جستجو کردن
دلایل سولفاته شدن باتری ماشین

دلایل سولفاته شدن باتری ماشین

فهرست محتوا

گاهی اوقات رانندگان با شوره‌های سفید رنگی بر روی سر باتری خودرو مواجه می‌شوند. این شوره‌های سفید رنگ نشان از سولفاته شدن باتری خودرو دارند. در این شرایط راننده باید به بررسی مشکل پرداخته و آن را برطرف نماید. در غیر این صورت احتمال مختل شدن انتقال جریان برق و خراب شدن تجهیزات برقی خودرو وجود دارد. حال بهتر است ببینیم که چه دلایلی سبب سولفاته شدن باتری خودرو می‌شوند و چگونه میتوان از این امر جلوگیری کرد.

 

سولفاته شدن باتری خودرو به چه معناست؟

سولفاته شدن باتری خودرو به چه معناست؟

 

گاهی اوقات پس از مدتی استفاده از باتری ماشین، متوجه شوره‌ها یا بلورهای سفید رنگی بر روی آن می‌شوید که این شوره‌ها نشانگر سولفاته شدن باتری خودرو هستند. این شوره‌ها همان رسوبات سولفات سفید رنگ هستند که برخی از آن به عنوان شوره زدن باتری یاد می‌کنند.

در برخی مواقع شوره‌ها یا سولفات‌های ایجاد شده بر روی سر باتری قابل پاک شدن هستند و میتوانند به صورت طبیعی از بین بروند. در این شرایط گفته می‌شود باتری دچار سولفاته برگشت‌پذیر و یا نرم شده است. اما گاهی اوقات راه حلی جهت رفع مشکل سولفاته و از بین بردن شوره‌ها وجود ندارد که در این شرایط به آن سولفاته دائمی و یا سولفاته سخت گفته می‌شود. در سولفاته سخت راه حل خاصی وجود نداشته و راننده مجبور به تعویض باتری خودرو می‌شود. برای همین بهتر است باتری ماشین را به صورت دوره‌ای بررسی نمایید تا بتوانید از وقوع سولفاته سخت در آن جلوگیری کنید. این مواد میتوانند در طول مدت کارایی باتری خودرو را کاهش داده و در عملکرد کلی اتومبیل اختلال ایجاد نمایند.

 

عواقب سولفاته شدن باتری خودرو

عواقب سولفاته شدن باتری خودرو

 

در بخش قبلی تا حدودی به تاثیرات شوره‌ها یا سولفاته‌های باتری بر روی عملکرد خودرو اشاره کردیم. این شوره‌ها به خصوص نوع سخت آن، تاثیرات مخربی بر روی عملکرد باتری خودرو دارند و میتوانند در عملکرد آن اختلال ایجاد نمایند. این اختلال با ایجاد مانع در برقراری جریان برق باتری خودرو رخ می‌دهد. اختلال به وجود آمده برای قطعات دیگر هم میتواند مشکل ایجاد کند. برای مثال ممکن است استارت خودرو به درستی کار نکرده و یا نور چراغ‌ها از حالت نرمال خود خارج شود. از سوی دیگر این مسئله در دراز مدت تاثیر بدی بر روی خودرو و قطعات داخلی آن می‌گذارد. حتی ممکن است با افزایش اختلالات خودرو در معرض آتش‌سوزی قرار بگیرد. برای همین توجه به شرایط باتری خودرو و اطلاع از عدم سولفاته شدن آن بسیار مهم است.

شاید برات جالب باشه :  نشانه‌ های خرابی تسمه تایم چیست؟

 

چه دلایلی موجب سولفاته شدن باتری خودرو می‌شوند؟

حال که با تاثیرات سولفاته شدن باتری بر روی عملکرد خودرو آشنا شدیم، بهتر است به دلایل سولفاته شدن باتری بپردازیم. سولفاته شدن باتری به دلایل مختلفی رخ می‌دهد که مهمترین آنها عبارتند از:

  1. شارژ ناقص باتری خودرو

شارژ ناقص باتری میتواند به خودرو آسیبات جدی وارد کند. یکی از عوارضی هم که این کار دارد، سولفاته شدن باتری است. زمانی که شارژ باتری به صورت ناقص انجام شود، احتمال ایجاد رسوب و شوره‌ها زیاد می‌شود. از سوی دیگر اگر شارژ باتری ماشین بیش از حد صورت بگیرد، ممکن است به سولفاته شدن باتری دامن زده شود.

  1. گاز هیدروژن متصاعد شده از باتری

یکی از دلایل دیگری که در سولفاته شدن باتری ماشین نقش دارد، گاز هیدروژنی است که از باتری متصاعد می‌گردد. این گاز با مواد زائدی که در باتری خودرو تولید شده و یا آلاینده‌هایی که پس از مدتی بر روی باتری ماشین می‌نشینند، واکنش نشان می‌دهد. این واکنش با ایجاد رسوبات زیادی همراه بوده و سولفاته شدن باتری را رقم می‌زند.

  1. اسید سولفوریک خارج شده از باتری

گاهی اوقات در پی کارکردهای طولانی مدت، از باتری اسید سولفوریک خارج می‌شود که این مواد نیز خود عامل سولفاته شدن باتری هستند. دلیل آن هم این است که اسید سولفوریک خروجی سبب ایجاد رسوبات شده و آن رسوبات عامل سولفاته شدن باتری می‌شوند.

به جز سه مورد اشاره شده، عوامل دیگری هم در سولفاته شدن باتری نقش دارند. وجود بخار آب در باتری میتواند موجب سولفاته شدن آن شود. همچنین قدیمی شدن باتری میتواند در بروز این مشکل نقش داشته باشد. چرا که پس از کار طولانی مدت، خروج اسید سولفوریک از باتری طبیعی بوده و همین امر سبب ایجاد رسوبات در باتری می‌شود. در این شرایط راه چاره‌ای به جز تعویض باتری ماشین وجود ندارد. مورد دیگری که باعث سولفاته شدن باتری خودرو شده و عمر مفید آن را کاهش می‌دهد، خرابی باتری ماشین در فصل گرما است.

شاید برات جالب باشه :  عملکرد سیستم ترمز خودرو به چه صورت است؟

 

چگونه از سولفاته شدن باتری خودرو جلوگیری کنیم؟

چگونه از سولفاته شدن باتری خودرو جلوگیری کنیم؟

 

اگر قصد دارید از سولفاته شدن باتری خودرو جلوگیری کنید و به طول عمر و کارایی آن بیافزایید، این موارد را در نظر داشته باشید.

  • در وهله اول جهت تعویض و خرید باتری خودرو، به سراغ نمونه‌های باکیفیت بروید. باتری‌های باکیفیت از طول عمر بالایی برخوردار هستند و کمتر در معرض سولفاته شدن قرار می‌گیرند. البته مشکل سولفاته شدن باتری ممکن است برای هر نوع باتری ایجاد شود.
  • برای درپوش سر باتری از نمونه‌های پلاستیکی استفاده نمایید. این درپوش‌ها با قرارگیری بر روی سر باتری، باتری را تا حد زیادی ایزوله می‌نمایند.
  • جهت جلوگیری از خروج مواد اضافی از باتری و سولفاته شدن آن، میتوان در محل اتصال کابل به باتری از گریس استفاده کرد.
  • از دیگر راهکارهای جلوگیری از سولفاته شدن باتری باید به خشک کردن باتری پس از تمیز کردن آن اشاره کرد. در صورتی که در محیط باتری آب و یا بخار آب وجود داشته باشد، احتمال سولفاته شدن باتری بیشتر می‌شود.
  • در صورتی که قطعه دینام که وظیفه شارژ باتری خودرو را بر عهده دارد دچار ایراد شود، در روند شارژ شدن باتری اختلال ایجاد شده و ممکن است موجب سولفاته شدن آن شود. برای همین با بررسی وضعیت دینام و اطمینان از سالم بودن آن، میتوان از بروز این مشکل جلوگیری کرد.
  • در نهایت برای افزایش طول عمر باتری و جلوگیری از سولفاته شدن آن حتما به تمیز کردن باتری توجه داشته باشید. در صورتی که شاهد هر گونه رسوب و شوره بر روی سر باتری بودید، خیلی سریع آن را تمیز نمایید.
شاید برات جالب باشه :  رفع صدای جیر جیر تسمه دینام

 

نحوه برطرف کردن شوره باتری ماشین

سولفاته شدن باتری خودرو به چه معناست؟

 

برای برطرف کردن شوره‌ها و رسوبات ایجاد شده بر روی باتری ماشین میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • در ابتدا باید تمام اتصالات باتری را از آن جدا کنید. برای این کار در ابتدا قطب منفی و سپس قطب مثبت را باز کنید. در حین انجام کار باید مراقب باشید تا هیچ شی فلزی با بدنه باتری ماشین تماس پیدا نکند.
  • در زمان تمیز کردن هر قطب سر باتری، از وجود درپوش بر روی قطب دیگر مطمئن شوید.
  • برای تمیز کردن رسوبات سولفاته باتری، به سراغ استفاده از محلول آب و جوش شیرین بروید. همچنین میتوانید از نوشابه جهت نرم کردن و شستن سولفاته باتری استفاده نمایید. در صورتی که قصد استفاده از نوشابه داشتید، باتری را بیرون را از کاپوت بشویید و در انتها آن را به خوبی خشک نمایید.
  • با استفاده از یک مسواک یا فرچه فلزی شروع به سابیدن شوره‌ها و رسوبات موجود بر روی باتری کنید.
  • زمانی که تمام رسوبات از روی باتری از بین رفتند، سر باتری تمیز را به روغن گریس آغشته کنید. این کار میتواند از سولفاته شدن مجدد باتری تا حد زیادی جلوگیری نماید.
  • در نهایت مجددا اتصالات باتری را برقرار کنید. برای این کار هم در ابتدا قطب مثبت و سپس قطب منفی باتری را ببندید.

 

جمع بندی

سولفاته شدن باتری به معنای تشکیل رسوب‌های سفید رنگ بر روی سر باتری است. گاهی اوقات باتری خودرو دچار رسوبات و شوره‌هایی می‌شود که میتوانند از نوع سخت و یا نرم باشند. از جمله دلایل سولفاته شدن باتری باید به وجود آب یا بخار آب در باتری، واکنش گاز هیدروژن با مواد و شارژ ناقص باتری اشاره کرد. با توجه به موارد اشاره شده در متن میتوانید از سولفاته شدن باتری تا حد زیادی جلوگیری نمایید و به طول عمر و دوام آن بیافزایید.

دیدگاهتان را بنویسید