روغنسوزی ماشین به معنای مصرف غیر عادی و بیش از حد روغن موتور است و اغلب در خودروهای فرسوده دیده میشود. این مسئله به دلایل مختلفی همچون فرسودگی سیلندرها و عدم استفاده از روغن موتور مناسب مربوط است و باید مورد توجه زیادی قرار بگیرد. در صورت عدم توجه به این موضوع، بخشها و قطعات مختلفی از خودرو تحت آسیب جدی قرار میگیرند. در ادامه مطلب در خصوص دلایل روغنسوزی ماشین بیشتر صحبت کرده و با راههای رفع آن و جلوگیری از آن آشنا خواهیم شد.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
روغنسوزی ماشین به چه معناست؟
روغن موتور از سیالات مهم خودرو است که در روانکاری قطعات متحرک و ثابت نقش مهمی دارد. این روغن با روانکاری قطعات باعث میشود تا پیشرانه با حداقل اصطکاک و حداکثر راندمان وظایف خود را انجام دهد. حال زمانی که روغن موتور به محفظه سیلندر راه پیدا کند و همراه با مخلوط بنزین و هوا سوزانده شود، یعنی موتور خودرو دچار روغنسوزی شده است. پس روغنسوزی یعنی روغن موتور به همراه سوخت میسوزد و سطح روغن موتور کاهش پیدا میکند. زمانی که این مشکل رخ دهد، دود آبی رنگی از اگزوز خودرو خارج میشود. برای همین با توجه به رنگ دود اگزوز میتوان از این مسئله اطلاع پیدا کرده و برای برطرف کردن آن اقدام کرد.
علائم و نشانههای روغنسوزی ماشین
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم یکی از مهمترین نشانههای روغنسوزی خودرو، خروج دود آبی رنگ از اگزوز است. هر چقدر هم دور موتور افزایش پیدا کند، نمود دود آبی رنگ بیشتر میشود. البته برخی از خودروها دود ناشی از سوختن روغن موتور را جذب میکنند و خبری از دود آبی رنگ نمیباشد. برای همین تنها نباید به رنگ دود اگزوز اکتفا کرده و باید به نشانههای دیگر نیز توجه کرد. در این خصوص باید به استشمام بوی ناخوشایند از سمت موتور اشاره کرد. همچنین با روغنسوزی خودرو، شتاب خودرو کاهش پیدا کرده و قدرت موتور افت میکند. علاوه بر این در این شرایط معمولا سرشمعها چرب میشود. پس به طور کلی نشانهها و علائم روغنسوزی ماشین به شرح زیر است:
- خروج دود آبی رنگ از اگزوز
- استشمام بوی ناخوشایند از سمت موتور
- کاهش شتاب و قدرت موتور خودرو
- کاهش مداوم سطح روغن موتور
- چرب شدن شمعهای خودرو و یا وجود چربی در دهانه اگزوز خودرو
دلیل روغنسوزی ماشین چیست؟
حال که با نشانههای روغنسوزی خودرو آشنا شدیم، بهتر است به سراغ علت و دلایل روغنسوزی ماشین برویم. در صورتی که روغن موتور به محفظه احتراق راه پیدا کند، مشکل روغنسوزی رخ میدهد. اما دلیل این اتفاق چیست؟ به طور کلی ورود روغن موتور به محفظه سوخت و روغنسوزی بنا به یکی از دلایل زیر است:
- خوردگی کاسه نمد
- ساییدگی لاستیک گیت
- اصطکاک زیاد گیت سوپاپ
- خرابی یاتاقانها و شاتونها
- نشت روغن موتور از واشر سرسیلندر
- استفاده از روغن موتور نامناسب
- خرابی یا شکستگی رینگ
- خوردگی و ساییدگی جداره سیلندر
- کاهش روغن موتور در دور بالای برخی از خودروها
در رابطه با تاثیر فرسودگی یا خرابی رینگهای پیستون بر روغنسوزی خودرو باید اشاره شود که این قطعات وظیفه جلوگیری از نفوذ روغن به داخل محفظه احتراق را بر عهده دارند. در صورتی که این قطعات خراب و فرسوده شوند، روغن به راحتی وارد محفظه احتراق شده و در آنجا میسوزد. همچنین کاهش سطح روغن موتور میتواند منجر به روغنسوزی شود. در صورت کمبود روغن موتور، پمپ روغن قادر به پمپاژ درست روغن به تمام بخشها نبوده و همین موضوع میتواند سبب سوختن روغن بیشتر از حد معمول شود. در صورتی هم که از روغن با ویسکوزیته نامناسب یا روغن با کیفیت پایین استفاده شود، احتمال روغنسوزی افزایش پیدا میکند.
رفع مشکل روغنسوزی
شناسایی مشکل روغنسوزی خودرو به تخصص و همچنین ابزارهای خاص نیاز دارد. مکانیکها با استفاده از تجهیزات خاصی همچون کمپرسسنج اقدام به بررسی این مسئله و شناسایی علت آن میکنند. برای همین هر زمان که احساس کردید خودرو دچار مشکل روغنسوزی شده است، بهتر است خودرو را به یک تعمیرکار بسپارید تا تحت بررسی قرار بگیرد. بسیاری از افراد پیش از خرید خودروهای فرسوده هم اقدام به بررسی خودرو با استفاده از دستگاه کمپرسسنج میکنند تا نسبت به سالم بودن یا نبودن آن مطمئن شوند.
چند راهکار برای جلوگیری از روغنسوزی خودرو
برای جلوگیری از روغنسوزی ماشین به چند نکته توجه داشته باشید:
- تعویض به موقع روغن موتور: روغن موتور باید در زمان مناسب تعویض شود. زمان تعویض روغن موتور هم به نوع روغن، نحوه رانندگی و موارد دیگر بستگی دارد.
- استفاده از روغن موتور مناسب و با کیفیت: برای جلوگیری از روغنسوزی ماشین از روغنهای با کیفیت و متناسب با خودرو استفاده کنید. اطلاعات بهترین روغن موتور در دفترچه راهنمای خودرو ثبت شده است.
- تعویض به موقع فیلتر روغن: فیلتر روغن از فیلترهای مهم خودرو محسوب شده و نیاز به تعویض دورهای دارد. بهترین زمان تعویض فیلتر روغن همراه با تعویض روغن موتور است.
- بررسی مداوم سطح روغن موتور: با بررسی روغن موتور میتوان از بروز مشکل روغنسوزی جلوگیری کرد. برای این کار هم باید از گیج مخصوص استفاده کرد. در صورتی که سطح روغن موتور به طور غیر عادی کاهش پیدا کرده باشد، باید به یک تعمیرکار مراجعه کرد.
- عدم شستشوی موتور با گازوئیل: راهکار دیگری که برای جلوگیری از روغنسوزی ماشین وجود دارد، عدم شستشوی موتور ماشین با گازوئیل است. بهترین راه تمیز کردن موتور ماشین استفاده از اسپریهای مخصوص موتور است.
- استفاده از مکملهای جلوگیری از روغنسوزی: در بازار مکملهایی تحت عنوان مکمل جلوگیری از روغنسوزی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان از بروز این مشکل تا حد زیاد جلوگیری کرد.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص دلایل روغنسوزی ماشین و راههای رفع آن صحبت کردیم. روغنسوزی به دلیل نشت روغن به محفظه احتراق و سوختن روغن رخ میدهد. دلیل آن هم به مواردی همچون پایین بودن کیفیت روغن موتور، خرابی رینگها، خوردگی کاسه نمد و خرابی یاتاقانها بستگی دارد. برای همین به سالم بودن قطعات و با کیفیت و کافی بودن روغن موتور توجه داشته باشید تا از بروز این مشکل تا حد امکان جلوگیری نمایید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های سایت گلپانیا استفاده نمایید.
سوالات متداول
- روغنسوزی ماشین چیست؟
روغنسوزی ماشین به معنای سوختن روغن موتور در محفظه احتراق است. در این شرایط سطح روغن موتور به طور غیر عادی کاهش پیدا میکند.
- مهمترین دلیل روغنسوزی خودرو چیست؟
نشتی روغن از واشر سرسیلندر، استفاده از روغن موتور نامناسب، خرابی رینگ یا رینگ پیستون، خوردگی کاسه نمد و ساییدگی لاستیک گیت از مهمترین دلایل روغنسوزی ماشین است.
- روغنسوزی ماشین چه نشانههایی دارد؟
خروج دود آبی رنگ از اگزوز، کاهش مداوم سطح روغن موتور، چرب شدن شمعها و کاهش شتاب و قدرت موتور از نشانههای روغنسوزی ماشین است.
- بهترین ابزار تشخیص روغنسوزی ماشین چیست؟
دستگاه کمپرسسنج، سریعترین راه و بهترین ابزار تشخیص روغنسوزی ماشین است.