یکی از رایجترین مشکلات سیستم ترمز خودرو، خروج صدا از لنت ترمز در زمان ترمزگیری است. برخی از صداها نشاندهنده وجود مشکل خاصی در سیستم هستند و برخی دیگر نشانه بدی ندارند. حال با آشنایی با انواع صدای لنت ترمز و علت آن میتوان مشکلات موجود را شناسایی کرده و بروز خطرات احتمالی را کاهش داد. در ادامه مطلب با علت صدای لنت ترمز خودرو و نحوه برطرف کردن آن آشنا خواهیم شد.
انواع صدای لنت ترمز
در خصوص صداهای رایجی که در زمان ترمزگیری به گوش میرسند، میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:
- صدای تق تق لنت ترمز: صدای تقتق نشانگر وجود ایرادی در سیستم ترمز است. در سیستمهای فاقد ABS این صدا نشانگر وجود ایراد در دیسکهای ترمز و یا شل بودن لنتها است.
- صدای خرخر لنت ترمز: با تمام شدن لنت و یا شکستگی و خرابی پلوس، احتمال خروج صدای خرخر از لنتها زیاد است. همچنین در صورتی که از لنتهای بیکیفیت استفاده شود و یا اشکالی در دیسک ترمز وجود داشته باشد، این صدا به گوش میرسد.
- صدای سوت لنت ترمز: صدای سوت شایعترین صدایی است که از لنت ترمز به گوش میرسد. در صورتی که جنس لنت خوب و با کیفیت باشد و یا به تازگی لنتها عوض شده باشند، خروج صدای سوت میتواند به خاطر جا نیفتادن لنت بر روی دیسک ترمز باشد.
- صدای خراشیده شدن آهن: زمانی که صدایی شبیه به خراشیده شدن آهن به گوش برسد، لنتها باید سریعا مورد بررسی قرار بگیرند و در صورت لزوم تعویض شوند. در غیر این صورت احتمال آسیب به دیسکها زیاد است. تمام شدن لنت ترمز و لبهدار شدن دیسک بر اثر سایش سبب خروج صدایی شبیه به خراشیده شدن آهن میشود.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
علت صدای لنت ترمز بعد از تعویض لنت
معمولا علت صدا دادن لنت ترمز نو طبیعی است و لنتهای جدید کمی از خود صدا تولید میکنند. با این حال اگر این صدا حدود یک هفته پس از تعویض لنت ترمز خودرو برطرف نشود و یا حتی بیشتر شود، باید مورد بررسی قرار بگیرد. گاهی اوقات علت صدای لنت جدید به خاطر نصب نادرست لنت و یا شل شدن لنت در جای خود است. در صورتی که به این موضوع توجهی نشود، احتمال خوردگی و ساییدگی دیسک چرخ افزایش پیدا میکند. برای همین اگر با این مشکل مواجه شدید، خیلی سریع خودرو را به یک تعمیرگاه ببرید تا وضعیت نصب لنتها بررسی شود.
علت صدای لنت ترمز در زمان ترمزگیری
صدای لنت ترمز در زمان ترمزگیری به دلایل مختلفی مرتبط است. این صداها اغلب به صورت جیغ یا خرخر هستند و بلافاصله پس از ترمزگیری به گوش میرسند. در خصوص علل خروج صدا از لنت ترمز در زمان ترمزگیری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تمام شدن لنتها: یکی از نشانههای تمام شدن لنت ترمز خروج صدای سوت یا جیغ در زمان ترمزگیری است. زمانی که عمر مفید لنت ترمز به پایان برسد، در زمان ترمزگیری صدایی همچون سوت یا جیغ از خود خارج میکند.
- بیکیفیت بودن لنتها: لنتها از نظر مواد اولیه و شرکت تولیدکننده در انواع مختلفی موجود هستند. لنتهای خوب و با کیفیت میتوانند سرعت توقف ماشین را افزایش دهند. در صورتی که لنتهای بیکیفیت و تقلبی به این شکل نیستند و صداهای زیادی از خود خارج میکنند.
- شکستگی یا خرابی پلوس: پلوس قطعهای در جلوبندی ماشین است که نیرو را به چرخهای خودرو انتقال میدهد. در صورتی که این قطعه دچار خرابی یا شکستگی شود، انتقال نیرو به درستی انجام نشده و علاوه بر خروج صدای تقتق از لنت سبب کاهش شتاب و حرکت خودرو میشود.
- خرابی دیسک ترمز: دیسک ترمز یا دیسک چرخ از مهمترین قطعات سیستم ترمز خودرو است که نقش مهمی در ترمزگیری دارد. خرابی یا تاب برداشتن دیسک ترمز، سبب خرابی سریع لنتها و خروج صداهای غیر عادی در زمان ترمزگیری میشود.
علت صدای لنت ترمز در حال حرکت
صدای لنت ترمز در حال حرکت به دلایل مختلفی مربوط است. یکی از این دلایل، فرسایش بیش از حد یا ناهموار شدن سطح لنت است. زمانی که لنت ترمز فرسوده یا ناهموار شود، اصطکاک با دیسک ترمز افزایش یافته و سبب خروج صدا در زمان حرکت میشود. آلودگی و کثیفی لنت ترمز هم یکی دیگر از این دلایل است. وجود ذرات آلوده یا چربی بر روی سطح لنت ترمز سبب ایجاد اصطکاک ناهموار و خروج صدای غیر طبیعی میشود. دیسک ترمز فرسوده یا زنگزده، تراکم نامناسب بین لنت و دیسک ترمز و استفاده از لنتهای خشن و ناهموار از دیگر دلایل صدای لنت ترمز در حال حرکت است.
راههای از بین بردن صدای لنت ترمز
حال که با علل صدای لنت ترمز در شرایط مختلف آشنا شدیم، بهتر است به بررسی چند راهکار برای از بین بردن صدای لنت ترمز بپردازیم. رفع صدای لنت ترمز با چند روش امکانپذیر است. از جمله:
- برای اطمینان از خروج یا عدم خروج صدا از لنت، آنها را از نظر مقدار باقی مانده و شل نبودن بررسی کنید. لنتها باید به صورت صحیح و محکم در جای خود نصب شده باشند.
- در زمان خرید لنت ترمز به سراغ لنتهای با کیفیت بروید و آنها را از برندهای معتبر خریداری کنید. لنتهای با کیفیت و اصل با کمترین صدای ناهنجار و غیر طبیعی همراه هستند.
- در صورتی که لنتها کیفیت خوبی دارند و به درستی در جای خود نصب شدهاند، جهت کاهش یا قطع صدا آنها را از جای خود خارج کرده و پشت آنها شیم نصب کنید. شیمها صفحات فلزی هستند که به عنوان یک عایق صوتی عمل میکنند و مانع از ایجاد نویز و صدا در زمان ترمزگیری میشوند.
- در صورتی که سایر قطعات سیستم ترمز خودرو بر اثر فشار بالا یا کارکرد زیاد کیفیت خود را از دست دادهاند، مورد تعویض قرار بگیرند.
- دیسک ترمز باید از نظر کثیف بودن یا زنگزدگی بررسی شود. دیسکها قطعاتی هستند که در اثر استفاده طولانی مدت احتمال زنگزدشان بالا است.
- تمیزکاری و روغنکاری متعلقات کلیپر به حذف یا کاهش صدا کمک زیادی میکند. برای همین به صورت دورهای به بررسی این قطعات بپردازید و در صورت کهنه شدن کلیپر آن را تعویض نمایید.
- به عنوان آخرین راهکارهای رفع صدای لنت ترمز میتوانیم به تعویض گیره نگهدارنده پس از هر بار تعویض لنت و سمباده زدن سطح لنت و بستن مجدد آن اشاره نماییم.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص علت صدای لنت ترمز صحبت کردیم و با چند راهکار برای رفع این مشکل آشنا شدیم. علت صدای لنت ترمز میتواند به خاطر بیکیفیت بودن لنت، تمام شدن لنت، شلشدن لنت، خرابی دیسک ترمز، خرابی پلوس، تاب برداشتن روتور، چسبیدن کولیس یا سیلندر چرخ و حتی شرایط آب و هوایی باشد. برای همین به خروج صدای لنت ترمز در شرایط مختلف توجه کنید تا بتوانید علت آن را بیابید. در صورت نیاز به دوره های جامع مجموعه گلپانیا از سایت دیدن فرمایید.