خودروها در هر کلاس و شکلی که باشند، از اجزا و بخشهای ثابتی برخوردار هستند. این اجزای ثابت وظایف مهمی دارند و قابل حذف نمیباشند. در این خصوص میتوان به گلگیر و در برخی از خودروها شلگیر اشاره کرد. گلگیر و شلگیر در کنار هم قرار دارند و به ایفای نقش خود در خودرو میپردازند. در این مطلب قصد داریم در خصوص وظایف گلگیر و شلگیر خودرو صحبت کنیم و با تفاوتهای آنها آشنا شویم.
گلگیر خودرو چیست؟
گلگیر بخش مهمی از بدنه خودرو است که دور چرخها قرار دارد. این بخش از پاشیدن آب، گلولای، شن و هر چیز دیگری به بخشهای جانبی بدنه خودرو و سیستم موتور ممانعت میکند. همچنین از پرتاب شدن سنگریزه و گل به اطراف خودرو و بدنه آن جلوگیری میکند. گلگیر خودرو معمولا از جنس فلز است و درست بالای چرخهای هر دو ردیف عقب و جلو قرار میگیرد. گاهی اوقات این بخش بر روی بدنه سوار شده و قابل تعویض است. اما در برخی از خودروها هم به طور یکپارچه با بدنه خودرو طراحی میشود.
مهمترین وظیفه گلگیر، پیشگیری از ورود گرد و خاک، گلولای، آب، سنگریزه، شن و هر جسم خارجی به داخل موتور و اجزای فنی زیر کاپوت است. برای همین نقش مهمی در حفاظت از بخش فنی خودرو دارد. همچنین این بخش از لاستیکها و سیستم چرخها در برابر نفوذ گرد و خاک و هر چیز دیگری محافظت میکند. گلگیرها نه تنها نقش محافظتی دارند، بلکه در زیبایی و ظاهر خودرو نیز موثر هستند. سبک طراحی گلگیر هم تا حد زیادی به کلاس ماشین بستگی دارد. برای همین به طور کلی میتوان گفت گلگیرها از مهمترین اجزای بدنه خودرو محسوب میشوند و سالم بودنشان اهمیت زیادی دارد.
شلگیر ماشین چیست؟
شلگیر را میتوان بخشی از گلگیر و حتی سیستم چرخ خودرو در نظر گرفت. این بخش در زیر گلگیر و بالای لاستیکها قرار دارد و نوعی آپشن برای خودرو محسوب میشود. شلگیر در مهار گلولای و آب به گلگیر کمک میکند و مانع از پاشیدن و نفوذ آنها به بخش داخلی خودرو میگردد. همچنین شلگیر در جادههایی که دارای شن و ماسه است، از پاشش و برخورد سنگریزه و شن به بدنه خودرو ممانعت میکند. برای همین این بخش از خودرو هم نقش محافظتی دارد و از آسیبدیدگی بدنه در زمان حرکت در مسیرهای خاکی و قدیمی جلوگیری میکند.
تفاوتهای گلگیر و شلگیر
همانطور که متوجه شدیم گلگیر و شلگیر خودرو هر دو از اجزای بدنه خودرو هستند و نقش محافظتی دارند. حال بهتر است ببینیم این اجزا در چه مواردی با هم تفاوت دارند:
-
محل قرارگیری گلگیر و شلگیر
گلگیر خودرو به صورت یک تکه مجزا طراحی و ساخته شده و سپس بر روی شاسی خودرو با استفاده از اتصالات مخصوص پرچ و نصب میگردد. البته پیشتر طراحی و ساخت گلگیر به صورت یکپارچه با بدنه خودرو انجام میشده است. اما در حال حاضر در ماشینهای امروزی این بخش به صورت مجزا طراحی و ساخته میشود. دلیل آن هم به خاطر تفاوت ورقهای به کار رفته در ساخت این بخش جهت افزایش مقاومسازی و یا طراحی متفاوت و حجیمتر آن است. حال در رابطه با محل نصب شلگیر باید اشاره کنیم که شلگیر یک آپشن محسوب شده و بر روی خودروهای عادی نصب نمیشود. در واقع رانندگان میتوانند شخصا برای نصب شلگیر اقدام کنند. محل نصب شلگیر هم پشت لاستیک و زیر گلگیر است و توسط پیچ و مهره و خارهای روی خود به بدنه وصل میشود. شلگیرهای چرخهای جلو نسبت به شلگیرهای چرخهای عقب کوچکتر هستند. طراحی آنها هم به صورت شیاردار است تا مانعی در تردد هوای زیر کاپوت ایجاد نشود.
-
جنس گلگیر و شلگیر
گلگیرها در گذشته تنها با استفاده از ورقهای فولادی خمیده ساخته میشدند. اما امروزه برای کاهش وزن خودرو از متریال دیگری نیز استفاده میشود. در این خصوص میتوان به آلومینیوم، پلاستیک سنگین و فایبرگلاس اشاره کرد. گلگیرهای آلومینیومی از وزن کم و استحکام کافی برخوردار هستند و ضد زنگ میباشند. گلگیرهای فایبرگلاس هم در عین وزن کم از مقاومت زیادی برخوردار هستند و کاملا سفت میباشند. در خصوص جنس شلگیر هم باید اشاره شود که این بخش معمولا از جنس پلاستیک فشرده است. اغلب شلگیرها با استفاده از پلیپروپلین با مقداری ماده نرمکننده همچون پلیاتیلن ساخته میشوند. این مواد در عین برخورداری از مقاومت کافی، از انعطاف لازم نیز برخوردار هستند. موادی که در ساخت شلگیر خودرو استفاده میشوند، باید از مقاومت کافی در برابر حرارت برخوردار باشند. همچنین در کنار نقطه ذوب بالا، مقاومت و استحکام خوبی در برابر سرما و یخبندان داشته باشند.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص گلگیر و شلگیر خودرو صحبت کردیم و با نقش و وظایف آنها و همچنین تفاوتهای موجود میان آنها آشنا شدیم. گلگیر و شلگیر هر دو از بخشهای بدنه خودرو محسوب میشوند. با این حال گلگیر عضو ثابتی از بدنه خودرو است و شلگیر به عنوان یک آپشن اضافه ارائه میشود. این اجزا از نظر محل نصب و جنس هم با یکدیگر تفاوت دارند. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های آموزشی مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.