ریمپ خودرو از روشهای رایج برای افزایش توان خودرو است و با ایجاد تغییراتی در بخش نرم افزاری یا همان کامپیوتر ماشین انجام میشود. با اعمال تغییرات در ایسیو خودرو میتوان راندمان خودرو را افزایش داده و عملکرد آن را به طور خوبی بهبود بخشید. در ادامه مطلب در خصوص ریمپ خودرو بیشتر صحبت کرده و به نحوه انجام و همچنین مزایای آن اشاره خواهیم داشت.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
ریمپ خودرو به چه معناست؟
ریمپ کردن خودرو یا ریمپ ماشین، یک فرآیند تخصصی است که بیشتر به منظور افزایش شتاب و توان خودرو انجام میشود. خودروسازان معمولا محدودیتهایی را برای وسیله نقلیه اعمال میکنند که با ریمپ کردن میتوان این تنظیمات را بازنویسی کرده و آنها را ارتقا بخشید. برای این کار هم باید به سراغ کامپیوتر یا همان ایسیو خودرو رفته و تغییرات مورد نظر را در آن اعمال کرد.
همانطور که حتما میدانید ایسیو وظیفه کنترل عملکرد قطعات داخلی خودرو را بر عهده دارد و اطلاعات لازم از بخشهای مختلف را از سنسورهای داخلی دریافت میکند. اطلاعات دریافتی توسط ایسیو پردازش شده و دستور نهایی جهت انجام فعالیت مورد نظر صادر میشود. برای همین با ریمپ ایسیو میتوان تغییرات نرم افزاری را در کامپیوتر خودرو انجام داده و به وسیله آن عملکرد بخشهای مختلف خود را ارتقا بخشید.
ریمپ خودرو به چه صورت انجام میشود؟
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم خودروسازان محدودیتهایی را برای وسیله نقلیه اعمال میکنند و مواردی همچون شرایط آب و هوایی، مصرف سوخت، دور موتور و غیره را در کامپیوتر خودرو به طور پیش فرض تنظیم میکنند. حال ریمپ کردن این امکان را میدهد تا خودرو با شرایط آب و هوایی منطقه و کیفیت سوخت مصرفی به خوبی سازگار شود. برای همین جهت ریمپ کردن در ابتدا برنامه اصلی خودرو بر اساس نیازهای مشتری بررسی شده و پس از آن نرم افزار ایسیو تغییر داده میشود.
این فرآیند معمولا بدون باز کردن کامپیوتر و از طریق پورت OBD انجام میشود. برای مثال اگر خودرو نیاز به افزایش شتاب داشته باشد، در ریمپ کردن پارامترهای سوخت و جرقهزنی تنها در دور موتورهای بالا و زمان شتابگیری تغییر داده میشوند. لازم به اشاره است که ریمپ ایسیو توسط راننده یا اشخاص عادی قابل انجام نبوده و برای انجام آن باید به سراغ تکنسینهای مجرب و دورهدیده رفت. این اشخاص تنظیمات پیش فرض بر روی ایسیو را با نرم افزار جدیدی جایگزین کرده و آن را مطابق با نیازها و توقعات مالک خودرو سفارشیسازی میکنند.
تاثیرات ریمپ کردن بر روی خودرو
به طور کلی ریمپ خودرو معمولا با هدف افزایش راندمان موتور انجام میشود. بسیاری از رانندگان این کار را به منظور بهبود کارایی و عملکرد موتور خودرو انجام میدهند تا به افزایش توان و قدرت موتور در عین کاهش مصرف سوخت کمک شود. البته شرایط و نحوه رانندگی بر روی میزان مصرف سوخت تاثیر دارد. برای مثال بسیاری از رانندگان بعد از ریمپ خودرو به دلیل بهبود کیفیت موتور و افزایش توان آن، با سرعت بیشتری به رانندگی میپردازند که همین امر سبب افزایش مصرف سوخت میشود. اما با تغییر در سبک و نحوه رانندگی میتوان به کاهش مصرف سوخت خودرو کمک کرد. موتور خودرو بعد از ریمپ شدن به طور حرفهایتری عمل میکند و به راننده این امکان را میدهد تا راحتتر از سایر خودروها سبقت بگیرد. برای همین است که این عملیات بر روی بسیاری از خودروهای مسابقهای اعمال میشود.
مزایا و معایب ریمپ خودرو
در خصوص مهمترین مزایای ریمپ خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش توان و قدرت موتور: مهمترین مزیت ریمپ کردن خودرو، افزایش توان و قدرت موتور است. با این کار به بهبود عملکرد خودرو در سرعتهای بالا کمک شده و راننده با کمترین میزان فشار بر روی پدال گاز میتواند قدرت و شتاب بیشتری را تجربه نماید.
- بهبود گشتاور موتور: با ریمپ کردن خودرو، به بهبود گشتاور موتور کمک شده و میزان شتاب آن در زمان شروع به حرکت و در حین حرکت افزایش مییابد.
- بهبود عملکرد کلی خودرو: با تنظیم موتور و ارتقای بسیاری از بخشهای داخلی خودرو میتوان عملکرد کلی خودرو را بهبود بخشیده و رانندگی آسانتر و لذتبخشتری را تجربه کرد.
- جلوگیری از ناک زدن موتور: زمانی که بنزین در سیلندر به طور ناقص بسوزد، سبب ایجاد صدای ناک در موتور میشود. با ریمپ کردن خودرو میتوان از ناک زدن موتور تا حد زیادی جلوگیری کرد.
- حل مشکل تاخیر دریچه گاز: در برخی از خودروها مشکل تاخیر دریچه گاز وجود دارد. رانندگی با این خودروها در مسیرهای سربالایی و یا در زمان سبقت گرفتن کمی مشکل است. حال با ریمپ کردن میتوان کوپ سر گاز را برداشته و مشکل تاخیر در باز شدن دریچه گاز را برطرف کرد.
در رابطه با معایب ریمپ خودرو هم باید اشاره شود که این کار بر روی بسیاری از قطعات و اجزای سیستم موتور فشار وارد میکند. برای همین ممکن است سبب کاهش عمر مفید موتور شود. همچنین در صورتی که ریمپ ECU به طور غیر استاندارد انجام شود و یا راننده به نحوه رانندگی خود توجهی نداشته باشد، مصرف سوخت افزایش پیدا میکند. علاوه بر این ریمپ کردن سبب باطل شدن گارانتی خودرو و خدمات پس از فروش میشود. برای همین پیش از ریمپ کردن بهتر است به این موارد توجه گردد.
چه زمانی بهتر است برای ریمپ خودرو اقدام کرد؟
اگر شاهد یک یا چند مورد از موارد زیر هستید، میتوانید برای ریمپ کردن موتور با در نظر گرفتن مزایا و معایب آن اقدام نمایید:
- بروز مشکلات و ایرادات نرم افزاری در خودرو همچون ناک زدن موتور، دریافت خطاهای کامپیوتری، تاخیر در پدال گاز و به هم خوردن تنظیمات دمای فن
- مشکلاتی در میزان مصرف سوخت و نیاز به اصلاح و بهبود آن
- نیاز به اصلاح و افزایش راندمان موتور
جمع بندی
در این مطلب در خصوص ریمپ کردن خودرو و مزایا و معایب آن صحبت کردیم. ریمپ کردن به معنای اعمال تغییراتی در تنظیمات کامپیوتر یا همان ایسیو خودرو بوده و اغلب با هدف بهبود راندمان و توان موتور انجام میشود. برای این کار باید به سراغ افراد متخصص رفته تا ریمپ کردن به صورت کاملا استاندارد و صحیح انجام شود. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر و یادگیری بهتر چگونگی برق خودرو می توانید از دوره های مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.