یکی از مشکلات رایجی که ممکن است هر رانندهای آن را تجربه نماید، استارت نخوردن خودرو است. استارت نخوردن ماشین عوامل متعددی دارد. با این حال این مشکل بیشتر در فصل زمستان و به خاطر سردی هوا رخ میدهد. در ادامه مطلب به بررسی مهمترین دلایل استارت نخوردن خودرو میپردازیم و با راههای رفع این مشکل آشنا میشویم.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
استارت خودرو و نحوه عملکرد آن
استارت یا استارتر، یک موتور الکتریکی در خودرو است که وظیفه آن ارسال نیرو به موتور خودرو و راه انداختن آن است. این قطعه در روشن شدن خودرو نقش اصلی را دارد. استارتر خودرو انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل کرده و سبب شروع کار موتور خودرو میشود.
نحوه عملکرد استارت خودرو با توجه به اجزای ساختاری آن کمی پیچیده است. زمانی که سوییچ در محل خود چرخیده میشود، انرژی الکتریکی از باتری به استارتر ارسال شده و این قطعه با چرخاندن اجزای موتور سبب روشن شدن خودرو میشود. مراحل انتقال نیرو و تبدیل آن به انرژی مکانیکی هم به شرح زیر است:
- سیم پیچها و زغالهای موجود در استارت، یک میدان مغناطیسی ایجاد میکنند که سبب چرخش آرمیچر با سرعت بالا میشود.
- با چرخش آرمیچر، چرخ دندهها بلافاصله شروع به چرخش میکنند.
- چرخ دهندهها استارت را کمی به جلو هل داده و آن را با فلایویل درگیر میکند. این کار سبب به کار افتادن موتور میشود. زمانی هم که خودرو به طور کامل روشن شود، چرخ دنده با چرخاندن سوییچ به جای قبلی خود بازگشته و درگیری بین آنها را از بین میبرد.
عوامل موثر در استارت نخوردن خودرو
دلایل زیادی در استارت نخوردن خودرو نقش دارند که مهمترین آنها عبارتند از:
-
خالی بودن باتری ماشین
یکی از رایجترین دلایل استارت نخوردن ماشین، خالی بودن باتری آن است. برای همین اغلب رانندگان پس از استارت نخوردن خودرو به سراغ بررسی باتری میروند تا از سالم بودن یا پر بودن آن مطلع شوند. در صورتی که در زمان استارت زدن چراغهای صفحه کیلومتر روشن نشده و یا صدای چرخش موتور شنیده نشود، به احتمال زیاد باتری خودرو خراب و یا خالی شده است. برای اطمینان از خالی بودن باتری میتوان از تستر استفاده کرده و از طریق آن میزان آمپر استارت را چک کرد.
در صورتی که استارت نخوردن خودرو به خاطر خالی بودن باتری باشد، برخی رانندگان اقدام به باتری به باتری کردن خودرو میکنند. همچنین برخی با هل دادن ماشین اقدام به روشن کردن آن میکنند. البته این روش برای خودروهای دارای گیربکس دستی مناسب است و برای خودروهای اتوماتیک به هیچ وجه توصیه نمیشود.
-
خرابی دینام
دینام قطعهای است که به تامین برق مورد نیاز باتری و شارژ آن میپردازد. در صورتی که این قطعه به وظیفه خود به خوبی عمل نکند، شارژ باتری خیلی زود خالی شده و مشکل استارت نخوردن خودرو رخ میدهد. برای همین خراب شدن قطعه دینام یکی دیگر از دلایل رایج استارت نخوردن خودرو محسوب میشود.
-
قفل بودن فرمان
زمانی که خودرو خاموش شده و سوییچ از آن خارج میشود، فرمان در حالت قفل قرار میگیرد. تا زمانی که فرمان خودرو در این حالت باشد، امکان استارت خوردن خودرو وجود ندارد. برای خارج کردن فرمان از این حالت باید سوییچ ماشین را در جای خود قرار داده و فرمان را به آرامی تکان داد. همزمان هم باید به استارت زدن خودرو پرداخت. در این شرایط اگر سیستم خودرو مشکل خاصی نداشته باشد، ماشین استارت خورده و روشن میشود.
-
خرابی سوییچ ماشین
از دیگر دلایل رایج استارت نخوردن خودرو باید به خراب بودن سوییچ اشاره کرد. سوییچ وسیلهای است که نیروی برق را از باتری به سایر اجزای داخلی میرساند. برای همین اگر برق کافی جهت شروع کار موتور و یا سیستم جرقهزنی وجود نداشته باشد، خودرو استارت نمیخورد. در این شرایط میتوان از سوییچ زاپاس استفاده کرده و یا خیلی سریع به یک متخصص مراجعه کرد.
-
شکستگی استارت
در صورتی که قطعه استارت دچار شکستگی و یا مخدوش شدگی شده باشد، خودرو استارت نمیخورد. خرابی استارت هم معمولا با خروج صدای تق تق مشخص میشود. در این شرایط کاری از دست راننده برنیامده و باید جهت تعویض استارت به تعمیرگاه مراجعه نماید.
-
کثیف بودن فیلتر هوا
فیلتر هوای خودرو در عملکرد بهینه موتور آن نقش مهمی دارد. این فیلترها از ورود مواد آلوده و گرد و غبار به داخل خودرو جلوگیری میکنند و هوای تمیز و فیلتر شده را به داخل هدایت میکنند. حال در صورتی که درون فیلتر هوا از گرد و غبار پر شده و مانع از جریان هوا در اتومبیل شود، سبب استارت نخوردن خودرو میشود. چرا که گاز بدون هوا قادر به اشتعال و احتراق نمیباشد. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است به صورت دورهای و پس از طی کردن هر 5000 کیلومتر، به بررسی فیلتر و در صورت لزوم تعویض آن بپردازید.
-
خرابی شمعهای ماشین
شمعها جزو قطعات مهم در سیستم احتراق خودرو هستند و بدون آنها روشن شدن اتومبیل امکانپذیر نمیباشد. برای همین اگر شمعها خراب شده باشند، احتمال استارت نخوردن خودرو بسیار زیاد است.
-
خرابی تسمه تایم
تسمه تایم یک تسمه لاستیکی است که میل لنگ و میل بادامک را در موتور خودرو میچرخاند. در صورتی که این قطعه خراب شود، به احتمال زیاد موتور خودرو از کار میافتد. برای همین خرابی تسمه تایم هم میتواند مانع از استارت خوردن خودرو و روشن شدن آن شود. خوب است اشاره شود که عمر مفید تسمه تایم معمولا 4 الی 5 سال است که این مدت زمان بر اساس کارکرد خودرو متغیر است.
-
خرابی و شکستگی دلکو
درپوش توزیع کننده برق یا دلکو قطعهای است که ولتاژ را از سیم پیچ احتراق موتور به شمعها هدایت میکند. در صورتی که رطوبت به زیر درپوش برسد، مشکلاتی از جمله استارت نخوردن خودرو رخ میدهد. برای همین بهتر است به سالم بودن درپوش توجه داشته باشید و در صورت مشاهده هر نوع ترک و شکستگی اقدام به تعویض آن نمایید.
-
خرابی رله پمپ بنزین
رله پمپ بنزین یک قطعه الکترونیکی است که در خودروهای انژکتوری وجود دارد. این قطعه به کنترل برق ورودی به قطعات مختلف سیستم سوخترسانی خودرو میپردازد. در صورتی که رله پمپ بنزین خراب شود، پمپ نمیتواند سوخت را از باک خودرو به سمت محفظه احتراق موتور ارسال نماید. برای همین با استارت زدن، خودرو روشن نمیشود.
-
خالی بودن باک سوخت
از دیگر دلایل استارت نخوردن ماشین باید به خالی بودن باک سوخت اشاره کرد. گاهی اوقات این مسئله ساده نیز میتواند سبب استارت نخوردن خودرو شود. در این شرایط کافیست مقداری سوخت را در داخل باک سوخت خودرو بریزید تا خودرو بتواند روشن شود.
تعمیر استارت خودرو با دوره جامع دینام و استارت گلپانیا
دوره دینام و استارت گلپانیا از جمله دورههای آموزشی این مجموعه بوده که به آموزش مباحث مرتبط با دینام و استارت خودرو میپردازد. این دوره برای علاقمندان این حوزه بسیار مناسب بوده و میتواند به کسب درآمد آنها از طریق این حوزه کمک نماید. از مباحث آموزشی دوره جامع دینام و استارت گلپانیا میتوان به مونتاژ و دمونتاژ انواع دینام و استارت خودرو، سرویسکاری استارت و عیبیابی سیستم استارت اشاره کرد.
جمع بندی
در این مطلب به مهمترین دلایل استارت نخوردن ماشین اشاره کردیم. همانطور که متوجه شدیم دلایل زیادی وجود دارد که میتواند مانع از استارت خوردن خودرو شود. از جمله این دلایل باید به خوابیدن باتری یا خراب بودن آن، خرابی دینام، خرابی استارتر، خرابی سوییچ احتراق، خرابی رله پمپ بنزین، خرابی فیوز، خالی بودن باک سوخت، گرفتگی فیلتر سوخت، قفل بودن فرمان و تنظیم نبودن تسمه تایم اشاره کرد.