جستجو کردن
دلایل لرزش خودرو در شرایط مختلف

دلایل لرزش خودرو در شرایط مختلف

فهرست محتوا

لرزش خودرو یکی از مشکلاتی است که علل مختلفی دارد و در اکثر مواقع میتوان به راحتی علت آن را پیدا کرده و مشکل را مرتفع کرد. لرزش‌های خودرو در برخی مواقع خطرناک نیستند و میتوانند در فرصت مناسبی رسیدگی شوند. اما گاهی اوقات این لرزش‌ها بسیار شدیدتر هستند و نیاز به رسیدگی فوری دارند. لرزش خودرو در حالات مختلفی نظیر در حالت درجا، در حالت شروع رانندگی و در حالت ترمزگیری رخ می‌دهد که هر یک از آنها علل متفاوتی دارند. در ادامه به بررسی دلایل لرزش خودرو در شرایط مختلف می‌پردازیم و با موارد مهم در این زمینه به خوبی آشنا می‌شویم.

 

بخش‌های تاثیرگذار در لرزش خودرو

پیش از اینکه به سراغ بررسی دلایل لرزش خودرو در شرایط مختلف برویم، بهتر است با بخش‌های تاثیرگذار در لرزش خودرو آشنا شویم. دلیل لرزش خودرو به خاطر وجود مشکلاتی در لاستیک‌ها، چرخ‌ها، ترمز، کلاچ، سیستم تعلیق، فرمان، محورها و همچنین موتور است. برای همین زمانی که با لرزش خودرو مواجه شدید، باید در ابتدا تشخیص دهید که لرزش خودرو از کدام ناحیه است و دقیقا در چه زمانی شروع می‌شود. چرا که هر نوع لرزشی میتواند به یافتن علت اصلی آن کمک زیادی نماید. برای مثال علت لرزش در زمان شروع حرکت با علت لرزش در حالت ترمزگیری تفاوت دارد.

 

بخش‌های تاثیرگذار در لرزش خودرو

 

خوب است بدانید که رایج‌ترین دلیل لرزش خودرو، به خاطر ایراد در لاستیک‌های ماشین است. در صورتی که لاستیک از حالت تعادل یا بالانس خارج شده باشد، لرزش‌های شدیدی در سرعت بالا احساس می‌شود. همچنین اگر سطح لاستیک‌ها صاف شده باشند، میتوانند در بروز این مشکل تاثیر زیادی داشته باشند.

 

دلایل لرزش خودرو در حالت درجا

گاهی اوقات لرزش خودرو بلافاصله پس از استارت زدن ماشین شروع می‌شود. لرزش ماشین در حالت درجا دلایل زیادی دارد که از مهمترین آنها باید به موارد زیر اشاره کرد:

 

دلایل لرزش خودرو در حالت درجا

 

  • خرابی شمع خودرو

یکی از دلایل رایج لرزش خودرو در حالت درجا، خراب شدن شمع‌های خودرو است. شمع وظیفه جرقه‌زنی برای شروع عملیات احتراق ترکیب سوخت و هوا در موتور را برعهده دارد. برای همین در صورتی که خراب شود، عمل احتراق به درستی صورت نمی‌گیرد. در این شرایط علاوه بر لرزش خودرو، امکان خروج سر و صدای زیاد هم وجود دارد. برای همین بهتر است در ابتدا به بررسی شمع‌های خودرو پرداخته و در صورت لزوم آنها را تعویض کرد.

  • شل بودن تسمه تایم

در صورتی که تسمه تایم خودرو از نوع بی‌کیفیت یا سایز نامناسب باشد، هماهنگی بین سوپاپ و پیستون‌ها به خوبی صورت نمی‌گیرد. همین موضوع هم سبب برخورد قطعات با هم شده و لرزش خودرو را ایجاد می‌کند. لرزش خودرو ناشی از شل بودن تسمه تایم، معمولا در حالت درجا و همچنین در حال حرکت به چشم می‌خورد.

  • آسیب دیدگی شاسی ماشین

بدنه و پیشرانه خودرو بر روی شاسی آن سوار می‌شوند. برای همین در صورتی که شاسی یا همان چارچوب خودرو دچار آسیب شود، احتمال لرزش خودرو در حالت درجا زیاد می‌شود. برای همین است که توصیه می‌شود در زمان خرید خودرو به سالم بودن شاسی آن توجه داشته باشید و از خرید خودروهایی که شاسی آنها در اثر تصادف آسیب دیده است، خودداری نمایید. البته در خودروهای قدیمی هم احتمال پوسیدگی و آسیب‌دیدگی شاسی وجود دارد.

  • شکستگی فن رادیاتور

در صورتی که لرزش خودرو پس از گرم شدن موتور رخ دهد، ممکن است مشکل به خاطر شکستگی فن رادیاتور باشد. فن رادیاتور جزو بخش‌های مهم در سیستم خنک کننده ماشین است که با چرخش، هوای محیط را به سمت رادیاتور مکش می‌کند. حال اگر در زمان گرم بودن موتور خودرو لرزش رخ دهد، احتمال شکستگی فن رادیاتور وجود دارد. شکستگی این قطعه هم معمولا به خاطر اصابت اشیای خارجی رخ می‌دهد. در صورتی که پره‌های فن بشکنند، از حالت تعادل خارج شده و لرزش‌های نسبتا شدیدی در ماشین احساس می‌شود.

  • مشکلات مربوط به کلاچ خودرو

علت لرزش ماشین در دنده یک و حالت درجا، میتواند به مشکلات مربوط به کلاچ خودرو هم مربوط باشد.  در صورتی که ماشین در حالت نیم کلاچ دنده یک لرزش پیدا کند، احتمال آسیب دیدن فنرهای خورشیدی، تمام شدن صفحه کلاچ یا چرب شدن کلاچ وجود دارد. در صورتی هم که پس از تعویض دیسک و صفحه همچنان مشکل لرزش خودرو وجود داشته باشد، ممکن است دیسک و صفحه به صورت اشتباه نصب شده باشند. در این شرایط باید به تعمیرگاه مراجعه کرده تا مشکل برطرف شود.

  • مشکلات مربوط به سیستم هیدرولیک خودرو

سیستم هیدرولیک از بخش‌های مهم و تاثیرگذار در خودروهای هیدرولیکی است و شامل قطعاتی از جمله پمپ هیدرولیک می‌باشد. گاهی اوقات این سیستم میتواند سبب لرزش خودرو در حالت درجا شود که اغلب هم با وارد شدن هوا به سیستم این مشکل رخ می‌دهد. چرا که وجود هوا در مدار هیدرولیک سبب ایجاد پدیده کاویتاسیون و لرزش‌های شدید در خودرو می‌شود. برای رفع این مشکل هم باید به هواگیری سیستم هیدرولیک خودرو پرداخته شود.

شاید برات جالب باشه :  نحوه شفاف‌سازی چراغ‌های جلوی ماشین

 

علل لرزش خودرو در رانندگی با سرعت بالا

اگر در زمان رانندگی با سرعت بالا متوجه ارتعاشات و لرزش خودرو شدید، احتمالا مشکل به خاطر خرابی بلبرینگ‌های چرخ است. بلبرینگ یک نوع یاتاقان یا چرخ دنده چرخشی محسوب می‌شود و در بخش‌های مختلف خودرو که امکان ایجاد اصطکاک وجود دارد، به کار برده می‌شود. حال اگر این قطعه دچار آسیب و خرابی شده باشد، احتمال لرزش خودرو در سرعت‌های بالا افزایش پیدا می‌کند. از دیگر علائم خرابی بلبرینگ خودرو میتوان به لق زدن و حرکت زیاد چرخ‌ها، خروج سروصدا و سایش ناهموار تایرها اشاره کرد.

 

علل لرزش خودرو در رانندگی با سرعت بالا

 

دلایل لرزش خودرو در زمان حرکت

گاهی اوقات لرزش خودرو در زمان شروع حرکت رخ می‌دهد. این موضوع هم به خاطر دلایل مختلفی رخ می‌دهد که در اینجا به بررسی مهمترین آنها می‌پردازیم.

 

دلایل لرزش خودرو در زمان حرکت

 

  • بالانس نبودن لاستیک‌ها

بالانس نبودن لاستیک میتواند سبب لرزش خودرو در زمان حرکت و شتاب‌گیری شود که معمولا لرزش‌ها تا محدوده سرعت 60 کیلومتر به اوج خود می‌رسند. در این زمان تنها باید به یک تعمیرگاه مراجعه کرده تا وضعیت لاستیک‌ها بررسی و سپس بالانس شوند. برای بالانس کردن لاستیک‌ها اغلب از دستگاه‌های خاصی استفاده می‌شود که برخی از آنها به صورت استاتیک کار می‌کنند.

  • ایراد در سیستم تعلیق خودرو

از دیگر دلایل لرزش خودرو در سرعت‌های پایین باید به مشکلات موجود در سیستم تعلیق خودرو اشاره کرد. برای مثال اگر سیبک که از قطعات مهم این سیستم است دچار آسیب شده باشد، لرزش‌های غیر عادی در خودرو احساس می‌شود. همچنین آسیب دیدن کمک فنرهای سیستم تعلیق خودرو میتواند سبب لرزش خودرو در سرعت پایین یا بالا شود. چرا که کمک فنرها بخش زیادی از ضربات وارد شده به ماشین را مهار می‌کنند و از این طریق ارتعاش کمتری را به اتاق خودرو وارد می‌نمایند. برای همین آسیب دیدن کمک فنر هم میتواند سبب اعمال ضربه به کابین و همچنین ایجاد لرزش شود.

  • خرابی توربین گیربکس

توربین گیربکس در خودروهای دنده اتوماتیک نقش رابط بین جعبه دنده و موتور را دارد. برای همین از علت لرزش ماشین اتومات در زمان شروع حرکت باید به خرابی توربین گیربکس اشاره کرد. با خرابی این بخش، عمل انتقال نیرو بین موتور و گیربکس در زمان شروع حرکت و شتاب‌گیری با مشکل مواجه می‌شود و منجر به ایجاد لرزش در کابین خودرو می‌گردد.

  • خرابی مفصل CV

مفصل CV جزو اتصالات مهم در خودروهای دیفرانسیل جلو است. از طریق این مفصل راننده میتواند با چرخاندن فرمان جهت حرکت چرخ‌ها را تغییر دهد. حال اگر مفصل CV خراب شود، احتمال لرزش خودرو در زمان شتاب‌گیری افزایش پیدا می‌کند. هر چقدر هم به سرعت خودرو افزوده شود، لرزش و ارتعاشات ماشین نیز بیشتر می‌شود.

شاید برات جالب باشه :  دلیل روغن زدن شمع خودرو چیست؟

 

دلایل لرزش خودرو در زمان ترمزگیری

در صورتی که در زمان ترمز گرفتن شاهد لرزش خودرو بودید، یعنی سیستم ترمز خودرو دچار نقص شده است. نقص و خرابی سیستم ترمز خودرو با مشکلات جدی همراه است. برای همین باید علت لرزش ماشین در زمان ترمزگیری خیلی سریع شناسایی و برطرف شود. مهمترین دلایل لرزش خودرو در زمان گرفتن ترمز عبارتند از:

 

دلایل لرزش خودرو در زمان ترمزگیری

 

  • خرابی کالیپر

کالیپر قطعه‌ای است که لنت خودرو را به روتور می‌چسباند. برای همین اگر دچار آسیب و خرابی شود، لنت و روتور به خوبی به هم نمی‌چسبند. همین موضوع نیز خود سبب ایجاد لرزش خودرو در زمان ترمزگیری می‌شود. در این شرایط باید کالیپر را تعویض کرده تا مشکل برطرف گردد.

  • خرابی روتور

روتور همان دیسکی است که در زمان ترمزگیری لنت به آن می‌چسبد. این قطعه در معرض استهلاک زیادی قرار دارد و خیلی زود فرسوده و مستهلک می‌شود. چرا که با هر ترمزگیری، لنت به روتور چسبیده و حرارت زیادی را به آن منتقل می‌کند. برای همین با ترمزگیری زیاد، روتور به تدریج دچار خرابی شده و کارایی اولیه خود را از دست می‌دهد. با فرسوده شدن روتور هم لرزش ماشین در زمان ترمزگیری بیشتر می‌شود.

  • خرابی و از بین رفتن لنت ترمز

لنت ترمز از قطعات مصرفی بسیار مهم در سیستم ترمز خودرو است. این قطعه بر اساس نوع کیفیت و برند سازنده، طول عمر متفاوتی دارد و پس از مدتی نیاز به تعویض پیدا می‌کند. زمانی که لنت دچار فرسودگی شده و از بین برود، خودرو در زمان گرفتن ترمز دچار لرزش می‌شود. این لرزش‌ها معمولا با صدایی شبیه به سوت همراه هستند.

  • تاب برداشتن دیسک ترمز

در صورتی که دیسک ترمز خودرو دچار تاب برداشتگی شود، احتمال لرزش خودرو در زمان ترمزگیری بیشتر می‌شود. اگر در زمان گرفتن ترمز شاهد لرزش و همچنین صدایی شبیه به زوزه بودید، احتمالا دیسک ترمز تاب برداشته و خیلی سریع باید تعویض گردد.

شاید برات جالب باشه :  علل برق دزدی ماشین + نحوه رفع آن

 

جمع بندی

در این مطلب با دلایل لرزش خودرو در شرایط مختلف نظیر رانندگی در حالت درجا، رانندگی با سرعت بالا و در حالت ترمزگیری آشنا شدیم. با توجه به موارد اشاره شده میتوانید به علت لرزش خودرو پی ببرید و اقدامات موثر در این زمینه را خیلی سریع انجام دهید.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

دیدگاهتان را بنویسید