واشر سرسیلندر جزو قطعات بسیار مهم در خودرو محسوب میشود. این قطعه برای آببندی و عایقبندی شکاف میان سرسیلندر و بدنه موتور استفاده میشود. برای همین در صورتی که آسیب دیده و دچار سوختگی شود، مشکلاتی را در خودرو به وجود میآورد. دلایل زیادی وجود دارد که در سوختن واشر سرسیلندر موثر است. در ادامه به بررسی این دلایل میپردازیم و با علائم سوختن واشر سرسیلندر آشنا میشویم.
واشر سرسیلندر چیست؟
مهمترین قطعه آببندی در موتور خودرو، واشر سرسیلندر نام دارد. قطعاتی همچون لنگ و پیستون در داخل واشر سرسیلندر قرار گرفته و فضای بین سیلندر و سرسیلندر را آببندی میکنند. در خودروهای مدرن، واشر سرسیلندر به صورت فولادی چند لایه است. اما در ماشینهای قدیمی این قطعات به صورت مسی هستند.
واشر سرسیلندر شبیه به یک صفحه است که بر روی سطح آن سوراخهایی ایجاد شده است. تعداد سوراخهای موجود بر روی واشر برابر با تعداد پیستونهای موتور است. واشر سرسیلندرها بر اساس جنس مورد استفاده شامل 4 دسته اصلی میشوند: فولاد چند لایه، مس، کامپوزیت و الاستومریک. واشر سرسیلندرهای فولاد چند لایه، از جدیدترین محصولات هستند و از 2 الی 5 لایه نازک ساخته میشوند. این قطعات بیشتر در خودروهای مدرن و امروزی مشاهده میشوند.
وظایف و نقش واشر سرسیلندر
واشر سرسیلندر از وظایف مهمی برخوردار است که در این رابطه میتوان به این موارد اشاره کرد:
- آببندی سیلندر: واشر سرسیلندر بین سرسیلندر و بلوکه آن قرار میگیرد. این قطعه مانع از نشت گاز از محفظه احتراق شده و همزمان از نشتی آب و روغن نیز جلوگیری میکند. نشتی گاز بر روی عملکرد موتور تاثیر گذاشته و سبب کاهش قدرت و راندمان موتور میگردد.
- هدایت کردن مایعات: واشر سرسیلندر وظیفه هدایت صحیح آب و روغن را برعهده دارد. روغن موتور و آب جزو سیالات مهم هستند که برای گردش آنها در موتور مسیرهایی بر روی سرسیلندر و واشر سرسیلندر در نظر گرفته شده است.
- جلوگیری از مخلوط شدن روغن و آب: در صورتی که آب و روغن با هم مخلوط شوند، مشکلات جبران ناپذیری را به بار میآورند. حال از آنجایی که فاصله بین مسیر روغن و آب بسیار کم است، واشر سرسیلندر مانع از اختلاط آنها میشود.
- حفظ و نگهداری مایعات: واشر سرسیلندر در کنار هدایت مایعات و جلوگیری از مخلوط شدن آنها یک نقش دیگر دارد و آن حفظ و نگهداری مایعات است.
دلایل سوختن واشر سرسیلندر
به طور کلی واشر سرسیلندر بر اثر افزایش دمای موتور و در نتیجه افزایش دمای خود، دچار سوختگی میشود. زمانی که سیستم خنک کننده به طور صحیح کار نکند، موجب سوختگی واشر سرسیلندر میشود. در زیر به مهمترین دلایل سوختن واشر سرسیلندر اشاره میکنیم.
- کم بودن آب رادیاتور
- خراب بودن پروانهها
- مسدود بودن لولهها و مجاری آب
- وجود رسوب در سیستم خنک کننده
- خراب بودن ترموستات
- خراب بودن واترپمپ
- رانندگی غیر اصولی راننده
- گرمای بیش از حد هوا
- عدم استفاده از ضد یخ
- نشتی آب و روغن در موتور
به جز موارد اشاره شده، یک مورد دیگر نیز در سوختن واشر سرسیلندر موثر است و آن عدم نصب صحیح این قطعه است. هر واشر سرسیلندری باید با استفاده از پیچ بر روی دهانه سرسیلندر نصب شود. در صورتی که نصب آن به درستی انجام نشود، بر اثر قرارگیری در معرض فشار و حرارت زیاد خیلی زود دچار آسیب و سوختگی میشود. همچنین در همان عمر کوتاه خود نمیتواند به خوبی به وظایفش عمل نماید. برای همین باید به سالم بودن واشر سرسیلندر و نصب صحیح آن توجه شود تا بتوان به طور موثری از آن در خودرو استفاده کرد.
بررسی عوامل اصلی سوختن واشر سرسیلندر
- کمبود آب رادیاتور: در صورتی که آب کافی در رادیاتور موجود نبوده و مایع در موتور گردش نکند، موتور داغ شده و سبب سوختن واشر سرسیلندر میشود.
- عدم استفاده از ضد یخ: در صورتی که تعویض ضد یخ فراموش شود، منجر به باد کردن واشر سرسیلندر و از بین رفتن آن میشود. برای همین اگر رنگ مایع ضد یخ تغییر کرده و به شکل بیرنگ در آمده است، باید خیلی سریع تعویض شود.
- لولهها و شلنگهای فرسوده: اگر لولههایی که مایع خنک کننده را به داخل و خارج از رادیاتور منتقل میکنند بیش از حد فرسوده شده باشند، کل سیستم از کار میافتد. برای همین در صورت مشاهده هرگونه برآمدگی یا ترک بر روی لولهها باید به تعویض آنها بپردازید.
- گرفتگی و انسداد رادیاتور: هرگونه انسداد و گرفتگی در رادیاتور مانع از گردش آب میشود. از نشانههای گرفتگی داخلی رادیاتور میتوان به تجمع زنگ یا جرم اشاره کرد. در این شرایط هم احتمال سوختگی واشر سرسیلندر بسیار زیاد است.
- شکستگی فن: فن یکی از اجزای مهم در سیستم خنک کننده خودرو است و از داغ شدن بیش از حد موتور جلوگیری میکند. در صورتی که فن سروصدای زیادی داشته باشد، احتمالا خراب شده است.
- اعمال فشار زیاد به موتور بیش از حد گرم: در صورتی که موتور بیش از حد گرم شده باشد، نباید به آن فشار زیادی اعمال شود. در صورت عدم توجه به این موضوع، واشر سرسیلندر دچار سوختگی میشود. همچنین این موضوع میتواند منجر به آسیبات جبران ناپذیر به سایر قطعات داخلی شود.
نشانههای سوختن واشر سرسیلندر
سوختن واشر سرسیلندر تاثیرات مخربی بر روی موتور میگذارد. برای همین راننده باید از نشانهها و علائم سوختگی این قطعه اطلاع داشته باشد تا بتواند خیلی سریع و به موقع آن را تعویض نماید. مهمترین علائم سوختن واشر سرسیلندر عبارتند از:
- دمای بیش از حد موتور
- جوش آوردن موتور
- خروج دود سفید یا آبی از اگزوز
- وجود نشتی از زیر منیفولد
- تغییر رنگ روغن به سفید شیری
- کاهش توان موتور
- کم شدن زود هنگام آب رادیاتور
- وجود حباب در رادیاتور
- مشاهده روغن و آب بر روی موتور به خاطر نشتی
سوختن واشر سرسیلندر با چه عواقب و خطراتی همراه است؟
افرادی که در شهرهای نسبتا گرم ساکن هستند و یا روزانه ساعات زیادی را به رانندگی با خودرو میپردازند، معمولا بیشتر شاهد سوختگی واشر سرسیلندر خودروی خود هستند. زمانی که این قطعه دچار سوختگی میشود، باید از رانندگی با خودرو اجتناب کرده و در اسرع وقت برای تعویض آن اقدام کرد. چرا که با آسیبدیدگی واشر سرسیلندر، آببندی سیلندر هم به طور کامل از بین میرود. در صورتی که با واشر سرسیلندر به رانندگی پرداخته شود و تعویض آن به تاخیر بیفتد، این مشکلات رخ میدهد:
- زمانی که آببندی سیلندر از بین برود، آب وارد محفظه سیلندر شده و با سوخت ترکیب میشود. در این شرایط کیفیت سوخت و قدرت موتور خودرو کاهش زیادی پیدا میکند.
- آب و روغن هم با مخلوط شده و غلظت روغن جهت روانکاری قطعات موتور کاهش پیدا میکند. زمانی که روانکاری قطعات به درستی صورت نگیرد، احتمال داغ شدن و آسیب دیدگی قطعات متحرک نظیر میل لنگ، پیستون و یاتاقان افزایش پیدا میکند.
هزینه تعویض واشر سرسیلندر چقدر است؟
زمانی که واشر سرسیلندر دچار سوختگی میشود، امکان تعمیر آن وجود نداشته و باید برای تعویض آن اقدام کرد. قیمت خرید واشر سرسیلندر تا حد زیادی به کیفیت آن بستگی دارد. واشر سرسیلندرهای باکیفیت میتوانند به خوبی تمام منافذ موجود در سرسیلندر را پوشش دهند و در برابر حرارت و فشار بالای بلوکه سیلندر از خود مقاومت زیادی نشان دهند. برای همین حتما برای خرید این قطعه به سراغ نمونههای باکیفیت آن بروید.
جمع بندی
در این مطلب آموزشی با عوامل اصلی سوختن واشر سرسیلندر آشنا شدیم. همانطور که اشاره کردیم عواملی همچون کم بودن آب رادیاتور، مسدود بودن لولههای آب، خرابی واترپمپ، خرابی ترموستات، نشتی آب و روغن و عدم استفاده یا عدم تعویض ضد یخ از مهمترین عوامل سوختن واشر سرسیلندر هستند. با توجه به این موارد میتوانید مانع از سوختگی زودرس این قطعه شوید و برای مدت زمان بیشتری از آن استفاده نمایید.