جستجو کردن
علائم خرابی دینام چیست؟

علائم خرابی دینام چیست؟

فهرست محتوا

دینام خودرو یک موتور مولد الکتریکی و تولید کننده برق ماشین است. برای همین این قطعه از اهمیت زیادی برخوردار بوده و باید همواره در وضعیت سالمی قرار داشته باشد. در صورتی که دینام خودرو با مشکل و خرابی مواجه شود، در عملکرد بسیاری از قطعات الکتریکی خودرو نیز اختلال ایجاد می‌گردد. علائمی وجود دارد که از طریق آنها میتوان نسبت به خرابی یا سالم بودن دینام خودرو اطمینان پیدا کرد. در این مطلب به بررسی این موارد می‌پردازیم و با علائم خرابی دینام خودرو آشنا می‌شویم.

 

دینام خودرو چیست؟

دینام از قطعات مهم و حیاتی در خودرو است و وظیفه فراهم کردن مقدار مناسبی از جریان الکتریکی جهت تغذیه باتری و سایر قطعات الکتریکی را بر عهده دارد. برای این کار دینام انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و نیروی لازم جهت تغذیه باتری را فراهم می‌نماید. پس میتوان گفت دینام خودرو یک موتور مولد الکتریکی و تولید کننده برق خودرو است. زمانی که موتور خودرو روشن می‌شود، این قطعه به وسیله آرمیچر داخلی و به واسطه میدان مغناطیسی ایجاد شده برق مورد نیاز را تولید می‌نماید.

 

دینام خودرو چیست؟

 

در رابطه با ساختار دینام خودرو باید اشاره کنیم که این قطعه شامل یک پوسته فلزی، آرمیچر، دو عدد بالشتک، بوش، کلکتور، فولی و چند قطعه زغال است. این وسیله با استفاده از حرکت میل لنگ موتور در زمان روشن بودن خودرو، برق مورد نیاز را تولید می‌نماید. به طور جزئی‌تر میتوان گفت که آرمیچر موجود در دینام به وسیله چرخش در مدار مغناطیسی سبب تولید برق شده که این نیرو به وسیله ذغال‌های موجود در دینام جمع می‌گردد. به این ترتیب خروجی‌های دینام خودرو قادر به ارائه جریان برق لازم به قطعات الکتریکی خودرو می‌شوند.

 

علل اصلی خرابی دینام خودرو چیست؟

خرابی دینام خودرو دلایل متعددی دارد که در اینجا به بررسی مهمترین آنها می‌پردازیم.

  • فرسودگی دینام: دینام همچون هر قطعه‌ دیگری از طول عمر محدودی برخوردار است و به طور میانگین در حدود 5 الی 8 سال عمر می‌کند. پس از این بازه زمانی باید برای تعویض دینام خودرو اقدام کرده و قطعه جدیدی را جایگزین آن کرد. البته در صورتی که از دینام به درستی نگهداری نشود، ممکن است عمر مفید آن زودتر به پایان برسد.
  • شل بودن پایانه‌های باتری: شل شدگی یا خوردگی پایانه‌های باتری نیز میتواند علت خرابی دینام خودرو باشد. در صورتی که در پایانه‌های باتری اسید جمع شود، دینام یا اصلا شارژ نشده و یا به طور نامنظم از ولتاژ پایین به بالا پرش پیدا می‌کند.
  • شکستگی پولی یا تسمه: دینام‌ها از نیروی مکانیکی ایجاد شده توسط تسمه و پولی برای تولید انرژی الکتریکی استفاده می‌کنند. در صورتی که این قطعات دچار آسیب شوند، انرژی مکانیکی از طریق آنها تولید نشده و دینام نیز قادر به تولید انرژی الکتریکی نمی‌شود.
  • حرارت بالا: یکی از عواملی که در عملکرد دینام و طول عمر آن تاثیر دارد، گرما و حرارت زیاد است. گرما مقاومت الکتریکی را افزایش می‌دهد. برای همین دینام مجبور به کار با حداکثر توان خود می‌شود تا بتواند عملکرد خوبی را از خود نشان دهد. این موضوع به تدریج سبب کاهش توان و قدرت دینام در تولید جریان برق می‌شود. سخت کار کردن دینام هم سبب وارد شدن فشار بر تسمه محرک شده و مشکلات دیگری را ایجاد می‌نماید.
  • آلودگی و گرد و غبار: در صورتی که آلودگی و گرد و غبار زیادی به دینام راه پیدا کند، دینام با مشکل و خرابی مواجه می‌شود. برای همین بهترین کار جهت جلوگیری از خرابی دینام خودرو، تمیز نگه داشتن آن است.
شاید برات جالب باشه :  ترمز ABS چیست و چگونه کار می‌کند؟                     

 

نحوه تشخیص خرابی و از کار افتادگی دینام

در صورتی که دینام خودرو دچار خرابی شود، خودرو روشن نمی‌شود. همچنین در صورت روشن شدن تنها برای دقایقی روشن مانده و سپس خاموش می‌شود. برای همین اگر با علائم خرابی دینام خودرو مواجه شدید، بهتر است خیلی زود به تعویض آن بپردازید تا با توقف یکباره خودرو در مسیر مواجه نشوید. این علائم عبارتند از:

 

نحوه تشخیص خرابی و از کار افتادگی دینام  

 

  1. روشن شدن چراغ هشدار دینام

بسیاری از خودروهای جدید دارای چراغ اخطار مخصوص دینام خودرو هستند که در صفحه کیلومتر آن قرار دارد. در صورتی که دینام خراب شده و یا به درستی کار نکند، این چراغ روشن می‌شود. با روشن شدن چراغ هشدار دهنده دینام خودرو باید به بررسی خودرو پرداخته و از وضعیت دینام اطلاع پیدا کرد. تعمیر و بازدید دینام نباید به زمان دیگری موکول شود. چرا که نوسانات جریان حاصل از خرابی دینام سبب آسیبات جدی به سیستم برق خودرو می‌شود. پس اگر خودروی سواریتان مجهز به چراغ هشدار دینام است، پس از روشن شدن آن حتما به یک تعمیرگاه مراجعه نمایید.

  1. پر نور یا کم نور شدن چراغ‌های جلوی خودرو

همانطور که متوجه شدیم دینام خودرو به تغذیه سیستم الکتریکی خودرو و تامین برق آن می‌پردازد. حال اگر چراغ‌های خودرو دچار نور کم یا زیاد شده و یا شروع به چشمک زدن نمایند، ممکن است دینام دچار خرابی شده باشد. با از کار افتادن دینام، ولتاژ به صورت ناپایدار به لوازم الکترونیکی ماشین منتقل می‌شود و چراغ‌های جلوی آن کم نورتر یا پر نورتر از حالت عادی می‌شوند.

  1. ایراد در استارت زدن یا خاموش شدن‌های مکرر

از دیگر علائم خرابی دینام خودرو باید به وجود مشکل در استارت زدن خودرو اشاره کرد. زمانی که دینام خراب می‌شود، قادر به شارژ باتری نبوده و باتری نیز قدرت کافی جهت روشن کردن خودرو را ندارد. همچنین زمانی که خودرو با خاموش شدن‌های مکرر مواجه می‌شود، یعنی شمع و کویل انرژی کافی برای روشن نگه داشتن خودرو را از دینام دریافت نمی‌کنند. البته خاموش شدن مکرر خودرو تنها به خرابی دینام خودرو مربوط نبوده و عوامل دیگری هم در این زمینه موثر هستند. با این حال بهتر است در این شرایط به بررسی وضعیت دینام بپردازید و در صورت خرابی آن را تعویض کنید.

  1. خروج بوی لاستیک یا سیم سوخته از خودرو

اگر با استشمام بوی سوختگی سیم یا لاستیک مواجه شدید، ممکن است دینام خودرویتان آسیب دیده باشد. خروج این بو نشانگر فرسوده شدن دینام است. دینام شامل سیم‌ها و اجزای پلاستیکی است که ممکن است تحت حرارت موتور دچار سوختگی شوند. برای همین باید خیلی زود از خرابی یا عدم خرابی دینام اطمینان حاصل کرده و در صورت لزوم قطعات یا کل دینام را عوض کرد.

  1. خروج صداهای عجیب از زیر کاپوت

از دیگر نشانه‌های خرابی دینام خودرو باید به خروج صداهای عجیب از زیر کاپوت اشاره کرد. این صداها که همچون صدای غرغر یا ناله مانند به گوش می‌رسند، بیشتر به واسطه تراز نبودن پولی دینام با تسمه متحرک به گوش می‌رسد. همچنین در صورت فرسوده شدن دینام هم احتمال خروج چنین صداهایی وجود دارد. در این شرایط بهتر است وضعیت دینام خودرو مورد بررسی قرار گرفته و در صورت لزوم آن را تعمیر یا تعویض کرد.

  1. خالی شدن باتری خودرو

دینام خودرو وظیفه تامین برق مورد نیاز باتری در حین حرکت را بر عهده دارد. در صورتی که دینام از کار بیفتد، شارژ باتری آن نیز به سرعت تخلیه می‌شود. البته علت خالی شدن باتری خودرو تنها از کار افتادگی دینام نبوده و موارد دیگری هم در این زمینه دخیل هستند.

شاید برات جالب باشه :  جلوبندی خودرو چیست؟

 

راهکارهایی برای پیشگیری از خرابی دینام خودرو

 

راهکارهایی برای پیشگیری از خرابی دینام خودرو

 

  • از باتری با ظرفیت مناسب استفاده شود.
  • در صورتی که مدت زمان توقف خودرو طولانی است، با فشار پدال گاز دور موتور تا حدود 2000 دور در دقیقه به صورت متناوب بالا برود.
  • وضعیت شل یا سفت بودن تسمه دینام به صورت مرتب چک شده و از روشن کردن چراغ‌ها در زمان‌های غیر ضروری خودداری شود.
  • دور فن کولر حتی الامکان در پایین‌ترین درجه قرار بگیرد.

 

جمع بندی

دینام از قطعات مهم خودرو است و وظیفه تامین برق آن را برعهده دارد. برای همین با مشاهده علائم خرابی دینام خودرو باید به رفع و برطرف کردن مشکل بپردازید و آن را به زمان دیگر موکول نکنید. از مهمترین علائم خرابی و از کار افتادگی دینام باید به روشن شدن چراغ هشدار دینام، پرنور یا کم نور شدن چراغ‌های جلو خودرو، اشکال در استارت و خاموشی مکرر خودرو و استشمام بوی سوختن پلاستیک و سیم اشاره کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه میتوانید از متخصصان شرکت گلپانیا مشاوره دریافت نمایید.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

2 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید