خودرو برقی خودرویی است که دارای یک یا چند موتور الکتریکی بوده و از آنها برای حرکت استفاده میکند. این روزها خودروهای برقی به دلیل کاهش انتشار گازهای گلخانهای و بهبود کیفیت هوا بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. خودروهای برقی شامل انواع مختلفی هستند و مدلهای متفاوتی دارند. در این مطلب قصد داریم در خصوص انواع خودرو برقی صحبت کنیم و با کاربردهای آنها آشنا شویم.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
خودرو برقی چیست؟
خودرو برقی به خودرویی گفته میشود که به جای استفاده از سوختهای فسیلی همچون بنزین و گازوئیل، از انرژی الکتریکی جهت حرکت استفاده میکند. این خودروها دارای یک یا چند موتور الکتریکی هستند و از طریق باتریهای قابل شارژ به کار میپردازند. خودروهای برقی در مقایسه با خودروهایی که موتور درونسوز دارند، کم صداتر هستند. برای همین علاوه بر کاهش آلودگی هوا، در کاهش آلودگی صوتی نیز نقش خوبی دارند. از دیگر مزایای خودروهای برقی میتوان به صرفهجویی در هزینه سوخت و افزایش راندمان انرژی اشاره کرد.
در رابطه با طرز کار خودروهای برقی هم باید اشاره شود که این خودروها دارای یک باتری قابل شارژ هستند که انرژی برق را در خود ذخیره میکنند. موتور الکتریکی خودرو هم با استفاده از انرژی موجود در باتری، نیروی لازم جهت به حرکت در آمدن چرخها و در نتیجه خودرو را فراهم میکند. پس خودروهای برقی به جای سوخت فسیلی از انرژی برق جهت تامین انرژی موتور استفاده میکنند.
بررسی انواع خودرو برقی
خودروهای برقی از نظر نوع پیشرانه و منبع تغذیه شامل چند نوع مختلف هستند. از جمله:
-
خودرو برقی باتریدار (BV)
خودرو برقی باتریدار یا BEV، خودرویی است که تنها با استفاده از برق ذخیره شده در باتری خود کار میکند. این خودروها موتور احتراق داخلی ندارند و هیچ گاز خروجی از اگزوز آنها خارج نمیشود. خودرو برقی باتریدار که به آنها خودرو تمام برقی هم گفته میشود، از بازدهی بالا و آلایندگی و صدای کمی برخوردار است. از جمله این خودروها هم میتوان به تولیدات شرکت تسلا، سری EQ مرسدس بنز، سری ID فولکس واگن و برخی از مدلهای نیسان لیف و شورلت بولت اشاره کرد. در این خودروها برای به حرکت درآوردن چرخها تنها از موتور الکتریکی استفاده میشود.
-
خودرو برقی هیبریدی (HEV)
به عنوان دومین نوع خودرو برقی که بسیار محبوب و مشهور است باید به خودرو الکتریکی هیبریدی اشاره کرد. در این خودروها از ترکیب دو یا چند منبع مجزا برای حرکت استفاده میشود. خودرو برقی هیبریدی دارای دو موتور الکتریکی و موتور احتراق داخلی است و از طریق ترمز احیاکننده و موتور بنزینی شارژ میشود. این خودروها از بازده متوسط، صدای پایین و آلایندگی کمتری نسبت به خودروهای بنزینی و دیزلی برخوردار هستند. از معروفترین مدلهای خودرو هیبریدی میتوان به خودروهای تویوتا پریوس و هوندا اینسایت اشاره کرد.
-
خودرو برقی پلاگین هیبرید (PHEV)
خودرو پلاگین هیبرید، یک خودرو برقی هیبریدی است که از موتور الکتریکی و موتور احتراق داخلی برخوردار است. این خودروها در حالت تمام الکتریکی شعاع حرکتی 20 تا 70 کیلومتر دارند و با اتمام باتری همچون خودروهای هیبریدی عمل میکنند و به موتور بنزینی تغییر حالت میدهند. تفاوت خودرو برقی پلاگین هیبرید با نوع هیبریدی این است که موتور این خودروها قدرت بیشتری تولید کرده و باتریشان از طریق اتصال به شبکه برق شارژ میشود. از انواع خودروهای پلاگین هیبرید میتوان به شورلت وولت پلاگین، تویوتا راوفور پرایم و محصولات جنرال موتورز اشاره کرد.
-
خودرو برقی سلول سوختی (FCEV)
در این خودروهای برقی از سلولهای سوختی هیدروژنی جهت تولید برق و تامین انرژی موتور الکتریکی خودرو استفاده میشود. این خودروها تنها بخار آب از خود ساطع کرده و نسبت به خودروهای برقی باتریدار مسافت بیشتری را طی میکنند. سوخت هیدروژن در مخازن فشار بالای این خودروها ذخیره میشود و با اکسیژن موجود در پیل سوختی ترکیب شده تا جریان الکتریکی تولید گردد. قیمت خودرو برقی نوع سلول سوختی نسبت به سایر انواع خودروهای برقی بالاتر است. از آنجایی هم که جایگاههای سوخت هیدروژنی در دنیا محدود است، این خودروها خیلی طرفدار و فروش ندارند. با این حال تاثیر قابل توجهی در کاهش انتشار گازهای گلخانهای دارند.
-
خودرو برقی برد بلند (EREV)
خودرو برقی برد بلند را میتوان یک خودرو برقی هیبریدی یا پلاگین هیبریدی در نظر گرفت. چرا که این خودروها میتوانند با باتری یا سوخت فسیلی تغذیه شوند. در خودروهای برقی برد بلند، پیشرانه شامل یک موتور برقی و یک موتور درونسوز است. موتور درونسوز از نقشی مشابه با ژنراتور برخوردار است. چرخهای خودرو هم انرژی و نیروی لازم جهت حرکت کردن را از موتور برقی خودرو دریافت میکنند. خودروهای EREV نسبت به خودروهای برقی پلاگین هیبریدی از باتری بزرگتر و موتور الکتریکی قویتری برخوردار هستند. برای همین قادر به پیمودن مسافت بیشتری با استفاده از انرژی برق میباشند.
-
خودرو خورشیدی
خودروهای خورشیدی از انرژی خورشید جهت تولید نیرو و حرکت استفاده میکنند. این خودروها دارای پنلهای فتوولتائیک هستند که از توانایی تبدیل نور خورشید به برق برخوردار میباشند. برق تولید شده توسط این پنلها یا در باتری ذخیره شده و یا به طور مستقیم در اختیار پیشرانه خودرو قرار میگیرد. از مزایای خودروهای خورشیدی میتوان به کاهش هزینه سوخت، کاهش آلودگی هوا و کاهش انتشار گازهای گلخانهای اشاره کرد. با این حال این خودروها از چالشها و معایبی همچون هزینه بالای ساخت و کارایی پایین در شرایط نور کم نیز برخوردار میباشند.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص انواع خودرو برقی صحبت کردیم و با ویژگیها و مشخصات هر کدام آشنا شدیم. خودروهای برقی در انواعی همچون تمام برقی یا باتریدار، هیبریدی، پلاگین هیبرید، سلول سوختی و برد بلند موجود هستند و هر یک برتریها و تفاوتهایی نسبت به دیگر انواع خودرو برقی دارند. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های جامع مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.