جستجو کردن
دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو

دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو

فهرست محتوا

چراغ چک خودرو، هشدار کامپیوتر خودرو در خصوص بروز یک مشکل در خودرو است. زمانی که چراغ چک خودرو روشن می‌شود، یعنی مشکلی در خودرو ایجاد شده و بهتر است هر چه سریع‌تر مرتفع گردد. در برخی از مواقع این مشکلات جزئی و بدون هزینه و در برخی از مواقع دیگر جدی و هزینه‌بر هستند. برای همین بهتر است با دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو آشنایی داشته و خیلی سریع‌تر مشکل یا مشکلات موجود را برطرف کرد. در ادامه مطلب با 10 علت روشن شدن چراغ چک خودرو آشنا می‌شویم.

 

چراغ چک و وظیفه آن در خودرو

همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم، چراغ چک هشدار کامپیوتر خودرو در خصوص بروز یک مشکل است. زمانی که خودرو دچار مشکل خاصی می‌شود، این چراغ روشن می‌شود تا راننده نسبت به بروز مشکل اطلاع پیدا کند. گاهی اوقات این مشکلات بسیار جزئی هستند و با صرف هزینه اندک مرتفع می‌گردند. در برخی از مواقع هم مشکل ایجاد شده بسیار جدی و حاد است و هزینه زیادی را می‌طلبد. با این حال هر چقدر به مشکل ایجاد شده زودتر رسیدگی شود، احتمال آسیب به سایر اجزا و قطعات خودرو کمتر می‌شود.

 

چراغ چک و وظیفه آن در خودرو

 

نحوه عملکرد چراغ چک خودرو

اگر برایتان سوال است که چراغ چک خودرو چگونه کار می‌کند، باید اشاره کنیم که با تشخیص یک خطا در کارکرد موتور این چراغ روشن می‌شود. کلیه خطاها هم توسط ECU تشخیص داده می‌شوند. ECU همان کامپیوتر خودرو است که میتواند با استفاده از سنسورهای مختلف تمام خطاها و نواقص موجود در خودرو را تشخیص دهد.

 

10 علت روشن شدن چراغ چک خودرو

حال که با چراغ چک و نحوه عملکرد آن در خودرو آشنا شدیم، بهتر است به سراغ بررسی دلایل روشن شدن انواع چراغ چک خودرو برویم. چراغ چک خودرو معمولا به چند دلیل روشن می‌شود که مهم‌ترین آنها عبارتند از:

 

شاید برات جالب باشه :  علائم خرابی انژکتور چیست؟

10 علت روشن شدن چراغ چک خودرو

 

  1. خرابی مبدل کاتالیزور

مبدل کاتالیزور یک قطعه یا وسیله است که سر راه خروجی اگزوز خودرو قرار می‌گیرد. این قطعه سیستم اگزوز خودرو و خروجی گازها را کنترل کرده و از آلودگی هوا جلوگیری می‌کند. تمام خودروهایی که با بنزین کار می‌کنند، دارای این مبدل هستند. این قطعه همچون سایر قطعات خودرو از نوع مصرفی است و معمولا پس از مدت زمانی دچار خرابی می‌شود. از علائم خرابی مبدل کاتالیزور میتوان به کاهش قدرت موتور و افزایش میزان سوخت مصرفی اشاره کرد.

  1. خراب شدن سنسور اکسیژن

سنسور اکسیژن یک قطعه الکترونیکی کوچک است که بر حسب مدل خودرو در ابتدای لوله اگزوز و یا بر روی منیفولد دود قرار می‌گیرد. این سنسور میزان اکسیژن غیر قابل احتراق در سیستم اگزوز را اندازه‌گیری کرده و اطلاعات را به کامپیوتر خودرو ارسال می‌کند. کامپیوتر خودرو از اطلاعات دریافتی از سنسور اکسیژن، جهت تنظیم مخلوط سوخت و هوا در داخل سیلندرها استفاده می‌کند. حال اگر سنسور اکسیژن از کار بیفتد و دچار خرابی شود، کامپیوتر خودرو اطلاعات را به درستی دریافت نکرده و مصرف سوخت خودرو افزایش پیدا می‌کند. در این شرایط چراغ چک خودرو هم روشن می‌شود.

  1. خرابی سنسور جریان هوا

سنسور جریان هوا یا MAF، سنسوری است که میزان ورود هوا به موتور خودرو را کنترل می‌کند. این سنسور بخشی از سیستم مدیریت موتور محسوب شده و نقش موثری در توان و قدرت خودرو دارد. در صورتی که سنسور جریان هوا خراب شود، خودرو در سربالایی با افت قدرت و توان روبرو می‌شود. از علائم خرابی سنسور جریان هوا میتوان به بد کار کردن موتور، کاهش شتاب خودرو و خروج دود سیاه از اگزوز در زمان گاز دادن اشاره کرد که معمولا با روشن شدن چراغ چک خرابی خود را اطلاع می‌دهد. چراغ چک موتور به دلایل مختلفی روشن می‌شود که یکی دیگر از آنها ممکن است از خرابی سنسور مپ است.

  1. ایراد در شمع‌ها و وایرها

شمع‌ها ابزاری حیاتی در سیستم برق خودرو هستند و به ایجاد جرقه، انفجار بنزین و در نهایت حرکت موتور می‌پردازند. یکی از دلایل روشن شدن چراغ چک و لرزش خودرو، خرابی شمع‌ها است. شمع‌ها جزو قطعات مصرفی خودرو هستند و پس از مدتی به تعویض نیاز پیدا می‌کنند. وایرهای معیوب هم به همین شکل هستند و پس از خرابی سبب تاثیرات منفی در باتری و کویل خودرو می‌شوند. برای همین با خراب شدن شمع‌ها یا وایر شمع‌ها باید خیلی زود آنها را تعویض کرد.

  1. خرابی باتری خودرو

از دیگر دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو باید به خرابی باتری یا دشارژ شدن باتری اشاره کرد. در بسیاری از خودروها چراغ دینام نشانگر وجود مشکل در باتری خودرو است. خودروهای پیشرفته هم از چراغ هشداردهنده خرابی باتری برخوردار هستند. خودروهای معمولی هم که فاقد این چراغ هستند، تمام شدن عمر مفید باتری را با روشن شدن چراغ چک نشان می‌دهند.

شاید برات جالب باشه :  10 دلیل نوسان دور موتور

 

خرابی باتری خودرو

 

  1. خرابی ترموستات

ترموستات وسیله‌ای در خودرو است که به منظور تنظیم دمای موتور مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قطعه جزو قطعات پرکاربرد در خودرو محسوب شده و بر دمای محیط نظارت می‌کند. ترموستات با فرستادن جریانی سرد به سمت موتور، دمای آن را تنظیم می‌کند. حال برای این که ترموستات بدون نقص کار کند، مایع خنک کننده داخل آن باید به موقع تعویض شود. چرا که این مایع با گذر زمان گرد و غبار زیادی به خود جذب کرده و کارایی خود را از دست می‌دهد.

  1. خرابی دریچه چرخش گاز اگزوز

خراب شدن دریچه چرخش گاز اگزوز، از دیگر دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو است. سیستم چرخش گاز اگزوز، مقدار اکسید نیتروژن حاصل از موتور خودرو را کاهش داده و به کارکرد بهینه آن کمک می‌کند. همچنین این سیستم به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای به هوا کمک زیادی می‌کند. حال گاهی اوقات این دریچه دچار خرابی شده و یا منافذ آن مسدود می‌شوند. در این شرایط بهتر است خیلی سریع دریچه را تعمیر کرده تا از آسیب به اجزایی همچون انژکتور خودرو جلوگیری کرد.

  1. نشتی خلاء

نشتی خلاء یکی دیگر از دلایلی است که در روشن شدن چراغ چک خودرو نقش دارد. خودروها دارای چند سیستم خلاء هستند که کارهای مختلفی را انجام می‌دهند. در صورتی که خودرو درجا زده و یا دور موتور آن بالا بماند، احتمالا در سیستم خودرو نشتی خلاء وجود دارد که باید خیلی زود مورد بررسی قرار بگیرد. ردیابی منبع نشت یک کار تخصصی است و به یک مکانیک ماهر نیاز دارد.

  1. مشکلات انژکتور سوخت

انژکتور سوخت، وظیفه پاشش سوخت درون سیلندر را بر عهده دارد. با این که مشکل در انژکتور خودرو رایج نیست، اما بروز مشکل در آن سبب روشن شدن چراغ چک خودرو می‌شود. تعمیر انژکتور هزینه‌بر است. برای همین بهتر است عادات بد رانندگی نظیر تعویض دیربه‌دیر فیلتر بنزین یا رانندگی طولانی با سوخت کم را ترک کرد.

  1. مشکلات مربوط به دزدگیر

به عنوان آخرین دلیل روشن شدن چراغ چک ماشین میتوان به عدم نصب صحیح دزدگیر و مشکلات مربوط به آن اشاره کرد. دزدگیر میتواند باتری ماشین را تخلیه کند و از روشن شدن خودرو جلوگیری نماید. در این شرایط باید دزدگیر را مجددا و به صورت صحیح نصب کرده تا مشکل برطرف شود.

شاید برات جالب باشه :  بازار کار و درآمد برقکار خودرو

 

جمع بندی

در این مطلب با دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو آشنا شدیم. همانطور که ملاحظه کردید 10 دلیل مختلف برای روشن شدن چراغ چک خودرو وجود دارد. برای همین اگر چراغ چک خودرو روشن شد، بهتر است آن را به یک تعمیرکار ماهر بسپارید تا خودرو مورد بررسی قرار بگیرد. در صورتی هم که تمایل دارید شخصا اقدام به شناسایی و رفع مشکلات موجود در خودروی خود نمایید، میتوانید به آموزش دوره‌های جامع گلپانیا بپردازید و اطلاعات خود را در زمینه سیستم برق خودرو بالا ببرید.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

1 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید