جستجو کردن
علائم خرابی کویل و راهنمای گام‌به‌گام تست آن

علائم خرابی کویل و راهنمای گام‌به‌گام تست آن

فهرست محتوا

کویل از اجزای سیستم برقی خودرو است و وظیفه تامین برق جهت جرقه زدن و احتراق بنزین را بر عهده دارد. این قطعه بر اثر عواملی همچون گرمای بیش از حد و نوسانات جریان برق دچار سوختگی شده و از کار می‌افتد. در این شرایط باید به تعویض کویل پرداخته تا در عمل جرقه‌زنی و احتراق سوخت مشکلی ایجاد نگردد. حال بهتر است ببینیم علائم خرابی کویل چیست و چگونه میتوان وضعیت این قطعه را تست و بررسی کرد.

 

کویل ماشین چیست؟

کویل یا کوئل یک سیم پیچ القایی در سیستم احتراق خودرو است و برق مورد نیاز شمع جهت جرقه‌زنی را فراهم می‌کند. این قطعه ولتاژ لازم را از باتری 12 ولتی گرفته و پس از تقویت آن را به شمع می‌فرستد. شمع هم از طریق انرژی دریافت شده عمل احتراق سوخت را انجام داده و منجر به روشن شدن خودرو می‌شود.

 

کویل ماشین چیست؟

 

پس کویل یک سیم پیچ تقویت شده است که ولتاژ دریافتی از باتری را تقویت کرده و در زمان لازم به شمع می‌رساند. کویل‌ها انواع مختلفی دارند و به جز خودرو در لوازم دیگری هم مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر کویل شامل چندین بخش از جمله سیم پیچ اولیه، سیم پیچ ثانویه، هسته مرکزی، پایه جرقه‌زنی و عایق سیم پیچ می‌باشد.

 

علائم خرابی کویل خودرو چیست؟

با خراب شدن کویل، مشکلات ساختاری زیادی برای خودرو رخ می‌دهد و در عملکرد آن اختلال ایجاد می‌شود. برای همین با مشاهده هر یک از علائم خرابی کویل بهتر است به بررسی وضعیت آن پرداخته و در صورت لزوم آن را تعویض کرد.

 

علائم خرابی کویل خودرو چیست؟

 

  1. روشن نشدن خودرو

یکی از بارزترین علائم خرابی کویل خودرو، روشن نشدن ماشین است. البته روشن نشدن خودرو به دلایل زیادی اتفاق می‌افتد. با این حال خرابی کویل یکی از مهمترین دلایل آن است.

  1. کاهش توان و شتاب خودرو

زمانی که کویل خودرو آسیب ببیند، در عملکرد موتور تاثیر منفی ایجاد شده و توان خودرو کاهش پیدا می‌کند. در این شرایط احساس می‌شود که موتور قدرت همیشگی را ندارد و شتاب و توان ماشین افت پیدا کرده است.

  1. افزایش مصرف سوخت

زمانی که کویل ماشین خراب شود، شمع‌ها انرژی لازم جهت جرقه‌زنی را دریافت نمی‌کنند. برای همین پاشش سوخت انژکتورها افزایش پیدا کرده و مصرف سوخت خودرو به طرز محسوسی بالا می‌رود. برای همین اگر احساس کردید مصرف سوخت خودرو بیش از حد معمول شده است، بهتر است به بررسی وضعیت کویل پرداخته و در صورت لزوم آن را تعویض نمایید.

  1. روشن شدن چراغ چک

کامپیوتر یا ECU خودرو قادر به تشخیص خرابی و مشکلات قطعاتی همچون کویل است. برای همین یکی از دلایل روشن شدن چراغ چک موتور، خرابی کویل است. در صورتی که متوجه روشن شدن چراغ چک شدید، بهتر است خودرو را به یک مکانیکی ببرید تا با استفاده از دستگاه دیاگ مشکل را شناسایی نماید.

شاید برات جالب باشه :  انواع چراغ چک خودرو

 

روشن شدن چراغ چک

 

  1. نشتی روغن

از دیگر علائم خرابی کویل ماشین میتوان به نشتی روغن اشاره کرد. کویل‌ها اغلب در محفظه‌ای مملو از روغن قرار دارند. در صورتی که کویل بیش از حد گرم شود، ممکن است باعث ترک خوردن محفظه روغن و در نتیجه نشتی روغن از آن شود. همین امر سبب شناور شدن کاربراتور و تاثیرات نامطلوب آن بر عملکرد خودرو می‌شود.

  1. عملکرد نامناسب کاتالیزگر

با خراب شدن کویل خودرو، عمل احتراق به درستی انجام نشده و گازهای مختلفی وارد کاتالیزگر می‌شوند. در این شرایط کاتالیزگر نمیتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد. زمانی که سوخت استفاده نشده از سیستم اگزوز خارج می‌شود، یک جرقه همراه با یک صدای بلند شبیه به انفجار اتفاق می‌افتد. در صورتی که این مشکل برطرف نشود، ممکن است به سیستم اگزوز از جمله مبدل کاتالیزگر آسیب وارد شود.

  1. خروج صداهای عجیب از اگزوز

یکی دیگر از نشانه‌ها و علائم خرابی کویل خودرو، خروج صداهای عجیب از اگزوز است. با خراب شدن کویل خودرو و اختلال در عملکرد احتراق، ممکن است صداهای عجیبی از اگزوز ماشین به گوش برسد.

 

راهنمای گام به گام تست کویل

برای تست کویل خودرو باید چند مرحله را پشت سر بگذارید:

 

راهنمای گام به گام تست کویل

 

  • در ابتدا خودرو را خاموش کرده و اجازه دهید موتور خنک شود. پس از آن کاپورت را بالا بزنید و کویل را پیدا کنید. محل قرارگیری کویل معمولا در نزدیکی گلگیر است. در برخی از خودروها هم کویل به یک براکت نزدیک به دلکو پیچ می‌شود. در خودروهایی که دلکو ندارند، شمع‌ها به طور مستقیم به کویل وصل می‌شوند.
  • در این مرحله وایر شمع را از شمع و پلاگ جدا کنید. پس از آن هم به سراغ شمع بروید و با استفاده از آچار سوکت مخصوص شمع را جدا نمایید. برای جلوگیری از ورود قطعه یا زباله به داخل حفره شمع بهتر است آن را با یک پارچه بپوشانید.
  • در مرحله بعدی شمع را با دقت به وایر وصل کنید. در این شرایط شمع همچنان به دلکو متصل است و تنها از حفره خود خارج شده است.
  • رله یا فیوز پمپ بنزین را بردارید و پمپ بنزین را غیر فعال کنید.
  • در مرحله آخر موتور را روشن کرده و کویل را تست کنید. در صورتی که کویل درست کار کند، با استارت زدن از میان شکاف شمع یک جرقه آبی دیده می‌شود. در صورت عدم مشاهده جرقه آبی رنگ، احتمالا کویل خراب شده و نیاز به تعویض دارد. البته ممکن است مشکل به خاطر اتصالات الکتریکی معیوب نیز باشد.
شاید برات جالب باشه :  خرابی ریموت ماشین و درست کردن آن

 

بررسی وضعیت کویل با اهم متر

برای تست مقاومت کویل میتوان از اهم متر استفاده کرد. برای این کار باید خودرو را خاموش کرده و پس از خنک شدن موتور، کویل را جدا کرد. روش جدا کردن کویل هم ممکن است بسته به مدل و نوع خودرو کمی متفاوت باشد. با این حال معمولا باید در ابتدا کویل را از وایر دلکو جدا کرده و سپس آن را با آچار از پایه باز کرد. پس از آن با یک اهم متر میتوان میزان مقاومت الکتریکی را اندازه‌گیری کرد. برای اطلاع از سالم یا خراب بودن کویل باید به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کرده و میزان مقاومت اندازه‌گیری شده را با عدد درج شده در دفترچه مقایسه کرد. در صورتی که میان این مقادیر مغایرت وجود داشته باشد، یعنی کویل آسیب دیده و باید عوض شود.

 

جمع بندی

در این مطلب در خصوص علائم خرابی کویل صحبت کردیم و با نحوه تست کویل به صورت مرحله به مرحله آشنا شدیم. در صورتی که شاهد علائمی همچون روشن شدن چراغ چک موتور، خاموش شدن ناگهانی موتور، افزایش مصرف سوخت، نشتی روغن و عملکرد نامناسب کاتالیزگر بودید، بهتر است به بررسی وضعیت کویل ماشین پرداخته و در صورت لزوم به تعویض آن بپردازید. برای آشنایی بیشتر با سیستم سوخت‌ خودرو هم میتوانید از دوره‌های جامع سوخت رسانی مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

دیدگاهتان را بنویسید