جستجو کردن

تسمه دینام خودرو و کاربرد آن

تسمه دینام خودرو و کاربرد آن
16 دی 1403
بدون دیدگاه
تعداد بازدید : 1333
فهرست محتوا

تسمه دینام از قطعات مهم در پیشرانه خودرو است و وظیفه انتقال نیرو از موتور به دینام را بر عهده دارد. این تسمه نیروی موتور را به دینام منتقل کرده و سبب چرخش آن برای تولید جریان برق می‌شود. البته این تنها وظیفه و کاربرد تسمه دینام در خودرو نبوده و این قطعه وظایف دیگری نیز دارد. در ادامه مطلب با تسمه دینام خودرو بیشتر آشنا شده و به کاربرد و وظایف آن اشاره خواهیم داشت.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

 

تسمه دینام خودرو چیست؟

همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم، تسمه دینام یک قطعه ضروری و مهم در پیشرانه خودرو است که وظیفه راه‌اندازی دینام خودرو را بر عهده دارد. در واقع دینام برای کارکرد و حرکت خود نیاز به دریافت انرژی و نیرو از موتور دارد که این کار توسط تسمه دینام انجام می‌شود. تسمه دینام نه تنها در کارکرد دینام نقش دارد، بلکه نیروی لازم برای حرکت برخی دیگر از قطعات از جمله کمپرسور کولر، پمپ هیدرولیک و واتر پمپ را نیز تامین می‌کند.

 

تسمه دینام خودرو چیست؟

 

برای همین سالم بودن تسمه دینام بسیار حائز اهمیت است و در صورت خرابی باید سریعا تعویض گردد. خوب است بدانید برخی از مکانیک‌های قدیمی به تسمه دینام، تسمه پروانه می‌گویند. دلیل آن هم این است که در خودروهای قدیمی وظیفه چرخش و حرکت پروانه خنک‌کننده رادیاتور با این تسمه است. برای همین منظور از تسمه پروانه همان تسمه دینام است.

 

ساختار تسمه دینام خودرو

تسمه دینام، تسمه پروانه یا تسمه مارپیچ، یک قرقره یا پولی مخصوص دارد که به سر میل لنگ متصل است. با پیچیدن تسمه به دور این قرقره، نیروی حرکت میل لنگ به آن انتقال پیدا می‌کند. در این حالت با استارت موتور و چرخش میل لنگ شروع به حرکت کرده و گشتاور موتور را به اجزای موجود در مسیر از جمله دینام منتقل می‌کند. این موضوع نشانگر این است که هرگونه مشکل در تسمه دینام سبب توقف عملکرد اجزای مرتبط با آن می‌شود.

 

ساختار تسمه دینام خودرو

 

تسمه دینام میتواند یک یا دو تسمه مجزا باشد که به دور اجزای موجود چرخش می‌کند. این قطعه در سمت چپ موتور و قسمت سر میل لنگ قابل مشاهده است. در رابطه با جنس تسمه دینام هم باید اشاره شود که این قطعه از ترکیبات هیدروکربنی مختلفی ساخته می‌شود. برای تقویت این ترکیب از افزودنی‌های دیگری همچون نوارهای نخی و یا سیم‌های نازک فولادی نیز استفاده می‌شود.

 

وظایف و کاربرد تسمه دینام در خودرو

تسمه دینام از قطعات بسیار مهم محسوب شده و وظایف مهمی را بر عهده دارد. مهمترین وظیفه این قطعه، انتقال نیروی چرخشی موتور به دینام است. تسمه دینام، انرژی مکانیکی را از موتور دریافت کرده و به دینام انتقال می‌دهد. دینام هم انرژی دریافت شده را به انرژی الکتریکی یا برق مورد نیاز باتری تبدیل می‌کند. بنابراین کارکرد باتری، تامین انرژی آن و تامین برق خودرو به این تسمه وابسته است. به طور خلاصه وظایف و کاربرد تسمه دینام خودرو به شرح زیر است:

  • تامین نیروی مورد نیاز دینام
  • تامین نیروی چرخشی پمپ هیدرولیک
  • به حرکت درآوردن پروانه سیستم خنک‌کاری
  • تامین گشتاور لازم واتر پمپ در سیستم خنک‌کاری
  • تامین انرژی لازم کمپرسور در سیستم تهویه مطبوع

 

عمر مفید تسمه دینام چقدر است؟

عمر مفید تسمه دینام همچون سایر قطعات مصرفی خودرو به عوامل مختلفی از جمله کیفیت ساخت، نحوه رانندگی و غیره بستگی دارد. با این حال تسمه دینام خودرو در حالت عادی در حدود 50 الی 60 هزار کیلومتر عمر کرده و بعد از آن به تعویض نیاز پیدا می‌کند. خرابی تسمه دینام با نشانه‌هایی همراه است که با توجه به آنها میتوان نسبت به زمان تعویض تسمه اطلاع پیدا کرد. در صورتی که به تعویض به موقع این قطعه اهمیتی داده نشود، بخش‌ها و قطعات مرتبط با تسمه از کار می‌افتند و خسارات بیشتری به راننده تحمیل می‌شود.

 

علائم خرابی تسمه دینام خودرو

با اطلاع از علائم و نشانه‌های خرابی تسمه دینام خودرو میتوان برای تعویض به موقع آن اقدام کرد. از مهمترین نشانه‌های خرابی تسمه دینام باید به موارد زیر اشاره کرد:

 

علائم خرابی تسمه دینام خودرو

 

  • تغییرات ظاهری: براق شدن سطح تسمه نشان از زمان تعویض آن دارد. همچنین در صورتی که ترک‌های ریزی بر روی تسمه مشاهده شود، یعنی تسمه در معرض سایش قرار گرفته و نیاز به تعویض دارد.
  • روغنی شدن: وجود روغن بر روی تسمه دینام نشانگر وجود مشکلاتی در پولی یا قرقره است. این مشکل باید برطرف شده و تسمه دینام را تعویض کرد.
  • خروج صدای جیرجیر از زیر کاپوت: خروج صدای جیغ یا جیرجیر مانند از زیر کاپوت، نشان از خرابی قطعاتی از جمله تسمه دینام دارد. در صورتی که تسمه پاره شود، احتمال ایجاد اصطکاک ناخواسته و خروج صدای جیغ مانند وجود دارد.
  • از کار افتادن پیشرانه: با پارگی تسمه دینام، دینام امکان حرکت خود را از دست می‌دهد. در این حالت اگر باتری خودرو از برق کافی برخوردار نباشد، پیشرانه به طور ناگهانی خاموش شده و از کار می‌افتد.
  • سوسو زدن چراغ‌ها: ضعیف شدن یا سوسو زدن چراغ‌ها هم میتواند نشان از خرابی تسمه دینام باشد.

 

جمع بندی

در این مطلب از سایت گلپانیا در خصوص تسمه دینام خودرو صحبت کردیم و با کاربرد و وظایف آن آشنا شدیم. تسمه دینام از قطعات مصرفی مهم خودرو است که در زمان سرویس دوره‌ای خودرو بهتر است مورد بررسی قرار بگیرد. با تعویض به موقع تسمه دینام از بروز مشکلات زیادی از جمله از کار افتادن پیشرانه در حین رانندگی جلوگیری شده و رانندگی امن و مطمئنی را میتوان تجربه کرد.

 

سوالات متداول

  • آیا امکان حرکت خودرو بدون تسمه دینام وجود دارد؟

در خودروهای قدیمی که تسمه دینام با تسمه چرخاننده واتر پمپ و پروانه خنک‌کننده موتور یکی است، حرکت خودرو بدون تسمه سبب افزایش دمای موتور و جوش آوردن خودرو می‌شود. اما در برخی از پیشرانه‌های تک تسمه، خرابی این قطعه تنها سبب سفت شدن فرمان می‌شود.

  • رانندگی با تسمه دینام معیوب چه خطراتی دارد؟

تسمه دینام نقش مهمی در عملکرد بی‌عیب و نقص خودرو دارد. در صورتی که به سلامت تسمه دینام اهمیتی داده نشود، به برخی از اجزا و قطعات از جمله چراغ‌های جلو و واتر پمپ آسیب وارد شده و هزینه بیشتری به راننده تحمیل می‌شود.

  • عمر مفید تسمه دینام چقدر است؟

این قطعه در حدود 4 سال و بین 50 الی 60 هزار کیلومتر کارکرد کارایی دارد.

شاید برات جالب باشه :  مزایای مالتی پلکس و انواع شبکه‌ های مالتی پلکس چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

مقالات پیشنهادی