جستجو کردن
سیستم کنترل کشش یا TCS در خودرو چیست؟

سیستم کنترل کشش یا TCS در خودرو چیست؟

فهرست محتوا

سیستم کنترل کشش یا TCS در خودرو، از سیستم‌های حیاتی و کاربردی است که سالیان قبل توسط متخصصان حوزه خودرو ابداع شده است. این سیستم از سیستم‌های ایمنی خودرو محسوب شده و از بروز حوادثی نظیر انحراف از مسیر و تصادف در جاده‌های لغزنده جلوگیری می‌کند. در حال حاضر بسیاری از شرکت‌های خودروسازی لوکس و مدرن همچون بنز، بی‌ام‌و، تویوتا و کیا از این سیستم در خودروهای خود استفاده می‌کنند. در ادامه مطلب با سیستم کنترل کشش یا TCS در خودرو بیشتر آشنا شده و به نحوه عملکرد آن اشاره خواهیم داشت.

سیستم کنترل کشش چیست؟

سیستم کنترل کشش یا TCS که مخفف Traction Control System است، سیستم یا سامانه‌ای است که از هرزگردی و لغزش درجای چرخ‌های متحرک جلوگیری می‌کند. معمولا زمانی که نیروی زیادی به چرخ‌های محرک منتقل می‌شود، احتمال هرزگردی آنها افزایش می‌یابد. این هرزگردی سبب هدر رفتن نیرو، افزایش استهلاک خودرو و افزایش احتمال خروج خودرو از مسیر و تصادف می‌شود. برای همین شرکت‌های خودروسازی اقدام به اختراع سیستم کنترل کشش یا TCS کردند تا از این طریق مانع از هرزگردی تایرها و چسبندگی خودرو به مسیر شوند. خودروهای مجهز به این سیستم در معابر خیس و لغزنده با ایمنی بالاتری حرکت می‌کنند و وضعیت چسبندگی و ایمنی آنها بهبود می‌یابد.

 

کاربرد سیستم کنترل کشش یا TCS خودرو

همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم سیستم کنترل کشش خودرو مانع از هرزگردی چرخ‌ها می‌شود. در زمان شتاب‌گیری‌های اولیه احتمال هرزگردی تایرهای خودرو بسیار بالا است. حال اگر خودرو مجهز به سیستم TCS باشد، این مشکل تا حد زیادی برطرف شده و خودرو میتواند به شکل مطلوب‌تری عمل شتاب‌گیری را انجام دهد. در این شرایط راننده نگرانی از بابت به هم خوردن تعادل خودرو در جاده‌های خیس و لغزنده نداشته و خودرو را بهتر کنترل می‌کند. سیستم TCS در بسیاری از خودروهای لوکس و مدرن از جمله خودروهای شرکت‌های بی‌ام‌و، بنز و تویوتا به چشم می‌خورد. در برخی از خودروهای جدید ایرانی نظیر تارا محصول شرکت ایران خودرو نیز این سیستم دیده می‌شود.

شاید برات جالب باشه :  7 دلیل عمده ضعیف شدن باتری ماشین

 

کاربرد سیستم کنترل کشش یا TCS خودرو

 

خوب است اشاره شود که این سیستم را میتوان فعال و غیر فعال کرد. در بسیاری از خودروها سیستم TCS پس از روشن شدن خودرو به طور اتومات وارد مدار شده و از هرزگردی تایرها جلوگیری می‌کند. در برخی از خودروها هم امکان خاموش کردن یا غیر فعال کردن سیستم وجود دارد. برای غیر فعال کردن سیستم کنترل کشش خودرو باید از کلید مربوطه که معمولا بر روی داشبورد وجود دارد اقدام کرد. فعال بودن یا نبودن این سیستم با توجه به چراغ مربوطه در پشت آمپر قابل تشخیص است. در صورتی که چراغ سیستم در پشت آمپر روشن باشد، یعنی سیستم TCS خودرو فعال است. البته بهتر است برای افزایش ایمنی، سیستم کنترل کشش هیچگاه غیر فعال نگردد.

 

کارایی سیستم TCS در معابر مختلف

سیستم TCS تنها برای سهولت در رانندگی در معابر لغزنده و برفی نمی‌باشد. بلکه این سیستم در جاده‌های معمولی نیز کارایی دارد و به راننده در کنترل بهتر خودرو کمک می‌کند. علاوه بر این سیستم کنترل کشش در شرایط رانندگی با سرعت بالا و مسابقات رانندگی کاربرد زیادی دارد. چرا که فشردن زیاد پدال گاز سبب انتقال نیروی بسیار زیادی به چرخ‌ها شده و سبب هرزگردی آنها می‌شود. در این حالت خودرو به جای حرکت در جای خود ثابت مانده و تنها منجر به اصطکاک لاستیک‌ها با سطح زمین می‌شود.

 

مزایای سیستم کنترل کشش خودرو

در خصوص مزایای سیستم TCS خودرو میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:

 

مزایای سیستم کنترل کشش خودرو

 

  • بهبود هندلینگ و تعادل خودرو
  • جلوگیری نسبی از انحراف خودرو
  • افزایش ضریب ایمنی خودرو
  • جلوگیری از هرزگردی چرخ‌ها در پیچ‌ جاده
  • جلوگیری از بروز بیش یا کم فرمانی در پیچ‌های جاده
  • بهبود قابلیت عبور خودرو از مسیرهای لغزنده و خیس
شاید برات جالب باشه :  دلایل روشن شدن چراغ هشدار سیستم کیسه هوا چیست؟

 

نحوه عملکرد سیستم کنترل کشش TCS

در خصوص نحوه عملکرد سیستم TCS باید اشاره کنیم که این سیستم به عنوان سامانه مکمل سیستم ترمز ABS عمل کرده و از همان تجهیزات جهت جلوگیری از هرزگردی تایرها استفاده می‌کند. با این تفاوت که سیستم کنترل کشش بر اساس میزان هرزگردی تایرهای محرک، نیروی بازدارنده را به چرخ وارد کرده و هرزگردی را به حداقل می‌رساند. علاوه بر این سیستم TCS با کمک ECU دور موتور را کاهش داده و نیروی وارده بر چرخ‌های محرک را کم می‌کند.

عملکرد صحیح سیستم TCS به سنسورهای تعبیه شده بر روی چرخ‌ها ارتباط دارد. در شرایط خطر سنسورها این موضوع را به کامپیوتر خودرو اعلام می‌کنند. در این زمان ترمزهای ABS وارد عمل شده و با توجه به میزان هرزگردی هر چرخ به آن نیرویی به صورت اتوماتیک وارد می‌کنند. پس از آن خودرو بدون هیچگونه هرزگردی به مسیر خود ادامه می‌دهد. پس عملکرد سیستم TCS همراه با سیستم ترمز ABS و کامپیوتر خودرو است و همگی در همکاری با هم سبب تعدیل نیروی اعمال شده از سوی موتور شده و چرخ‌ها را از حالت هرزگردی خارج و به حالت عادی می‌رسانند.

 

تفاوت سیستم کنترل کشش با کنترل پایداری

کنترل پایداری یکی دیگر از آپشن‌های ایمنی در خودرو است که در زمان خروج خودرو از مسیر پیش‌بینی شده فعال می‌شود. این سیستم با اعمال نیرو به صورت نامتقارن به چرخ‌ها، پایداری خودرو را حفظ کرده و آن را به مسیر اصلی برمی‌گرداند.

 

تفاوت سیستم کنترل کشش با کنترل پایداری

 

پس فرق کنترل کشش و کنترل پایداری در این است که سیستم کنترل پایداری عملیات وسیع‌تری انجام می‌دهد. به طوری که هرگونه انحراف خودرو از مسیر اصلی را تشخیص داده و با اعمال نیروی ترمز به چرخ‌ها، انحراف را به حداقل می‌رساند. این در حالی است که سیستم کنترل کشش تنها برای از بین بردن هرزگردی تایرهای محرک کاربرد دارد.

شاید برات جالب باشه :  انواع چراغ چک خودرو

 

جمع بندی

سیستم کنترل کشش یا TCS در خودرو، از مهمترین آپشن‌های ایمنی خودرو محسوب شده و در بیشتر خودروهای آمریکایی و اروپایی دیده می‌شود. حتی برخی از شرکت‌های خودروسازی داخلی جهت افزایش ایمنی خودرو از این سیستم در خودروهای جدید خود استفاده کرده‌اند. سیستم کنترل کشش یا TCS ضریب ایمنی خودرو را افزایش داده و احتمال انحراف خودرو از مسیر اصلی و وقوع تصادف را کاهش می‌دهد. این سیستم با جلوگیری از هرزگردی تایرهای محرک مانع از بروز مشکل شده و چسبندگی و ایمنی خودرو را بهبود می‌بخشد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های آموزشی مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

دیدگاهتان را بنویسید