سالم بودن سیستم ترمز نقش مهمی در ایمنی خودرو و جان سرنشینان دارد. سیستم ترمز خودرو در حفظ کنترل خودرو موثر است و مانع از برخورد خودرو با سایر خودروها، انسانها، معابر و غیره میشود. برای همین هرگونه خرابی و نقص در سیستم ترمز میتواند ضررهای جبران ناپذیری را در پی داشته باشد. حال بهتر است با عیوب سیستم ترمز خودرو به طور کامل آشنا شویم و به دلایل بروز این مشکلات پی ببریم.
مهمترین عیوب سیستم ترمز خودرو و دلایل آن
در این بخش به بررسی مهمترین عیوب سیستم ترمز ماشین میپردازیم و با دلایل احتمالی آنها آشنا میشویم.
-
کشیده شدن خودرو به یک سمت
به عنوان اولین عیوب سیستم ترمز ماشین میتوان به کشیدن یکی از چرخها یا کشیده شدن خودرو به یک سمت اشاره کرد. البته گاهی اوقات این مشکل مربوط به سیستم ترمز نبوده و به خاطر بالانس نبودن چرخها رخ میدهد. با این حال عواملی همچون تنظیم نبودن کفشکها، مسدود شدن لوله ترمز، نشتی سیستم هیدرولیک چرخ، چرب شدن لنت چرخ، لقی بیش از حد بلبرینگ چرخ و خرابی یا تمام شدن لنتها میتواند سبب بروز این مشکل شود. برای پی بردن به دلیل این موضوع در ابتدا چرخها را بررسی کرده و سپس به سراغ کفشکها و لولههای ترمز بروید. زمانی که لولههای ترمز مسدود شوند، ماشین دچار یک انحراف جزئی شده و تعادل خود را از دست میدهد.
-
پایین رفتن بیش از حد پدال ترمز
یکی دیگر از عیوب رایج سیستم ترمز خودرو، پایین رفتن بیش از حد پدال ترمز است که میتواند چند منشاء مختلف داشته باشد. یکی از دلایل بروز این مشکل تمام شدن لنت ترمز است. با تمام شدن لنتهای ترمز، بین فلز پشت لنت و دیسک یک فاصله کوچکی شکل میگیرد. برای همین جهت متوقف کردن ماشین و رساندن لنت به دیسک، پدال به نیروی بیشتری نیاز پیدا میکند. در این شرایط پدال ترمز تا حد بیشتری پایین میآید. مورد دیگری که میتواند سبب بروز این مشکل شود، جذب رطوبت توسط روغن ترمز است. با عوض کردن روغن ترمز در زمان مناسب میتوان از بروز این مشکل تا حد زیادی جلوگیری کرده و مانع از نقص در عملکرد سیستم ترمز خودرو شد.
-
خروج صدای سوت
خروج صدای سوت در زمان ترمزگیری یکی دیگر از عیوب سیستم ترمز خودرو است که بسیاری از رانندگان آن را تجربه میکنند. زمانی که لنتهای ترمز تمام شوند، احتمال خروج صدای سوت در زمان ترمز گرفتن افزایش پیدا میکند. دلیل آن هم این است که با تمام شدن لنت، فلز پشت آن با دیسک چرخ تماس پیدا کرده و سبب خروج صدایی شبیه به سوت میشود. کیفیت پایین لنت هم میتواند منجر به بروز این مشکل شود. برای همین لنت ترمز حتما باید از نوع با کیفیت و از برند مرغوب خریداری شود.
-
سفت شدن پدال ترمز
سفت شدن پدال ترمز به این معنا است که پدال تا حد زیادی خشک شده و حالت نرم و روان خود را از دست داده است. البته در این شرایط خاصیت پایینروندگی خود را همچنان حفظ میکند. دلیل بروز این مشکل هم معمولا به خاطر این است که دیسکهای ترمز خاصیت خشکی خود را از دست داده و کمی به سمت چربی متمایل شدهاند. دیسکهای چرب به صورت تکه تکه و غیر معمول عمل کرده و سبب خشکی پدال ترمز میشوند. خراب شدن بوستر ترمز هم میتواند سبب خشک شدن پدال ترمز شود.
-
نرمی بیش از حد پدال ترمز
گاهی اوقات پدال ترمز بیش از حد نرم و یا در اصطلاح اسفنجی میشود. یکی از شایعترین علت پدال ترمز نرم یا اسفنجی، وجود هوا در خطوط ترمز است. در صورتی که هوا وارد خطوط ترمز شود، سبب جلوگیری از جریان مناسب روغن ترمز شده و پدال به حالت نرم یا اسفنجی در میآید. بنابراین یکی از علائم وجود هوا در سیستم ترمز همین مورد است. در این شرایط باید به تعویض روغن ترمز یا تخلیه و شستشوی آن پرداخته تا هوای موجود در خطوط لوله ترمز از بین برود. از دیگر دلایل نرم شدن بیش از حد پدال ترمز باید به آسیبدیدگی خطوط ترمز، نشتیهای کالیپر ترمز دیسکی، فرسودگی سیلندر اصلی و نشتی سیلندرهای چرخ اشاره کرد.
-
قفل کردن ترمز
به عنوان آخرین عیب سیستم ترمز خودرو میتوان به قفل کردن ترمز یا آزاد نشدن آن اشاره کرد. این حالت به گونهای است که لنت ترمز همچنان با دیسک درگیر بوده و صدای خاصی از خود خارج میکند. در این شرایط خودرو نمیتواند با سرعت و شتاب مناسب حرکت کند. قفل کردن ترمز معمولا ناشی از سنگینی بیش از حد و یا ترمز گرفتنهای پیاپی به خصوص در مسیرهای شیبدار است. از سوی دیگر اگر بوستر ترمز نتواند روغن ترمز را تخلیه کند، فشار روی دیسکهای ترمز همچنان باقی مانده و سبب چسبندگی لنت و دیسک و در نتیجه قفل کردن ترمز میشود.
بررسی علت ترمز نگرفتن ماشین در حالات مختلف
علت ترمز نگرفتن ماشین در حالات مختلف متفاوت است. برای مثال علت ترمز نگرفتن ماشین بعد از تعویض لنت با علت ترمز نگرفتن ماشین در سرعت بالا متفاوت است. در صورتی که لنت ترمز تعویض شده هواگیری نشود و یا به صورت درست در جای خود نصب نشود، سبب ترمز نگرفتن ماشین میشود.
همچنین کم شدن روغن ترمز، فرسودگی لنت ترمز و خرابی دیسک ترمز سبب ترمز نگرفتن ماشین در سرعت بالا میشود. برای همین با توجه به شرایط رانندگی میتوانید نسبت به علت ترمز نگرفتن خودرو مطلع شوید و اقدامات لازم در این زمینه را انجام دهید.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص عیوب سیستم ترمز خودرو صحبت کردیم و با 6 مشکل رایج این سیستم آشنا شدیم. مواردی نظیر کشیده شدن خودرو به یک سمت، پایین رفتن بیش از حد پدال ترمز، خروج صدای سوت، سفت شدن پدال ترمز، نرم شدن پدال ترمز و قفل کردن ترمز از شایعترین عیوب سیستم ترمز خودرو است. زمانی که با هر یک از این علائم مواجه شدید، باید خیلی سریع خودرو را به یک تعمیرگاه ببرید تا مشکل بررسی و مرتفع شود. جهت جلوگیری از بروز مشکل در سیستم ترمز خودرو هم از قطعات با کیفیت بر روی آن استفاده نمایید. در صورت نیاز به دوره های جامع مجموعه گلپانیا با شماره های مجموعه تماس حاصل فرمایید.