ریپ زدن خودرو یکی از مشکلاتی است که با لرزشهای غیر طبیعی و صداهای ناهنجار همراه است. گاهی اوقات بنا به دلایل مختلفی خودرو دچار این حالت شده و از حالت طبیعی خود خارج میشود. ریپ زدن خودرو دلایل مختلفی دارد. راننده با اطلاع از این دلایل میتواند به عیبیابی آن پرداخته و مشکل را برطرف نماید. در صورتی که شاهد ریپ زدن خودروی خود هستید و قصد دارید به نحوه عیبیابی و رفع مشکل پی ببرید، موارد اشاره شده در این مطلب را مورد بررسی قرار دهید.
ریپ زدن چیست؟
خودرو در حالت عادی با صدای نرم و متوازنی همراه است. حال اگر موتور خودرو مثل همیشه کار نکرده و توازن عملکردی آن به هم بریزد، صدای خودرو دچار تغییراتی میشود. در این شرایط صدای ماشین آهنگ همیشگی را ندارد و با وقفه یا حالتی همچون سکته و کپ همراه میشود. همچنین صدای خروجی از اگزوز صدای همیشگی را ندارد. در این شرایط گفته میشود که خودرو دچار ریپ زدن شده است. پس ریپ زدن با لرزش غیر طبیعی و خروج صداهای ناهنجار همراه است.
حال سوالی که مطرح است این است که ریپ زدن معمولا در چه شرایطی رخ میدهد؟ در این رابطه باید اشاره کنیم ریپ زدن خودرو هنگام شتابگیری و ریپ زدن در زمان استارت زدن جزو رایجترین موارد هستند. این موضوع نشانگر مشکلاتی در خودرو است که باید خیلی زود بررسی و رسیدگی شوند.
علائم ریپ زدن ماشین
علائم ریپ زدن ماشین همان موارد اشاره شده در بخش قبلی هستند. مواردی نظیر لرزش و تکانهای موتور خودرو جزو علائم و نشانههای ریپ زدن آن هستند. لرزش و ویبرهها به گونهای هستند که موجب تکان خوردن خودرو نیز میشوند. در این شرایط صداهای ناهنجار و غیر معمولی هم به گوش میرسند. پس ریپ زدن با لرزش، تکان و خروج صدای غیر عادی همراه است و به راحتی قابل تشخیص میباشد.
چه دلایلی سبب ریپ زدن ماشین میشود؟
حال که با ریپ زدن و علائم آن آشنا شدیم، بهتر است به سراغ بررسی دلایل آن برویم. در این رابطه دلایل زیادی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
1- خالی بودن باک بنزین
رایجترین دلیل ریپ زدن خودرو، خالی شدن باک است. برای همین اگر با این مشکل مواجه شدید، بهتر است در اولین گام به بررسی وضعیت سوخت خودرو بپردازید. چرا که با تمام شدن بنزین، ماشین دچار ریپ زدن شده و از حرکت بازمیایستد. حال اگر باک خودرو پر باشد، یعنی مشکل از سایر بخشها است.
2- خراب شدن شمعها
شمع از اجزای مهم سیستم برق خودرو است که وظیفه جرقهزنی در محفظه احتراق را بر عهده دارد. این قطعه عامل اصلی روشن شدن موتور است. حال از آنجایی که شمعها در محیط بسیار گرم محفظه سیلندر قرار دارند، ممکن است پس از مدتی خراب شده و یا با اتمام طول عمر خود از کار بیفتند. در این شرایط کیفیت جرقهزنی کاهش پیدا کرده و سبب ریپ زدن خودرو میشود.
3- خراب شدن کوئل و وایر
کوئل و وایر نیز از دیگر اجزای مهم سیستم برق خودرو هستند. کوئل یا کویل یک سیم پیچ است که به تقویت ولتاژ برق برای جرقهزنی شمعها میپردازد. در صورتی که این قطعه خراب شود، ولتاژ لازم جهت جرقهزنی شمع فراهم نشده و خودرو دچار ریپ زدن میشود. وایر هم در این موضوع نقش دارد. این قطعه برق و انرژی کوئل را به شمعها منتقل میکند. اگر وایر نیز دچار خرابی شود و ولتاژ مناسب به شمعها نرسد، منجر به ریپ زدن ماشین میگردد. با تعویض این قطعات میتوان مشکل ریپ زدن را خیلی زود حل کرد.
4- خراب شدن میل سوپاپ
زمانی که میل سوپاپ و بادامکهای آن دچار خرابی یا فرسودگی شوند، تغییر شکل میدهند. در این شرایط عملکرد موتور همچون قبل صحیح نبوده و نرم و روان کار نمیکند. برای همین احتمال وقوع مشکل بیشتر میشود. با تعویض به موقع میل سوپاپ میتوان مشکل را برطرف کرده و از ضررهای مالی بیشتر جلوگیری کرد.
5- خرابی سیلندر و سرسیلندر
از دیگر عواملی که در ریپ زدن ماشین نقش دارند، باید به ترک برداشتن سیلندر و سرسیلندر و خرابی واشر سرسیلندر اشاره کرد. زمانی که این قطعات دچار خرابی شوند، احتمال نفوذ رطوبت یا روغن به داخل محفظه سیلندر افزایش پیدا کرده و شمعها تحت تاثیر قرار میگیرند. همین موضوع باعث میشود تا جرقهزنی شمعها هم تحت تاثیر قرار بگیرد و خودرو ریپ بزند.
6- مشکل در سیستم اگزوز
اگزوز از طریق منیفولد گازهای خروجی را از سرسیلندر جمع کرده و آنها را به سمت بیرون از سیلندرها هدایت میکند. در آنجا گازها از طریق لوله جلویی آزاد شده و به مبدل کاتالیزوری منتقل میشوند. مبدل نیز با حذف عناصر گازهای مضر همچون مونوکسید هیدروژن و مونوکسید کربن آنها را به گازهای بیاثر تبدیل میکند. حال اگر سیستم اگزوز دچار مشکل شود و موارد اشاره شده به درستی انجام نشوند، احتمال ریپ زدن خودرو افزایش پیدا میکند.
7- مشکل در سیستم سوخترسانی
گاهی اوقات سیستم سوخترسانی که شامل اجزایی همچون پمپ بنزین، سوزن انژکتور و سامانه برقرسانی است دچار ایراد شده و منجر به ریپ زدن خودرو میشود. در صورتی که مغز پمپ بنزین نتواند فشار لازم جهت پمپاژ بنزین به سر انژکتورها را فراهم کند، موتور عملکرد صحیحی از خود نشان نمیدهد. همچنین اگر کیفیت سوخت نامناسب باشد و با آلودگی یا رطوبت همراه باشد، باز هم موتور قادر به انفجارهای دقیق و باکیفیت در سیلندر نبوده و سبب بروز ریپ زدن ماشین میشود.
8- گرفتگی یا کثیفی سامانه تنفس خودرو
از دیگر دلایل ریپ زدن ماشین باید به گرفتگی سیستم مکش هوا و تخلیه دود اشاره کرد. در صورتی که موتور قادر به مکش هوای تمیز به داخل نبوده و از آن سمت دود را به طور روان از اگزوز تخلیه نکند، در عملکرد سامانه تنفسی مشکل ایجاد شده و ریپ زدن رخ میدهد. همچنین نشتی در سیستم مکش هوای موتور و دریچه گاز میتواند علت این مشکل باشد. وجود نشتی باعث میشود تا در حالت درجا دور موتور بدون اینکه پدال گاز فشرده شود، بالا و پایین شده و دارای نوسان گردد.
9- تنظیم نبودن تایم موتور
تایمبندی دقیق موتور باعث میشود تا میل لنگ، میل سوپاپ و پیستون هر کدام در زمان مورد نظر در سر جای خود قرار داشته باشند و عملکرد روان و دقیقی را فراهم کننند. حال اگر تایم موتور به هم بریزد، باز و بسته شدن سوپاپها در زمان صحیح انجام نشده و خودرو ریپ میزند.
علت ریپ زدن ماشین در دور موتور پایین چیست؟
گاهی اوقات خودرو در دور موتور پایین دچار ریپ زدن میشود. در این شرایط بهتر است قطعاتی همچون فیلر شمع و کویلها بررسی شوند و از عدم برق دزدی وایرها اطمینان حاصل شود. در بیشتر مواقع با تعویض وایرها و تمیز کردن سر شمعها و تنظیم فیلر آنها، مشکل ریپ زدن خودرو در دور موتور پایین برطرف میگردد.
در صورتی هم که شاهد ریپ زدن خودرو در دنده یک، دو یا دنده سنگین بودید، باید به بررسی وضعیت سیستم برقرسانی و جرقهزنی شمعها بپردازید. در صورتی که یکی از قطعات دچار خرابی شده باشد، احتمال بروز این مشکل در دندههای یک و دو بیشتر میشود. خرابی شمع، خرابی کوئل، خرابی وایر، کثیفی شمعها و تنظیم نبودن فیلر شمع از علل مهم در این رابطه هستند.
علت ریپ زدن خودرو در زمان شتابگیری چیست؟
از دیگر مواقعی که ممکن است با ریپ زدن خودرو مواجه شوید، باید به زمان شتابگیری اشاره کرد. در صورتی که در زمان سبقت و افزایش شتاب شاهد این مشکل بودید، باید به بررسی موارد زیر بپردازید تا بتوانید مشکل را شناسایی و مرتفع نمایید.
- خرابی پمپ بنزین
- خرابی سنسور اکسیژن
- خرابی شمعها و وایرها
- مسدود بودن مسیر رسیدن سوخت به محفظه احتراق
دلیل ریپ زدن ماشین در زمان تعویض دنده چیست؟
گاهی اوقات رانندگان در زمان تعویض دنده شاهد ریپ زدن خودروی خود هستند. این موضوع نیز دلایل مختلفی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- خرابی سوزن انژکتور
- ایراد در صفحه کلاچ
- عدم تنظیم موتور
- کثیف بودن باک و بنزین
- خرابی یا کثیفی شمعها
جمع بندی
در این مطلب با دلایل ریپ زدن ماشین و نحوه عیبیابی آن در شرایط مختلف آشنا شدیم. با توجه به موارد اشاره شده در متن میتواند دلیل ریپ زدن خودرو را شناسایی کنید و خیلی سریع به برطرف کردن آن بپردازید.