استارت از قطعات مهم و حیاتی در خودرو است که وظیفه اصلی آن به گردش درآوردن پیشرانه به منظور روشن شدن خودرو است. برای همین میتوان گفت این قطعه مدل پیشرفته و به روز شده هندلهای قدیمی است. استارت به عنوان یک موتور الکتریکی، سبب تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی میشود و خودرو را روشن میکند. در ادامه به بررسی بیشتر سیستم استارت خودرو میپردازیم و با انواع استارت خودرو آشنا میشویم.
استارت خودرو چیست؟
همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم، سیستم استارت خودرو یک موتور الکتریکی است که انرژی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل میکند. این قطعه وظایف متعددی دارد که از مهمترین آنها باید به گردش درآوردن پیشرانه و روشن کردن موتور اشاره کرد. برای این فرآیند هم نیروی برق از سمت باتری ماشین به سمت استارت منتقل میشود.
در رابطه با طرز کار استارت خودرو هم خوب است بدانید که استارت با تبدیل نیروی برق به انرژی مکانیکی، این انرژی را به میل لنگ یا محور موتور انتقال میدهد. پس از آن میل لنگ حرکت کرده و سیکل احتراق پیشرانه صورت میگیرد. این فرآیند موجب روشن شدن موتور ماشین میشود. با این که پروسه استارت خوردن موتورهای الکتریکی ساده به نظر میرسد، اما هرگونه مشکل و ایراد در سیستم استارت میتواند باعث عدم گردش پیشرانه و در نتیجه عدم حرکت خودرو شود. برای همین این قطعه بسیار مهم بوده و باید به سالم بودن آن توجه زیادی گردد.
اجزای استارت خودرو
استارت خودرو شامل اجزای مختلفی است که هر یک از آنها وظیفه خاصی را برعهده دارند. در این بخش به چند مورد مهم از اجزای استارت خودرو و نقش آنها اشاره میکنیم.
- اتوماتیک استارت: این قطعه بوبینی است که دارای دو سیم پیچ کشنده و نگهدارنده است. از وظایف مهم این قطعه باید به انتقال جریان برق به سیم پیچ مخصوص بالشتک و جلو بردن دنده استارت جهت درگیری با فلایویل اشاره کرد.
- زغال استارت: این قطعه به منظور ایجاد حوزه مغناطیسی جریان برق را به کالکتور آرمیچر میرساند.
- درپوش: محل قرارگیری و نصب زغالهای مثبت و منفی در درپوش انتهای استارت است. همچنین این قطعه به نگهداری از شفت آرمیچر نیز میپردازد.
- کلگی: این قطعه از متریالی همچون آلومینیوم خشک ساخته میشود. اتومات استارت و نگهدارنده شفت آرمیچر در بخش کلگی قرار میگیرند.
- آرمیچر: این قطعه قابلیت ایجاد حوزه مخالفت بالشتک را فراهم میکند. پس از آن هم قطبهای هم نام با رانش هم، چرخش و گردش آرمیچر را امکانپذیر میکنند.
- دنده استارت: این قطعه اغلب دارای 9 دندانه است و با قرارگیری بر روی شفت آرمیچر، سبب درگیر شدن در یک جهت مخالف و در یک جهت خلاص میشود.
- سیم پیچ: به طور معمول در هر استارت چهار حلقه سیم پیچ وجود دارد. یک حلقه از آنها به دور بالشتک پیچیده شده و انرژی الکتریکی و حوزه مغناطیسی را ایجاد میکند.
- بالشتک: در استارت چهار عدد بالشتک وجود دارد که از جنس فولاد ساخته شدهاند. این قطعات با نصب درون پوسته، سبب ایجاد حوزه مغناطیسی در پیرامون میشوند.
- پوسته اصلی: پوسته استارت به شکل یک استوانه طراحی میشود. اغلب هم از متریال فولاد برای ساخت آن استفاده میشود.
بررسی انواع استارت خودرو
حال که با استارت خودرو و اجزای آن آشنا شدیم، بهتر است به بررسی انواع استارت خودرو بپردازیم. استارت خودرو شامل انواع مختلفی به شرح زیر است:
-
استارت برقی
استارتهای برقی در موتورهای بنزینی و دیزلی استفاده میشوند. این نوع استارتها از یک آهنربا یا موتور DC و یک اتوماتیک استارت متصل به بالای آن تشکیل میشوند. استارت برقی خود شامل انواع مختلفی است. نوع اول آن دارای چرخ دنده سیار است که در آن از آهنربای دائمی جهت ایجاد اتصال بین محور پینیون و آرمیچر استفاده میشود. نوع دوم آن هم مگنت دائمی است که از چهار الی شش آهنربا برخوردار است. نوع دیگر استارت برقی کاهش دنده است که در آن یک چرخ دنده بین موتور و شفت تعبیه شده است.
-
استارت پنوماتیکی
استارتهای پنوماتیکی در موتورهای دیزلی و بنزینی سنگین استفاده میشوند که شامل کمپرسور هوا، مخزن فشار و توربین دندهای است. زمانی که هوای فشرده از محفظه آزاد شود، توربین و مجموعه چرخ دندهها در فلایویل میچرخند.
-
استارت هیدرولیکی
استارتهای هیدرولیکی در موتورهای دیزلی با 6 الی 16 سیلندر مورد استفاده قرار میگیرند. این موتورهای استارت بدون جرقه هستند و از دیگر انواع استارتهای اشاره شده، ایمنتر میباشند. سیستم استارت هیدرولیکی شامل اجزایی از جمله پمپ، شیر، مخازن، فیلتر و آکومولاتورهای پیستونی است.
-
استارت اینرسی
استارت اینرسی اغلب در وسایل نقلیه کوچک استفاده میشود. این استارت به طور مستقیم به موتور وصل نمیشود. بلکه به فلایویل ثانویه متصل میگردد. زمانی که سرعت فلایویل افزایش پیدا میکند، موتور جدا شده و فلایویل در حال چرخش به موتور وصل میشود. برای همین این استارتها میتوانند بسیار کوچک باشند.
-
استارت دنده مارپیچی
طراحی و ساخت این استارت به گونهای است که اتومات از استارت جدا نصب میشود. زمانی که برق سبب تحریک سوییچ اتومات میشود، در همان زمان جریان نسبتا کمی با انتقال به موتور استارت سبب چرخش آن میشود. از معایب این استارت باید به این مورد اشاره کرد که پس از روشن شدن موتور امکان گیر کردن دنده استارت وجود دارد.
-
استارت دنده مارپیچی کشویی
اتومات استارت تعبیه شده در دنده مارپیچی کشویی، برق تولید شده از باتری را به موتور استارت انتقال میدهد. همچنین این استارت با درگیر کردن دنده فلایویل سبب روشن شدن پیشرانه خودرو میشود. طراحی و ساخت استارت دنده مارپیچی کشویی به شکلی است که با چرخاندن سوییچ، دنده استارت به فلایویل برخورد کرده و موتور خودرو روشن میشود.
-
استارت آرمیچر کشویی
استارت آرمیچر کشویی بیشتر در اتوبوسها و کامیونها مشاهده میشود. این نوع استارت خودرو، شامل سیم پیچ، کمک و دو قطعه سیم پیچ کشنده است.
-
استارت گیربکسی
استارت گیربکسی به گونهای است که از تعداد سیلندر بیشتری بهره میبرد. برای همین از آن برای پیشرانههای دارای حجم بالا یا موتورهای دارای تعداد سیلندر زیاد استفاده میشود. در این استارتها جهت دستیابی به گشتاور بیشتر، علاوه بر چرخ دنده مخصوص از یک قطعه با عنوان گیربکس استفاده میشود. از طریق چرخ دنده فرآیند تبدیل گشتاور به راحتی انجام میشود. در نتیجه علاوه بر جلوگیری از اشغال فضای اضافی به وسیله گیربکس، جریان مصرفی هم کاهش زیادی پیدا میکند.
آشنایی با سیستم استارت خودرو با دوره جامع گلپانیا
برای آشنایی با انواع استارت خودرو و عیبیابی و تعمیر آنها میتوانید از دوره جامع دینام و استارت گلپانیا استفاده نمایید. این دوره تمام مباحث مرتبط با سیستم استارت و دینام خودرو را به طور کامل آموزش داده و فرد را برای ورود به بازار کار به خوبی آماده مینماید. از جمله مباحث دوره جامع دینام و استارت گلپانیا میتوان به آشنایی با اجزا و عملکرد استارت خودرو، باز و بسته کردن انواع استارت از روی خودرو و سرویسکاری استارت اشاره کرد. در صورتی که به اطلاعات بیشتری در رابطه با دوره نیاز دارید، میتوانید با شمارههای مجموعه گلپانیا تماس حاصل فرمایید.
جمع بندی
همانطور که ملاحظه کردید استارت خودرو شامل انواع مختلفی است که برخی از آنها در وسایل نقلیه خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. استارتها از نظر ساختاری و نحوه کار با هم کمی تفاوت دارند. برای خرید آنها هم باید به متناسب بودن ظرفیتشان با خودرو توجه شود. از انواع استارت خودرو میتوان به استارت برقی، استارت هیدرولیکی، استارت پنوماتیکی، استارت اینرسی، استارت گیربکسی و استارت دنده مارپیچی اشاره کرد.