سیستم سوخترسانی از سیستمهای مهم در خودرو محسوب میشود. در این سیستم اجزای مختلفی در همکاری با هم مخلوط سوخت و هوای بهینه شده را به موتور خودرو انتقال میدهند. یکی از قطعات مهم این سیستم، صافی سوخت یا فیلتر بنزین است که به پاکسازی و تصفیه سوخت خودرو پرداخته و از ورود مواد آلوده و ناخالصیها به موتور خودرو جلوگیری میکند. در ادامه مطلب با فیلتر بنزین بیشتر آشنا شده و به وظایف و علائم خرابی آن اشاره خواهیم داشت.
آشنایی بیشتر با فیلتر بنزین یا صافی سوخت
تصفیه و غربال شدن بنزین تا حد زیادی بر روی حفظ سلامت قطعات موتور و افزایش کارایی موتور و شتاب خودرو تاثیر دارد. همچنین این امر در کاهش سطح آلایندگیهای خودرو، بسیار موثر و حائز اهمیت است. برای تصفیه سوخت و حذف آلایندهها از آن هم از قطعهای به عنوان صافی سوخت یا فیلتر بنزین استفاده میشود. این فیلتر تمام ناخالصیهای بنزین را به خود جذب کرده و از ورود آنها به سیستم موتور جلوگیری میکند. فیلتر بنزین در بخشی از مسیر بنزین در سیستم سوخترسانی از باک به سمت موتور قرار گرفته و بنزین را روان و عاری از مواد اضافه میکند. برای همین صافی سوخت یا فیلتر بنزین از قطعات بسیار مهم سیستم سوخترسانی خودرو محسوب میشود و سلامت آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
کاربرد و اهمیت فیلتر بنزین در خودرو
با توجه به موارد اشاره شده در بخش قبلی میتوانیم اهمیت و کاربرد فیلتر بنزین را به این صورت بیان کنیم:
- کاهش سطح آلایندگی خودرو
- حفاظت از قطعات سیستم سوخترسانی و سیستم موتور خودرو
- بالا بردن بازدهی موتور و افزایش کیفیت عملکرد فنی خودرو با بهبود شرایط احتراق
- جلوگیری از زنگزدگی قطعات و اجزای سیستم موتور همچون سیلندرها و سوپاپها از طریق جذب رطوبتهای احتمالی موجود در سوخت
محل نصب فیلتر بنزین در خودرو
محل نصب و قرارگیری صافی سوخت در خودروهای مختلف، متفاوت است. با این حال با توجه به نقشی که این قطعه دارد، فیلتر بنزین در بخشی از مسیر بنزین در سیستم سوخترسانی از باک به سمت موتور قرار میگیرد. در خودروهای قدیمی این قطعه را میتوان در درون محفظه موتور، زیر خودرو نزدیک به مخزن سوخت و یا در نزدیکی موتور مشاهده کرد. اما فیلتر بنزین در خودروهای امروزی در داخل باک بنزین تعبیه میشود. در داخل باک بنزین یک توری وجود دارد که به عنوان فیلتر عمل کرده و مانع از ورود ذرات آلاینده بزرگ به داخل پمپ بنزین میشود. این توری در مسیر خروج بنزین و پشت پمپ واقع شده است. اما فیلتر بنزین در همین مسیر و پس از پمپ بنزین قرار میگیرد.
عواقب ناشی از کثیفی یا فرسودگی فیلتر بنزین
فیلتر بنزین یک قطعه مصرفی است و بعد از گذشت مدت زمانی دچار فرسودگی شده و نیاز به تعویض پیدا میکند. در صورتی که میزان ناخالصیهای بنزین زیاد باشد، این فیلتر زودتر دچار گرفتگی شده و فرسوده میشود. با کثیف و فرسوده شدن فیلتر بنزین هم مشکلاتی برای خودرو ایجاد میشود. در این خصوص میتوان به کاهش عملکرد موتور، کاهش شتاب خودرو و افزایش مصرف سوخت اشاره کرد. عواقب دیگر عدم تعویض به موقع فیلتر بنزین به شرح زیر است:
- کثیف شدن انژکتورها
- کاهش عمر مفید پمپ بنزین
- خرابی سنسور اکسیژن
- سوختن سوپاپ موتور
- زنگزدگی و خوردگی سیلندرها و سرسیلندرها
علائم خرابی صافی بنزین
در خصوص زمان تعویض فیلتر بنزین و نشانههای خرابی این قطعه میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
-
سخت استارت خوردن خودرو
یکی از علائم خرابی فیلتر بنزین، سخت استارت خوردن ماشین است. زمانی که فیلتر بنزین دچار کثیفی و فرسودگی شود، جریان سوخت با محدودیت روبرو شده و اختلالی در این فرآیند ایجاد میشود. همین امر هم در سخت استارت خوردن خودرو نقش دارد. برای همین در این شرایط میتوان وضعیت صافی سوخت را بررسی و در صورت لزوم آن را تعویض کرد.
-
کاهش قدرت و شتاب خودرو
یکی از نشانههای بارز خرابی فیلتر بنزین، کاهش قدرت و شتاب خودرو است. تاثیر صافی بنزین در شتاب خودرو این است که اگر این قطعه دچار خرابی و فرسودگی شده باشد، میزان جریان سوخت محدود شده و همین امر سبب کاهش توان و کارایی موتور در سرعتهای بالا میشود. همانطور که حتما میدانید خودرو برای شتابگیری به جریان سوخت بیشتری نیاز دارد. حال اگر صافی سوخت کثیف باشد، جریان سوخت محدود شده و افزایش شتاب صورت نمیگیرد.
-
خاموش شدن و توقف یکباره خودرو
با خرابی فیلتر بنزین احتمال توقف موتور و خاموش شدن خودرو نیز وجود دارد. در صورتی که منافذ صافی سوخت مسدود شده و زمان زیادی از تعویض این قطعه گذشته باشد، احتمال توقف موتور و خاموش شدن خودرو زیاد است. فشار زیاد و بار سنگین اضافه بر روی موتور میتواند سبب از کار افتادن موتور نیز شود.
-
روشن شدن چراغ چک موتور
چراغ چک موتور از چراغهای مهم در پشت آمپر است که بنا به دلایل متعددی روشن میشود. یکی از دلایل روشن شدن چراغ چک موتور خودرو، خرابی فیلتر بنزین است. برای همین با روشن شدن این چراغ بهتر است خودرو را نزد یک تعمیرکار ماهر برده تا به صورت تخصصی مورد بررسی قرار بگیرد.
-
خرابی قطعاتی همچون پمپ بنزین
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم یکی از عواقب عدم تعویض به موقع فیلتر بنزین، آسیب دیدن قطعات سیستم موتور و سیستم سوخترسانی است. پمپ بنزین از قطعاتی است که فیلتر بنزین تاثیر زیادی بر روی عملکرد آن دارد. در صورتی که فیلتر بنزین اشباع و مسدود شود، فشار زیادی به پمپ سوخت وارد شده و همین امر آن را در معرض آسیب قرار میدهد. برای همین است که تعویض به موقع صافی بنزین بسیار مهم است و در افزایش طول عمر قطعات سیستم سوخترسانی و سیستم موتور خودرو نقش مهمی دارد.
-
خروج دود با بوی نامطبوع از اگزوز خودرو
به عنوان آخرین نشانه خرابی صافی سوخت خودرو میتوان به خروج دود با بوی نامطبوع از اگزوز خودرو اشاره کرد. در صورتی که شاهد این موضوع بودید، به بررسی فیلتر بنزین پرداخته و در صورت لزوم آن را تعویض نمایید.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص صافی سوخت یا فیلتر بنزین که یکی از قطعات مهم سیستم سوخترسانی خودرو است، صحبت کردیم و با کاربرد و اهمیت آن آشنا شدیم. با تعویض به موقع فیلتر بنزین میتوانید به افزایش راندمان موتور کمک کرده و از آسیب دیدن قطعات سیستم موتور و سیستم سوخترسانی تا حد زیادی جلوگیری نمایید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در خصوص سوخت رسانی می توانید از دوره های جامع گلپانیا استفاده نمایید.