جستجو کردن
آموزش تعویض فندک خودرو

آموزش تعویض فندک خودرو

فهرست محتوا

فندک از لوازم جانبی‌های کاربردی در خودرو است که در حال حاضر بیشتر برای شارژ لوازم الکترونیکی مختلف نظیر گوشی همراه استفاده می‌شود. این قطعه همچون سایر قطعات خودرو در معرض آسیب قرار دارد و پس از مدتی به تعویض نیاز پیدا می‌کند. برای تعویض فندک خودرو باید به چند نکته توجه کرده و این کار را با رعایت اصول ایمنی انجام داد. در ادامه مطلب به آموزش تعویض فندک خودرو می‌پردازیم و با نکات مهم در تعویض این قطعه آشنا می‌شویم.

 

فندک خودرو چیست؟

فندک خودرو که با عنوان شارژر فندکی هم شناخته می‌شود، قطعه‌ای نسبتا کوچک است که در کابین خودرو مورد نصب و استفاده قرار می‌گیرد. این وسیله بیشتر برای شارژ گوشی هوشمند در خودرو کاربرد دارد. در شرایطی که دسترسی به برق امکانپذیر نبوده و گوشی همراه شارژ کمی داشته باشد، میتوان از شارژر فندکی برای شارژ آن استفاده کرد. این بخش برق 12 ولت خودرو را به ولتاژ 5 ولت استاندارد USB تبدیل می‌کند.

 

فندک خودرو چیست؟

 

شارژرهای فندکی از نظر تعداد پورت و جریان خروجی با هم تفاوت دارند. تعداد پورت‌های این وسیله به تعداد دستگاه‌های موجود برای شارژ بستگی دارد. جریان خروجی آن هم باید با توجه به گوشی و تبلت مشخص شود. برای مثال اگر گوشی و تبلت دارای باتری 2 آمپری باشد، باید از شارژر فندکی استفاده کرد که جریان تا 4.2 آمپر را ساپورت کند.

 

دلایل نیاز به تعویض فندک خودرو

فندک همچون سایر قطعات خودرو در معرض فرسودگی و آسیب قرار دارد و پس از گذشت مدت زمانی از کار می‌افتد. واضح‌ترین نشانه خرابی و از کار افتادن فندک خودرو این است که دیگر قادر به شارژ دستگاه‌های مختلف نمی‌باشد. در صورتی که دستگاه الکترونیکی نظیر گوشی همراه به فندک وصل شده و برقی دریافت نشود، یعنی به احتمال زیاد فندک خراب شده و باید تعویض گردد.

شاید برات جالب باشه :  علت خرابی دیسک ترمز

 

دلایل نیاز به تعویض فندک خودرو

 

برای تست عملکرد فندک خودرو میتوان از دستگاه مولتی پروب استفاده کرد. با قرار دادن مولتی پروب در سوکت میتوان تعیین کرد که آیا برقی به فندک وارد می‌شود یا خیر. در صورتی که چراغ دستگاه روشن نشود، یعنی فندک برقی از باتری نمی‌گیرد و به احتمال زیاد خراب شده است. یکی از دلایل اصلی سوختن فندک خودرو، خرابی فیوز است. فیوز به حفاظت از سوکت فندک و سیم‌کشی آن در برابر جریان بیش از حد می‌پردازد. زمانی که فیوز پریده و یا می‌سوزد، منبع تغذیه سوکت فندک را قطع کرده و سبب غیر فعال شدن آن می‌شود.

 

ابزارهای لازم برای تعویض فندک خودرو

برای تعویض فندک خودرو به چند وسیله نیاز است. از جمله:

 

ابزارهای لازم برای تعویض فندک خودرو

 

  • مولتی متر: این وسیله برای تست ولتاژ و اطمینان از ایمنی فرآیند استفاده می‌شود.
  • انبردست: از انبردست برای جابجایی سیم‌ها و کانکتورها در حین تعویض استفاده می‌شود.
  • پیچ گوشتی: برای برداشتن هر نوع پیچ یا پانل از روی فندک از پیچ گوشتی استفاده می‌شود.

 

مراحل گام به گام تعویض فندک خودرو

  1. قطع کردن برق خودرو

غیر فعال کردن برق خودرو، اولین مرحله تعویض فندک ماشین است. در ابتدا باید از خاموش بودن خودرو اطمینان حاصل کرده تا از بروز هرگونه اتفاق و پیشامد در حین تعویض فندک جلوگیری شود. پس از آن باید به سراغ دفترچه راهنمای خودرو رفته و با توجه به آن محل قرارگیری پانل فیوز را پیدا کرد.

  1. پیدا کردن فیوز مربوط به فندک

در این مرحله باید فیوز مربوط به فندک ماشین را در جعبه فیوز پیدا کرد. زمانی که جعبه فیوز یا همان پانل فیوز پیدا شد، باید پوشش پلاستیکی روی آن را جدا کرد. در این جعبه، فیوز مربوط به هر بخش مشخص بوده و میتوان به راحتی فیوز مربوط به فندک را شناسایی کرد.

  1. بررسی فیوز با مولتی متر

در این مرحله باید فیوز فندک خودرو را با استفاده از مولتی متر بررسی کرد. برای این کار باید سر مشکی مولتی متر را به جک COM و سر دیگر را به VmA متصل کرد. بسته به نوع دستگاه مولتی متر، سالم بودن فیوز با علامت خاصی مشخص می‌شود. در صورتی که دستگاه بوق و یا چشمک بزند، یعنی فیوز فندک سالم است. در غیر این صورت فیوز سوخته و باید برای تعویض آن اقدام شود. توجه داشته باشید که فیوز سوخته سبب عدم کارکرد فندک خودرو شده و باید حتما تعویض گردد.

  1. خارج کردن فیوز از پانل

در صورتی که فیوز مربوط به فندک سوخته باشد، باید آن را تعویض کرد. معمولا در پنل‌های فیوز ابزاری وجود دارد که با استفاده از آن میتوان فیوز را به راحتی از جعبه خارج کرد. این ابزار مشابه با موچین است و در خروج راحت فیوز کمک زیادی می‌کند. در صورتی هم که پانل فیوز فاقد این ابزار باشد، میتوان از یک انبر یا موچین برای این کار استفاده کرد.

  1. جایگزین کردن فیوز فندک جدید

فیوز فندک جدید باید دقیقا مشابه با فیوز قبلی باشد و از نظر اندازه، رنگ و برچسب با فیوز قبلی مطابقت داشته باشد. برخی از پانل‌های فیوز دارای فیوزهای یدکی هستند که میتوان از آنها استفاده کرد. در غیر این صورت باید برای خرید این قطعه از فروشگاه‌های معتبر اقدام کرد.

  1. نصب فندک جدید

در صورتی که پس از نصب فیوز جدید کماکان مشکل عدم کارکرد فندک وجود داشته باشد، باید برای تعویض این قطعه اقدام شود. جدا کردن فندک قدیمی کار سختی نبوده و تنها باید کانکتور سیم‌کشی را از آن جدا کرد. پس از خروج فندک قدیمی، فندک جدید در سوکت قرار داده می‌شود. برای این کار هم باید سرب سیاه را با همان شاخک‌های قبلی وارد سیلندر کرده و سپس سیم قرمز را به پایین صفحه متصل کرد. فندک باید به طور محکم و درست در جای خود قرار بگیرد تا به درستی کار کند.

  1. وصل مجدد برق و تست فندک

در مرحله پایانی از تعویض فندک خودرو، باید به تست این قطعه پرداخته شود. اغلب فندک‌ها زمانی کار می‌کنند که خودرو روشن است. برای همین باید خودرو را روشن کرده تا برق در سیستم جریان پیدا کند. برای تست فندک خودرو میتوان از مولتی متر هم استفاده کرد.

شاید برات جالب باشه :  علت صدای لنت ترمز و نحوه برطرف کردن آن

 

جمع بندی

با آموزش مراحل گام به گام تعویض فندک خودرو در سایت گلپانیا آشنا شدید و دانستید که فندک خودرو جزو لوازم جانبی‌های پر کاربرد است که اغلب برای شارژ لوازم الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی که فندک یا فیوز فندک بسوزد، دیگر قادر به شارژ دستگاه‌های الکترونیکی نبوده و باید تعویض گردد. جهت تعویض فندک خودرو به موارد اشاره شده در متن توجه کرده و این کار را با رعایت اصول ایمنی انجام دهید. در صورتی هم که ابزارهای لازم را در اختیار ندارید، تعویض فندک ماشین را به یک شخص کاربلد بسپارید.

دیدگاهتان را بنویسید