رادیاتور آب ماشین، از مهمترین ارکان خنکسازی موتور به حساب میآید. این بخش از خودرو شامل مجموعهای از لولهها و پرهها است که در دفع حرارت و خنکسازی موتور به خوبی عمل میکنند. حال گاهی اوقات آب رادیاتور به شکل غیر طبیعی کاهش پیدا میکند. در این شرایط باید علت کم شدن آب رادیاتور را پیدا کرده و خیلی سریع مشکل را برطرف کرد. در این مطلب قصد داریم در خصوص دلایل کم شدن آب در رادیاتور خودرو صحبت کنیم و با نحوه برطرف کردن مشکل آشنا شویم.
رادیاتور و نقش آن در خودرو
رادیاتور ماشین یک مجموعه مشبک از چندین لوله آب، پرههای خنککننده، مخزن آب ورودی، مخزن خروج آب، مخزن هواگیری و درپوش است. طراحی این مجموعه به گونهای است که به کمک دو لوله ورودی و خروجی به موتور متصل شده و درون آن از مایع خنککننده حاوی آب و ضدیخ پر میشود. تمام اجزای این بخش در همکاری با هم به کاهش دمای موتور و خنک کردن آب داغ موتور میپردازند. آب به وسیله واترپمپ به درون موتور کشیده شده و بعد از دفع حرارت وارد رادیاتور میشود. رادیاتور هم به دلیل قرارگیری در معرض هوای خنک میتواند حرارت اضافی از مایع خنککننده موتور را دفع کند.
مهمترین دلایل کم شدن آب در رادیاتور
حال سوالی که برای بسیاری از افراد مطرح این است که دلایل کم شدن آب در رادیاتور خودرو چیست و آیا کم شدن آب رادیاتور ماشین طبیعی است؟ در پاسخ به این سوالات باید اشاره کنیم که دلایل زیادی سبب کم شدن آب در رادیاتور خودرو میشود. در صورتی که راننده به این موارد توجهی نداشته و علت کم شدن آب را شناسایی نکند، در کارکرد سیستم خنککاری اختلال ایجاد شده و قطعات و بخشهای زیادی از خودرو از جمله موتور در معرض آسیب قرار میگیرد. مهمترین دلایلی که سبب کاهش آب در رادیاتور ماشین میشود، به شرح زیر است:
- خراب شدن برخی از قطعات رادیاتور خودرو همچون فن، ترموستات، درپوش، شبکه و لولهها میتواند سبب کاهش آب داخل آن شود.
- خوردگی بیش از حد رادیاتور سبب نشت آب و افزایش فشار در سیستم و در نتیجه کاهش آب رادیاتور میشود.
- استفاده از بخاری خودرو در زمستان سبب افزایش دمای آب و تبخیر آب موجود در رادیاتور میشود. پس کم شدن آب رادیاتور در زمستان معمولا به خاطر روشن شدن بخاری ماشین است.
- سوختن فیوز فن رادیاتور که سبب عدم خنک شدن رادیاتور و به جوش آمدن آب میشود.
- سوختن واشر سرسیلندر که سبب ورود آب به سوپاپها و محفظه سیلندر میشود.
- نشتی رادیاتور بخاری که سبب کاهش آب موجود در رادیاتور میشود.
در صورتی که علت کم شدن آب در رادیاتور خرابی یک یا چند قطعه باشد، قطعات باید مورد تعمیر یا تعویض قرار بگیرند. مقدار و کیفیت آب رادیاتور هم باید بررسی شده و در صورت نیاز آن را تعویض یا اضافه کرد. برای رادیاتور ماشین بهتر است از آب مقطر استفاده شود. میزان ترکیب آب و مایع خنککننده هم باید با توجه به نوع و مدل خودرو از دفترچه راهنما مشخص شود. در صورتی که دسترسی به دفترچه وجود نداشته باشد، بهتر است از ترکیب 50/50 برای آن استفاده شود.
کم شدن آب در رادیاتور خودرو چه خطراتی در پی دارد؟
در صورتی که راننده به کاهش آب در رادیاتور ماشین توجهی نداشته باشد، مشکلات زیادی برای خودرو به وجود میآید. مهمترین مشکل هم وارد شدن آسیبهای جدی به موتور خودرو است. در پی این اتفاق بسیاری از قطعات در معرض آسیب قرار میگیرند. برای مثال کم شدن آب در رادیاتور ممکن است باعث خرابی و سوختن واشر سرسیلندر، خرابی پیستونها و داغ کردن موتور و گیرپاژ آن شود. آسیبدیدگی هر یک از این قطعات هم با هزینه سنگینی همراه است.
اقدامات لازم در زمان کم شدن آب در رادیاتور ماشین
در صورتی که آب رادیاتور خودرو کم شده باشد، باید به آن آب اضافه کرد. برای این کار هم باید مراحل زیر را دنبال کرد:
- خودرو را در جایی صاف پارک کرده و آن را خاموش کنید. کمی صبر کنید تا موتور به اندازه کافی خنک شود. کاهش دمای موتور به مدت زمان رانندگی بستگی دارد. در صورتی که زمان زیادی با خودرو رانندگی شده باشد، به حداقل یک ساعت زمان برای خنک شدن موتور نیاز است.
- بعد از کاهش دمای موتور میزان مایع داخل منبع انبساط را چک کنید.
- سپس ضد یخ و آب مقطر را به میزان مناسب با هم ترکیب کنید. برای اطلاع از میزان لازم برای هر کدام به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید. در صورت عدم دسترسی به دفترچه میتوانید از ترکیب 50/50 استفاده کنید.
- درب رادیاتور را باز کرده و ترکیب را به آن اضافه کنید. در اینجا اهمیت خنک بودن موتور مشخص میشود. در صورتی که دمای موتور زیاد باشد، رادیاتور تحت فشار بوده و ممکن است آب داغ با فشار زیادی به سمت بیرون خارج شود و منجر به سوختگی گردد.
- بعد از اضافه کردن آب، درب رادیاتور را ببندید و موتور را روشن کنید. کمی صبر کنید تا موتور مدتی روشن بماند. در صورتی که لولهها و اتصالات نشتی نداشته باشند، میتوانید به حرکت بپردازید.
برای جلوگیری از عواقب و خطرات ناشی از کم شدن آب رادیاتور حتما به صورت مرتب آن را چک کنید. در صورتی که آب رادیاتور بیش از حد معمول کاهش پیدا کرده باشد، اجزای سیستم خنککننده را بررسی کرده و مشکلات احتمالی را برطرف کنید. اگر در این زمینه هم تخصصی ندارید، بهتر است این کار را به مکانیکهای ماهر و با تجربه بسپارید.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص دلایل کم شدن آب در رادیاتور خودرو صحبت کردیم. همانطور که اشاره شد مواردی همچون نشتی در اتصالات و لولهها، سوراخ شدن رادیاتور، خرابی واترپمپ، ورود آب به سیلندر، نشتی آب از بخاری، خرابی فن و نقص فنی ترموستات میتواند سبب کاهش آب رادیاتور شود. با اطلاع از علت کاهش آب در رادیاتور ماشین، به رفع مشکل بپردازید و مانع از بروز خطرات جدیتر شوید. آب رادیاتور هم به صورت دورهای و منظم چک کنید و در صورت کاهش به آن آب اضافه نمایید. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر می توانید از دوره های آموزشی سایت گلپانیا استفاده نمایید.