دیسک ترمز یا دیسک چرخ، از اجزای مهم سیستم ترمز خودرو است که نقش مهمی در توقف خودرو دارد. این قطعه بر روی بلبرینگ چرخها سوار است و همراه با چرخها میچرخد. برای همین با توقف دیسک ترمز، چرخها نیز از حرکت باز ایستاده و خودرو متوقف میشود. حال یکی از مشکلاتی که ممکن است برای دیسک ترمز رخ دهد، داغ شدن بیش از حد آن است. داغ شدن دیسک ترمز به دلایل مختلفی مربوط است و میتواند سبب بروز مشکل در عملکرد سیستم ترمز شود. برای همین بهتر است با دلایل داغ شدن دیسک ترمز آشنایی داشته تا بتوان تا حد زیادی از بروز آن جلوگیری کرد. در ادامه مطلب به بررسی دلایل داغ شدن دیسک ترمز میپردازیم.
دیسک ترمز و کاربرد آن در خودرو
دیسک ترمز یک قطعه فلزی دایرهای شکل است که همراه با چرخها میچرخد. دیسک و چرخ به هم وابسته هستند. به طوری که با توقف دیسک ترمز، چرخها نیز از حرکت ایستاده و ماشین متوقف میشود. محل نصب دیسک ترمز بر روی بلبرینگ چرخها است. برای همین دیسک از قطعات متحرک چرخ محسوب شده و همراه با رینگ و لاستیک همواره در حال چرخش است.
دیسک ترمز در انواع مختلفی موجود است و بر اساس کارایی به دو دسته معمولی و خنکشونده تقسیم میشود. دیسکهای معمولی طراحی سادهای دارند و سطح بیرونی آنها کاملا صاف و صیقلی است. اما دیسکهای خنکشونده یا هوا خنک از نظر شکل تنوع زیادی دارند. برای ساخت دیسک ترمز هم از آلیاژهای مختلفی استفاده میشود که نوع آلیاژ و کیفیت آن تاثیر زیادی بر روی عملکرد و طول عمر دیسک دارد.
علائم و نشانههای داغ شدن دیسک ترمز
پیش از بررسی دلایل داغ شدن دیسک ترمز، بهتر است با نشانههای آن آشنا شویم. در صورت مشاهده هر یک از نشانهها بهتر است دلیل افزایش دمای دیسک ترمز را مشخص کرده و برای برطرف کردن مشکل اقدام کرد.
- معمولا با داغ شدن دیسک ترمز، پدال ترمز کمی نرمتر شده و پایینتر از حالت معمول فشرده میشود. با گذر زمان کمی آب و هوا با روغن ترمز مخلوط میشود که با افزایش دما، آب و هوای داخل روغن تبخیر شده و روغن ترمز اثربخشی کمتری پیدا میکند.
- یکی دیگر از نشانههای داغ شدن دیسک ترمز، استشمام بوی سوختگی در زمان فشردن پدال ترمز است. همچنین خروج دود از سمت دیسکها میتواند نشانگر افزایش دمای آنها باشد. در این شرایط بهتر است خودرو را متوقف کرده و از یک تعمیرکار کمک گرفت.
- با داغ شدن دیسک ترمز، احتمال خروج صدای سوت یا جیغ از سمت چرخها افزایش مییابد. این موضوع هم بیشتر به خاطر سبک رانندگی نادرست و اشتباه است.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
دلایل داغ شدن دیسک ترمز خودرو
داغ شدن دیسک ترمز به چند دلیل مربوط است که مهمترین آنها عبارتند از:
-
اصطکاک اضافه و سایش بیش از حد
اولین و مهمترین دلیل داغ شدن دیسک ترمز، اصطکاک زیاد و سایش بیش از حد است. در صورتی که راننده همواره با سرعت بالا حرکت کرده و ترمزهای ناگهانی بگیرد، دیسک و لنت تا حد زیادی با هم سایش پیدا میکنند و سطح دیسک داغ میشود. برای همین جهت جلوگیری از بروز این مشکل دیسک ترمز باید با سرعت مناسبی رانندگی کرده تا بتوان از ترمزگیریهای ناگهانی خودداری کرد.
-
سایش نامنظم و ناهمواری روی دیسک
دلیل دیگر داغ شدن دیسک ترمز به خاطر سایش نامنظم و وجود ناهمواری بر روی سطح دیسک است. زمانی که دیسک ترمز بر اثر ترمزگیریهای شدید دچار افزایش دما میشود، برخورد آن با اجسام یا مواد سردی همچون آب کف جاده میتواند باعث تاب برداشتن سطح دیسک ترمز و ایجاد ناهمواری بر روی آن شود. با تاب برداشتن دیسک هم تاثیر منفی بر روی عملکرد سیستم ترمز گذاشته میشود و دیسک نمیتواند به طور منظم و متناوب با لنت اصطکاک ایجاد کند. برای همین پس از گذشت مدت کوتاهی از رانندگی، دیسک داغ میشود.
-
کیفیت پایین دیسک ترمز و لنت ترمز
از آنجایی که لنت ترمز تاثیر زیادی بر روی عملکرد دیسک ترمز دارد، کیفیت آن باید در حد مطلوبی باشد. در غیر این صورت علاوه بر ترمزگیری نامناسب، مشکلاتی نظیر داغ شدن دیسک ترمز رخ میدهد. استفاده از لنت و دیسک با کیفیت بالا باعث اصطکاک متناوب و منظم میان آنها میشود و از داغ شدن دیسک جلوگیری میکند. دیسک ترمز هم باید از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد و با آلیاژهای مناسبی ساخته شده باشد.
-
نصب نادرست قطعات در جای خود
قطعات سیستم ترمز نظیر لنت ترمز و دیسک ترمز باید به درستی در جای خود نصب شوند. در غیر این صورت عملکرد صحیحی نداشته و میتوانند خسارات زیادی را به سیستم و قطعات آن وارد کنند. برای جلوگیری از این مشکل باید از نصب صحیح هر قطعه در جای خود اطمینان حاصل کرد. همچنین باید خودرو را به صورت دورهای بررسی کرده و وضعیت و محل قرارگیری قطعات آن را چک کرد.
-
کاهش ضخامت دیسک ترمز
به عنوان آخرین دلیل داغ شدن دیسک ترمز میتوان به کاهش ضخامت آن اشاره کرد. دیسک ترمز ماشین همچون هر قطعه دیگری از طول عمر خاصی برخوردار است که این طول عمر به نحوه رانندگی، نوع خودرو و کیفیت قطعه وابسته است. برای همین با گذشت زمان معمولا ضخامت دیسک ترمز کم میشود. در صورتی که ضخامت دیسک بیش از حد استاندارد کم شود، اختلال زیادی در ترمزگیری خودرو ایجاد میشود.
چند راهکار برای جلوگیری از داغ شدن دیسک ترمز
- قطعات اصلی و مهم سیستم ترمز نظیر لنت ترمز و دیسک ترمز را از انواع با کیفیت خریداری کنید.
- دیسک ترمز و لنت ترمز را در زمان مناسب تعویض کنید.
- قطعات خودرو را از نظر نحوه نصب به صورت دورهای چک کنید.
- از رانندگی با سرعت بالا و ترمزگیریهای شدید تا حد امکان بپرهیزید.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص دلایل داغ شدن دیسک ترمز صحبت کردیم و با نشانههای داغ شدن دیسک آشنا شدیم. مواردی نظیر اصطکاک و سایش بیش از حد، وجود ناهمواری بر روی سطح دیسک، کیفیت پایین دیسک و لنت، کاهش ضخامت دیسک و نصب نادرست قطعات از مهمترین دلایل داغ شدن دیسک ترمز است. با توجه به این موارد میتوانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید و رانندگی امن و مطمئنی را تجربه نمایید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دوره نقشهخوانی برق خودرو میتوانید با مجموعه گلپانیا تماس حاصل فرمایید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.