جستجو کردن
انواع صفحه کیلومتر خودرو

انواع صفحه کیلومتر خودرو

فهرست محتوا

صفحه کیلومتر خودرو از اجزای مهم در خودرو است که تاثیر زیادی در بهبود رانندگی دارد. راننده از طریق این بخش میتواند اطلاعات مفیدی نسبت به خودرو و همچنین شرایط رانندگی نظیر سرعت به دست آورد. صفحه کیلومتر شامل انواع مختلفی است که برخی از افراد نسبت به آنها بی‌اطلاع هستند. در این مطلب قصد داریم در رابطه با انواع صفحه کیلومتر خودرو صحبت کنیم و با ساختار هر کدام آشنا شویم.

صفحه کیلومتر خودرو چیست؟

پیش از اینکه به بررسی انواع صفحه کیلومتر بپردازیم، بهتر است با این بخش از خودرو کمی آشنا شویم. صفحه کیلومتر یا کیلومتر شمار خودرو بخشی از خودرو است که در طول زمان با تغییر و تحولات زیادی مواجه شده است. نمونه‌های اولیه این بخش به صورت مکانیکی بودند. اما در حال حاضر نمونه‌های جدید آن از نوع دیجیتالی هستند. مدل‌های آنالوگ صفحه کیلومتر اغلب از عقربه و چراغ‌های هشداردهنده برای نمایش اطلاعات استفاده می‌کنند. اما در نمونه‌های دیجیتالی این اطلاعات به شکل آماری و به صورت عدد نمایش داده می‌شوند.

صفحه کیلومتر را میتوان به عنوان یک نمایشگر در نظر گرفت که در پشت فرمان خودرو قرار دارد. کیلومتر شمار با روشن شدن و حرکت خودرو کار خود را آغاز کرده و مسافت طی شده را ثبت می‌کند. در این بخش اطلاعات مختلفی نظیر میزان سرعت، میزان دور موتور، وضعیت باتری، وضعیت ترمز دستی، میزان بنزین و وضعیت آمپر آب ارائه می‌شود. همچنین چراغ‌های هشداردهنده که در این بخش از خودرو قرار دارند، وضعیت سیستم‌های خودرو نظیر سیستم ترمز را نشان می‌دهند. این اطلاعات به راننده کمک می‌کند تا نسبت به وضعیت خودرو اطلاعات خوبی به دست آورد و اقدامات لازم در جهت بهبود وضعیت آن را انجام دهد.

شاید برات جالب باشه :  تفاوت ترمز abs و ترمز معمولی

 

کاربرد صفحه کیلومتر در خودرو

همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم صفحه کیلومتر اطلاعات مختلفی را به راننده ارائه می‌دهد. راننده با مشاهده این بخش میتواند از سرعت، مسافت طی شده، دمای خودرو، میزان سطح سوخت و موارد دیگر اطلاعات کاملی به دست آورد. چراغ‌های هشداردهنده هم در این بخش از خودرو قرار دارند که با توجه به آنها میتوان از صحت یا خرابی سیستم‌ها و قطعات مهم خودرو اطلاع به دست آورد. به طور کلی صفحه کیلومتر جزو موارد ضروری و مهم در هر خودرویی است و به آگاهی راننده نسبت به خودرو می‌افزاید.

 

کاربرد صفحه کیلومتر در خودرو

 

صفحه کیلومتر در گذر زمان

صفحه کیلومتر همچون بسیاری از سیستم‌ها و قطعات خودرو در طی زمان با تغییرات زیادی همراه شده است. کیلومتر شمارهای مکانیکی از انواع قدیمی صفحه کیلومتر هستند که شامل مجموعه‌ای از دنده‌‌ها با اعداد مشخصی که بر روی آنها نوشته شده است می‌باشند. این صفحه کیلومترها دقت کافی نداشتند و تنها با یک سیم فنری به گیربکس وصل می‌شدند. با چرخش چرخ‌دنده گیربکس، سیم فنری هم شروع به چرخیدن کرده و اطلاعات آن با اعدادی که بر روی دنده‌ها سوار بودند ثبت می‌گشتند. این کیلومتر شمارها به دلیل عدم دقت کافی و بالا بودن اصطکاک به تدریج کنار رفتند و جای خود را به صفحه کیلومترهای دیجیتالی دادند.

خوب است اشاره شود که صفحه کیلومتر‌ را بر اساس فاکتورهای دیگری هم میتوان تقسیم‌بندی کرد. ابعاد، جنس بدنه، ساختار، اطلاعات نمایشی، موتور عقربه به کار رفته و غیره از دیگر فاکتورهایی است که بر اساس آنها میتوان صفحه کیلومتر را دسته‌بندی کرد. نوع موتور عقربه در این بخش از خودرو میتواند از نوع موتور عقربه سازه پویش، موتور عقربه کروز، موتور عقربه مجد و یا موارد دیگر باشد.

شاید برات جالب باشه :  دلیل نوسان دور موتور بر روی صفحه نمایشگرها چیست؟

 

بررسی انواع صفحه کیلومتر خودرو

با اینکه صفحه کیلومتر خودرو از جهات مختلفی قابل تقسیم‌بندی است، اما معمولا آن را بر اساس ساختار و تکنولوژی ساخت دسته‌بندی می‌کنند. بر این اساس میتوان گفت صفحه کیلومتر به دو دسته مکانیکی یا آنالوگ و دیجیتالی تقسیم می‌شود:

  1. صفحه کیلومتر مکانیکی

صفحه کیلومتر مکانیکی از رایج‌ترین انواع صفحه کیلومتر است که بیشتر خودروسازهای داخلی از آن در خودروهای خود استفاده می‌کنند. در این صفحه کیلومتر دو ابزار برای نمایش اطلاعات یعنی عقربه‌ها و چراغ‌های هشداردهنده وجود دارد. در صفحه کیلومتر مکانیکی اطلاعاتی نظیر میزان بنزین، میزان دور موتور، میزان سرعت و آمپر آب با استفاده از عقربه و مواردی همچون وضعیت ترمز دستی، وضعیت باتری، وضعیت روغن و غیره با چراغ‌های هشداردهنده نشان داده می‌شوند. این چراغ‌ها در دو حالت فعال یا غیر فعال قرار می‌گیرند.

  1. صفحه کیلومتر دیجیتالی

صفحه کیلومتر دیجیتال نوع پیشرفته‌ای از کیلومتر شمار خودرو است که در بیشتر خودروهای خارجی به چشم می‌خورد. در این صفحه کیلومتر اطلاعات مفید و اغلب متنوعی ارائه می‌شود و برخلاف مدل قبلی در آن خبری از عقربه‌های مختلف نمی‌باشد. در واقع نمایش اطلاعات در صفحه کیلومتر دیجیتال بیشتر به شکل عدد و یا یک کادر پر شونده صورت می‌گیرد. هشدارها هم با استفاده از اشکال یا جلوه‌های ویژه نمایش داده می‌شوند. برای همین انتقال اطلاعات در این کیلومتر شمار به شکل بهتر و سریع‌تری انجام می‌شود. همین موارد باعث شده تا صفحه کیلومترهای دیجیتال نسبت به انواع مکانیکی یا عقربه‌ای محبوب‌تر و کارآمدتر باشند.

 

دلایل خرابی صفحه کیلومتر خودرو

اگر برایتان سوال است که چرا صفحه کیلومتر خودرو خراب شده و از کار می‌افتد، دلیل آن میتواند به خاطر یکی از موارد زیر باشد:

شاید برات جالب باشه :  چگونه اتصالی برق خودرو را پیدا کنیم؟

 

دلایل خرابی صفحه کیلومتر خودرو

 

  • خرابی کامپیوتر خودرو: ECU اطلاعات را از سنسورها دریافت کرده و از طریق آنها اقدامات لازم را انجام می‌دهد. در صورتی که این قطعه دچار خرابی شود، بر عملکرد سایر قطعات تاثیر منفی گذاشته می‌شود.
  • خرابی سنسور سرعت: سنسور سرعت میزان چرخش تایرها را به کامپیوتر ارسال می‌کند. برای همین خرابی آن میتواند مانع از نمایش درست میزان سرعت بر روی صفحه کیلومتر شود.
  • مشکلات فنی: هرگونه مشکل فنی، فرسودگی و خرابی اتصالات بین سنسور و سایر اجزا سبب اختلال در عملکرد کیلومتر شمار خودرو می‌شود.

 

جمع بندی

در این مطلب در خصوص انواع صفحه کیلومتر خودرو صحبت کردیم و با این بخش از خودرو به خوبی آشنا شدیم. صفحه کیلومتر در اصل نمایشگری در پشت فرمان خودرو است که اطلاعات مختلفی را به راننده انتقال می‌دهد. از طریق این بخش از خودرو میتوان نسبت به مواردی نظیر سرعت، میزان مسافت طی شده، میزان سطح بنزین، وضعیت آمپر آب و سیستم‌های خودرو مطلع شد. صفحه کیلومتر در حالت کلی به دو دسته مکانیکی و دیجیتال تقسیم می‌شود که از نظر نحوه نمایش اطلاعات با هم تفاوت دارند. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های آموزشی مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

دیدگاهتان را بنویسید