فرمان برقی از انواع سیستمهای کمکی فرمان خودرو است که از طریق موتور الکتریکی، به گردش آسان فرمان کمک میکند. این فرمانها همچون فرمان هیدرولیکی مانع از خسته شدن راننده در زمان رانندگی میشوند و میتوانند به کنترل خودرو در سرعتهای مختلف کمک نمایند. حال این سیستم گاهی دچار خرابی شده و از حالت عادی خود خارج میشود. یکی از مشکلات رایج سیستمهای فرمان برقی خودرو، سفت شدن فرمان است. در صورتی که فرمان برقی سفت شود، باید به بررسی مواردی همچون باد لاستیکها و اتصالات برقی پرداخته تا بتوان علت آن را شناسایی کرد. در ادامه به بررسی دلایل سفت شدن فرمان برقی میپردازیم و با علائم خرابی آن آشنا میشویم.
فرمان برقی چیست؟
پیش از هر چیز بهتر است با سیستم فرمان برقی خودرو آشنا شویم. فرمان برقی جزو سیستمهای فرمان خودرو است که از پیشرفتهترین انواع آن محسوب میشود. در حال حاضر بسیاری از شرکتهای خودروسازی خارجی از این سیستم در خودروهای خود استفاده میکنند. در فرمان برقی یا EPS، نیرو به ریلها و هزارخاری انتقال پیدا کرده و با حرکت دندهها بر روی خارها، سگ دست حرکت میکند. پس از آن هم حرکت چرخها به سمت مورد نظر (راست یا چپ) انجام میشود. با فرمان برقی امکان حرکت خودرو به صورت نرم و روان امکانپذیر است و راننده میتواند به طور لذتبخشتری رانندگی کند.
علائم خرابی فرمان برقی
فرمان برقی همچون هر قطعه و وسیله دیگری در خودرو در معرض آسیب قرار دارد. برای همین ممکن است دچار خرابی و فرسودگی شده و نیاز به تعمیر پیدا کند. هر چقدر برای تعمیر فرمان برقی زودتر اقدام شود، از بروز صدمات بیشتر جلوگیری میگردد. خرابی فرمان برقی با علائمی همراه است که در اینجا به بررسی آنها میپردازیم.
-
سفت شدن فرمان برقی
از مهمترین و رایجترین علائم خرابی فرمان برقی باید به سفت شدن یا کند شدن فرمان اشاره کرد. در صورتی که راننده در زمان چرخش فرمان برقی متوجه سفتی و کندی آن شود، احتمالا نقصی در سیستم فرمان برقی رخ داده است. همچنین اگر چرخش فرمان بیش از حد طول کشیده و یا موجب خستگی دست شود، احتمال بروز مشکل در این سیستم وجود دارد.
-
شل بودن فرمان برقی
از دیگر علائم خرابی سیستم فرمان برقی باید به شل بودن فرمان اشاره کرد. در صورتی که در زمان چرخش فرمان احساس شل بودن از آن دریافت شود، یعنی سیستم فرمان دچار مشکل شده است و باید مورد بررسی قرار بگیرد.
-
سر و صدای زیاد
ایجاد سروصدای زیاد از دیگر نشانههای خرابی سیستم فرمان برقی است. به این صورت اگر در زمان روشن کردن خودرو متوجه صداهای جیرجیر مانند شدید، احتمالا فرمان برقی دچار مشکل شده است. حتی ممکن است این صدا به صورت صدای ناله از خودرو خارج شود. در این شرایط هم باید خودرو را به یک تعمیرکار بسپارید تا مورد بازرسی قرار بگیرد. با تعمیر به موقع سیستم فرمان برقی خودرو میتوانید از بروز آسیبهای بیشتر در خودرو جلوگیری نمایید.
دلایل سفت شدن فرمان برقی خودرو چیست؟
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، یکی از علائم خرابی فرمان برقی سفت شدن آن است. سفت شدن فرمان برقی به دلایل زیادی رخ میدهد که رانندگان بهتر است از آنها اطلاع داشته باشند و به بررسی و پیگیری آنها بپردازند. مهمترین دلایل سفت شدن فرمان برقی عبارت است از:
-
سردی فرمان
گاهی اوقات سفت و محکم شدن فرمان برقی به خاطر این است که خودرو هنوز شروع به حرکت نکرده است. میزان حاد بودن این مشکل بسیار کم است و زمان زیادی برای بررسی و تعمیر آن وجود دارد. اما اگر مدت زمان زیادی از این مشکل غافل شوید و چک کردن سیستم را به تاخیر بیاندازید، باید منتظر وارد شدن خسارتهای بیشتر به سایر بخشهای خودرو باشید.
-
فشار باد نامناسب تایرها
از دیگر دلایل سفت شدن فرمان برقی باید به فشار باد نامناسب تایرها اشاره کرد. زمانی که باد تایرها کم باشد، چرخش فرمان به خصوص در دور برگردانها با مشکل انجام میشود. در این شرایط نیازی به نگرانی نبوده و تنها باید در اسرع وقت به یک آپاراتی مراجعه کرد. در این مکان باد لاستیک در حد متعادل تنظیم شده و مشکل سفتی فرمان برقی برطرف میگردد.
-
خراب شدن موتور فرمان برقی
در صورتی که در عملکرد موتور برقی فرمان مشکل رخ دهد، فرمان به حالت سفت و محکمی در میآید. در سیستم فرمان برقی نیرو یا همان گشتاور کمکی مورد نیاز جهت چرخش میل فرمان و حرکت چرخها به وسیله یک الکتروموتور یا همان موتور برقی تامین میشود. برای همین در صورتی که این موتور دچار مشکل شود، گشتاور کافی برای کمک به راننده ایجاد نمیشود. در این شرایط هم فرمان برقی دچار سفت شدگی میشود.
-
ایراد در اتصالات برقی
مشکل در اتصالات برقی هم میتواند از دیگر دلایل سفت شدن فرمان برقی باشد. چرا که نیروی لازم جهت حرکت موتور برقی به وسیله برق خودرو تامین میشود. برای همین اگر مشکلی در مسیر برق فرمان برقی وجود داشته باشد، این موتور از کار میافتد و فرمان دچار حالت سفت شدگی میشود.
علل رایج خرابی فرمان برقی
در بخش قبلی با دلایل سفت شدن فرمان برقی آشنا شدیم. حال بهتر است به بررسی چند علت رایج خرابی سیستم فرمان برقی بپردازیم.
- خراب شدن جعبه فرمان: جعبه فرمان از اجزای اصلی سیستم فرمان برقی است که مجموعهای از اتصالات و شفتهای U شکل این قطعه را به فرمان وصل میکند. جعبه فرمان یک قطعه مصرفی بوده و پس از مدتی دچار فرسودگی میشود. زمانی هم که این قطعه خراب شود، سبب ایجاد مشکل و خرابی در سیستم فرمان برقی خودرو میشود.
- خرابی تسمه فرمان برقی: از دیگر علل خرابی فرمان برقی باید به خراب شدن تسمه آن اشاره کرد. تسمه فرمان برقی هم مانند جعبه فرمان از طول عمر محدودی برخوردار است و به مرور دچار فرسودگی میشود. برای همین با فرسوده شدن این قطعه احتمال نقص در سیستم فرمان برقی افزایش پیدا میکند.
- خرابی پمپ فرمان: پمپ فرمان قطعه مهمی از سیستم بوده که موجب چرخش فرمان خودرو میشود. برای همین در صورتی که پمپ فرمان خراب شود، چرخاندن فرمان به ویژه در سرعتهای کم با مشکل مواجه میشود. در این حالت چرخش فرمان برقی با سختی زیادی انجام شده و انرژی زیادی را از راننده میگیرد.
- غلیظ شدن مایع فرمان برقی: مایع فرمان برقی هم در عملکرد آن تاثیر زیادی دارد. این مایع به مرور زمان غلیظ میشود و در نهایت دچار خرابی و سفت شدن فرمان برقی میشود.
تعمیر فرمان برقی با دوره جامع فرمان برقی گلپانیا
اگر به سیستم فرمان برقی خودرو علاقمند هستید و دوست دارید در این زمینه به کسب درآمد بپردازید، میتوانید از دوره جامع فرمان برقی گلپانیا استفاده نمایید. در این دوره مباحث مختلفی در رابطه با سیستم فرمان برقی خودرو به افراد آموزش داده میشود. از مهمترین مباحث این دوره میتوان به جعبه و شیر فرمان، مونتاژ و دمونتاژ پمپ، مونتاژ و دمونتاژ چهار مدل فرمان برقی و پارامترخوانی با دیاگ اشاره کرد.
جمع بندی
سفت شدن فرمان برقی یکی از مشکلات این فرمانها بوده که بنا به دلایل زیادی رخ میدهد. همانطور که متوجه شدیم مواردی همچون کم بودن باد تایرها، سردی فرمان، خراب بودن موتور و ایراد در اتصالات برقی از دلایل رایج سفت شدن فرمان برقی هستند. همچنین خراب بودن قطعاتی نظیر جعبه فرمان، تسمه فرمان و پمپ فرمان میتواند منجر به خرابی و سفت شدن فرمان برقی شوند.