لاستیک از مهمترین اجزای هر خودرو و وسیله نقلیهای است و به مراقبت و نگهداری نیاز دارد. با این حال بسیاری از رانندگان از نکات مراقبتی لاستیکها اطلاعی ندارند و زودتر از حد موعد مجبور به تعویض لاستیکهای خودرو میشوند. بر همین اساس قرار است در این مطلب به آموزش نگهداری لاستیک خودرو بپردازیم و با نکات مراقبتی در این زمینه به خوبی آشنا شویم.
دلایل فرسوده شدن لاستیک ماشین
لاستیکها از اجزای مصرفی خودرو محسوب میشوند و بعد از گذشت مدت زمانی به تعویض نیاز پیدا میکنند. با این که نکات مراقبتی از لاستیک در طول عمر آن تاثیر زیادی دارد، اما برخی از اتفاقات میتواند روند فرسودگی لاستیک را تسریع کند. در این خصوص باید به کارکرد بالا، حمل بار بیشتر از ظرفیت متعارف خودرو، عدم تنظیم بودن باد لاستیکها، تغییرات دمایی شدید لاستیک، رانندگی مداوم در مسیرهای ناهموار و خشن و اشکال در فرمان و جلوبندی ماشین اشاره کرد.
اهمیت نگهداری از لاستیک خودرو
نگهداری از لاستیکهای خودرو از چند منظر قابل توجه است:
- افزایش ایمنی خودرو: لاستیکها نقطه تماس خودرو با سطح جاده هستند. برای همین سالم بودن آنها تاثیر مستقیمی بر کنترل خودرو، ترمزگیری و پایداری در جاده دارد. لاستیکهای فرسوده یا معیوب احتمال ترکیدگی یا لغزش را افزایش داده و میتوانند منجر به وقوع تصادف و خسارات زیادی شوند.
- بهبود عملکرد خودرو: اهمیت دیگر سالم بودن لاستیکهای خودرو در بهبود عملکرد خودرو است. لاستیکهای سالم سبب فرمانپذیری بهتر ماشین شده و کنترل و هدایت خودرو را تسهیل میکنند.
- افزایش طول عمر لاستیک: مراقبت و نگهداری از لاستیکهای خودرو منجر به افزایش عمر بیشتر لاستیکها میشود. با تنظیم باد به موقع لاستیکها، از سایش نامتوازن آنها جلوگیری شده و برای مدت زمان بیشتری عمر میکنند.
- صرفهجویی در هزینهها: در نهایت با مراقبت از لاستیکهای خودرو میتوان در هزینههایی نظیر تعویض زودهنگام لاستیکها و همچنین مصرف سوخت صرفهجویی کرد. تنظیم فشار باد لاستیک که یکی از نکات مراقبتی از لاستیکها است، منجر به کاهش مصرف سوخت و هزینههای مربوط به انرژی میگردد.
نکات مراقبت و نگهداری از لاستیک خودرو
برای نگهداری از لاستیکهای خودرو و استفاده از آنها برای مدت زمان بیشتر، به نکات زیر توجه داشته باشید:
1. جابجایی تایرها
میزان فرسودگی لاستیکهای جلو و عقب به یک میزان نمیباشد. به طور معمول لاستیکهای جلو بیشتر از لاستیکهای عقب فرسوده میشوند. دلیل آن هم به این خاطر است که در زمان عبور از پیچ یا دور زدن فشار بیشتری به آنها وارد میشود. برای همین یک راهکار جهت مراقبت از لاستیکهای خودرو، جابجایی تایرهای جلویی با عقبی (به صورت ضربدری) است. با این کار لاستیکهای عقبی که فرسودگی کمتری دارند به محور جلو منتقل شده و برای مدت زمان بیشتری از آنها میتوان استفاده کرد.
2. تنظیم باد لاستیکها
تنظیم باد لاستیک ماشین از اقدامات مهمی است که باید به صورت منظم انجام شود. با این کار به حرکت بهتر و کنترل بیشتر بر روی خودرو کمک میشود. یکی از مواردی که سبب تغییر باد لاستیکها میشود، تغییرات دما است. با هر 5 درجه تغییر دمای هوا، 1 PSI در فشار باد تایر تغییر ایجاد میشود. برای همین بهتر است هر ماه یک بار میزان باد تایرها را بررسی کرده و در صورت لزوم تنظیم کرد. فشار هوای مناسب در لاستیکها سبب صرفهجویی در مصرف سوخت و کاهش خطر ترکیدن لاستیک میشود.
3. بالانس کردن لاستیکها
بالانس کردن لاستیک به معنای توزیع یکنواخت وزن بر روی کل محیط لاستیک است. در صورتی که لاستیکها بالانس نباشند، سبب ایجاد لرزشهای ناخوشایندی در تایرها میشوند. همچنین در این حالت لاستیکها بیشتر در معرض ساییده شدن قرار میگیرند و به جلوبندی خودرو آسیب وارد میشود. یکی از نشانههای بالانس نبودن لاستیکها، لرزش فرمان در سرعتهای بالا است. برای همین به این علائم توجه کرده و حتی الامکان هر 15 الی 20 هزار کیلومتر کارکرد نسبت به بررسی بالانس بودن تایرها اقدام کنید.
4. انتخاب صحیح رینگ و لاستیک
برای افزایش عمر لاستیکهای خودرو باید به اندازه صحیح رینگ و لاستیک توجه کرد. جهت انتخاب لاستیک و رینگ مناسب به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کرده و به مواردی همچون کاربری خودرو و تحمل بار خودرو توجه کرد. استفاده از لاستیکهای کوچکتر یا بزرگتر از حد معمول تبعات بدی در پی دارد.
5. رعایت حداکثر بار مجاز
یک نکته مراقبتی دیگر از لاستیکهای خودرو، سنگین نکردن خودرو است. هر چقدر بار بیشتری به لاستیکهای خودرو تحمیل شود، سبب گرمتر شدن و در نهایت فرسودگی سریعتر آنها میشود. برای همین باید به محدودیت بار خودرو که در دفترچه راهنما درج شده است، توجه کرد.
6. عدم پارک کردن خودرو در سطوح نامناسب
به عنوان آخرین نکته مراقبت و نگهداری لاستیک خودرو میتوان به عدم پارک کردن خودرو در سطوح نامناسب اشاره کرد. قرارگیری لاستیکها بر روی سطوحی همچون برف و یخ برای طولانی مدت سبب آسیب به لاستیک و فرسودگی سریعتر آن میشود.
جمع بندی
در این مطلب به آموزش نگهداری لاستیک خودرو پرداختیم. با توجه به موارد اشاره شده در متن میتوانید به افزایش طول عمر لاستیکها کمک کرده و از آنها برای مدت زمان بیشتری استفاده کنید. سالم بودن لاستیک در ایمنی خودرو و کنترل و هدایت آن تاثیر مستقیمی دارد.