جستجو کردن

گیربکس 6 سرعته و مزایا و معایب آن

گیربکس 6 سرعته و مزایا و معایب آن
12 آذر 1403
بدون دیدگاه
فهرست محتوا

در حال حاضر بسیاری از خودروهای جدید مجهز به گیربکس 6 سرعته هستند. این گیربکس‌ها نسبت به گیربکس‌‌های قدیمی از یک دنده بیشتر برخوردار هستند. وجود یک دنده بیشتر در این گیربکس‌ها باعث شده تا تعویض دنده نرم‌تر صورت بگیرد و تجربه رانندگی بهبود پیدا کند. در ادامه مطلب در خصوص گیربکس 6 سرعته بیشتر صحبت کرده و با مزایا و معایب این گیربکس آشنا خواهیم شد.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

 

گیربکس 6 سرعته چیست؟

گیربکس 6 سرعته از انواع سیستم‌های انتقال قدرت در خودرو است که بیشتر در خودروهای مدرن و امروزی به چشم می‌خورد. این نوع گیربکس دارای 6 دنده مجزا برای انتقال قدرت از موتور به چرخ‌ها است و نسبت به گیربکس‌های قدیمی 4 یا 5 سرعته از دنده‌های بیشتری برخوردار است. وجود دنده‌های بیشتر در این نوع گیربکس باعث مزایای زیادی شده است.

 

گیربکس 6 سرعته چیست؟

 

مشخصات و ویژگی‌های گیربکس شش سرعته

همانطور که از نام گیربکس شش سرعته مشخص است، این گیربکس دارای 6 دنده رو به جلو و 1 دنده رو به عقب است. سه دنده اول گیربکس، دنده قدرتی هستند و سبب افزایش گشتاور موتور می‌شوند. دنده چهارم گیربکس نسبت 1:1 دارد. به این معنی که اگر موتور 6 هزار دور در دقیقه کار کند، پلوس یا میل گردان هم به همان میزان یعنی 6 هزار دور در دقیقه کار کرده و می‌چرخد. دنده 5 و 6 گیربکس شش سرعته هم به طور معمول دنده‌های اوردرایو یا سرعتی هستند و سبب کاهش دور موتور می‌شوند. به طور کلی دنده‌های جلو گیربکس شش سرعته، شامل دنده‌های سبک برای حرکت آرام و دنده‌های سنگین برای شتاب یا سرعت بالا هستند. این گیربکس‌ها میتوانند به صورت دستی یا گیربکس اتوماتیک باشند.

 

نحوه عملکرد گیربکس 6 سرعته

هدف اصلی گیربکس‌های 6 سرعته، تغییر سرعت و افزایش یا کاهش نیروی انتقالی است. این گیربکس‌ها از ترکیب مختلف دنده‌ها و شافت‌ها استفاده می‌کنند تا به تغییر نیرو و سرعت خروجی کمک شود. گیربکس 6 سرعته در موتورهای احتراق داخلی، سبب افزایش سرعت خودرو و راندمان آن می‌شود. خوب است بدانید گیربکس 6 سرعته همچون سایر گیربکس‌ها دارای اجزا و قطعات مختلفی است که در همکاری با هم به تغییر سرعت و انتقال نیرو می‌پردازند. مهمترین اجزای گیربکس شش سرعته شفت اصلی، دنده‌ها، کلاچ، بلبرینگ، سیستم کنترل دنده و دریچه مجهز به دنده است.

 

مزایای گیربکس 6 سرعته

گیربکس 6 سرعته از مزایای زیادی برخوردار است و نسبت به گیربکس‌های 4 و 5 دنده از چند جهت برتری دارد. در خصوص مهمترین مزایای گیربکس شش سرعته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. بهینه‌سازی مصرف سوخت: یکی از مزایای مهم گیربکس‌های شش سرعته، کاهش مصرف سوخت است. این گیربکس‌ها به دلیل برخورداری از دنده‌های بیشتر، به موتور امکان کار در دورهای پایین‌تر را می‌دهند. این ویژگی باعث کاهش مصرف سوخت و افزایش بهره‌وری در سرعت‌های بالا می‌شود.
  2. پایداری و عملکرد بهتر در سرعت‌های بالا: وجود 6 دنده جلو در این گیربکس باعث شده تا نیروی موتور در سرعت‌های بالا به شکل یکنواختی منتقل شود. این امر علاوه بر کاهش استهلاک موتور، به کاهش صدای موتور و کاهش مصرف سوخت نیز کمک زیادی می‌کند.
  3. تعویض دنده نرم‌تر و بدون لغزش: تعویض دنده در گیربکس شش سرعته به شکل نرم، بی‌صدا و بدون لغزش انجام می‌شود. برای همین راننده و سرنشینان حس راحتی بیشتری را در زمان رانندگی احساس می‌کنند.
  4. کاهش استهلاک قطعات داخلی: در گیربکس شش سرعته، توزیع نیرو به شکل بهتری انجام می‌شود. همین امر منجر به کاهش فشار و استهلاک قطعات داخلی گیربکس و افزایش طول عمر آن می‌گردد.
  5. رانندگی ایمن در شرایط مختلف: با وجود گیربکس شش سرعته، رانندگی در شرایط مختلف همچون رانندگی در شهر، رانندگی در مسیرهای بین شهری و حتی مسیرهای آفرودی راحت‌تر صورت می‌گیرد. رانندگان با این گیربکس رانندگی بهتر و بدون دردسری را تجربه می‌کنند.
  6. تسلط بیشتر بر خودرو: از آنجایی که گیربکس‌های شش سرعته در تنظیم بهینه سرعت نقش خوبی دارند، راننده تسلط بیشتری بر خودرو پیدا کرده و کیفیت رانندگی بهبود پیدا می‌کند.

 

معایب گیربکس 6 سرعته

گیربکس‌های شش سرعته در کنار مزایای زیادی که دارند، از چند عیب نیز برخوردار هستند. معایب گیربکس 6 سرعته عبارت است از:

 

معایب گیربکس 6 سرعته

 

  • پیچیدگی بیشتر و فرآیند تعمیر و نگهداری سخت‌تر: این گیربکس‌ها نسبت به گیربکس‌های قدیمی از پیچیدگی بیشتری برخوردارند. برای همین تعمیر و نگهداری آنها سخت‌تر و پیچیده‌تر است.
  • هزینه تعمیر و نگهداری بالا: پیچیده بودن این گیربکس باعث شده تا فرآیند تعمیر و نگهداری آنها هزینه‌برتر باشد. چرا که پروسه عیب‌یابی و تعمیر آنها به زمان بیشتری نیاز دارد. از طرفی تعمیر این گیربکس تنها از افراد متخصص و با تجربه بر می‌آید که همین موضوع هزینه نگهداری خودرو را تا حد زیادی افزایش می‌دهد.
  • وزن بیشتر: گیربکس 6 سرعته به دلیل برخورداری از دنده‌های بیشتر، از وزن بالاتری نسبت به گیربکس‌های سنتی برخوردار است. افزایش وزن گیربکس در شرایطی سبب کاهش کارایی خودرو می‌شود. همچنین این گیربکس‌ها ابعاد بزرگتری دارند و جای بیشتری می‌گیرند.
  • حساسیت به کیفیت روغن: این گیربکس‌ها نسبت به کیفیت روغن و تعویض به موقع آن حساسیت زیادی دارند. در صورتی که از روغن‌های نامرغوب در خودرو با این گیربکس استفاده شود و یا به تعویض به موقع روغن توجهی نشود، بر روی عملکرد و طول عمر گیربکس تاثیر منفی گذاشته می‌شود.

 

نکات مهم برای نگهداری بهتر گیربکس 6 سرعته

 

نکات مهم برای نگهداری بهتر گیربکس 6 سرعته

 

  • روغن گیربکس باید طبق توصیه سازنده در زمان مناسب تعویض شود. این کار از رسوب و خرابی قطعات داخلی گیربکس جلوگیری می‌کند.
  • سطح روغن باید به طور منظم بررسی شده و در صورت کمبود آن را شارژ کرد.
  • از رانندگی با شتاب‌گیری‌های ناگهانی و بکسل کردن باید تا حد زیاد خودداری گردد.
  • سرویس دوره‌ای گیربکس شش سرعته مهم بوده و برای حفظ عملکرد حائز اهمیت است.

 

جمع بندی

در این مطلب از سایت گلپانیا در خصوص گیربکس 6 سرعته و مزایا و معایب آن صحبت کردیم. این گیربکس‌ها نسبت به گیربکس‌های سنتی و قدیمی از یک دنده بیشتر برخوردار هستند. وجود یک دنده بیشتر در گیربکس 6 سرعته با مزایا و معایبی همراه است. مهمترین مزایای گیربکس 6 سرعته افزایش بهره‌وری سوخت، تعویض دنده نرم‌تر و راحت‌تر، پایداری و عملکرد بهتر در سرعت‌های بالا، کاهش استهلاک قطعات داخلی و امکان رانندگی در شرایط مختلف است. با این حال گیربکس 6 سرعته پیچیدگی و وزن بیشتری دارد و هزینه تعمیر و نگهداری از آن بالاتر است.

شاید برات جالب باشه :  زنجیر تایم ماشین چیست و عمر مفید آن چقدر است؟

دیدگاهتان را بنویسید

مقالات پیشنهادی