتری را خیلی سریعتر از سایر روشها شارژ مینماید. همچنین کار با این دستگاه آسان است. با این حال اگر باتری از نوعی است که نیاز به خروج داشته و فرد مهارت کافی برای این کار ندارد، روش مناسبی نمیباشد.
2- شارژ باتری با دینام ماشین
دینام ژنراتوری است که به توزیع برق به خودرو و شارژ باتری میپردازد. در واقع دینام باعث تولید برق شده و این انرژی میتواند سبب شارژ مجدد باتری شود. برای همین اگر در حین رانندگی باتری تخلیه شود، دینام با توجه به تولید برقی که دارد میتواند باتری را شارژ کند. البته این در حالتی ممکن است که دینام سالم باشد. خرابی دینام معمولا با پارگی تسمه یا موارد دیگر مشخص میشود. مدت زمان شارژ باتری با دینام برای باتریهای جدید 1 الی 10 ساعت و برای باتریهای قدیمی حدود 20 ساعت است.
3- شارژ باتری با پنل خورشیدی
شارژر خورشیدی با استفاده از نور خورشید به تولید انرژی میپردازد. این شارژرها یک صفحه خورشیدی هستند که نور خورشید را به برق تبدیل مینمایند. یک پنل خورشیدی استاندارد 100 وات، میتواند حدود 5 آمپر برای شارژ باتری فراهم نماید. بسته به میزان نور خورشید دریافتی از طریق پنل، مدت زمان شارژ باتری متغیر است و میتواند تا دو روز هم طول بکشد.
برای استفاده از شارژر خورشیدی باید آن را بر روی یک سطح که بیشترین میزان نور خورشید را دریافت میکند قرار دهید و انبرکهای آن را به پینهای باتری ماشین متصل نمایید. البته پیش از اتصال انبرکها باید گیرههای وصل شده به باتری ماشین را از آن جدا نمایید. مزیتی که شارژر خورشیدی دارد این است که در هر مکانی حتی موقعیتهای دور از شهر قابل استفاده است. البته این شارژرها برای جذب انرژی به دوازده ساعت زمان نیاز دارند. هر چقدر هم توانشان بالاتر باشد، سرعت شارژ باتری هم بیشتر میشود.
4- شارژ باتری از طریق باتری دیگر
روش باتری به باتری یکی از روشهای مرسوم است که بسیاری از افراد در شرایط بحرانی از آن استفاده میکنند. برای این کار باید دو ماشین را در فاصله نزدیک به هم قرار داده تا بتوان اقدام به شارژ باتری کرد. روش کار هم بسیار ساده است. در ابتدا باید ماشینها را خاموش کنید و کاپوتها را بالا بزنید. سپس گیرههای رنگی و مثبت را به سر مثبت هر دو باتری وصل کنید. گیره منفی که سیاه رنگ است هم باید به سر منفی باتری متصل شود. در صورتی که این کار به درستی انجام شود، هیچ جرقهای ایجاد نمیشود. یک فضای دور از باتری در ماشین با باتری دشارژ شده پیدا کنید و گیره منفی را به آن متصل نمایید. ماشین با باتری خراب را روشن کرده تا عمل شارژ باتری انجام شود. در صورتی که در حین انجام کار متوجه داغ شدن کابلها شدید، یعنی کابلها از جنس مناسبی نیستند و باید سریعا جدا شوند. استفاده از کابلهای نازک و بیکیفیت سبب افزایش حرارت و همچنین آتشسوزی میشود.
5- شارژ باتری ماشین با آداپتور لپتاپ
یکی از ترفندهای شارژ باتری در زمان اضطراری، استفاده از آداپتور لپتاپ است. البته ولتاژ نامی آداپتور لپتاپ حدود 19 ولت است و برای شارژ باتری کارآمد نمیباشد. با این حال گاهی اوقات چارهای به جز استفاده از این وسیله نیست.
در صورتی که باتری مجددا دشارژ شود، چه باید کرد؟
گاهی اوقات پس از شارژ باتری، این مشکل مجددا رخ داده و باتری خالی میشود. در این شرایط مشکل میتواند از باتری و یا دینام شود.
- بررسی وضعیت دینام: در صورتی که دینام خراب باشد، نمیتواند باتری را به درستی شارژ کند. همچنین وجود مشکل در تسمه دینام میتواند سبب شارژ نشدن باتری شود. برای همین سلامت دینام باید بررسی شود.
- بررسی سلامت باتری: در صورتی که دینام و سایر اجزای دخیل در تامین انرژی الکتریکی به خوبی کار کنند و همچنان مشکل دشارژ وجود داشته باشد، یعنی باتری دچار مشکل شده است. در این زمان با تعویض اسید باتری میتوان باتری را احیا کرد. در صورت لزوم هم باید به تعویض باتری پرداخته تا مشکل به طور کامل برطرف شود.
برطرف کردن مشکل باتری و دینام با دوره جامع گلپانیا
اگر قصد دارید شخصا اقدام به برطرف کردن مشکلات مربوط به باتری، دینام و استارت خودرو نمایید، میتوانید از دوره جامع دینام و استارت گلپانیا استفاده کنید. در این دوره مباحث مختلفی همچون آشنایی با اجزا و عملکرد باتری و نحوه تست و شارژ باتری به دانشجویان آموزش داده میشود. افراد پس از شرکت در این دوره میتوانند اقدام به تعمیر خودروی شخصی خود کرده و یا وارد بازار کار در این حوزه شوند.
جمع بندی
شارژ باتری به روشهای مختلفی قابل انجام است. بهترین و ایمنترین روش استفاده از دستگاه شارژر است. حال در مواقعی که دسترسی به دستگاه شارژر و مراجعه به باتریساز امکانپذیر نباشد، میتوان از روشهای دیگری نظیر باتری به باتری کردن، پنل خورشیدی، آداپتور لپتاپ و ترانس استفاده کرد. در صورتی هم که پس از شارژ باتری مجددا شاهد تخلیه و دشارژ آن باشید، بهتر است به تعویض باتری ماشین بپردازید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.