جستجو کردن
ناک زدن خودرو چیست؟

ناک زدن خودرو چیست؟

فهرست محتوا

یکی از مشکلاتی که برخی از رانندگان با آن روبرو می‌شوند، ناک زدن خودرو است. این مشکل با صدایی شبیه به در زدن یا تق‌تق کردن همراه است و از سمت موتور خارج می‌شود. در صورتی که مشکل ناک زدن حل نشود، به موتور خودرو آسیب جدی وارد می‌شود. برای همین باید سریعا مشکل را برطرف کرده تا از آسیب‌دیدگی موتور و قطعات سیستم موتور جلوگیری گردد. در ادامه مطلب با ناک زدن خودرو بیشتر آشنا شده و به دلایل ایجاد آن اشاره خواهیم داشت.

 

ناک زدن موتور چیست؟

اگر برایتان سوال است که ناک زدن خودرو یا ناک چیست، باید اشاره کنیم که ناک زدن یکی از صداهای تولید شده در بخش موتور خودرو است که علل مختلفی سبب ایجاد آن می‌شود. این مشکل با صدای تق‌تق همراه است و معمولا به واسطه چند ایراد شناخته شده به وجود می‌آید. برای همین کشف سریع منبع صدا به رفع سریع مشکل کمک زیادی می‌کند. یکی از علل اصلی ایجاد ناک زدن خودرو، سوخت ناقص بنزین است. در این شرایط سوخت پمپاژ شده در سیلندرها به جای اینکه یکباره اشتعال پیدا کند، در چند بازه متوالی و به صورت جرقه‌های کوچک مشتعل شده و سبب بر هم خوردن زمان‌بندی پیستون می‌شود.

 

ناک زدن خودرو چیست؟

 

ناک زدن موتور چگونه رخ می‌دهد؟

ناک زدن خودرو زمانی اتفاق می‌افتد که سوخت به جای اشتعال یکباره، به طور غیر یکنواخت می‌سوزد. در این شرایط سوخت پمپاژ شده در سیلندرها به صورت مرحله به مرحله می‌سوزد و پس از هر مرحله یک شوک کوچکی ایجاد می‌کند. این شوک سوخت مرحله بعدی را مشتعل کرده و چرخه ادامه پیدا می‌کند. برای همین ناک زدن یا صدای تق‌تق موتور زمانی رخ می‌دهد که سوخت به جای اشتعال شدن یکباره، به صورت ناهموار می‌سوزد. در این شرایط صدای ناخوشایندی از بخش موتور به گوش می‌رسد. در صورتی که به مشکل سریعا رسیدگی نشود، احتمال آسیب دیدن دیواره سیلندر و پیستون موتور افزایش پیدا می‌کند.

شاید برات جالب باشه :  دلایل لرزش خودرو در شرایط مختلف

 

مهمترین دلایل ناک زدن خودرو

دلایل متعددی سبب ناک زدن موتور می‌شود. در این خصوص میتوان به چند دلیل زیر اشاره کرد:

 

مهمترین دلایل ناک زدن خودرو

 

  1. سوخت بی‌کیفیت یا سوخت با اکتان پایین

به عنوان اولین دلیل ناک زدن خودرو میتوان به سوخت بی‌کیفیت یا سوخت با اکتان پایین اشاره کرد. هر چقدر میزان اکتان سوخت بالاتر باشد، پیش از اشتعال تراکم بیشتری را تحمل می‌‌کند. حال اگر موتور خودرو برای سوخت با اکتان بالا طراحی شده باشد و از سوخت با اکتان پایین استفاده شود، احتمال ناک زدن موتور زیاد است. البته سوخت با اکتان بالا نسبت به سوخت معمولی گران‌تر است. با این حال اگر از سوخت نامناسبی استفاده شود، موتور به مرور زمان آسیب‌های جدی دیده و راننده ناگزیر به صرف هزینه بیشتری می‌شود.

  1. خرابی شمع‌ها

شمع‌های موتور در ایجاد جرقه برای اشتعال نقش مهمی دارند. این قطعات کوچک با ایجاد جرقه، مخلوط سوخت و هوای درون سیلندر را مشتعل می‌کنند. حال اگر شمع‌ها فرسوده و خراب شوند، قدرت موتور کاهش پیدا کرده و احتمال ناک زدن آن افزایش پیدا می‌کند.

  1. خرابی سنسور ناک

سنسور ناک از سنسورهای نصب شده در پیشرانه‌های درون‌سوز است که برای تشخیص هرگونه ضربه یا احتراق ناقص به کار می‌رود. این سنسورها انواع لرزش‌های موجود در پیشرانه را تشخیص داده و برای جلوگیری از به وجود آمدن ناک یا ضربه، پیام اضطراری را به ماژول کنترل پیشرانه می‌فرستند. برای همین خرابی سنسور ناک هم در ناک زدن موتور نقش دارد.

  1. خرابی یاتاقان‌ها

از دیگر دلایل ناک زدن خودرو باید به خرابی یاتاقان‌ها اشاره کرد. زمانی که پیستون‌ها در موتور حرکت می‌کنند، میل لنگ را چرخانده و نیرو را به دیفرانسیل خودرو منتقل می‌کنند. در فرآیند انتقال قدرت، یاتاقان‌ها نقش بسیار مهمی دارند. حال از آنجایی که این قطعات به مرور زمان فرسوده می‌شوند، عملکرد نادرست آنها بر روی کارکرد میل لنگ و پیستون تاثیر منفی گذاشته و سبب ایجاد صدای ضربه می‌شود.

  1. خرابی بلبرینگ و تسمه تایم

بلبرینگ‌های میله‌ای قطعاتی هستند که حرکت روان پیستون در موتور را تسهیل می‌کنند. این قطعات هم همچون یاتاقان‌ها به مرور زمان دچار فرسودگی می‌شوند. از سوی دیگر تسمه تایم‌ها بر روی مجموعه‌ای از بلبرینگ‌ها حرکت می‌کنند. این قطعات هم به دلیل فرسایش یا ضربات وارد شده از سوی قطعات دیگر، از جایگاه خود خارج می‌شوند و مشکلاتی در فرآیند کار آنها ایجاد می‌شود. برای همین خرابی بلبرینگ‌ها و فعالیت نامنظم تسمه تایم سبب بروز مشکل در پیشرانه و در نهایت ناک زدن موتور می‌شود.

  1. سرسیلندر روغن کاری نشده

به عنوان آخرین دلیل ناک زدن موتور میتوان به سرسیلندر روغن‌کاری نشده اشاره کرد. تمام سیلندرهای موتور به روغن‌کاری نیاز دارند. در صورتی که یکی از آنها بدون روغن کار کند، صدای تق‌تق یا صدای ناک موتور به گوش می‌رسد. علاوه بر این سرسیلندر روغن‌کاری نشده میتواند به دیواره سیلندر و رینگ پیستون آسیب وارد کند.

شاید برات جالب باشه :  علت کار نکردن برف‌ پاک‌‌کن ماشین

 

عواقب ناشی از ناک زدن موتور

از مشکلات ناشی از ناک زدن خودرو میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:

 

عواقب ناشی از ناک زدن موتور

 

  • یاتاقان‌ها و میل لنگ فشار زیادی را تحمل می‌کنند.
  • شمع‌های موتور توانایی و قدرت خود را از دست داده و زودتر دچار ایراد می‌شوند.
  • سرسیلندرها بعد از مدتی دچار نقص و از کار افتادگی می‌شوند.
  • شاتون‌ها به مرور زمان دچار تغییر شکل می‌شوند.
  • قدرت موتور کاهش پیدا کرده و خودرو دچار کاهش سرعت دائمی می‌شود.

 

چگونه مشکل ناک زدن خودرو را رفع کنیم؟

با توجه به اینکه ناک زدن موتور با مشکلات زیادی همراه است، برای جلوگیری از این مشکل و یا رفع آن باید به چند نکته توجه شود:

  • از سوخت با درجه اکتان بالاتر استفاده کنید. این سوخت‌ها میتوانند فشار بیشتری را قبل از احتراق تحمل کنند.
  • از مواد افزودنی تمیزکننده کربن استفاده کنید. این مواد از تجمع کربن بیشتر در بخش‌های مختلف موتور جلوگیری می‌کنند.
  • به تنظیم شمع‌ها و وایرهای جدید بپردازید. در صورت فرسودگی شمع‌ها نیز خیلی سریع آنها را عوض کنید.
  • سطح روغن موتور خودرو را کنترل کنید و به طور مرتب آن را تعویض کنید. روغن‌های فرسوده یا سطح پایین روغن، سبب روغن‌کاری ضعیف قطعات مرتبط با زمان‌بندی موتور می‌شود.
  • زمان اشتعال خودرو را بررسی و تنظیم کنید تا از انفجارهای متعدد جلوگیری شود.

 

جمع بندی

در این مطلب در خصوص ناک زدن خودرو صحبت کردیم و با دلایل ایجاد آن آشنا شدیم. ناک زدن موتور با صدای تق‌تق همراه است و معمولا بسیار آزاردهنده و ناخوشایند است. برای همین با شناسایی علت ایجاد آن میتوان سریعا به رفع مشکل پرداخته و از بروز مشکل برای موتور جلوگیری کرد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های آموزشی مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.

شاید برات جالب باشه :  انواع سنسورهای خودرو و کاربرد آنها

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .
جدیدترین مقالات
جدیدترین محصولات

دیدگاهتان را بنویسید