جوش آوردن ماشین یکی از مشکلاتی است که برخی از رانندگان در برخی از مواقع، به خصوص در روزهای گرم سال و یا در ترافیکهای سنگین با آن مواجه میشوند. این مشکل به دلایل زیادی مربوط است و معمولا با خروج بخار یا دود سفید رنگ از جلوی کاپوت همراه میباشد. در این مواقع باید از انجام برخی از کارها از جمله باز کردن درب رادیاتور خودداری کرده و اقداماتی را در راستای کاهش دمای موتور انجام داد. حال بهتر است ببینیم مهمترین علت جوش آوردن ماشین چیست و چگونه میتوان این مشکل را مرتفع کرد.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
جوش آوردن ماشین به چه معناست؟
با جوش آمدن آب رادیاتور یا مایع خنککننده موتور و همچنین افزایش دمای موتور، بخار و دود سفید رنگی از جلوی کاپوت خارج میشود. این پدیده نشان از جوش آوردن خودرو دارد. در این حالت باید از ادامه رانندگی اجتناب کرده و خودرو را متوقف کرد. در غیر این صورت قطعاتی همچون سوپاپ، میل لنگ، پیستون، سرسیلندر و سایر قطعات موتور تحت آسیب زیادی قرار میگیرند و خسارات زیادی به راننده تحمل میشود.
نشانههای جوش آوردن خودرو
جوش آوردن ماشین با چند نشانه همراه است که با مشاهده هر یک از آنها بهتر است به بررسی وضعیت پرداخته و از ادامه رانندگی خودداری کرد. مهمترین علائم جوش آوردن خودرو عبارت است از:
- خروج دود یا بخار سفید رنگ از کاپوت
- احساس بوی سوختگی در کابین خودرو
- خروج صدای غیر طبیعی از سمت موتور
- روشن شدن چراغ چک، خطر و دما
- داغ شدن کاپوت و بالا رفتن بیش از حد آمپر آب
- افزایش ناگهانی مصرف سوخت و کاهش قدرت موتور
مهمترین دلایل جوش آوردن ماشین
جوش آوردن خودرو به دلایل زیادی مربوط است. مهمترین دلایل آن عبارت است از:
-
خرابی رادیاتور
یکی از علت جوش آوردن ماشین، خرابی رادیاتور است. در صورت گرفتگی، شکستگی، ترک خوردگی و کج شدن پرههای رادیاتور، مشکلاتی از جمله افزایش دمای موتور و جوش آوردن خودرو رخ میدهد. برای همین بهتر است وضعیت رادیاتور به صورت دورهای، مخصوصا پیش از شروع فصل گرما بررسی شود. برای جلوگیری از گرفتگی رادیاتور هم باید آن را در بازههای منظم شستشو کرد.
-
عدم کارکرد صحیح فن رادیاتور
فن خنککننده رادیاتور به حذف گرمای بیش از حد جذب شده توسط موتور میپردازد. فن با چرخش خود سبب گردش هوا، خنک شدن آب و در نهایت کاهش دمای موتور ماشین میشود. برای همین در صورت خرابی این قطعه، دمای موتور افزایش یافته و خودرو در معرض جوش آوردن قرار میگیرد.
-
کمبود مایع خنک کننده
از دیگر علل جوش آوردن ماشین باید به کمبود مایع خنک کننده یا ضد یخ اشاره کرد. این مایع در موتور و رادیاتور گردش کرده و گرما را جذب و دمای موتور را تنظیم میکند. حال زمانی که سطح ضد یخ از حد مطلوب کمتر شود، سیال کافی جهت جذب گرما از موتور وجود ندارد. همین مسئله سبب گرم شدن بیش از حد و در نهایت جوش آوردن خودرو میشود. در صورتی هم که از مایع خنک کننده بیکیفیت و نامناسبی استفاده شود، احتمال بروز این مشکل وجود دارد.
-
گرفتگی مسیر حرکت آب
وجود زنگزدگی، ذرات ریز و گرد و غبار در لولههایی که مسیر حرکت آب هستند، مانع از عبور صحیح آب میشود. عدم جریان صحیح آب باعث افزایش دمای موتور بیش از حد استاندارد شده و خودرو جوش میآورد. برای جلوگیری از گرفتگی مسیر حرکت آب بهتر به صورت دورهای لولههای متصل به رادیاتور را بررسی و تمیز کرد.
-
خرابی ترموستات
ترموستات قطعهای است که سعی در حفظ دمای موتور در محدوده خاص دارد. بدیهی است که با خرابی این قطعه، دمای موتور از حد مطلوب بیشتر شده و منجر به جوش آوردن خودرو میشود. معمولا خرابی ترموستات به حرارت بالا یا فرسودگی و اتمام طول عمر مفید آن مربوط است. در این شرایط با تعویض ترموستات میتوان از بروز مجدد مشکل جلوگیری کرد.
-
خرابی پمپ آب
پمپ آب عامل گردش آب یا مایع خنک کننده در موتور خودرو است. این قطعه از قطعات مصرفی خودرو محسوب شده و بعد از مدت زمانی دچار فرسودگی میشود. در صورت خرابی واتر پمپ، آب به میزان کافی گردش پیدا نکرده و همین مسئله سبب جوش آوردن موتور میشود.
از دیگر دلایل جوش آوردن ماشین باید به کم یا زیاد بودن حجم مایع خنک کننده، نشتی در سیستم خنک کننده، خرابی واشر سرسیلندر، سفت بودن چرخها، تنظیم نبودن باد لاستیکها، سربالایی زیاد، نامیزانی دلکو، جابجایی بارهای سنگین با خودرو، یدک کشیدن بیش از حد مجاز و درگیر شدن کالیپر با لنت ترمز اشاره کرد.
راهکار رفع جوش آوردن خودرو
در زمانی که متوجه جوش آوردن خودرو شدید، اقدامات زیر را انجام دهید:
- در یک مکان مناسب خودرو را متوقف کنید. به محض روشن شدن چراغ هشدار یا مشاهده علائم جوش آوردن ماشین، یک نقطه امن برای توقف پیدا کرده و خودرو را به آن هدایت کنید.
- در صورتی که دمای موتور بیش از حد بالا رفته است، باید از خاموش کردن موتور خودداری کرد. در غیر این صورت احتمال دفرمگی یا ذوب شدن قطعاتی همچون واشر سرسیلندر و رینگ پیستون وجود دارد.
- درب کاپوت را باز کرده و اجازه دهید موتور و رادیاتور با جریان هوا کمی خنک شود. در صورتی که بخار زیادی از کاپوت در حال خارج شدن است، کمی صبر کرده و بعد از توقف بخار به باز کردن درب کاپوت بپردازید.
- حداقل 30 دقیقه به موتور فرصت دهید تا خنک شود. در صورتی که قادر به شناسایی و رفع علت جوش آوردن خودرو بودید، کاری که از دستتان برمیآمد را انجام دهید. در غیر این صورت در اولین فرصت خودرو را به یک تعمیرگاه برسانید.
جمع بندی
در این مطلب از سایت گلپانیا در خصوص علت جوش آوردن ماشین صحبت کردیم و به اقدامات ضروری برای رفع مشکل پی بردیم. در صورتی که خودرو به دلایلی همچون کم بودن آب رادیاتور یا کاهش سطح مایع خنک کننده جوش آورد، راننده میتواند شخصا مشکل را برطرف کند. اما در مواقعی که خرابی ترموستات، واتر پمپ و قطعات دیگر منجر به جوش آوردن خودرو شده باشد، باید از یک تعمیرکار کمک گرفته شود. برای همین به این مسائل توجه کرده و از ادامه رانندگی با موتور بیش از حد داغ خودداری نمایید.
دورههای تخصصی خودرو فرصتی عالی برای هر کسی است که به این صنعت علاقهمند است. با شرکت در این دورهها، شما میتوانید مهارتهای لازم برای موفقیت در این حوزه را کسب کنید.