استارت از مهمترین اجزای خودرو است و سبب روشن شدن پیشرانه و حرکت خودرو میشود. بدون وجود استارت یا با وجود خرابی آن امکان رانندگی وجود ندارد. برای همین رانندگان بهتر است نسبت به دلایل و همچنین علائم خرابی استارت خودرو آشنایی داشته باشند و در صورت بروز مشکل خیلی سریع به رفع آن بپردازند. بر همین اساس قرار است در این مطلب در خصوص علائم و دلایل خرابی استارت خودرو صحبت کنیم و با مشکلات رایج این سیستم آشنا شویم.
استارت خودرو و اجزای آن
استارت خودرو سیستم مهمی است که در روشن شدن خودرو نقش دارد. با گردش کلید توسط راننده، استارت سبب چرخاندن میل لنگ و در نهایت حرکت اولیه سیلندرها در موتور میشود. به عبارتی زمانی که راننده کلید را میچرخاند یا دکمه مخصوص استارت در خودروهای مجهز به استارت دکمهای را فشار میدهد، دنده کوچک موجود در استارتر با فلایویل پیشرانه درگیر میشود. فلایویل هم قدرت لازم جهت چرخش پیشرانه را فراهم میکند. همین امر سبب مکش مخلوط سوخت و هوا به درون سیلندر و شروع فرآیند احتراق میشود.
استارت خودرو شامل اجزای مختلفی است که در همکاری با هم به ایفای نقش اصلی میپردازند. در این خصوص باید به موتور استارت، سلونوئید استارت، چرخ دنده پینیون، فلایویل و کلید یا سوئیچ استارت اشاره کرد. مهمترین بخش استارت، موتور استارت است که انرژی الکتریکی باتری را به انرژی مکانیکی لازم جهت چرخش میل لنگ تبدیل میکند.
دلایل خرابی استارت خودرو
حال که با استارت و اجزای مهم آن آشنا شدیم، بهتر است به بررسی دلایل خرابی این قطعه بپردازیم. مهمترین دلایل خرابی استارت ماشین عبارت است از:
- فرسوده شدن قطعات استارت: با گذشت زمان و استفاده مکرر از خودرو، قطعات سیستم استارت فرسوده و مستهلک میشوند. مواردی همچون داغ شدن بیش از حد و سایش چرخ دنده سبب فرسودگی قطعات میگردد.
- قفل و داغ شدن موتور استارت: همانطور که متوجه شدیم موتور استارت از مهمترین اجزای سیستم استارت است. این قطعه با گذشت زمان فرسوده شده و حتی امکان قفل شدن آن وجود دارد. در این حالت خودرو قادر به روشن شدن نمیباشد. در صورتی هم که دائما به استارت زدن مکرر و پشت سر هم پرداخته شود، موتور استارتر داغ شده و خیلی زود خراب میشود.
- تمام شدن زغال استارت: زغال استارت قطعهای مصرفی با طول عمر مشخص است و بعد از اتمام باید تعویض گردد. با اتمام زغال استارت، خودرو به سختی روشن میشود.
- خرابی سلونوئید: سلونوئید استارت عملکردی مشابه با ترانزیستور دارد. ولتاژ با عبور از این قطعه قویتر شده و موتور خودرو را به حرکت درمیآورد. برای همین خرابی سلونوئید منجر به از کار افتادن سیستم استارت ماشین میشود.
- مشکلات مربوط به باتری: از آنجایی که باتری انرژی لازم جهت روشن شدن خودرو و فعالسازی استارتر را فراهم میکند، هرگونه مشکل در آن سبب عدم ارسال انرژی لازم به استارتر میشود.
- شرایط آب و هوایی: آب و هوای منطقه میتواند بر روی عملکرد و کارایی سیستم استارت ماشین تاثیر بگذارد. برای مثال در مناطق بارانی و مرطوب، اتصالات برقی استارت زودتر زنگزده و رسوب میکنند. در این حالت جریان برق و انرژی کافی به استارتر نرسیده و خودرو روشن نمیشود.
علائم و نشانههای خرابی استارت خودرو
خرابی استارت ماشین با چند نشانه همراه است. از جمله:
-
استارت نخوردن خودرو
مهمترین نشانه خرابی استارت، استارت نخوردن خودرو است. به عبارتی زمانی که کلید یا سوئیچ چرخانده میشود، هیچ اتفاقی رخ نمیدهد. در این حالت با وجود باز بودن سوئیچ و روشن بودن سایر سیستمهای برقی، خودرو استارت نخورده و روشن نمیشود.
-
استارت خوردن آرام یا با تاخیر
در صورتی که خودرو با چند بار تلاش استارت خورده و روشن شود، احتمالا مشکلی در سیستم برقی یا سیستم استارت وجود دارد. همچنین اگر در زمان استارت زدن موتور به آرامی و کندی بچرخد، وضعیت باید بررسی شود. این حالت میتواند ناشی از ضعف در باتری یا خرابی موتور باشد.
-
خروج صدای کلیک از استارت
خروج صدای کلیک یا تیک تیک در زمان چرخاندن سوئیچ، از دیگر نشانههای خرابی استارت است. در این حالت به احتمال زیاد سلونوئید استارت خراب شده است. سلونوئید سعی میکند مدار را کامل کند؛ اما به دلایلی جریان برق به موتور استارت نمیرسد.
-
صدای سایش یا خراشیدگی
در صورتی که در زمان استارت زدن صدایی همچون سایش یا ساییدگی به گوش برسد، احتمال اینکه چرخ دندههای پینیون و فلایویل به درستی درگیر نشوند زیاد است. این مشکل ناشی از فرسودگی چرخ دندهها یا خرابی سلونوئید است.
-
بوی سوختگی یا دود در زمان استارت زدن
در صورتی که در زمان استارت زدن بوی سوختگی یا دود احساس شود، یعنی موتور استارت داغ شده و یا اتصالات برقی با مشکل روبرو شدهاند. این وضعیت خطرناک است و باید خیلی سریع به مشکل رسیدگی شود.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص علائم و دلایل خرابی استارت خودرو صحبت کردیم. از آنجایی که سیستم استارت از اجزا و سیستمهای مهم خودرو است، توجه به نشانههای خرابی آن حائز اهمیت است. با در نظر گرفتن علائم خرابی استارت خودرو میتوان نسبت به وضعیت این سیستم اطلاع پیدا کرده و در صورت لزوم به تعمیر یا تعویض قطعات آن پرداخت.