جستجو کردن
تفاوت ترمز abs و ترمز معمولی

تفاوت ترمز abs و ترمز معمولی

فهرست محتوا

سیستم ترمز خودرو، از مهمترین سیستم‌های خودرو محسوب شده و نقش مهمی در ایمنی سرنشینان دارد. این سیستم از زمان اختراع اولین خودرو تا به امروز، با تغییر و تحولات زیادی همراه شده است. در حال حاضر بسیاری از خودروهای داخلی و خارجی مجهز به سیستم ترمز ضد قفل یا ABS هستند و در شرایط خطرناک خیلی راحت‌تر مورد کنترل قرار می‌گیرند. ترمز ABS با ترمز معمولی از چندین جهت تفاوت دارد که از مهمترین آنها باید به ایمنی بیشتر و فرمانپذیری بهتر خودرو اشاره کرد. در ادامه مطلب به بررسی تفاوت ترمز ABS و معمولی می‌پردازیم و با مزایا و معایب هر یک آشنا می‌شویم.

 

ترمز ABS چیست؟

سیستم ABS یا ترمز ضد قفل، سیستمی است که مانع از قفل ماندن چرخ‌ها پس از ترمزگیری می‌شود. این سیستم بسیار پیشرفته بوده و به راننده امکان کنترل راحت‌تر خودرو را می‌دهد. در خصوص مخترع سیستم ترمز ای‌بی‌اس باید اشاره کنیم که این سیستم برای اولین بار توسط شرکت وستینگ هاوس برای قطارهای شرکت‌های راه‌آهن آمریکا مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن در اوایل دهه 1950 میلادی، شرکت دانلوپ ماکسارت این فناوری را وارد بازار خودرو کرد.

 

ترمز ABS چیست؟

 

نحوه عملکرد ترمز ABS

یکی از مشکلاتی که رانندگی با خودروی فاقد ترمز ABS دارد، قفل شدن چرخ‌ها در زمان ترمزگیری شدید است. در این شرایط عموما چرخ‌های خودرو قفل شده و بر روی سطح جاده کشیده می‌شوند. همین امر سبب مسافت ترمز بیش از پیش می‌شود. برخی از ترمزگیری‌های شدید عواقب بسیار بدی در پی دارند و ممکن است سبب منحرف شدن خودرو از مسیر حرکت و وقوع تصادف شوند. همین موضوع اهمیت سیستم ABS را نشان می‌دهد. در حال حاضر خودروهای مجهز به ترمز ABS این خطر را تقریبا به صفر رسانده‌اند. با خودروی مجهز به این سیستم میتوان خودرو را راحت‌تر و سریع‌تر متوقف کرده و در شرایط خاص آن را به خوبی هدایت و کنترل کرد.

شاید برات جالب باشه :  علائم خرابی سنسور میل سوپاپ

سیستم ترمز ABS دارای اجزای مختلفی است که از جمله آنها باید به سنسورهای سرعت و کنترل‌کننده اشاره کرد. درست پیش از زمان قفل شدن چرخ‌ها، سرعت خودرو کاهش شدیدی پیدا کرده و کنترلگر با بررسی اطلاعات دریافتی از سنسورها، سعی در شناسایی اینگونه تغییرات ناگهانی در سرعت می‌کند. در این شرایط کنترل‌کننده وارد عمل شده و به واسطه سوپاپ‌ها فشار ناشی از نیروی روغن ترمز بر روی لنت‌ها را در زمان کوتاهی کاهش می‌دهد. این امر سبب جدا شدن لنت از دیسک شده و سرعت دوران چرخ‌ها مجددا افزایش می‌یابد. پس از آن جهت جلوگیری از افزایش بیش از حد سرعت خودرو، فشار ترمز دوباره روانه لنت‌ها شده و از افزایش سرعت چرخ‌ها می‌کاهد. به این ترتیب از قفل شدن چرخ‌ها در زمان ترمزگیری جلوگیری می‌شود.

 

ترمز معمولی چیست؟

منظور از خودروی دارای ترمز معمولی، خودروی فاقد سیستم ترمز ضد قفل یا همان ABS است. همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم ترمزگیری شدید و یا ترمزگیری در معابر لغزنده و برفی با ترمز معمولی بسیار خطرآفرین است. چرا که در این شرایط سیستم ترمز نمیتواند سرعت خودرو را به طور قابل توجهی کاهش دهد و احتمال وقوع تصادف را افزایش می‌دهد. در خودروهای مجهز به ترمز معمولی، در زمان فشردن پدال ترمز لنت‌ها به کاسه ترمز می‌چسبند و چرخ خیلی سریع بدون حرکت می‌شود. همین موضوع احتمال سر خوردن لاستیک‌ها و کشیده شدن آنها بر روی سطح جاده را افزایش می‌دهد.

 

ترمز معمولی چیست؟

 

اگر برایتان سوال است که چرا ترمز معمولی قفل می‌کند باید اشاره کنیم که با وارد شدن فشار به پدال ترمز، روغن ترمز در مسیرهای طراحی شده به پشت پیستون ترمز رسیده و پیستون را با فشار زیادی به لنت می‌چسباند. در این زمان پیستون لنت را به سمت دیسک ترمز فشار می‌دهد. در این حالت سرعت چرخ کم شده و در جا از حرکت می‌ایستد. زمانی که این عمل مدام تکرار شود، سیستم ترمز بیش از حد داغ کرده و دچار مشکل می‌شود. در این شرایط احتمال اینکه سیستم ترمز از کار بیفتد و سبب قفل شدن چرخ‌ها شود، زیاد است.

شاید برات جالب باشه :  علائم خرابی انژکتور چیست؟

 

ترمز ABS چه تفاوتی با ترمز معمولی دارد؟

در خصوص تفاوت‌ ترمز ABS با ترمز معمولی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

ترمز ABS چه تفاوتی با ترمز معمولی دارد؟

 

  1. تفاوت در نحوه عملکرد

همانطور که متوجه شدیم ترمز ABS از عملکرد خاصی برخوردار بوده و از این نظر با ترمزهای معمولی و ساده تفاوت زیادی دارد. ترمز ضد قفل مانع از قفل شدن چرخ‌ها می‌شود و امکان هدایت و کنترل خودرو در شرایط خاص را مهیا می‌کند. در حال حاضر بسیاری از خودروهای تولیدی در جهان از سیستم ترمز ABS برخوردار هستند.

  1. تفاوت از نظر امنیت

با توجه به موارد اشاره شده در بخش‌های قبلی به این پی می‌بریم که ترمز ABS امنیت بالاتری را برای راننده و سایر سرنشینان خودرو مهیا می‌کند. سیستم ترمز ABS به ایمنی بیشتر سرنشینان خودرو کمک کرده و احتمال وقوع تصادف‌های جاده‌ای را کاهش می‌دهد. البته این موضوع به نحوه رانندگی نیز بستگی دارد.

  1. تفاوت از نظر قیمت

همانطور که انتظار می‌رود ترمز ABS از هزینه بالاتری برخوردار است. ترمزهای معمولی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه هستند و نگهداری و تعمیر آنها با هزینه کمتری انجام می‌شود. اما سیستم‌های ABS پیچیده هستند و برای نگهداری و تعمیر به دانش تخصصی نیاز دارند. با این حال از آنجایی که ایمنی آنها بیشتر است، میتوان از هزینه بالای آنها چشم‌پوشی کرد.

 

جمع بندی

تفاوت ترمز ABS و ترمز معمولی در نحوه عملکرد آنها در زمان ترمزگیری‌های شدید است. با خودروهای مجهز به ترمز ABS میتوان به کنترل راحت‌تر خودرو در جاده‌های لغزنده کمک کرده و خیلی سریع و راحت آن را متوقف کرد. ترمز ABS و ترمز معمولی در نحوه عملکرد، میزان ایمنی و هزینه با هم تفاوت دارند. در صورت نیاز به مشاوره در خصوص  دوره های فرمان برقی و سایر دوره های این شرکت با کارشناسان مجموعه گلپانیا تماس حاصل نمایید.

شاید برات جالب باشه :  نقشه‌ برق خودرو چیست و چه کاربردی در تعمیرات دارند؟

2 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید