باتری از قطعات اصلی و حیاتی خودرو است و وظیفه تامین برق جهت استارت و حرکت خودرو را برعهده دارد. این قطعات در انواع مختلفی در بازار موجود هستند که از جمله انواع آن میتوان به باتری اسیدی و باتری اتمی اشاره کرد. هر یک از این باتریها مزایا و معایبی دارند که بهتر است پیش از خرید باتری ماشین به آنها توجه شود. در ادامه مطلب با انواع باتری خودرو و با مزایا و معایب آنها آشنا خواهیم شد.
8 باتری مورد استفاده در خودرو
-
باتری سرب اسیدی
باتری سرب اسیدی (سلول مرطوب) از قدیمیترین و اقتصادیترین باتریهای موجود در بازار است که در اصطلاح SLI نامیده میشود. این باتریها معمولا از 6 سلول با محلول الکترولیت مایع اسید سولفوریک و آب ساخته میشوند و ولتاژ 12.6 ولت را تامین مینمایند. محلول الکترولیت این باتری باید به طور دورهای شارژ شود و جهت جلوگیری از ریختن آن باید به صورت عمودی نصب شود.
-
باتری مرطوب پیشرفته
باتری مرطوب پیشرفته یا EFB یک باتری سلول مرطوب بهینه و پیشرفته است که کارایی بیشتری نسبت به SLIها دارد. باتری EFB به گونهای طراحی شده است که دو برابر عمر یک باتری مرطوب معمولی کار میکند. همین خصوصیت و دوام و عملکرد بالای آنها باعث شده تا در بیشتر خودروهای دارای فناوری شروع/توقف استفاده شوند.
-
باتری نقره کلسیم
این باتریها از همان فناوری باتری سرب اسیدی با محلول الکترولیت استفاده میکنند. با این حال در آنها به جای صفحات سرب و آنتیموان از صفحات سرب، کلسیم و نقره استفاده میشود. باتری نقره کلسیم نسبت به خوردگی مقاومت بالایی دارد و انعطافپذیری خوبی در دماهای بالا از خود نشان میدهد. برای همین در محیطهای گرم و مرطوب هم میتوان از آنها استفاده کرد.
-
باتری حصیری شیشهای جاذب
باتری AGM از انواع باتریهای VRLA است و در لوازم نقلیه مدرن مورد استفاده قرار میگیرد. این باتریها مشابه با باتری سلول مرطوب عمل میکنند. اما در آنها از یک جدا کننده فایبرگلاس (حصیر شیشهای) استفاده میشود تا محلول الکترولیت را جذب کرده و آن را در جای خود نگه دارد. باتری AGM عمر بالایی دارد و میتواند تا 5 برابر سریعتر شارژ شود. با این حال هزینه آنها 40 الی 100 درصد از باتریهای معمولی بیشتر است.
-
باتری ژل سلول
باتری ژل سلول یا سلول خشک، از نسل باتریهای مرطوب است. با این تفاوت که این باتریها سرریز نمیشوند. باتری ژل از نوع باتری VRLA (سرب اسیدی با سوپاپ تنظیم) است و فناوری مورد استفاده در ساخت آنها مشابه با باتریهای AGM میباشد.
-
باتری چرخه عمیق
این باتریها نوعی باتری سرب اسیدی هستند که میتوانند از نوع مرطوب یا مهروموم شده باشند. صفحه باتری این باتریها ضخیمتر است و ماده فعال متراکمتری در آنها وجود دارد. باتری چرخه عمیق برای انرژی پایدار با کاهش جریان کمتر در دورههای طولانی طراحی شده است و جهت استفاده در لوازم نقلیه تفریحی و خودروهای مخصوص گلف مناسبتر میباشد.
-
باتری لیتیوم یون
باتری لیتیوم یون قادر به ذخیره انرژی بالایی است و خیلی سریع شارژ میشود. این باتریها نسبت به باتریهای معمولی سبکتر هستند و از این نظر گزینه خوبی برای خودروهای برقی و هیبریدی میباشند.
-
باتری هیدروکسید نیکل آهن
این دسته از باتریها اغلب در خودروهای هیبریدی کاربرد دارند و در برخی از خودروهای برقی عملکرد خوبی از خود نشان دادهاند. باتری هیدروکسید نیکل آهن نسبت به لیتیوم یون یا سرب اسیدی از عمر طولانیتری برخوردار است. با این حال هم گرانتر بوده و هم نرخ تخلیه بالاتری دارد.
انواع باتری خودرو ایرانی
همانطور که در بخش قبلی مشاهده کردید، باتری خودرو شامل انواع مختلفی است که هر یک مزایا و معایبی دارند. از میان انواع باتری خودرو، باتریهای اتمی و اسیدی بهترین و اقتصادیترین باتریها در بازار هستند. در این بخش به بررسی این باتریها و مزایا و معایب هرکدام میپردازیم.
-
باتری اتمی یا غیرسیلد
باتری اتمی یا غیرسیلد شامل دو ماده اولیه آنتیموان و کلسیم است و به دو دسته هیبریدی و آلیاژی تقسیم میشود. این باتریها به یک نگهدارنده نیاز دارند و بدون وجود نگهدارنده کارایی لازم را ندارند. باتریهای اتمی به دلیل ساختار خاصی که دارند، عملکرد مناسبی در آب و هوای گرم دارند و درصد خرابی آنها در محیطهای گرم کمتر است.
مزایای باتری اتمی
- عمر مفید طولانی: باتری اتمی حساسیت کمی نسبت به شارژ بیش از حد دارد و غیر قابل تخلیه است. همین موضوع باعث شده تا عمر مفید طولانی داشته باشد و به یکی از پرفروشترین انواع باتری اتمی خودرو در بازار تبدیل شود.
- عدم نیاز به سرویس: مزیت دیگری که باتریهای اتمی دارند این است که به تعمیر و بررسی نیازی ندارند و راننده را از نظارت بر باتری بینیاز میکنند.
- نگهداری بیشتر از شارژ: باتری اتمی نسبت به اسیدی، شارژ باتری خودرو را برای مدت زمان بیشتری در خود نگه میدارد. به طوری که اگر برای چند روز متوالی از خودرو استفادهای نشود، این باتری شارژ را به خوبی در خود نگه میدارد. اما باتریهای اسیدی جهت جلوگیری از خوابیدن نیاز به استارت زدن دارند.
معایب باتری اتمی
- ضعف در دشارژ عمیق: باتریهای اتمی در برابر دشارژ عمیق ضعف دارند و در صورت بروز این حالت خیلی سریع خراب میشوند. دلیل آن هم این است که در این باتریها اسید مایع وجود نداشته و مواد فعال به صورت خشک هستند. در صورتی که باتری دچار دشارژ عمیق شود، مواد فعال از صفحات جدا شده و منجر به خراب شدن باتری میشوند.
- قیمت خرید بالا: قیمت باتری اتمی نسبت به باتری اسیدی بیشتر است. البته با توجه به مزایای زیادی که دارد، ارزش خرید آن بالا است.
- سازگاری کم با هوای سرد: باتریهای اتمی در سرمای هوا به خوبی شارژ نمیشوند. برای همین بهتر است در طول فصل زمستان پوشیده شوند.
-
باتری اسیدی یا سیلد
در ساختار باتری اسیدی از سرب به همراه کلسیم استفاده میشود. این باتری از ویژگیهای خوبی برخوردار است و مزایای زیادی دارد.
مزایای باتری اسیدی
- قیمت پایین: قیمت باتری اسیدی نسبت به اتمی کمتر است و هزینه سرویس یا تعمیر آن بسیار پایین است. برای همین باتری اسیدی یک باتری اقتصادی و محبوب در میان انواع باتری ماشین محسوب میشود.
- شارژ سریع: این باتریها خیلی سریع شارژ میشوند و به زمان کمی جهت شارژ کامل نیاز دارند. البته باتری اسیدی نباید به طور کامل شارژ شود.
معایب باتری اسیدی
- نیاز به نگهداری منظم: باتری اسیدی به دلیل حساسیت بالا، به دقت بیشتری برای نگهداری نیاز دارد. همچنین اجزای داخلی این باتری قابل تجزیه هستند. از این رو سطح الکترولیت باتری باید به طور منظم بررسی شود.
- شارژدهی کوتاه مدت: شارژ باتری اسیدی نسبت به اتمی کمتر است و خیلی سریعتر خالی میشوند.
جمع بندی
باتری خودرو در انواع مختلفی موجود است و هر یک مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. باتری اتمی و اسیدی از پرفروشترین انواع باتری در بازار ایران محسوب میشوند. با توجه به مزایا و معایب هر یک از این باتریها میتوان بهترین باتری را برای خودروی خود خریداری کرد. در صورت نیاز به آموزش بیشتر می توانید از دوره های سایت گلپانیا استفاده نمایید.