تسمه دینام از قطعات مصرفی نسبتا ارزان خودرو است که در عین ارزان بودن، نقش بسیار مهمی را در خودرو ایفا میکند. کارکرد صحیح این قطعه بر روی عملکرد کلی خودرو تاثیر دارد. برای همین با خرابی تسمه دینام، عملکرد بخشهای مختلفی از خودرو تحت تاثیر قرار میگیرد و در آنها اختلال ایجاد میشود. یکی از مشکلاتی که برای تسمه دینام رخ میدهد، فرسایش و پارگی است. در این مطلب قصد داریم در خصوص علت پاره شدن تسمه دینام خودرو صحبت کنیم و با عواقب خرابی و پارگی آن آشنا شویم.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
تسمه دینام چیست؟
تسمه دینام از قطعات مصرفی مهم در خودرو است که وظیفه راهاندازی دینام موتور را بر عهده دارد. همانطور که حتما میدانید برق خودرو به وسیله دینام تامین شده و در باتری ذخیره میشود. تسمه دینام قطعهای است که انرژی و نیروی لازم برای کارکرد و حرکت دینام را از موتور دریافت میکند.
البته نقش تسمه دینام تنها تامین انرژی برای دینام نبوده و قطعات دیگری همچون پمپ آب، پروانه خنککننده و کمپرسور کولر گازی نیز نیروی لازم برای حرکت خود را از این طریق دریافت میکنند. برای همین سالم بودن و کارکرد صحیح تسمه دینام بسیار حائز اهمیت است و پاره شدن آن سبب توقف انتقال نیرو به قطعات مختلف میشود.
دلایل پاره شدن تسمه دینام خودرو
تسمه دینام ماشین بنا به دلایل متعددی دچار پوسیدگی و پارگی میشود. از جمله:
-
به پایان رسیدن عمر مفید
در گذشته برای تولید تسمه دینام از موادی همچون لاستیک نئوپرن استفاده میشده است. اما در حال حاضر تسمههای جدید از مواد با کیفیتتری همچون اتیلن پروپیلن ساخته میشوند. برای همین دوام و مقاومت آنها نسبت به تسمههای قدیمی بیشتر است. با این حال تسمه دینام یک قطعه مصرفی بوده و دیر یا زود عمر مفید آن به پایان میرسد. در واقع حتی اگر بهترین تسمه دینام برای خودرو خریداری شود هم بعد از گذشت مدت زمانی باید برای تعویض آن اقدام کرد. زمان تعویض تسمه دینام معمولا در حدود 60 الی 70 هزار کیلومتر کارکرد است.
-
شرایط آب و هوایی
شرایط آب و هوایی و دمای محیط نیز بر روی عمر مفید تسمه دینام و پارگی آن تاثیر زیادی دارد. تسمهها معمولا در آب و هوای گرم و مرطوب، زودتر دچار فرسودگی و پارگی میشوند. برای همین افرادی که در مناطق گرم و مرطوب زندگی میکنند، ناگزیر به تعویض تسمه دینام در زمان کوتاهتری میباشند.
-
وجود گرد و غبار زیاد در اطراف تسمه
عامل دیگری که در پاره شدن تسمه دینام خودرو نقش دارد، وجود گرد و غبار زیاد در اطراف تسمه است. در این حالت تسمه تحت فشار قرار گرفته و معمولا دچار ترک، شکستگی و در نهایت پارگی میشود. این موارد همگی به طور چشمی قابل مشاهده هستند.
-
انتخاب تسمه دینام نامناسب
در صورتی که در زمان خرید تسمه دینام به تناسب آن با خودرو دقت نشود، احتمالا تسمه خیلی زود دچار پارگی شده و نیاز به تعویض مجدد پیدا میکند. اندازه تسمه دینام باید بر اساس مدل خودرو انتخاب شود. فروشندگان مجرب در این خصوص اطلاعات کاملی دارند و تسمه دینام مناسب را متناسب با نوع خودرو به مشتریان عرضه مینمایند.
-
شل یا سفت بودن تسمه دینام
علت پاره شدن تسمه دینام خودرو میتواند به خاطر شل یا سفت بودن آن نیز باشد. شل بودن تسمه سبب لغزش آن شده و باعث میشود تا دینام وظیفه خود را به درستی انجام ندهد. سفت بودن بیش از حد تسمه دینام هم باعث خرابی بلبرینگ دینام شده و از عمر تسمه میکاهد. شل یا سفت بودن تسمه دینام معمولا به خاطر درست جا نزدن قطعه و یا نصب غیر صحیح آن رخ میدهد.
-
نشتی روغن بر روی تسمه دینام
به عنوان آخرین علت پاره شدن تسمه دینام میتوان به نشت روغن بر روی تسمه اشاره کرد. گاهی اوقات خودرو دچار روغنریزی شده و نشت روغن رخ میدهد. در این شرایط قطعات مختلفی در معرض نشت روغن قرار میگیرند و سطح آنها روغنی میشود. با نشت روغن و روغنریزی خودرو، بر روی عملکرد قطعات مختلف تاثیر منفی گذاشته شده و عمر مفید آنها خیلی زودتر به پایان میرسد.
عواقب پاره شدن تسمه دینام خودرو
از عوارض و خطرات پاره شدن تسمه دینام خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قطع شدن برق خودرو: در صورتی که تسمه دینام پاره شود و باتری هم به اندازه کافی برق نداشته باشد، برق خودرو به طور کامل قطع میشود.
- عدم گردش آب مناسب توسط پمپ آب: همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم تسمه دینام بر روی کارکرد قطعاتی همچون واتر پمپ تاثیر دارد. برای همین با پارگی آن، عملکرد واتر پمپ تحت تاثیر قرار گرفته و گردش آب به خوبی انجام نمیشود. در این شرایط دمای موتور افزایش پیدا میکند.
- از کار افتادن سیستم صوتی و تصویری: از دیگر عواقب پارگی تسمه دینام خودرو باید به از کار افتادن سیستم صوتی و تصویری خودرو اشاره کرد. البته این مشکل بیشتر در خودروهای مجهز به سیستم صوتی حرفهای رخ میهد.
- اختلال در عملکرد پمپ هیدرولیک: پمپ هیدرولیک از اجزای جعبه فرمان خودرو است و با برق کار میکند. برای همین خرابی تسمه دینام باعث میشود تا برق کافی به این قطعه نرسد و فرمان خودرو کمی سفت شود.
- عدم کارکرد صحیح کولر ماشین: قطعاتی همچون کمپرسور کولر به جریان برق نیاز دارند. برای همین با خرابی تسمه دینام، بر روی عملکرد سیستم سرمایشی ماشین نیز تاثیر منفی گذاشته میشود.
در صورت پاره شدن تسمه دینام چه کنیم؟
در صورت پارگی تسمه دینام باید خودرو را متوقف کرده و به اولین تعمیرگاه مراجعه کرد. معمولا با پاره شدن تسمه دینام، فرمان خودرو کمی سفت شده و یا چراغهای ماشین خاموش میشوند. در این شرایط امکان رانندگی ایمن وجود ندارد.
برای همین بهتر است از امداد خودرو و یا شخص دیگری کمک گرفته شود. هزینه تعویض تسمه دینام بسیار پایین بوده و در حدود 200 هزار تومان میباشد. با این حال اگر به تعویض به موقع تسمه دینام توجهی نشود، احتمال آسیب به برخی از قطعات وجود دارد.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص علت پاره شدن تسمه دینام صحبت کردیم و با 6 عامل موثر در پارگی این قطعه آشنا شدیم. سایش و پارگی تسمه دینام با علائمی همراه است که در این خصوص باید به خروج صدای جیرجیر از زیر کاپوت، چرب شدن تسمه، افزایش دمای موتور، جوش آوردن مداوم خودرو و عملکرد نادرست فرمان هیدرولیک اشاره کرد. پس اگر شاهد هر یک از علائم خرابی تسمه دینام بودید، حتما به بررسی آن پرداخته و در صورت لزوم برای تعویض تسمه اقدام نمایید.
سولات متداول
- صدای خرابی تسمه دینام به چه صورت است؟
خروج صدایی همچون صدای جیرجیر از زیر کاپوت، معمولا نشانگر خرابی و اتمام تاریخ مصرف تسمه دینام است.
- بهترین زمان تعویض تسمه دینام چه موقع است؟
زمان مشخصی برای تعویض تسمه دینام وجود ندارد. برای همین بهتر است به علائم خرابی تسمه دینام توجه کرده و در صورت مواجهه با آنها برای تعویض تسمه اقدام کرد. برخی از کارشناسان توصیه میکنند تسمه دینام بهتر است بعد از هر 60 هزار کیلومتر کارکرد تعویض گردد.