صنعت خودروسازی یکی از صنایع حیاتی در سطح جهان است و نقش مهمی در توسعه اقتصادی دارد. در حال حاضر کشورهای زیادی در صنعت خودروسازی به شهرت جهانی دست پیدا کردهاند. کشور چین از کشورهای مطرح در این زمینه است و در بیست سال گذشته به یکی از پیشتازان بازار خودرو تبدیل شده است. حال بهتر است ببینیم صنعت خودروی چین چگونه به جایگاه امروزی دست پیدا کرد و چه عواملی در موفقیت آن نقش داشته است.
بررسی صنعت خودروسازی کشور چین
چین از جمله کشورهایی است که نام آن در لیست بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان خودرو در جهان قرار دارد. این کشور 28 درصد از کل تولید جهانی خودرو را به خود اختصاص داده است. حتی کشورهایی همچون آمریکا و ژاپن از نظر میزان تولید خودرو نمیتوانند با چین رقابت کنند. یک سوم تولید خودروهای سواری در جهان متعلق به کشور چین است که تقریبا دو برابر کشور آمریکا میباشد. روند رشد تولید و فروش خودروهای چینی در سالهای اخیر بسیار قابل توجه است. این کشور در سال 2000 تنها حدود دو میلیون دستگاه خودرو تولید کرد. اما در سال 2017 این میزان به 29 میلیون رسید که مقدار بسیار قابل توجهی است.
طبق اطلاعات موجود چین قصد دارد میزان تولید خودروهای خود را تا سال 2025 به 35 میلیون برساند. در رابطه با صادرات خودروهای چینی هم باید اشاره شود که تعداد خودروهای صادراتی آن در سال 2015 تنها 727 هزار دستگاه (3 درصد تولیدات آن سال) بوده است. اما در سال 2022 صادرات خودروهای چینی به رشد سه برابری دست پیدا کرد و حدود 3 میلیون دستگاه را به کشورهای دیگر صادر کرد. همین موضوع باعث شد تا چین به سومین کشور صادرکننده خودرو بعد از ژاپن با 3.82 میلیون دستگاه تبدیل شود.
عوامل موثر در موفقیت صنعت خودروسازی چین
صنعت خودروسازی چین با ترکیبی از عوامل راهبردی و سیاستهای اقتصادی، به جایگاه کنونی خود دست پیدا کرد. عوامل متعددی در موفقیت صنعت خودروی چین نقش داشتهاند. در این خصوص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حمایت دولت و سیاستهای اقتصادی: دولت چین نقش موثری در ارتقا و جهانی شدن صنعت خودروی چین داشته است. این دولت در دهههای اخیر با تزریق سرمایه به صنعت خودروسازی، به رشد آن کمک زیادی کرد. دولت چین با سیاستهای حمایتی خود تمرکز خاصی بر روی صنایع با فناوری بالا، از جمله صنعت خودروسازی داشته است.
- همکاری با خودروسازان خارجی: شرکتهای خارجی برای ورود به بازار چین ملزم به شراکت با شرکتهای داخلی چین شدند. همین امر به انتقال فناوری و دانش فنی به شرکتهای چینی منجر گشت. به طوری که بسیاری از شرکتها همچون جنرال موتورز با همکاری با شرکتهای چینی به این بازار ورود کرده و تکنولوژیها را به آنها منتقل کردند.
- تولید خودروهای برقی: یکی دیگر از عواملی که در رشد و ترقی صنعت خودروسازی چین نقش داشته است، تمرکز شرکتهای چینی بر تولید خودروهای برقی بوده است. در حال حاضر چین یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان خودروهای برقی در جهان است و از این نظر مورد توجه کشورها و شرکتهای زیادی قرار گرفته است.
- توسعه زیر ساختهای حمل و نقل و لجستیک: چین با توسعه زیر ساختهای حمل و نقل و لجستیک، به توزیع راحتتر خودروهای خود کمک زیادی کرده است. این موضوع باعث شده تا صنعت خودروسازی این کشور خیلی سریعتر به نیازهای بازار داخلی و خارجی پاسخ دهد.
- تولیدات انبوه: یکی دیگر از دلایل ترقی صنعت خودروسازی چین، نیروی کار ارزان و تولیدات انبوه است. هزینه تولید خودرو در این کشور نسبت به بسیاری از کشورها پایینتر است. برای همین خودروهای چینی اغلب با قیمت کمتر و در عین حال با کیفیت مناسب به بازار عرضه میشوند که این امر در افزایش سهم چین در بازار جهانی نقش زیادی داشته است.
5 برند خودروسازی چینی در پی تسخیر جهان
کشور چین در حال حاضر حدود 70 برند خودروسازی دارد. از این میان، برخی از آنها بسیار شناخته شده هستند و خودروهای بسیار با کیفیتی تولید میکنند. از جمله:
- امجی: برند MG در اصل یک برند انگلیسی است که از سال 2006 به تملک چینیها درآمد و در حال حاضر زیر مجموعه گروه خودروسازی SAIC محسوب میشود. رشد این برند در سالهای گذشته بسیار چشمگیر بوده است. برند امجی موفق شد در سال گذشته رکورد فروش 450 هزار دستگاه خودرو را به ثبت برساند و به یکی از محبوبترین برندهای خودرو چینی تبدیل شود.
- بیوایدی: خودروهای BYD در بسیاری از بازارهای جهان حضور دارند و جایگاه خوبی در میان مردم پیدا کردهاند. تمرکز این شرکت بیشتر بر روی تولید خودروهای بنزینی و برقی و اتوبوس و لیفتراک است. برند ماشین بیوایدی در ایران بیشتر با مدل S6 شناخته میشود.
- جیلی: کمپانی جیلی یکی دیگر از خودروسازان پیشتاز چینی و هفتمین شرکت بزرگ خودروساز چین است. گروه برند جیلی شامل چند زیر مجموعه است که از جمله آنها باید به اتو جیلی، ولوو و نیو انرژی جیلی اشاره کرد.
- نیو: این برند چینی در زمینه نرمافزارهای مرتبط با خودرو صاحب سبک است. اما دامنه فروش جهانی محدود آن باعث شده تا همچون سایر برندها خیلی شناخته شده نباشد.
- بائوجون: برند بائوجون چینی، با برند شورولت از گروه خودروسازی جنرال موتورز شراکت دارد و این یکی از برگ برندههای آن است. هدف از تاسیس این برند، ارائه محصولات ارزان به جای تولیدات جنرال موتورز در چین از جمله شورولت و بیوک بوده است.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص صنعت خودروسازی چین و دلایل رشد آن صحبت کردیم. صنعت خودروی چین با برخورداری از حمایتهای دولت، سرمایهگذاریهای مشترک، تمرکز بر تولید خودروهای برقی و فناوریهای نوین، توانست به جایگاه فعلی خود در بازار جهانی دست پیدا کند و به یک رقیب قدرتمند برای بسیاری از خودروسازان بینالمللی تبدیل شود. در حال حاضر خودروهای چینی در کشور ایران محبوبیت و فروش بالایی دارند و سهم زیادی از بازار خودرو را به خود اختصاص دادهاند. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های آموزشی مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.