جستجو کردن

روغن واسکازین چیست؟

روغن واسکازین چیست؟
3 بهمن 1403
بدون دیدگاه
تعداد بازدید : 523
فهرست محتوا

بسیاری از اجزا و قطعات خودرو برای کارکرد صحیح نیاز به روانکاری دارند. برای این کار هم از روغن‌های مخصوصی استفاده می‌شود که از جمله آنها میتوان به روغن موتور و روغن گیربکس اشاره کرد. روغن گیربکس که به آن روغن واسکازین نیز گفته می‌شود، به روانکاری قطعات گیربکس و جعبه دنده پرداخته و به حرکت نرم و روان آنها کمک می‌کند. در این مطلب به بررسی روغن واسکازین پرداخته و با نقش آن در خودرو بیشتر آشنا خواهیم شد.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

 

روغن واسکازین چه روغنی است؟

گیربکس یا جعبه دنده از بخش‌های مهم خودرو است که شامل اجزا و قطعات مختلفی می‌باشد. گیربکس به راننده امکان می‌دهد تا خودرو را با سرعت‌های مختلف در شرایط متفاوت کنترل کند. اهمیت این بخش بسیار زیاد بوده و باید از روغن مناسب برای روانکاری قطعات آن استفاده گردد. روغنی که برای روانکاری اجزای گیربکس استفاده می‌شود، روغن گیربکس یا واسکازین نام دارد. پس روغن گیربکس و واسکازین هر دو به یک روغن اشاره دارند و در عمل هیچ تفاوتی با هم ندارند. واسکازین کلمه‌ای روسی و به معنای روغن دنده است و در میان بسیاری از مکانیک‌های قدیمی و حتی جدید رایج می‌باشد. این روغن به محافظت از چرخ دنده‌ها و متعلقات آن در برابر انواع فشارهای وارده به این قطعات می‌پردازد.

اگر برایتان سوال است که روغن واسکازین چه رنگی است باید اشاره کنیم که این روغن‌ها معمولا به رنگ قرمز هستند. در صورتی هم که رنگ آن قهوه‌ای بوده و از بویی همچون بوی نفت برخوردار شود، یعنی زمان تعویض آن فرا رسیده است. یک تفاوت واسکازین با روغن موتور هم در رنگ روغن است. روغن‌های موتور معمولا به رنگ قهوه‌ای روشن یا زرد هستند و در صورت کدر شدن نیاز به تعویض پیدا می‌کنند. برای همین با توجه به رنگ روغن میتوان نوع روغن و زمان تعویض آن را مشخص کرد.

 

انواع روغن واسکازین

روغن واسکازین بر اساس نوع جعبه دنده خودرو به دو دسته قابل تقسیم است:

 

انواع روغن واسکازین

 

  • واسکازین خودروهای دنده اتومات: این نوع روغن مربوط به خودروهای دنده اتوماتیک است و با علامت ATF مشخص می‌شود. واسکازین خودروهای دنده اتومات رقیق‌تر بوده و گرانروی کمتری دارد. دلیل رقیق بودن آن به خاطر مدل قرار گرفتن چرخ دنده‌ها و شکل جایگیری آنها در جعبه دنده است.
  • واسکازین خودروهای دنده دستی: این روغن با علامت MTF مشخص شده و نسبت به نوع قبلی غلیظ‌تر است. ترکیبات این روغن واسکازین متناسب با جعبه دنده‌های دستی است. برای همین به هیچ وجه نباید به جای هم استفاده شوند. برای پی بردن به میزان غلظت روغن واسکازین خودروهای دنده دستی باید به اعداد درج شده بر روی آن دقت کرد. هر چقدر عدد کمتر باشد یعنی روغن رقیق‌تر است و غلظت کمتری دارد.

 

کاربرد و نقش روغن واسکازین در خودرو

با توجه به توضیحات اشاره شده در بخش قبلی، تا حدودی به نقش و کارایی روغن واسکازین در خودرو پی بردیم. روغن واسکازین در جعبه دنده خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد و وظیفه حفاظت از چرخ دنده و سایر قطعات مرتبط با آن را بر عهده دارد.

 

کاربرد و نقش روغن واسکازین در خودرو

 

این روغن به روان کردن چرخ دنده‌ها در جعبه دنده‌های اتومات یا دستی می‌پردازد و از قطعات در برابر سایش و اصطکاک زیاد محافظت می‌کند. از دیگر کاربردها و نقش روغن واسکازین در خودرو باید به حفظ کارکرد گیربکس و دیفرانسیل، روان شدن حرکت چرخ دنده‌ها، کم کردن فشار روی موتور خودرو، کاهش خوردگی و ساییدگی جعبه دنده، کمک به حرکت بهتر مکانیکی در ماشین و کاهش حرارت اجزای گیربکس اشاره کرد.

 

زمان تعویض واسکازین

در جعبه‌ دنده‌های دستی در پی فرسایش دنده‌ها یا یاتاقان‌ها، واسکازین دچار آلودگی شده و کارایی خود را به تدریج از دست می‌دهد. در جعبه دنده‌های اتوماتیک هم حرارت زیاد به مرور بر روی کیفیت روغن تاثیر می‌گذارد. در صورتی که زمان تعویض روغن واسکازین فرا رسیده و این عمل به تاخیر بیفتد، چرخ دنده‌ها با حرکت کند و سخت روبرو می‌شوند و همین امر سبب خوردگی و آسیب‌دیدگی آنها می‌گردد. در واقع تاخیر در تعویض روغن واسکازین یا روغن گیربکس راننده را با هزینه‌های بالای تعمیر قطعات مواجه می‌کند.

 

زمان تعویض واسکازین

 

زمان تعویض روغن واسکازین بسته به نوع جعبه دنده خودرو کمی متفاوت است. در واقع زمان عوض کردن این روغن در خودروهای دنده اتومات با خودروهای دنده دستی فرق دارد. به طور کلی بهتر است این روغن در خودروهای دنده دستی هر دو سال یک بار یا به ازای هر 100 هزار کیلومتر کارکرد تعویض گردد. در خودروهای دنده اتوماتیک هم بهتر است هر 60 هزار کیلومتر روغن تعویض گردد.

 

جمع بندی

در این مطلب در خصوص روغن واسکازین صحبت کردیم و با کاربرد و نقش آن در خودرو آشنا شدیم. همانطور که متوجه شدیم روغن واسکازین در واقع همان روغن گیربکس است که در جعبه دنده خودرو جهت روان و نرم کردن اجزایی همچون چرخ دنده مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روغن همچون روغن موتور از طول عمر خاصی برخوردار بوده و بعد از گذشت مدت زمانی به تعویض نیاز پیدا می‌کند. رانندگان با توجه به نوع جعبه دنده خودرو یا میزان کارکرد خودرو باید برای تعویض به موقع واسکازین اقدام نمایند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه فنی، برقی و مکانیکی خودرو می توانید دوره های آموزشی خودرو مجموعه گلپانیا را خریداری نمایید.

 

سوالات متداول

  • روغن واسکازین چه نقشی در خودرو دارد؟

این روغن به روانکاری چرخ دنده‌ها در جعبه دنده یا گیربکس خودرو پرداخته و حرکت را برای اجزا آسان‌تر می‌کند. همچنین در جعبه دنده‌های اتوماتیک نقش خنک‌کنندگی نیز دارد.

  • غلظت روغن واسکازین چقدر است؟

غلظت واسکازین به نوع آن بستگی دارد. این روغن برای جعبه دنده‌های دستی غلیظ‌تر و برای جعبه دنده‌های اتوماتیک رقیق‌تر است.

  • دلیل غلیظ بودن روغن واسکازین جعبه دنده دستی چیست؟

دلیل تفاوت غلظت روغن‌های جعبه دنده دستی و اتوماتیک به خاطر نوع قرارگیری چرخ دنده و نحوه جایگیری دنده‌ها است.

  • چرا زمان تعویض روغن واسکازین در خودروهای دنده اتومات زودتر است؟

تراکم قطعات و فشار بالا در خودروهای دنده اتوماتیک، سبب از بین رفتن چرخ دنده‌ها و کاهش کارایی روغن واسکازین می‌شود. برای همین زمان تعویض واسکازین در گیربکس اتوماتیک سریع‌تر از نوع دستی است.

شاید برات جالب باشه :  عوامل دشارژ شدن باتری خودرو

دیدگاهتان را بنویسید

مقالات پیشنهادی