انژکتور یکی از اجزای مهم در خوردو است که نقش مهمی در کارکرد روان و بینقص موتور خودرو دارد. وظیفه اصلی انژکتور، تامین سوخت موتور است. این بخش سوخت را از طریق نازل به داخل سیلندر موتور پاشش یا تزریق کرده تا فرآیند احتراق داخلی آغاز شود. در صورتی که انژکتور خودرو دچار آسیب و خرابی شود، هیچ سوختی به پیشرانه نرسیده و در عملکرد موتور اختلال ایجاد میگردد. برای همین رانندگان بهتر است در رابطه با علائم خرابی انژکتور خودرو اطلاع داشته باشند تا بتوانند خیلی سریع برای رفع مشکل اقدام نمایند.
انژکتور چیست؟
همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم انژکتور از اجزای اصلی و مهم در خودرو است که در کارکرد روان و بینقص موتور نقش مهمی دارد. وظیفه انژکتور رساندن سوخت به محفظه احتراق است. این بخش نقش حیاتی در سیستم سوخترسانی خودروهای امروزی دارد. برای همین اگر سیستم انژکتور خودرو معیوب شود، هیچ سوختی به پیشرانه نرسیده و خودرو از کار میافتد.
نحوه عملکرد انژکتور خودرو به چه صورت است؟
سیستم انژکتور خودرو دستورات لازم برای میزان و مدت پاشش سوخت را از کامپیوتر یا ECU دریافت میکند. سوخت با فشار ثابت توسط پمپ بنزین وارد فیلتر ورودی انژکتور میشود که در بالاترین بخش آن قرار دارد. زمانی که دستور پاشش از سمت ECU صادر میشود، یک آهنربای الکتریکی پیستون کوچک داخل انژکتور را به حرکت درآورده و سبب باز شدن دریچه میشود. این دریچه به سوخت تحت فشار اجازه میدهد تا از طریق یک نازل کوچک به محفظه احتراق تزریق شود. سوخت در این حالت به شکل غبارآلود و مه تزریق شده و شانس بیشتری برای سوختن کامل دارد.
انواع انژکتور خودرو و اجزای آنها
-
انژکتور با کنترل مکانیکی
این انژکتورها با استفاده از فنر و پیستون موجود در داخل خود، به کنترل سرعت سوخت، زمان و فشار آن به صورت مکانیکی میپردازند. در انژکتور خودرو مکانیکی خبری از دستورات الکترونیکی نمیباشد. این انژکتورها بیشتر در خودروهای قدیمی وجود دارند و شامل اجزایی همچون بدنه انژکتور، فنر پلانجر و فنر اصلی هستند.
-
انژکتور با کنترل الکترونیکی
این انژکتورها کنترل سرعت سوخت، کمیت، فشار و زمانبندی را به صورت الکترونیکی و با استفاده از شیر برقی انجام میدهند. انژکتورهای با کنترل الکترونیکی در خودروهای امروزی مشاهده میشوند و شامل اجزایی همچون بدنه انژکتور و پیستون هستند.
علت خرابی سوزن انژکتور
سوزن انژکتور یکی از اجزای اصلی آن است. وظیفه سوزن انژکتور این است که سوخت را به طور کاملا پودری در داخل محفظه احتراق پاشش کند. پاشش بر روی سوپاپ هوا در زمان مکش انجام میشود. هر چقدر ذرات بنزین توسط سوزن انژکتور ریزتر پاشش شوند، ترکیب آنها با هوا بهتر انجام شده و احتراق به شکل کاملتری انجام میگردد. سوزن انژکتور یک قطعه مصرفی است و پس از مدتی به تعویض نیاز پیدا میکند. یکی از مشکلاتی که برای سوزن انژکتور به وجود میآید، گرفتگی آن به خاطر وجود ذرات موجود در سیستم سوخترسانی است. این مواد در مسیر سوزن قرار گرفته و پاشش سوخت را دچار وقفه میکنند. برای همین بسیاری از افراد به شستشوی سوزن انژکتور با استفاده از دستگاه خاص میپردازند. از علائم خرابی و فرا رسیدن زمان تعویض سوزن انژکتور باید به کاهش قدرت موتور یا ریپ زدن در زمان افزایش فشار به پدال گاز اشاره کرد.
نشانههای خرابی انژکتور خودرو
زمانی که انژکتور خودرو دچار نقص و عیبی شود، در عملکرد خودرو اختلال ایجاد میگردد. خوب است اشاره شود که علائم خرابی سوزن انژکتور تقریبا با علائم کلی خرابی انژکتور مشابه است. در واقع هر یک از علائم خرابی انژکتور میتواند نشان از خرابی سوزن انژکتور یا سایر بخشهای آن باشد. در خصوص مهمترین علائم خرابی انژکتور خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
لرزش موتور خودرو
انژکتور معیوب باعث میشود تا سیلندر مربوطه نتواند احتراق را انجام دهد. برای همین موتور در حین رانندگی ممکن است دچار لرزش شده یا به طور کل خاموش شود. پس لرزش بیش از حد موتور خودرو یا خاموشی آن یکی از دلایل اصلی خراب شدن انژکتور است.
-
جهش موتور
در صورتی که انژکتور سوخت بیش از حد به داخل سیلندر موتور پاشیده شود، این کار سبب ایجاد موجی در موتور شده که شتاب خودرو را بسیار کندتر میکند. در این شرایط در زمان رانندگی متوجه میشوید که دور موتور به جای ثابت ماندن در یک دور در دقیقه، تحت بار ثابت به طرز محسوسی تغییر میکند.
-
تنظیم نبودن دور آرام
دور آرام خودرو زمانی اتفاق میافتد که موتور خودرو بدون فشردن پدال گاز روشن باشد. دور آرام در اغلب خودروها در حدود 800 دور در دقیقه است. حال اگر سیستم انژکتور خودرو خراب شود، خودرو سوخت کافی دریافت نمیکند. در این شرایط دور آرام به کمتر از حد مطلوب رسیده و از حالت معمول خود خارج میشود. در صورتی که دور بیش از حد پایین بیاید، ماشین متوقف شده و باید مجددا روشن شود.
-
روشن شدن چراغ چک
یکی از نشانههای خرابی انژکتور خودرو، روشن شدن چراغ چک است. البته چراغ چک به دلایل مختلفی روشن میشود که خرابی انژکتور تنها یکی از آنها است. زمانی که سوخت به میزان کمتر یا حتی بیشتر از مقدار تعیین شده تزریق شود، ایسییو به کمک سنسورهای مربوطه مشکل را شناسایی کرده و سبب روشن شدن چراغ چک میشود.
-
نشت سوخت
در صورتی که انژکتور سوخت به خاطر آسیب یا افزایش طول عمر شکسته یا دچار ترکخوردگی شود، سوخت از آن شروع به نشت میکند. این یعنی سوخت نمیتواند به نازل برسد و در عوض از بدنه نشت پیدا میکند. در این شرایط اگر به بررسی انژکتور سوخت بپردازید، متوجه نشت بنزین در بخش بیرونی یا روی ریل سوخت میشوید. همچنین استشمام بوی بنزین یکی دیگر از نشانههای شکستگی و خرابی انژکتور و نشت بنزین از آن است.
-
افزایش مصرف سوخت
یکی دیگر از علائم خرابی انژکتور سوخت خودرو افزایش مصرف سوخت است. در صورتی که موتور مقدار مناسبی از سوخت مورد نیاز برای احتراق را دریافت نکند، درخواست بیشتری برای انژکتور جهت تامین سوخت اضافی ایجاد میشود.
روشهای بررسی و عیبیابی انژکتور خودرو
برای بررسی و عیبیابی انژکتور خودرو میتوان از چند راه زیر اقدام کرد:
-
بررسی ظاهری انژکتور
در این روش باید تمام بخشهای انژکتور را بررسی کرده و آن را از نظر نشتی خارجی و داخلی و شل یا سفت بودن بررسی کرد. نشتی خارجی میتواند سبب خیس شدن اطراف انژکتور شود. نشتی خارجی معمولا به خاطر خرابی اورینگ انژکتور یا شکستگی بدنه آن رخ میدهد. از جمله دلایل نشتی داخلی انژکتور هم باید به عملکرد نادرست فنر و سوزن داخلی انژکتور اشاره کرد. اگر فنر ضعیف بوده و عملکرد خوبی نداشته باشد، سوزن نمیتواند به درستی مجرای خروجی را ببندد و سبب نشتی داخلی میشود. یکی دیگر از بررسیهای ظاهری انژکتور، توجه به محکم بودن کانکتور در حالت نوسانی کار کردن موتور است.
-
بررسی با دیاگ
یکی از بهترین و سادهترین راههای موجود برای کنترل عملکرد اجزای مختلف خودرو از جمله انژکتور، استفاده از دیاگ است. با این دستگاه میتوان عملکرد و کارایی انژکتور را بررسی کرده و مشکلات احتمالی را شناسایی کرد.
-
بررسی با اهم متر یا مولتی متر
تست سالم بودن انژکتور با اهم متر یک روش عملیاتی برای بررسی وضعیت فنی انژکتور است. در این روش مولتی متر به عنوان یک ابزار اندازهگیری استفاده شده تا میزان مقاومت الکتریکی انژکتور اندازهگیری شود. اغلب از این روش جهت بررسی انژکتورهای سوخترسان در سیستم تزریق سوخت خودرو استفاده میشود.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص علائم خرابی انژکتور خودرو صحبت کردیم. همانطور که اشاره کردیم انژکتور نقش مهمی در سوخترسانی به محفظه احتراق دارد و هرگونه ایراد و مشکل در آن میتواند سبب نقص در عملکرد و کارکرد موتور شود. از علائم خرابی انژکتور سوخت خودرو میتوان به کاهش شتاب خودرو، افزایش مصرف سوخت، کاهش قدرت موتور، توقف ناگهانی خودرو، تاخیر موتور در زمان دور گرفتن و نشت سوخت اشاره کرد. در صورتی که قصد دارید با سیستم انژکتور خودرو بیشتر آشنا شوید و شخصا اقدام به عیبیابی و رفع مشکلات موجود نمایید، میتوانید از دورههای آموزشی مجموعه گلپانیا استفاده نمایید. دوره جامع سوخترسانی یکی از دورههای مجموعه گلپانیا است که مهارتهای تعمیر و نگهداری از انژکتورها را در حد حرفهای آموزش میدهد.