شمع از قطعات مهم و اصلی سیستم جرقهزنی خودرو است که وظیفه جرقه زدن و به نوعی روشن کردن خودرو را بر عهده دارد. عملکرد صحیح این قطعه نقش مهمی در کیفیت احتراق ترکیب سوخت و هوا در موتور خودرو دارد. برای همین در صورت مشاهده هرگونه مشکل و ایراد در این قطعه باید برای تعویض آن اقدام کرد. یکی از مشکلات مربوط به شمع خودرو، روغن زدن یا چرب شدن آن است. با اینکه این مشکل در اثر وجود نقص در شمعها رخ نمیدهد، اما مانع از عملکرد صحیح شمعها میشود. برای همین اگر شاهد روغن زدن شمعهای خودرو بودید، باید در ابتدا منشاء مشکل را پیدا کرده و سپس برای برطرف کردن مشکل اقدام نمایید. در ادامه مطلب به بررسی دلایل روغن زدن شمع خودرو میپردازیم و با راههای رفع این مشکل آشنا میشویم.
روغن زدن شمع خودرو به چه معناست؟
منظور از روغن زدن شمع خودرو این است که کمی روغن در سطح پایهها و سر شمعهای ماشین جمع شده است. در این شرایط معمولا مقداری رسوب در سر شمع تشکیل شده و یا چینی سر شمعها به رنگ زرد تغییر پیدا میکند. زمانی که شمع خودرو دچار این مشکل میشود، بدنه آن حالت چربی پیدا میکند که کاملا مشهود است. مشکل شمعهای چرب و روغنزده باید سریعا برطرف شود تا مشکلی در عملکرد شمع و همچنین احتراق رخ ندهد. در صورت بروز این مشکل علاوه بر کاهش عملکرد موتور، از لوله اگزوز دود آبی رنگی خارج شده و یا موتور به حالت ضربه زدنهای مکرر میافتد.
دلایل روغن زدن شمع خودرو
همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم روغن زدن شمع با نقص فنی شمع ارتباطی ندارد و یک مشکل خارجی محسوب میشود. شمعهای خودرو در مسیر محفظه احتراق موتور قرار دارند. در حین انجام عملیات احتراق در موتور، دمای آن به مرور زمان بالا میرود و روغن موتور برای روانکاری و خنککاری قطعات در مسیرهای خاصی به دور قطعات مختلف حرکت میکند. حال اگر بخشی از روغن موتور به سمت شمع راه پیدا کند، روغن زدن شمع اتفاق میافتد. دلایل مختلفی هم برای بروز این مشکل وجود دارد که مهمترین آنها عبارت است از:
-
خرابی واشر سرسیلندر
واشر سرسیلندر از قطعات کاربردی است که بر روی سیلندرها قرار گرفته و به عایقبندی موتور میپردازد. این قطعه باعث آببندی موتور و جلوگیری از نشتی روغن میشود. با این حال واشر سرسیلندر یک قطعه مصرفی بوده و پس از گذشت زمانی بر اثر گرمای موتور از بین میرود. در صورت خرابی واشر سرسیلندر، روغن از میان واشر جریان پیدا میکند. اگر این مشکل خیلی سریع تشخیص داده شود، میتوان واشر سرسیلندر را تعویض کرده و از بروز مشکلات دیگر نظیر روغن زدن شمع جلوگیری کرد.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
-
خرابی لاستیکهای ساق سوپاپ
لاستیک ساق سوپاپ از قطعات موتور خودرو است که بر روی ساق سوپاپ قرار گرفته و به آببندی سوپاپ میپردازد. این لاستیکها از جنسهای مختلفی تولید میشوند. برخی از لاستیکها نسبت به حرارت مقاومت بالایی دارند و قادر به تحمل دماهای بالا و اثرات روغنکاری میباشند. حال در صورت خرابی و پارگی این قطعه احتمال نشتی روغن و روغن زدن شمع وجود دارد. در این شرایط باید لاستیک ساق سوپاپ را تعویض کرده تا مشکل مرتفع شود.
-
خرابی اورینگ یا واشر
اورینگها حلقههای لاستیکی هستند که در بسیاری از بخشهای خودرو وجود دارند و به آببندی اجزای مختلف میپردازند. این حلقههای لاستیکی نیز عمر محدودی دارند و پس از گذشت مدت زمانی دچار فرسودگی و ترکخوردگی میشوند. با خرابی اورینگ روغن میتواند به لوله شمعها برسد. در این شرایط اگر روغن شمعهای خودرو را اشباع کند، باید برای تعویض شمعهای خودرو اقدام کرد.
-
خرابی رینگ پیستون
یکی دیگر از دلایل روغن زدن شمع، خرابی رینگ پیستون است. رینگ پیستون یک حلقه تقسیم فلزی است که محفظه احتراق را آببندی و عایق کرده و از نشت مخلوط سوخت و گاز از اطراف جلوگیری میکند. رینگ پیستون از نفوذ روغن به محفظه احتراق پیشگیری کرده و روغن اضافی از دیواره سیلندر را حذف میکند. حال اگر این قطعه فرسوده شود، نمیتواند از جاری شدن روغن به داخل شمعها جلوگیری کند و باعث بروز مشکل روغن زدن شمع میشود.
-
مشکل در گاید یا راهنمای سوپاپ
به عنوان آخرین علت روغن زدن شمع خودرو میتوان به نقص یا خرابی گاید سوپاپ اشاره کرد. این قطعه حرکت مستقیم رفت و برگشت سوپاپ را تنظیم میکند و مانع از هرگونه انحراف آن میشود. همچنین از ساقه سوپاپ در برابر ضربه محافظت میکند. حال درزگیرهای گاید سوپاپ آسیبدیده نمیتوانند از نفوذ روغن به شمعها جلوگیری کنند و سبب روغن زدن شمع میشوند. برای همین اگر شاهد خرابی این قطعه بودید، باید هرچه سریعتر برای برطرف کردن مشکل اقدام نمایید.
علائم و نشانههای روغن زدن شمع
زمانی که روغن زدن شمع اتفاق میافتد، شمعها به درستی عمل جرقهزنی را انجام نمیدهند. در صورتی هم که برای تمیز کردن به موقع شمعها اقدام نشود، شمعها از کار افتاده و نیاز به تعویض پیدا میکنند. برای همین اگر بخواهیم به نشانههای روغن زدن شمع خودرو بپردازیم، میتوانیم چند مورد زیر را بیان کنیم:
- افت قدرت موتور
- افزایش مصرف سوخت
- ضربه زدن موتور به دلیل احتراق ناقص سوخت
- خروج بوی روغن سوخته از سمت موتور
- کاهش غیر عادی سطح روغن موتور
- خرابی وایر شمع و زرد شدن چینی شمع
- خروج دود آبی از اگزوز به دلیل نفوذ روغن در ترکیب سوخت و هوا
نحوه رفع روغن زدن شمع خودرو به چه صورت است؟
رفع روغن زدن شمع خودرو کار سختی نبوده و به راحتی میتوان این کار را انجام داد. با این حال چیزی که اهمیت دارد این است که دلیل بروز مشکل روغن زدن شمع باید شناسایی و مرتفع شود. در غیر این صورت احتمال بروز مجدد این مشکل و حتی آسیب دیدن سایر قطعات وجود دارد. برای پاک کردن روغن از سطح شمع نیازی به باز کردن موتور نبوده و خیلی راحت با استفاده از یک دستمال تمیز و بدون پرز میتوان چربیهای روی شمع را پاک کرد.
جمع بندی
در این مطلب با دلایل روغن زدن شمع خودرو آشنا شدیم و به نشانهها و علائم آن پی بردیم. در صورتی که شاهد چرب شدن بدنه شمع و یا زرد شدن چینی سر شمعها بودید، یعنی مشکل روغن زدن شمع رخ داده است و باید هرچه سریعتر برای برطرف کردن مشکل اقدام شود. در صورتی که این مشکل سریع مرتفع نشود، به احتمال زیاد سایر قطعات موتور خودرو دچار آسیب شده و هزینه زیادی به راننده تحمیل میشود. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر دوره ها می توانید از سایت مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.