یکی از اتفاقات رایج و شناخته شده برای اکثر رانندگان، خوابیدن باتری ماشین است. این مشکل از معضلاتی است که معمولا بدون علامت خاصی به سراغ خودرو آمده و سبب از کار افتادن باتری و خودرو میشود. دلایل زیادی هم سبب بروز این مشکل میشود که مهمترین آنها قدیمی بودن باتری و یا روشن نکردن طولانی مدت ماشین است. حال بهتر است ببینیم اگر باتری ماشین خوابید، چه باید کرد و چگونه میتوان از این مشکل تا حد امکان جلوگیری کرد؟
خوابیدن باتری ماشین به چه معناست؟
خوابیدن باتری ماشین که با نامهای دیگری همچون مردن باتری، دشارژ شدن باتری و یا خالی شدن باتری نیز شناخته میشود، از جمله مشکلات رایج مربوط به سیستم برق خودرو است. زمانی که باتری خودرو به طور کامل از شارژ خالی شود و یا عمر مفید باتری ماشین به پایان برسد، مشکل خوابیدن باتری رخ میدهد. در این شرایط باتری توانی به منظور تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز برای سیستم برق را ندارد و انرژی و برق لازم جهت استارت زدن، روشن کردن چراغها، کارکرد سیستم صوتی، سیستم گرمایشی و غیره را تامین نمیکند. برای همین با خوابیدن باتری تمام اجزا و سیستمهای مرتبط با سیستم برق خودرو از کار میافتند.
دلایل خوابیدن باتری ماشین
دلایل زیادی وجود دارد که در خوابیدن باتری خودرو نقش دارند. مهمترین دلایل خوابیدن باتری ماشین به شرح زیر است:
-
روشن ماندن برخی از سیستمها بعد از خاموش کردن خودرو
در صورتی که راننده بعد از خاموش کردن خودرو، خاموش کردن چراغها یا سیستم صوتی را فراموش کند، باتری ماشین از کار میافتد. چرا که در این شرایط بخش زیادی از انرژی باتری از بین میرود. برای همین یکی از دلایل رایج خوابیدن باتری ماشین، خطاهای انسانی است.
-
افزایش طول عمر باتری و قدیمی شدن آن
یکی دیگر از دلایل رایج از کار افتادن باتری، افزایش طول عمر باتری و قدیمی شدن باتری است. در داخل خانههای مخصوص داخل باتری ماشین، از محلولی شامل سولفوریک اسید و سرب استفاده میشود. با افزایش سن باتری، فرآیندی به نام سولفاته شدن در داخل باتری رخ میدهد که این امر توانایی باتری در تامین برق سیستمهای مختلف خودرو را کاهش میدهد. برای همین در صورتی که باتری در حدود 2 الی 5 سال کار کرده باشد، بهتر است وضعیت آن را بررسی کرده و در صورت لزوم یک باتری جدید را جایگزین آن کرد.
-
خوردگی قطبهای باتری
خوردگی قطبهای باتری هم میتواند سبب خوابیدن باتری شود. ترمینال یا قطب باتری، محل اتصال باتری به سیستم شارژ خودرو است که با گذر زمان دچار خوردگی میشود. این خوردگی به شکل مواد سفید رنگ بین کابلها و قطبها مشخص میشود. خوردگی قطبهای باتری سبب کاهش جریان برق در خودرو شده و قدرت آن را کاهش میدهد.
-
روشن نکردن طولانی مدت ماشین
به عنوان آخرین دلیل رایج خوابیدن باتری ماشین میتوان به روشن نکردن طولانی مدت ماشین اشاره کرد. در صورتی که باتری بعد از گذشت مدت زمانی شارژ نشود، به تدریج از کار افتاده و خاصیت خود را از دست میدهد. برای همین باتری خودروهایی که برای مدت طولانی روشن نمیشوند، زودتر از سایر خودروها دچار خرابی و از کار افتادگی میشوند. برای همین سعی کنید خودرو را برای مدت طولانی خاموش نگذارید و حداقل هفتهای یک الی دو بار آن را روشن کنید.
در صورت خوابیدن باتری ماشین چه باید کرد؟
در صورتی که خوابیدن باتری ماشین به خاطر قدیمی شدن و فرسودگی باتری باشد، باید یک باتری جدید برای ماشین خریداری کرده و آن را جایگزین باتری قدیمی کرد. با این حال در برخی از شرایط امکان دسترسی به مرکز خرید وجود ندارد و راننده مجبور به استفاده از راههای دیگری میشود. یکی از این راهها که اکثر رانندگان با آن آشنایی دارند، باتری به باتری کردن خودرو است. برای این کار باید مراحل زیر را دنبال کرد:
- بررسی کابلها: در ابتدا باید اطمینان حاصل شود که کابلهای اتصال تمیز هستند و اثری از خوردگی و پارگی در آنها دیده نمیشود.
- خاموش کردن خودروها: هر دو خودرو باید خاموش شده و در وضعیت ثابت قرار بگیرند.
- اتصال کابل قرمز به قطب مثبت باتری از کار افتاده: بعد از خاموش کردن خودروها باید کابل قرمز را به قطب مثبت باتری از کار افتاده متصل کرد. قطب مثبت باتری با علامت + مشخص شده و اغلب دارای یک درپوش پلاستیکی به رنگ قرمز میباشد.
- اتصال کابل قرمز و مشکی به باتری خودروی دوم: در این مرحله باید سر دیگر کابل قرمز را به قطب مثبت باتری خودروی دوم یعنی باتری سالم وصل کرد. کابل مشکی باید به قطب منفی (با علامت -) باتری متصل گردد.
- اتصال کابل مشکی به خودرو: در نهایت کابل مشکی باقی مانده را باید به خودرو اول وصل کرده تا جریان شارژ باتری برقرار شود. البته این کابل نباید به قطب منفی باتری از کار افتاده وصل شود. بلکه باید آن را به یک سطح فلزی رنگ نشده در خودرو (به دور از باتری) متصل کرد. دلیل این کار هم جلوگیری از جرقه زدن و انفجار باتری است.
- روشن کردن خودروها: در صورتی که کابلها به درستی متصل شده باشند، باید در ابتدا خودروی دارای باتری سالم و سپس خودروی دارای باتری خوابیده را روشن کرد. برای استارت زدن خودروی دوم به زمانی در حدود 3 الی 5 دقیقه نیاز است.
- کارکرد درجای خودرو: از آنجایی که باتری خوابیده انرژی کمی دارد، خودرو باید حداقل به مدت 15 دقیقه کار کند. در این مدت زمان نباید از سیستمهای برقی خودرو همچون سیستم صوتی استفاده شود.
رفع مشکل باتری خوابیده با جامپر استارت
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم یکی از بهترین راهها برای رفع مشکل باتری خوابیده، باتری به باتری کردن خودرو است. حال اگر خودروی دومی نزدیک ماشین وجود نداشته باشد یا این مشکل در مکانی دور افتاده رخ دهد، چه میتوان کرد؟ در این شرایط در صورت وجود جامپر استارت میتوان از آن استفاده کرده و باتری را شارژ کرد. جامپر استارت که به آن پاور بانک خودرو هم گفته میشود، یک مجموعه باتری قدرتمند است که برای تامین برق مورد نیاز خودرو استفاده میشود. رانندگانی که دارای جامپر استارت هستند، بدون نیاز به باتری به باتری کردن خودرو میتوانند انرژی لازم را فراهم کرده و خودرو را روشن نمایند.
جمع بندی
در این مطلب از سایت گلپانیا در خصوص اقدامات کاربردی در زمان خوابیدن باتری صحبت کردیم و با دلایل خوابیدن باتری ماشین آشنا شدیم. در صورتی که به دلایلی همچون خطای انسانی، فرسودگی و قدیمی شدن باتری، خوردگی قطبهای ماشین یا عدم استفاده طولانی مدت از ماشین شاهد از کار افتادن باتری ماشین هستید، میتوانید به باتری به باتری کردن خودرو و یا استفاده از جامپر استارت بپردازید و خودرو را روشن کنید. با این حال این راهکارها موقتی هستند و معمولا چارهای جز شارژ یا تعویض باتری ماشین نمیباشد.