تولید برق در خودرو از نیازهای اولیه و اساسی هر خودرو و وسیله نقلیهای است و بدون آن امکان حرکت خودرو وجود ندارد. برای همین است که سیستم برق مهمترین سیستم خودرو محسوب میشود و توجه به سلامت اجزا و قطعات آن بسیار حائز اهمیت است. در این سری از مقالات گلپانیا قصد داریم در خصوص تولیدکننده برق در خودرو صحبت کنیم و با این قطعه و سایر قطعات مهم سیستم برق خودرو آشنا شویم.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
برق خودرو
سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی که انرژی لازم برای حرکت خودرو را مهیا میکنند، سیستم برق خودرو را تشکیل میدهند. عملیاتی نظیر استارت خوردن خودرو، اشتعال در موتور و کار کردن ایسیو یا کامپیوتر همگی به وسیله برق صورت میگیرد. این سیستم نیروی کافی را به قطعات مورد نظر میرساند و انرژی لازم برای کارکرد آنها را مهیا میکند. برای همین هرگونه اختلال در سیستم برق میتواند مانع از روشن شدن و حرکت خودرو شود و کارکرد قطعات مرتبط را مختل نماید.
اهمیت سیستم برق خودرو
سیستم برق ماشین از سیستمهایی است که از زمان حرکت خودرو تا لحظه خاموش شدن خودرو در حال کار است و به قطعات کمک میکند تا وظایف خود را به درستی انجام دهند.
باز کردن درب خودرو با دزدگیر، استارت زدن، روشن کردن چراغهای جلو یا چراغ راهنما، فعال کردن سیستم صوتی، بالا و پایین بردن شیشهها، کارکرد سیستم سرمایشی و گرمایشی و موارد دیگر همگی با سیستم برق صورت میگیرد. جریان برق در سیستم باعث راهاندازی تمام اجزای مورد نظر شده و رانندگی امن و مطمئن را برای رانندگان امکانپذیر میکند.
تولیدکننده برق در خودرو
سیستم برق خودرو شامل اجزا و قطعات مختلفی است که هر یک نقش و وظیفه خاصی را بر عهده دارند. در این میان وظیفه تولید برق در ماشین بر عهده قطعهای به نام آلترناتور یا دینام است. در خودروهای قدیمی دینام و در خودروهای جدید آلترناتور مسئول تولید برق در خودرو است. البته هر دو قطعه از کارکرد مشابهی برخوردار هستند و نقش یکسانی دارند. این قطعات نیروی مکانیکی به دست آمده از گردش موتور را به وسیله یک تسمه دریافت کرده و سپس طی فرآیندی آن را به برق 12 ولت تبدیل میکنند. در نهایت هم برق تولید شده را به ذخیرهکننده برق (باتری) تحویل میدهند.
تولیدکننده برق در خودروهای هیبریدی و برقی
سیستم برق خودروهای هیبریدی و برقی با خودروهای معمولی کمی متفاوت است. در این خودروها علاوه بر دینام، قطعات و سیستمهای دیگری هم برای تولید و مدیریت برق وجود دارند. در خودروهای هیبریدی و برقی، موتورهای الکتریکی نقش اصلی در تولید و مصرف برق را دارند.
این موتورها میتوانند مانند یک ژنراتور عمل کرده و برق تولید کنند. و یا میتوانند به عنوان یک مصرف کننده برق، انرژی ذخیره شده در باتری را مصرف نمایند.
ذخیرهکننده و توزیعکننده برق در خودرو
برق تولید شده توسط دینام در باتری ذخیره میشود. در واقع منظور از قطعه ذخیرهکننده برق در خودرو، باتری است. زمانی که موتور خاموش است، برق خودرو توسط باتری تامین میشود. به این معنا که برقی که در زمان روشن بودن موتور از دینام گرفته است را در خود ذخیره کرده و در شرایطی که خودرو خاموش است از آن برای عملیاتی همچون بالا بردن شیشه و فلاشر زدن استفاده میکند.
در رابطه با توزیعکننده برق خودرو هم باید اشاره شود که منظور از توزیعکننده برق همان سیمکشی موجود در سیستم است که وظیفه ارسال برق به مصرفکنندهها را بر عهده دارد. برای جلوگیری از شلوغی و بینظمی در سیستم برق، سیمهای هم مسیر در یک لوله پلاستیکی قرار میگیرند و یا به وسیله چسب برق به هم متصل میشوند. برای همین شناسایی و عیبیابی آنها خیلی راحتتر صورت میگیرد.
چالشهای تولید برق در خودروهای مدرن و امروزی
با پیشرفت تکنولوژی و فناوری، به تعداد سیستمهای الکتریکی در خودروها افزوده میشود. این مسئله باعث شده تا تولید برق در خودروهای جدید به یک چالش مهم تبدیل شود. برای مثال با افزایش تعداد سیستمهای الکتریکی همچون نمایشگرهای دیجیتال و سیستم کمک راننده، نیاز به برق در خودرو به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
تولید برق بیشتر هم منجر به تولید حرارت میشود که نیاز به مدیریت موثر را دو چندان میکند. در صورتی که به این موضوع توجهی نشود، دمای زیاد میتواند به اجزای الکتریکی آسیب وارد کرده و سبب کاهش کارایی سیستم شود. از طرف دیگر اگر از دینامهای قدرتمند یا باتریهای بزرگتر استفاده شود، وزن خودرو افزایش و فضای موجود در کابین کاهش یافته که در نتیجه آن هم مصرف سوخت بیشتر میشود.
فناوریهای جدید در تولید برق خودرو
صنعت خودروسازی برای بهبود تولید برق در خودرو از راه حلهای جدیدی بهره میبرد. در این خصوص میتوان به سلولهای سوختی اشاره کرد که از پیشرفتهترین فناوریها در تولید برق خودرو هستند. این سیستمها انرژی شیمیایی را به برق با کارایی بالا تبدیل کرده و به انتشار کمتر آلایندهها کمک میکنند. همچنین استفاده از پانلهای خورشیدی در برخی از خودروهای جدید و مدرن، امکان تولید برق از انرژی خورشید را امکانپذیر کرده است. این فناوری بیشتر در خودروهای برقی و هیبریدی که به برق بیشتری نیاز دارند، مشاهده میشود.
جمع بندی
در این مطلب از سایت گلپانیا در خصوص قطعه تولیدکننده برق در خودرو صحبت کردیم و با نقش آن آشنا شدیم. همانطور که متوجه شدیم دینام و آلترناتور قطعاتی هستند که به ترتیب در خودروهای قدیمی و امروزی وظیفه تولید برق را بر عهده دارند. این قطعات طی فرآیندی نیروی مکانیکی موتور را به برق 12 ولت تبدیل کرده و به باتری جهت ذخیرهسازی ارسال میکنند. برای همین آسیبدیدگی این قطعات با اختلال در عملکرد تولید برق در خودرو همراه است.
سوالات متداول
- تولید کننده برق خودرو کدام است؟
دینام و آلترناتور تولید کننده برق در خودرو هستند و هر دو از کارکرد مشابهی برخوردار میباشند.
- منظور از کنترل کننده برق خودرو چیست؟
کنترل کننده برق به دکمهها و کلیدهایی اشاره دارد که در مسیر توزیع کننده برق قرار میگیرند. با استفاده از آنها میتوان فعال یا غیر فعال بودن مصرف کننده برق، سرعت و شدت مصرف برق و غیره را کنترل کرد.
- مصرف کنندههای برق خودرو کدامند؟
تمام اجزا و لوازم برقی موجود در خودرو به عنوان مصرف کننده برق شناخته میشوند. در این خصوص باید به چراغهای داخلی و خارجی، شیشه بالابر، رادیو و ضبط و کولر اشاره کرد.