جستجو کردن

پمپ هیدرولیک و انواع آن

فهرست محتوا

پمپ هیدرولیک از قطعات مهم در سیستم هیدرولیک خودرو است و وظیفه چرخش فرمان خودرو را بر عهده دارد. در واقع بدون پمپ هیدرولیک، فرمان هیدرولیک قابلیت چرخش به راحتی را ندارد. این قطعات بسته به نوع خودرو متفاوت هستند و هر کدام ساختار و پلتفرم خاص خود را دارند. برای همین در صورت نیاز به تعویض پمپ هیدرولیک باید به سراغ خرید نوع مناسب آن رفت. در برخی مواقع هم میتوان به تعمیر پمپ هیدرولیک پرداخته و از آن مجددا استفاده کرد. در ادامه مطلب با پمپ هیدرولیک فرمان خودرو بیشتر آشنا می‌شویم و به نحوه تعمیر پمپ هیدرولیک آردی اشاره می‌نماییم.

 

پمپ هیدرولیک چیست؟

در حال حاضر اکثر خودروها مجهز به فرمان با سیستم هیدرولیک هستند. با فرمان هیدرولیک رانندگی خیلی راحت‌تر و آسانتر انجام می‌شود و فشار زیادی به راننده وارد نمی‌شود. برای همین سیستم هیدرولیک و صحت و سلامتی اجزا و قطعات آن از اهمیت زیادی برخوردار است. از مهمترین قطعات این سیستم باید به پمپ هیدرولیک اشاره کرد. پمپ هیدرولیک قطعه‌ای است که چرخش فرمان خودرو را راحت‌تر می‌کند.

 

پمپ هیدرولیک چیست؟

 

با هر بار چرخش فرمان خودرو، پمپ هیدرولیک روغن موجود را تحت فشار به سمت هیدرولیک فرمان انتقال می‌دهد. از آنجایی هم که فرمان از طریق میله فرمان به چرخ دنده چرخ‌های خودرو متصل است، سبب چرخش راحت فرمان می‌شود. این باعث می‌شود تا خودرو راحت‌تر کنترل شده و رانندگی به شکل آسانتر و بهتری صورت بگیرد.

 

اجزای دیگر سیستم هیدرولیک فرمان خودرو

به جز پمپ هیدرولیک، سیستم هیدرولیک فرمان دارای اجزای دیگری هم می‌باشد که عبارتند از:

  • روغن هیدرولیک: روغن از اجزای مهم این سیستم است و باید به صورت دوره‌ای مورد بررسی قرار بگیرد. چرا که روغن‌ها پس از یک دوره استفاده خصوصیات فنی خود را از دست می‌دهند. همچنین آلودگی‌های موجود در آن میتواند به بخش‌های داخلی سیستم هیدرولیک فرمان آسیب وارد نماید.
  • مخزن هیدرولیک: این مخزن روغن هیدرولیک را در خود جای می‌دهد. محل قرارگیری آن هم تقریبا در کنار پمپ روغن است.
  • لوله‌های مسیر حرکت روغن هیدرولیک: این لوله‌ها در واقع شلنگ‌هایی هستند که مسیر رفت و برگشتی روغن هیدرولیک را تامین می‌کنند. لوله‌ها و شلنگ‌ها نیز بهتر است به صورت دوره‌ای مورد بررسی قرار بگیرند تا عدم نشتی روغن در آنها کنترل شود.
  • پمپ هیدرولیک: همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، پمپ هیدرولیک از قطعات مهم سیستم فرمان هیدرولیک است. این پمپ‌ها وظیفه پمپ کردن روغن هیدرولیک را بر عهده دارند و بیرون از جعبه فرمان تعبیه می‌شوند.
  • شیر هیدرولیک: شیرهای هیدرولیک به عنوان واحد کنترل و فرمان سیستم هیدرولیکی عمل می‌کنند و بر روی پوسته یا سیلندر اصلی جعبه فرمان نصب می‌شوند.
  • تسمه هیدرولیک فرمان: تسمه هیدرولیک رابط بین پمپ هیدرولیک و موتور بوده و انرژی لازم پمپ را از موتور تامین می‌کند.
شاید برات جالب باشه :  علت روغن سوزی ماشین چیست؟

 

وظیفه پمپ هیدرولیک فرمان خودرو

از میان اجزای اشاره شده در بخش قبلی، پمپ هیدرولیک اصلی‌ترین قطعه و بخش سیستم فرمان هیدرولیک است. این پمپ‌ها نیروی مورد نیاز خود برای کار را از تسمه‌ای که با میل لنگ در تماس است، دریافت می‌نمایند. تسمه با چرخش میل لنگ شروع به چرخیدن کرده و نیروی دورانی لازم دینام، پمپ هیدرولیک و واترپمپ را تامین می‌کند.

 

وظیفه پمپ هیدرولیک فرمان خودرو

 

پمپ هم نیروی دورانی دریافت شده از تسمه را توسط پره‌های خود به نیروی فشار تبدیل کرده و روغن را از مخزن مخصوص مکش و به شلنگ‌های مخصوص پمپ می‌کند. پره‌های برگشت‌پذیر پمپ هیدرولیک در داخل یک محفظه بیضی شکل قرار دارند که بدنه پمپ را تشکیل داده و چرخش خود را از طریق تسمه دریافت می‌کنند. بخش داخلی این محفظه بیضی شکل به روتر پمپ معروف است.

 

انواع پمپ هیدرولیک خودرو

پمپ‌های هیدرولیک از تنوع زیادی برخوردار هستند. از میان انواع پمپ هیدرولیک، سه نوع اصلی آن در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. پمپ‌های هیدرولیک از نظر میزان فشاری که در روغن هیدرولیک ایجاد می‌کنند با هم فرق دارند.

1- پمپ دنده خارجی هیدرولیک

در این پمپ هیدرولیک، فرآیند پمپ روغن به واسطه چرخش دنده‌ها صورت می‌گیرد. این پمپ از دو عدد چرخ دنده در کنار هم تشکیل شده و یک ورودی و خروجی در کنار این چرخ دنده‌ها در روتر خود دارد. یکی از چرخ دنده‌ها محرک و دیگری متحرک است. چرخ دنده محرک پمپ با تسمه در ارتباط بوده و با چرخش تسمه به حرکت در می‌آید. حرکت آن هم سبب چرخش دنده کناری می‌شود.

شاید برات جالب باشه :  معایب مالتی پلکس چیست؟

2- پمپ هیدرولیک پره‌ای

در این نوع از پمپ هیدرولیک فرمان، خبری از چرخ دنده نیست. به جای چرخ دنده پره‌هایی بر روی بدنه روتر آن قرار دارند که نقش همان دندانه و چرخ دنده را ایفا می‌کند. برای همین روتر بخش متحرک آن به حساب می‌آید. روتر توسط محوری که به تسمه متصل است، به حرکت درمی‌آید.

3- پمپ هیدرولیک پیستونی

این دسته از پمپ‌ها به ندرت در خودروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرند و بیشتر برای خودروهای پیشرفته و یا خودروهای مسابقه‌ای استفاده می‌شوند. در ساختار پمپ هیدرولیک پیستونی، سیلندر و پیستون‌های متعددی به کار می‌رود. فرآیند مکش و پمپ روغن هم از طریق حرکت رفت و برگشت پیستون‌های داخل سیلندر صورت می‌گیرد.

 

پمپ هیدرولیک آردی

پمپ هیدرولیک خودرو آردی و روا به دلیل پلتفرم و ساختار یکسان، مشابه با هم است. پمپ هیدرولیک این خودروها استوک اروپایی نداشته و باید به صورت نو و آکبند خریداری شود. این پمپ‌ها دارای مخزن فابریکی هستند و ممکن است پس از مدتی دچار آسیب و از کار افتادگی شوند. افرادی که دارای خودروی آردی یا روآ هستند و سیستم هیدرولیک فرمان خودرویشان خراب شده است، باید خیلی سریع به یک مرکز تعمیر معتبر مراجعه کرده تا شرایط پمپ هیدرولیک خودرو مورد بررسی قرار بگیرد.

 

تعمیر پمپ هیدرولیک آردی به علت خروج صدا

سیستم هیدرولیک فرمان خودرو دارای بخش‌ها و اجزای مختلفی است که طی فرآیندی سبب نرم شدن فرمان در زمان چرخش می‌شوند. حال گاهی اوقات در عملکرد بخش‌ها یا قطعات سیستم هیدرولیک خودرو مشکل ایجاد شده و در چرخش فرمان خودرو اختلال ایجاد می‌شود. از جمله علائمی که نشان دهنده خرابی پمپ هیدرولیک هستند، میتوان به روغن‌ریزی در سیستم هیدرولیک، کاهش سطح روغن هیدرولیک فرمان و کند یا سفت شدن فرمان خودرو اشاره کرد. همچنین خروج صدای اضافه در زمان چرخش فرمان از دیگر علائم خرابی پمپ هیدرولیک است.

شاید برات جالب باشه :  سیستم کنترل کشش یا TCS در خودرو چیست؟

 

وظیفه پمپ هیدرولیک فرمان خودرو

 

به طور کلی در زمان چرخش فرمان هیدرولیک، هیچ صدایی مانند جیرجیر نباید شنیده شود. حال اگر راننده مکررا با این صدا مواجه شود، باید خیلی زود خودروی خود را به یک تعمیرکار حرفه‌ای بسپارد تا سیستم هیدرولیک و پمپ هیدرولیک آن مورد بررسی قرار بگیرد. صدا دادن پمپ هیدرولیک هم به دلایل مختلفی رخ می‌دهد که از مهمترین آنها میتوان به کثیف بودن فیلتر و عدم تناسب فیلتر روغن با سایز مکش پمپ اشاره کرد. از این رو صدای پمپ هیدرولیک آردی نیز دلایل متفاوتی داشته و باید بررسی‌های لازم در این خصوص انجام گیرد.

 

 جمع بندی

پمپ هیدرولیک از اجزای اصلی و مهم در سیستم فرمان هیدرولیک خودرو است که خود شامل قطعاتی مانند روتور، رینگ و پره است. در صورتی که پمپ هیدرولیک خودرو دچار مشکل و خرابی شود، علائمی را از خود نشان می‌دهد. با مشاهده علائم خرابی پمپ هیدرولیک باید خودرو را به تعمیرگاه برده تا مورد بررسی قرار بگیرد. برای تعمیر پمپ هیدرولیک آردی نیز باید حتما از تعمیرکاران متخصص کمک بگیرید تا فرآیند تعمیر یا تعویض پمپ هیدرولیک فرمان به بهترین شکل انجام شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با کارشناسان شرکت گلپانیا در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید