برخی از رانندگان در حین رانندگی، بوی سوختگی را در کابین خودرو استشمام میکنند. در این شرایط توقف خودرو و بررسی مشکل جهت ایمنی سرنشینان و خودرو امری ضروری است. با بررسی خودرو میتوان نسبت به علت بوی سوختگی در خودرو پی برده و اقدامات لازم را انجام داد. در ادامه مطلب به بررسی دلایل استشمام بوی سوختگی در خودرو میپردازیم و با راههای رفع آن آشنا میشویم.
چگونگی تشخیص بوی سوختگی در ماشین
احساس بوی سوختگی در خودرو، نشانگر وجود مشکل یا مشکلاتی در خودرو است که نیازمند بررسی و تعمیر فوری است. بوی سوختگی معمولا به خاطر مواردی همچون نقص در سیستم احتراق، نشتی سوخت یا روغن و یا استفاده از سوخت بیکیفیت احساس میشود. حال برای تشخیص بوی سوختگی باید به دقت بو را شناسایی کرد.
بوی سوختگی معمولا بوی تلخ و سوختهای دارد و در نزدیکی سیستم موتور احساس میشود. برای همین در این شرایط باید سطوح داخلی خودرو را بررسی کرده تا علت آن بررسی شود. بوی سوختگی میتواند از بخشهای خاصی از موتور همچون فیلترها، شلنگها و خطوط سوخت استشمام شود. با بررسی این قطعات میتوان به تشخیص دقیقتر و رفع سریع مشکل کمک کرد.
7 دلیل استشمام بوی سوختگی در ماشین
در خصوص مهمترین دلایل استشمام بوی سوختگی در خودرو میتوان به 7 مورد زیر اشاره کرد:
-
شل شدن یا پارگی شلنگهای لاستیکی
به عنوان اولین دلیل استشمام بوی سوختگی در زیر کاپوت ماشین میتوان به شل شدن یا پارگی شلنگهای لاستیکی در زیر کاپوت اشاره کرد. گاهی اوقات این شلنگها به بخش داغ موتور خودرو چسبیده و پس از مدتی شروع به ذوب شدن میکنند. همین امر سبب احساس بوی سوختگی در کابین ماشین میشود. برای رفع این مشکل باید شلنگ را به جای صحیح خود انتقال داده و در صورت سوختگی زیاد آن را تعویض کرد. گیرهها نیز باید بررسی شده و در صورت شلشدگی، سفت شوند.
-
ذوب شدن تسمه متحرک
گاهی اوقات در کنار استشمام بوی سوختگی در خودرو، صداهای غیر عادی از زیر کاپوت همچون صدای تقتق یا جیغ مانند احساس میشود. این مشکل معمولا زمانی رخ میدهد که یکی از قطعات متصل به تسمه متحرک همچون پمپ هوا، پمپ آب، ژنراتور و یا کمپرسور قفل شده است. در این شرایط تسمه روی قرقرهای که هنوز یخ زده است میچرخد و سبب کشیده شدن تسمه میشود. این اصطکاک منبع بوی سوختن لاستیک است. در این حالت باید تسمه خراب را تعویض کرده و دستگاه آسیبدیده را بر اساس میزان آسیب تعمیر و یا تعویض کرد.
-
آزاد نکردن سریع پدال کلاچ
در صورتی که بوی سوختگی در زمان تعویض دنده استشمام شود، این بوی غیر عادی ناشی از مشکل در کلاچ است. هنگام تعویض دنده به درستی، پدال کلاچ خیلی سریع آزاد میشود. حال اگر پدال خیلی آهسته آزاد شود و دیسک کلاچ در برابر چرخ فلایویل لغزش زیادی پیدا کند، بوی سوختگی احساس میشود. این اصطکاک باعث میشود تا سطح کلاچ که از نوعی مش کاغذ ساخته شده است، دچار سوختگی شود و بویی شبیه به بوی سوختن کاغذ در خودرو احساس شود.
-
اتصال کوتاه در سیستم برق
یکی دیگر از دلایل استشمام بوی سوختگی در خودرو، اتصال کوتاه در سیستم برق است. اتصال کوتاه معمولا به خاطر مواردی از جمله قرارگیری یک شی ساده همچون کیسه پلاستیکی در اگزوز و یا مالش سیمهایی که در معرض هم قرار دارند، رخ میدهد. در این حالت بوی سوختگی در کابین ماشین احساس میشود.
-
ترمزگیریهای سخت و ناگهانی
در صورتی که راننده دائما در حال ترمزگیریهای سخت و ناگهانی باشد، احتمال استشمام بوی سوختگی در خودرو زیاد است. با ترمزگیری مداوم، اصطکاک زیادی میان قطعات سیستم ترمز ایجاد شده و همین امر سبب خروج دود و بو میشود. در اغلب موارد گیر افتادن یک پیستون کولیس در ترمزها سبب کشیدن ترمزها و بروز این مشکل میشود. برای همین در این شرایط بهتر است خودرو را نزد یک تعمیرکار ماهر برده تا به طور تخصصی مورد بررسی قرار بگیرد.
-
نشت روغن
یکی دیگر از دلایل استشمام بوی سوختگی در خودرو، نشتی روغن است. نشت روغن موضوع بسیار جدی و خطرناکی است و باید خیلی سریع مرتفع شود. چرا که میتواند به موتور و حتی خودرو آسیب رسانده و موجب آتش گرفتن ماشین شود. معمولا با نشت روغن، بوی سوختن روغن و یا دود خشک در ماشین احساس میشود. در این شرایط باید خودرو را برای حدود 30 دقیقه خاموش کرده و محل نشت روغن را پیدا کرد. پس از پیدا کردن محل نشتی باید روغنها را پاک کرده و برای بررسی تخصصی به یک مکانیکی مراجعه کرد.
-
مشکل در سیستم گرمایشی
به عنوان آخرین دلیل استشمام بوی سوختگی در خودرو میتوان به وجود مشکل در سیستم گرمایشی خودرو اشاره کرد. در صورتی که بعد از روشن کردن بخاری خودرو بوی سوختگی احساس شود، یعنی سیستم گرمایشی ماشین دچار مشکلی شده است. معمولا تجمع گرد و غبار میتواند سبب بروز مشکل در این سیستم و احساس بوی سوختگی شود.
چند راهکار برای جلوگیری از بوی سوختگی در ماشین
- به نظافت و مراقبت منظم و صحیح از خودرو توجه کنید و سطوحی از جمله شلنگها، خطوط سوخت و غیره را به طور منظم بررسی و پاکسازی کنید.
- فیلترهای هوا و سوخت را به طور منظم بررسی کرده و در صورت خرابی یا فرسودگی تعویض نمایید.
- بررسی دورهای سیستمهای حیاتی خودرو از جمله سیستم احتراق و سیستم برق نیز بسیار مهم بوده و از بروز مشکلاتی همچون استشمام بوی سوختگی در حین رانندگی جلوگیری مینماید.
- برای جلوگیری از این مشکل از سوخت با کیفیت استفاده کنید. سوخت نامناسب میتواند سبب نشتیها و آلودگی سیستم احتراق و در نتیجه ایجاد بوی سوختگی در ماشین شود.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص دلایل استشمام بوی سوختگی در خودرو صحبت کردیم و با 7 دلیل مهم آن در سایت گلپانیا آشنا شدیم. با توجه به دلایل استشمام بوی سوختگی میتوانید علت اصلی مشکل را شناسایی کرده و آن را مرتفع نمایید. البته برای رفع تخصصی مشکل بهتر است به یک تعمیرگاه مراجعه کرده و خودرو را به یک تعمیرکار ماهر بسپارید. با رفع عامل بوی سوختگی در خودرو میتوانید به بهبود عملکرد خودرو و افزایش امنیت خودرو و سرنشینان کمک نمایید.