وایر شمع از قطعات سیستم جرقهزنی خودرو است که ولتاژ بالا را از باتری، کوئل و دلکو به شمع انتقال میدهد. این قطعه جزو قطعات مصرفی خودرو محسوب شده و پس از مدتی به تعویض نیاز پیدا میکند. با اطلاع از علائم خرابی وایر شمع میتوان آن را به موقع تعویض کرده و از ایجاد اختلال در عملکرد جرقهزنی جلوگیری کرد. در ادامه مطلب با این قطعه بیشتر آشنا شده و به علائم خرابی وایر شمع خودرو اشاره خواهیم کرد.
وایر شمع چیست؟
وایر شمع به نوعی یک سیم یا کابل انتقال جریان برق است و بیشتر در خودروهای قدیمی دیده میشود. در حال حاضر بسیاری از خودروسازان این قطعه را حذف کردهاند و عمل انتقال برق را مستقیما از کوئل انجام میدهند. هر یک از شمعهای خودرو دارای یک وایر شمع هستند. برای کاهش هدر رفتن انرژی و کارایی موتور بهتر است این قطعات به صورت دورهای تعویض شوند. چرا که حرارت بالای موتور و ارتعاشات، کربن موجود در وایر شمع را از بین برده و سبب افت ولتاژ برق جاری بین شمع و کوئل میشود.
نقش وایر شمع در سیستم جرقهزنی
همانطور که متوجه شدیم وایر شمع از قطعات سیستم جرقهزنی است. برای تولید جرقه در ابتدا کوئل ولتاژ دریافتی از باتری را تقویت میکند و سپس این ولتاژ تقویت شده از وایر شمع به شمع منتقل میگردد. شمع هم با دریافت ولتاژ میان دو الکترود خود جرقه ایجاد میکند. برای همین میتوان گفت وایر شمع از قطعات مهم این سیستم محسوب میشود و در صورت خرابی نمیتواند ولتاژ تقویت شده را به شمعها منتقل نماید. با خرابی وایر شمع هم شمع قادر به ایجاد جرقه نبوده و احتراق سوخت و هوا انجام نمیشود. همین امر سبب کاهش راندمان موتور و حتی خاموش شدن ناگهانی خودرو میگردد.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
دلایل خرابی وایر شمع خودرو
وایر شمع یک کابل یا سیم است که شامل درپوشهای پلاستیکی، مفتول اتصال به شمع، فیش اتصال به کوئل یا دلکو و کابل انتقال یا کابل میانی میباشد. این قطعه همچون سایر قطعات خودرو عمر محدودی دارد و بنا به دلایلی دچار خرابی شده و نیاز به تعویض وایر شمع پیدا میکند. از دلایل رایج خرابی وایر شمع خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گرمای بیش از حد: وایر شمع بر روی سیلندر خودرو و در مجاورت منیفولد اگزوز قرار دارد و حرارت زیادی به آن وارد میشود. برای همین اگر سیستم خنککننده موتور به درستی کار نکند، احتمال آسیب به وایر شمع افزایش پیدا میکند.
- تمام شدن عمر مفید: وایر شمع از عمر محدودی برخوردار است و معمولا بین 60 هزار تا 80 هزار کیلومتر عمر میکنند. در صورتی که خودرو بیش از این مقدار مسافت طی کرده باشد، احتمال خرابی وایر شمع آن افزایش مییابد.
- لرزش بیش از حد موتور: لرزشهای موتور خودرو میتواند باعث خرابی وایر شمع خودرو شود. در شرایطی هم که وایر شمع به شکل محکمی در جای خود نصب نشده باشد، زودتر از بین میرود.
- آسیبهای فیزیکی: هرگونه آسیب فیزیکی نظیر برخورد با اجسام خارجی و اعمال فشار میتواند این قطعه را خراب کرده و از کار بیاندازد.
6 نشانه خرابی وایر شمع خودرو
حال که با دلایل خرابی وایر شمع خودرو آشنا شدیم، بهتر است به بررسی علائم خرابی این قطعه بپردازیم. از مهمترین علائم خرابی وایر شمع خودرو میتوان به 6 مورد زیر اشاره کرد:
-
تغییرات ظاهری وایر شمع
به عنوان اولین نشانه خرابی وایر شمع باید به تغییرات ظاهری در آن اشاره کرد. هرگونه شکستگی و پارگی بر روی بدنه وایر شمع نشان از خرابی آن دارد. عایق وایر شمع شامل چند لایه از جنسهای مختلف است. استفاده از لایههای متفاوت در این قطعه مقاومت عایق در برابر حرارت موتور را افزایش میدهد. برای همین چنانچه به هر دلیلی عایق دچار شکستگی یا پارگی شود، در عملکرد آن اختلال رخ داده و مشکل برق دزدی ایجاد میشود. در زمان بررسی ظاهر وایر شمع باید به محکم بودن اتصالات وایر نیز توجه شود.
-
ریپ زدن موتور در حالت درجا
بد کار کردن خودرو در حالت درجا از دیگر علائم خرابی وایر شمع است. این مشکل اغلب در زمان روشن کردن خودرو و یا در زمان ترافیک به خوبی احساس میشود و باعث میشود تا راننده یک لرزش در موتور خودرو را احساس نماید. وایر شمعهای خراب سبب ایجاد لرزش و اختلال در عملکرد موتور میشوند و رانندگی را سختتر میکنند.
-
احتراق ناقص و افزایش مصرف سوخت
وجود احتراق ناقص قابل توجه در حداقل یک سیلندر، از دیگر علائم خرابی وایر شمع خودرو است. این مشکل در زمان شتابگیری خودرو بسیار قابل توجه است و اغلب با لرزش یا کاهش محسوس در قدرت همراه است. وایر شمعهای خراب سبب احتراق ناقص سوخت شده و موجب کاهش بهرهوری سوخت و عملکرد نامناسب میشوند.
-
کاهش قدرت و شتاب خودرو
یکی دیگر از نشانههای خرابی وایر شمع خودرو کاهش قدرت و شتاب خودرو است. با خراب شدن این قطعات شتاب و قدرت خودرو کاهش پیدا میکند و موتور عملکرد خوبی از خود نشان نمیدهد. در این شرایط اگر سرنشینان خودرو زیاد شوند و یا بار زیادی با ماشین مورد حمل قرار بگیرد، صدای بیشتری از سمت موتور خارج میشود.
-
افزایش دمای موتور
افزایش دمای بیش از حد موتور با عواقب خطرناکی همراه است و اغلب به قطعات داخلی موتور آسیب وارد مینماید. دلایل زیادی هم سبب بالا رفتن دمای موتور میشوند. یکی از این دلایل خرابی وایر شمع است که به دلیل فشار بیشتر به موتور سبب افزایش دمای آن میشود.
-
روشن شدن چراغ چک موتور
چراغ چک موتور از چراغهای مهم در صفحه داشبورد خودرو است که در مواقع خاصی روشن میشود. یکی از دلایل روشن شدن چراغ چک موتور، خرابی وایر شمع است. برای همین اگر شاهد روشن شدن این چراغ و علائم دیگر خرابی وایر شمع بودید، حتما به بررسی وایر شمعها پرداخته و در صورت لزوم آنها را تعویض نمایید.
روشهای تست وایر شمع خودرو
برای تست وایر شمع خودرو میتوان از سه روش یعنی تست ظاهری، تست مقاومت و تست عملکرد استفاده کرد. در تست ظاهری باید وایر شمع را از نظر پارگی، پوسیدگی و یا ترکخوردگی بررسی کرد. در تست مقاومت هم میزان مقاومت وایر شمع با یک مولتی متر سنجیده میشود. در صورتی که میزان مقاومت وایر شمع با مقدار درج شده در دفترچه راهنمای خودرو مطابقت نداشته باشد، باید آن را تعویض کرد. تست عملکردی وایر شمع هم در زمان روشن بودن خودرو انجام میشود.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص علائم خرابی وایر شمع خودرو صحبت کردیم. همانطور که متوجه شدیم تغییرات ظاهری وایر شمع، ریپ زدن خودرو در حالت درجا، احتراق ناقص و افزایش مصرف سوخت، کاهش قدرت و شتاب خودرو، افزایش دمای موتور و روشن شدن چراغ چک موتور از مهمترین نشانههای خرابی وایر شمع خودرو است. با مشاهده این علائم بهتر است وضعیت وایر شمعها را بررسی کرده و در صورت لزوم آنها را تعویض نمایید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های آموزشی مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی خوب بود